תוכן עניינים
נתונים בסיסיים(בפיקוח צוות המאגר) תחומי טיפולנציגי השיטה מעידים כי בשיטת טיפול זו ניתן לטפל במתח ולחץ, כאבים גופניים, כאב רגשי – נפשי, טראומה רגשית, קונפליקטים בלתי פתורים, מחלה כרונית, מגבלות תנועתיות, שיקום וצמיחה ממשבר רפואי, מערכות יחסים זוגיות ומשפחתיות, בעיות קשב וריכוז, ילדי העידן החדש, אנשים רגישים מאוד, חוסר גבולות ויכולת ביטוי של גבולות, התרחקות מהעצמי, אבל ואובדן. בכל התחומים הללו נצבר עד כה ניסיון טיפולי מוצלח. דוגמאות לבעיות ספציפיות שטופלו בהצלחה כוללות כאבי מפרקים, כאבי שרירים, כאבים בשלד, שיקום מניתוח או ממחלה, כאבי ראש, עייפות, אלרגיות, קשיי נשימה ובעיות אכילה. מספר המטפליםנציגת השיטה מדווחת כי עד כה הוכשרו כ-20 מטפלים בשיטה. מקור השיטההשיטה פותחה במלואה על ידי אור בגים, תושבת ישראל, בסוף שנות ה-90 בעת שהתגוררה בהולנד. ביסוס מדעיטרם נערכו מחקרים מדעיים על השיטה. |
כותבת המאמר![]() אור בגים החלה את דרכה המקצועית כרקדנית וכוריאוגרפית. למדה הוראת תנועה ומחול בסמינר הקיבוצים, רקדה בתיאטרון מחול רנה שינפלד והייתה שותפה יוזמת ויוצרת בקבוצת המחול מאגמה אשר היוותה מעבדה לחקר תיאטרון מחול עכשווי. מראשית שנות התשעים חוקרת אור את יחסי הגומלין שבין הגוף, הנפש, תנועה, תודעה, התנהגות ובריאות. כחלק ממסע ריפוי אישי, אשר החל בהולנד, שם התגוררה עשרים שנה, החלה אור לפתח את שיטת "נפש חיה – אומנות הריפוי בתנועה". אור בגים הוכשרה כמטפלת הוליסטית רב תחומית באקדמיית הולוס באמסטרדם 1 , בה המיקוד חל על "תרפייה הוליסטית אינטגרטיבית"2 עם דגש על תורת המגע והנשימה בהיבט גוף-נפש. בגים התמחתה בתורת המגע והתנועה כמחוללי ריפוי. בנוסף למדה דמיון, "תקשורת מקרבת"3. ו"קונסטלציה משפחתית"4 , שעקרונותיהם שזורים בשיטת נפש חיה באופן הדוק. בהולנד הקימה אור בגים את מרכז נפש חיה PsychoMotion Institute בו העבירה אור טיפולים, שיעורים בתנועת גופנפש, קבוצות מחקר על השפעות השיטה וקורסים להכשרת מאמנים ויוצרים. כיום "נפש חיה – בית הספר לאומנות הריפוי בתנועה" פועל במודיעין במתכונת דומה. אור בגים כתבה את הספר "נפש חיה – המפתחות לשחרור פנימי", שיצא לאור בהולנדית, אנגלית ועברית ויצרה את ערכת קלפי המודעות של השיטה – בעלי חיים כהשתקפות הכוח הפנימי. לתמיכה בתהליך הריפוי הרגשי הרב חושי היא יצרה ערכות שמנים אתריים לטיפוח רגשי: "אושר", "רוגע", "חופש" ו"עונג" המשולבות בטיפולים. |
השיטה
תמצית
"נפש חיה" היא שיטה טיפולית המבוססת על תנועה וריקוד עם דגש על תנועות המדמות בעלי חיים שונים. השיטה מתבססת על ארבעים ושתיים חיות. בעלי חיים נתפשים כארכיטיפים אוניברסליים, תדרים תנועתיים – תודעתיים, המייצגים דפוסים נפשיים ויסודות נפשיים שבתוכנו. בגים גילתה כי בעלי החיים מהווים את השער הראשוני לחיבור אל הגוף וכוחות הנפש. כל אחת מבין 42 החיות, שנחקרו לעומק בשיטה, מייצגת יסוד נפשי, הנושא בתוכו איכויות אנושיות וכוחות אוניברסליים ספציפיים. למשל: על מנת להשיג יציבות, נוכחות וכוח פיזי מתרגלים את תרגיל צב האדמה. על מנת להשיג נינוחות בגוף, הנאה וקבלה עצמית ללא תנאי מתרגלים את תרגיל החתולה. על מנת להשיג אומץ, נחישות ועיקשות מתרגלים את תרגיל האיל וכדומה. קבוצת חיות אלו, הצוות הפנימי שלנו, הם למעשה קוד, צופן, אותו ניתן לפרש ולהטמיע באמצעות תרגילי תנועה ייחודיים, "תרגילי פריזמה של נפש חיה".
בגים משתמשת במושג "הפריזמה", המוכר בתחום האופטיקה, כדימוי ל"מכשיר" נפשי, המאפשר לנו לבטא את התודעה המאחדת והמלכדת שבנו ואת היכולת להבחין ביסודות הנפשיים השונים המרכיבים אותה. הצבת הפריזמה בפני הנפש מאפשרת לאדם לחשוף ולבודד את כל היסודות הנפשיים שבתוכו. "תודעת הפריזמה" הנה תודעה משולבת של כל היסודות הנפשיים שבאדם ו"האדם השלם",על פי שיטת נפש חיה, הוא האדם אשר לומד להפעיל בהרמוניה את היסודות הנפשיים שבו.
"אינטגרציה חושית-תנועתית-תודעתית" היא הכלי וקו הפעולה המנחה את המטופל לעבר ריפוי תודעתי ברמה הרגשית-מחשבתית והגופנית. הטיפול בשיטה משלב יחד שיח מעמיק ותרגילי תנועה ייחודיים. תרגילי תנועה רב – חושית ("תרגילים פריזמטיים") בתחילת המפגשים מחברים את המטופל אל גופו והוויתו. התרגילים מייצרים נוכחות מועצמת ופתיחות רגשית גדולה יותר. בזכות הנוכחות המועצמת בגוף ניתן לקיים שיח רגוע, כנה ועמוק. כאב נתפס כביטוי לצורך שלא נענה. כשאנו לומדים להקשיב לגוף ולשפת האיתותים שלו, אנחנו יכולים ליצור תנועה פנימית מטיבה, המביאה עימה שחרור, זרימה, אור, בהירות, צלילות וריפוי.
השיטה שמה דגש גם על חשיפת הקוטביות שבין כוחות נפש גלויים וסמויים. עם חשיפת כוחות אלו ניתן לעבוד על ציר הכוח הפנימי שבין הקטבים על מנת לאפשר שיחרור ואיזון מתוך מודעות לציר הכוח ולתחושת המרכז בגוף. עבודה זאת מתבצעת בשיחה תוך היעזרות בתרשימים וחפצים שונים, המחזקים את הדימוי של השיח. בנוסף, נעזרים בזיהוי "הצרכים הפנימיים" בהשראת שיטת "תקשורת מקרבת" ומלמדים את המטופל להיעזר במגע עצמי ככלי ריפוי מהותי.
"נפש חיה" הנה דרך חיים חומלת ותומכת אשר יוצרת ומטפחת תשתית של ידידות עמוקה עם עצמנו, שהיא הבסיס לריפוי ובריאות שלמה.
שם השיטה
השם של השיטה, "נפש חיה – אומנות הריפוי בתנועה", משקף רבדים שונים של מהותה.
ראשית, הביטוי כפי שמופיע במקור: "וייצר אלוהים את האדם עפר מן האדמה ויפח באפיו נשמת חיים ויהי האדם לנפש חיה" (בראשית, ב, 7). תהליך החייאת נפש האדם על ידי נשימה וכוונה מבטא את אופן עבודת הריפוי הרגשי דרך הגוף בשיטת נפש חיה. זהו תהליך המעורר את אנרגיית החיים, מפעים אותה ויוצר טרנספורמציה וחיבור מחודש למקור הרוחני שבתוכנו.
שנית, השיטה מתבססת על ארבעים ושתיים חיות וגם כאן אנו רואים את המילה "נפש" – בן האנוש וה"חיה" כמקור כוח וריפוי משולבים יחדיו, "נפש חיה". בעלי חיים נתפשים כארכיטיפים אוניברסליים, תדרים תנועתיים – תודעתיים, המייצגים דפוסים נפשיים ויסודות נפשיים שבתוכנו.
ריפוי בתנועה הוא תמצית ההסבר של המדיום בו מתבצעת עבודת הריפוי: מודעות, הקשבה וחיבור להוויה דרך הגוף ותנועתו.
מפתחת השיטה
זרעי עתידה המקצועי של אור בגים נזרעו בתוכה כבר בשנות ילדותה. היא נולדה בשנת 1958 בתל אביב להורים שעלו לישראל מעיראק בשנות החמישים של המאה העשרים, זמן קצר לאחר הקמת המדינה. בילדותה נחגגו חגים ושמחות, כמו גם אירועי אבל ופרידה, בטקסים משפחתיים שכללו ריקוד, שירה, מוזיקה, תיפוף ותפילה.
הטקסיות שבתנועה, בתפילה ובשירה חיברו את המשתתפים לרובד בו שחרור פיזי וריפוי רגשי, תנועה וכוונה נשזרו אלה באלה בהרמוניה. זו הייתה אינטגרציה רב – חושית, תנועתית ותודעתית, באופן טבעי והרמוני. חכמת התרבות הקדומה. כל אלה התאחדו בגופה ובתודעתה של אור בגים לכדי חוויה מרפאה ומעצימה של אחדות פנימית, הנאה ותחושת שייכות עמוקה. היה זה מהלך טבעי מבחינתה של אור לבחור בדרך מקצועית של ביטוי אומנותי, תנועתי ומוזיקאלי, השוזר בתוכו אלמנטים הוליסטיים של גוף, נפש ורוח.
לאחר סיום שירותה הצבאי כמורה חיילת למדה אור הוראת תנועה ומחול ב"סמינר הקיבוצים" ולקחה חלק בקבוצת התנועה של רנה שיינפלד. לאחר פרישתה מקבוצת רנה שיינפלד בשנות ה-80, היא הקימה את קבוצת המחול "מאגמה" ביחד עם שתי קולגות יוצרות בתנועה. הקבוצה היוותה מעבדה לחקר תיאטרון מחול רב תחומי, תחום המחבר אומנות עכשווית על צורותיה השונות עם חקירה של נושאים אוניברסליים, נפשיים ואישיים. מיתולוגיה, סמלים, אגדות, חלומות, דמיון וכתיבה אינטואיטיבית היוו קרקע פורייה ליצירתה. משנתו של הפסיכיאטר קארל יונג, אליה נחשפה בגיל צעיר, היוותה גורם, שהשפיע עמוקות על עבודתה והתפתחותה האישית, האומנותית והמקצועית. בתורתו של יונג מצאה בית רוחני והלימה לחוויותיה האישיות ולאופן הבנתה האינטואיטיבית את נפש האדם.
היסטוריה
בשנת 1989 עברה אור בגים לחיות באמסטרדם, הולנד. במדינה זרה, הרחק מהסביבה המוכרת שלה, מנותקת ממשפחתה ושפתה, חשה אור תלושה, חלשה ומנותקת. המעבר היה מאתגר. הוא הציף תכנים מעמתים ומודחקים משנות ילדותה וגרם לטלטלה נפשית – קיומית. כדרך להתמודד עם תחושות מעמתות אלו, להתחבר אל המציאות החדשה ולמצוא מיקוד, יציבות ודרך להתנחם, עשתה אור את הדבר היחיד המוכר לה אשר נתן לנפשה ולגופה מרגוע, ריקוד. ימים שלמים רקדה אור לבדה בסטודיו, רוב הזמן ללא מוסיקה, מרגישה, מתנסה ומאפשרת לעצמה להיות בגוף ובהווה ללא שיפוט או לחץ. הכוונה המוצהרת הייתה יצירת הכוריאוגרפיה לסולו הראשון שלה: "מחר, באותו מקום ובאותה שעה".
האימון הקבוע, האינטימיות עם עצמה במשך שעות רבות במצב הרגשי בו הייתה, העניקו לה חוויה גופנית – תודעתית חדשה ולא צפויה. דומה היה כי גופה נע מבפנים החוצה על ידי כוח עצמאי ואוטונומי ללא כוונתה המודעת. תנוחות חוזרות ונשנות בעלות אופי תנועתי ואנרגטי ייחודי ולא מוכר, המלוות בדימויים של בעלי חיים, נוצרו בגופה ובתודעתה.
החיה הראשונה שהבליחה בגופה ובתודעתה היתה צב האדמה, חיה המחוברת לקרקע ומוגנת בביתה הפנימי על ידי שריון. צב האדמה הביא עמו שלווה ותחושה של שקט, רוגע, שייכות ופשטות, איכויות שחסרו לאור בזמן ההוא. חיות נוספות החלו להגיע אל תנועותיה תוך כדי תרגול גופני והתרחבות פנימית. ככוריאוגרפית האמונה על חקר תנועה וזיכרון תנועתי, חקרה אור תנועות אלו באופנים שונים, שיתפה את תלמידיה ותלמידותיה בתגליותיה וחוותה תגובות מעניינות. כולם הביעו פה אחד את התחושה שאלו הן תנועות המשפיעות על הנפש, תנועות מתמירות תודעה.
מודלים של הגוף והנפש
"נפש חיה" הנה דרך חיים חומלת ותומכת אשר יוצרת ומטפחת תשתית של ידידות עמוקה עם עצמנו, שהיא הבסיס לריפוי ובריאות שלמה.
הנחות יסוד ודרכי פעולה בשיטת נפש חיה

הגוף הינו מקום מפגש של כל הרבדים: תודעתי, מחשבתי ורגשי. רבדים אלו מתלכדים ל"תודעת הפריזמה" המאחדת ומלכדת בגוף. שיטת נפש חיה עושה את החיבור בגוף של כל הרבדים ומעוררת את מודעותנו אל הגוף כמנגנון בקרה, התראה, הגנה ריפוי והכוונה.
מהי תודעת הפריזמה בגוף?
הפריזמה, ובשמה העברי מנסרה, הנה מושג הלקוח מעולם האופטיקה. הפריזמה הנה רכיב אופטי, המשמש לשבירת והחזרת קרני אור ולעיתים גם לפירוק האור לספקטרום אורכי הגל השונים שלו. ידוע כי כאשר מעבירים קרן של אור שמש או במילים אחרות "אור לבן" דרך מנסרה, הקרן נשברת ומתפצלת לכל צבעי הקשת. המנסרה חושפת כי האור הלבן מורכב למעשה משילוב של כל צבעי הקשת יחדיו.
בגים משתמשת במושג "הפריזמה" כדימוי ל"מכשיר" נפשי, המאפשר לנו לבטא את התודעה המאחדת והמלכדת שבנו ואת היכולת להבחין ביסודות הנפשיים השונים המרכיבים אותה. "האור הלבן" הוא דימוי למהות הפנימית הטהורה והייחודית של כל אדם, המהות האלוהית, המוחלטת. הצבת הפריזמה בפני הנפש מאפשרת לאדם לחשוף ולבודד את כל היסודות הנפשיים שבתוכו. הווה אומר, "תודעת הפריזמה" הנה תודעה משולבת של כל היסודות הנפשיים שבאדם יחד. תודעת הפריזמה מאחדת ומלכדת את כל היסודות הנפשיים שבאדם עם תודעת העל, האינסוף.
האדם השלם

שלום בלבי
שלום בגופי
שלום בנשמתי.
"האדם השלם" הוא האדם החותר להכיר את עצמו ברובד הגלוי והסמוי של תודעתו והתנהגותו. הוא חותר לחיות במצב של שלום וקבלה מלאה של כל היסודות הנפשיים שבתוכו. יסודות נפשיים אלו על גווניהם השונים, מתבטאים באופנים שונים כרגשות, מחשבות, תחושות ואפיוני התנהגות. הגוף משקף את מידת הקבלה העצמית שלנו, את רמת ההזדהות שלנו עם חווית השלמות הפנימית ברובד הגלוי והסמוי, ההרמוניה והשלום הפנימי. הגוף מבטא את הדינמיקה הפנימית של יחסי הגומלין של היסודות הנפשיים השונים שבתוכנו, המהווים את השלם.
התקשורת עם הגוף וריפוי בתנועה בשיטת נפש חיה מובילים אותנו להעצים את חווית האדם השלם. התקשורת עם הגוף באה תמיד ממקום מכבד, חומל ותומך אשר מקשיב למה שהגוף מבקש ולצורך אותו הוא מבטא. הנחת היסוד בגישה זו היא שכולנו תמיד שלמים. הכאב או המצוקה הנפשית, שאנו חווים בגוף עצמו, הם בעלי משמעות בתור מסרים ומפת דרכים. אלו מצידם מכוונים אותנו לעבר התפתחות לחיים טובים, מלאים ומספקים יותר, שבהם אנו יכולים ללמוד לקבל את עצמנו בכל עת.
כאב הוא ביטוי לצורך שלא נענה
הכאב הפיזי או הנפשי מבטא צורך רגשי בסיסי שלא נענה. זוהי דרכם של הגוף והנפש להחזיר את האיזון, להשתקם ולהתפתח אל עבר הרמוניה פנימית בין כל מרכיבי הגוף והנפש. אופייני לכאב שהוא חוזר ומתבטא באופנים שונים עד אשר אנו בשלים להתמודד איתו ולפתור אותו. הפיתרון מושג בדרך של למידה עצמית, הגדרה עצמית ושאיפה בפועל לאוטונומיה רגשית ותודעתית. אותם כאבים מאפשרים לנו להתבונן על הנושאים מנקודות מבט שונות בתהליך הריפוי, שהינו ספירלי במהותו.
ריפוי
כאב הנו תודעה אשר מדברת ומראה תמונת מצב פנימית, חוסר זרימה, השהייה, כיווץ או מקומות אפלוליים בתודעתנו שאנו דוחים או מדחיקים. כשאנו לומדים להקשיב לגוף ולשפת האיתותים שלו, אנחנו יכולים ליצור תנועה פנימית מיטיבה, המביאה עמה שחרור, זרימה, אור, בהירות וצלילות. התקשורת עם הגוף היא הקשבה למה שיש בתוך עצמנו. זוהי מפת דרכים אל בריאות שלמה וההכוונה ליצירת זרימה מיטיבה באיכות החיים ובבריאות.
הריפוי מתרחש במפגש עם העצמי דרך הגוף, אשר יוצר אפשרות לשחרור מהיר יותר ולהתחברות לכוח החיים.
אינטגרציה חושית-תנועתית-תודעתית
"אינטגרציה חושית – תנועתית – תודעתית" היא הכלי וקו הפעולה המנחה את המטופל לעבר ריפוי תודעתי ברמה הרגשית-מחשבתית והגופנית. האינטגרציה מתבטאת בהנחייה ובטיפול על ידי שילוב של שיחה מעמיקה, מגע, נשימה, תנועה מונחית וחופשית, מילים מרפאות, אוריינטציה במרחב, דמיון וקלפים. כשאנחנו עובדים עם האינטגרציה הזו אנחנו מנחים את המטופל לחיבור עם תודעת הפריזמה, שפועלת באופן רב-חושי. החיבור עם תודעת הפריזמה מוביל לחופש פנימי וביטוי עצמי מלא יותר.
כאשר יש בתוכנו רגשות קשים, שאין ביכולתנו להכילם ולתת להם מענה, רגשות אלו מופנים כלפי העצמי כביקורתיות, שיפוטיות ואשמה, השיח מביע ריחוק מהעצמי והנפש חווה זאת כאיום מתמשך הבא מבפנים, מעצמנו אל עצמנו. זה יוצר כיווץ מתמשך וחוסר יכולת להקשיב באמת למתחולל בתוכנו. אולם באמצעות לימוד ויישום של אינטגרציה חושית-תנועתית-תודעתית אנו חווים את הרגשות הקשים כמסר פנימי מיטיב של ידידות וקבלה עצמית. השילוב יוצר חיבור תומך ומקבל. זה עוזר לשנות את השיח הפנימי, נוצר רוגע, אמון וחיבור של האדם עם גופו, בזמן שתודעת הפריזמה מנהלת ומווסתת את כל מרכיבי התקשורת הזו על חלקיה השונים.
שפת החיים – תנועה מאפשרת חיים
שפת החיים היא כיווץ והרפיה לסירוגין, התבטאות קוטביות בתנועה המאפשרת חיים. הלב הפועם הוא ביטוי ברור לתנועת החיים. חיים מתאפשרים על ידי תנועה, החל מרמת האטום – שם החלקיקים זזים כל הזמן ומעבירים מסרים שונים, וגם התרחשויות בטבע. בגופנו יש כל העת תנועה פנימית, הן של החמצן לתאים השונים באמצעות מערכת הדם, תנועה של מסרים במערכת העצבים וכן בכל מערכות הגוף אשר לעולם אינן נחות, גם לא בשינה.
לעיתים נדמה לנו שדברים עוצרים, אך אין זה כך באמת. אנחנו זקוקים לתנועה כמו לאוויר וכמו הנשימה עצמה שלעולם אינה עוצרת כל עוד יש חיים.
תנועה היא הכלי לתקשורת הפנימית בין מערכות חיים שונות ועם החלקים השונים שבנו. העבודה עם התנועה מאזנת בין התנועה הפנימית של המערכות, לבין התזוזה הפיזית של הגוף במרחב, בין אם אלו הן מערכות אוטונומיות, להן אנו כלל לא מודעים, ובין אם אלו מערכות הנשלטות ומכוונות על ידינו במודע. שפת החיים היא התיאום של כיווץ והרפיה המאפשרים זרימת אנרגייה וחיים. שפת החיים עוזרת ללמוד ליצור הבחנה בין האנרגיות של מחשבה ורגש, לתאם ביניהן וליצור זרימה חדשה בתודעה. זוהי דרך המאפשרת להיפרד מן הנוקשות והמחיצות הפנימיות בין רגשות, מחשבות ופעולות, וליצור גמישות, רגשית, מנטלית וגופנית, הרמוניה שבאה לידי ביטוי בתנועה עצמה ובגוף כולו.
עקרון הקוטביות
קוטביות (הפכים וניגודים), היא חוק טבע בסיסי הפועל בכל רובד בטבע ובחיינו. בואו נסתכל על כמה מהקטבים:
- יום – לילה
- אור – חושך
- חם – קר
- מלא – ריק
- למעלה – למטה
- ימין – שמאל
- קדימה – אחורה
- גדול – קטן
תנועות מנוגדות:
- אנו מושכים ודוחפים
- פותחים וסוגרים
- שוקעים וצפים
- מתכופפים ומזדקפים
- נמתחים ומרפים
- מרימים ומורידים
- מהדקים ומשחררים
גם היסודות הנפשיים שבתוכנו מגלמים בתוכם את טבע הקוטביות שביקום.
הניגודיות בלתי ניתנת לפיצול, כמו מטבע עם שני צדדים. "דפוס נפשי" הוא איכות – תכונת אופי, התנהגות או חוויה שעדיין לא גילה והתחבר אל הקוטב שלו ופועל בנפרדות. ישנו ציר כוח, שמחבר את הדפוס הנפשי והיפוכו, ניגודו. כשהציר הזה מחובר, זה הופך ל"יסוד נפשי", תשתית הנפש שלנו.
שדות המרחבים ככלי להגדרה עצמית
אנחנו פועלים בעולם במרחבים, אנחנו חלק מהמרחב ונחלק אותו ל- 10 טבעות. הטבעות של השדות הולכים סביבנו במעגלים בהן רמות שונות של אינטימיות החל מן האישי אל הציבורי והלאה אל האינסופי התודעתי. זוהי מעין מערכת הגנה וחיסון רב חושית, שמאפשרת לנו להגדיר את נבדלותנו ואת מידת החיבור בו אנו מעוניינים. מודעות לטבעות הללו עוזרת לנו להיעשות מודעים ליחסי הגומלין ולתקשורת בינינו לבין האחרים.
השימוש בשדות המרחבים, המתבטאים בטבעות, עוזר לנו להגדיר את עצמנו. הוא עוזר לנו לקבל את עצמנו ואת יסודות הנפש שלנו על כל על גווניהם השונים, כי כל אדם הוא נפרד, שלם ובעל יכולת חיבור פנימית עמוקה. אצל הרבה אנשים יש בלבול בין ה"אני" לבין ה"אחרים", מה שיוצר חולשה, חוסר ביטחון וקונפליקט פנימי. כחלק מתהליך למידה עצמית והגדרה עצמית אנו לומדים ליצור נבדלות וטבעות המרחבים הן כלי תודעתי ורב – חושי שנועד לכך.
סדר המרחבים:
- מרחב הגוף הפנימי – טבעת מס' 1
- המרחב האינטימי – טבעת מס' 2
- המרחב האישי – טבעת מס' 3
- מרחב תמיכה – טבעת מס' 4
- מרחב חברתי משותף – התבוננות ועיבוד טבעות מס' 5-9, בדיקה אנרגטית של קרוב והרחקה
- המרחב האינסופי – טבעת מס' 10 והלאה
שפת הצרכים הרגשיים הבסיסיים
האני – 7 צרכים פנימיים בהשראת תקשורת מקרבת
לכל אדם צרכים רגשיים בסיסיים, ולכל בני האדם יש את אותם הצרכים הרגשיים. כאשר צרכים אלו נענים באופן מספק, האדם חש בריא ושלם בנפשו. צרכים אלו מנהלים אותנו ברובד הגלוי והסמוי. כשאנו מבינים את שפתם ואת אופן התבטאותם בתוכנו, אנו מסוגלים להתנהל רגשית באופן בוגר ומספק, לפעול כדי למלא אותם ולחוש את הסיפוק והרוגע המתלווים לכך.
אלו הם שבעת הצרכים הבסיסיים:
חשוב לי לחוש…
- בטוח – בטוחה – מדבר על ההישרדות הבסיסית.
- מוגן – מוגנת – היכולת להתמסר ולחוש מוגן בעולם, לבד ו/או בנוכחות אנשים והיכולת לקבל תמיכה.
- שייך – שייכת – הצורך הבסיסי שלנו להיות חלק ממשהו גדול מאיתנו. משפחה, קהילה, לאום, אנושות. גם בגופנו יש קהילות של חלקי גוף שונים, מערכות שונות ויסודות נפשיים שונים. גם להם יש את הצורך הבסיסי של שייכות אלינו.
- מובן – מובנת – חשוב לנו לחוש מובנים, בכל רמות התקשורת. היכולת הפנימית להיות מובנת לעצמי מחזקת את חופש הביטוי והערך העצמי.
- מוערך – מוערכת – ערך עצמי ומשוב הולם מהסביבה.
- אהוב – אהובה – לחוש אהוב ולדעת שאנחנו אהובים ורצויים.
- חופשי – חופשייה (אוטונומיה) – תחושת היכולת שלי לבחור בכל תחום שאני רוצה לבחור. התחושה שאני יכולה לבחור מתוך חופש. אוטונומיה מתוך בגרות שבה אנחנו בוחרים בלב שלם ואיזון בין הצרכים השונים.
כל הצרכים הרגשיים הבסיסיים נחווים בצורה סובייקטיבית ומשקפים את יחסי הגומלין הפנימיים שלנו בתחושות, ברגשות ובאמונות. לא תמיד יש הלימה בין התחושות והחוויות לבין המצב "האובייקטיבי" של החווה והמתאר.
מגע עצמי ככלי ריפוי מהותי
מגע הינו צורך בסיסי של בני האדם ובלעדיו לא ייתכנו חיים. בינקותנו קיבלנו מגע, ליטוף, חיבוק… כאמצעי לתקשורת מרגיעה, אוהבת ומקרבת. מגע עצמי הוא אמצעי ריפוי ותקשורת בשיטת נפש חיה. שימוש עקבי במגע עצמי מרגיע, מווסת, מחזק ופותח את הקשר של המתאמן אל עצמו ואל תחושותיו בזמן אמת. המגע העצמי שזור בתרגילי התנועה הפריזמטיים בתהליכים שונים, תומך בתקשורת פנימית ומשולב במשפטים מחזקים של מילים מרפאות.
המגע הוא לעיתים מלטף וזורם, לוחץ בכוח או מרפה ומתבטא גם בטפיחות על מקומות שונים בגוף ורקיעות. תרגילי הפריזמה הם תרגילי תנועה מרפאה ותומכים בתהליכי איזון אנרגטי, כמו גם בתהליכי חקירה עצמית, שחרור עמוק ובניית כוח פיזי ומנטאלי. התרגול במגע עצמי בתנועה מעניק רוגע, ביטחון ותמיכה עצמית. זהו כלי נגיש תמיד, יעיל ומרפא.
לסיכום:
- תקשורת רגשית עם הגוף הנה דרך חיים חומלת ותומכת אשר מטפחת תשתית של ידידות עמוקה, שיתוף פעולה עם עצמנו ועם תודעת הפריזמה, שהיא הבסיס לריפוי פנימי.
- שיטת "נפש חיה" עושה שימוש בנקודת מבט הוליסטית בראיית האדם השלם.
- תנועה מתמירת תודעה: התנועה הינה כלי לתקשורת פנימית בין מערכות חיים שונות ועם החלקים השונים שבנו.
- מודל הקוטביות שבאדם משמש ככלי למודעות עצמית, איזון וניהול רגשי ואנרגטי.
- השיטה עושה שימוש בשפת הצרכים הרגשיים הבסיסיים ודרכי ביטויה האישיים.
- החיבור אל הגוף וזיהוי איתותי הגוף מובן כהכוונה פנימית מתודעת הפריזמה.
- אנו מחלקים את המרחב כולו לטבעות. הטבעות הקרובות נוגעות למרחב האישי ואחרי כן באות הטבעות הנוגעות במרחב המשותף ובאינסוף.
- ניתן לתפוס את כל טבעות המרחבים יחד כאחדות אינסופית במרחב חי, פועם ותבוני, המתקשר איתנו ומשמש כמערכת חיסון נפשית.
- המרחב האישי, המרחב המשותף והמרחב המאוחד משמשות כהוויות אנרגטיות בעלות משמעות רבה בהגדרה עצמית מחודשת, ליציבות פנימית ותקשורת.
- לגבולות אישיים במרחב (טבעות המרחבים) יש תפקיד חשוב בגיבוש זהות אישית.
- בעלי חיים, המשמשים כסמלים פנימיים ותדרים מרפאים אליהם קל להתחבר, מובילים את התרגול.
- תרגול תודעת הפריזמה מאפשר לנו להבחין ביסודות נפשיים ספציפיים הבאות לידי ביטוי בסמלי החיות. צריבת הקשר בין החיה, מאפייניה ההתנהגותיים והתנועתיים לרצף התנועתי והתודעתי – רגשי שלה יוצר מסרים מרפאים.
- נעשה שימוש עקבי במגע עצמי המרגיע, מווסת, מחזק ופותח את הקשר של המתאמן אל עצמו ואל תחושותיו בזמן אמת.
- השיטה מכילה תרגילים מובנים ומדויקים, המפתחים יציבה, כוח, מיקוד ודימוי עצמי לצד חופש הבעתי אישי תוך כדי שימוש בדימויים אוניברסליים של בעלי חיים כתדרים מרפאים איתם קל להזדהות.
במה שיטת "נפש חיה" מטפלת?
שיטת נפש חיה מטפלת במצבים הבאים:
- מתח ולחץ
- כאבים גופניים
- כאב רגשי – נפשי
- טראומה רגשית
- קונפליקטים בלתי פתורים
- מחלה כרונית
- מגבלות תנועתיות
- שיקום וצמיחה ממשבר רפואי
- מערכות יחסים זוגיות ומשפחתיות
- בעיות קשב וריכוז
- ילדי העידן החדש
- אנשים רגישים מאוד
- חוסר גבולות ויכולת ביטוי של גבולות
- התרחקות מהעצמי
- אבל ואובדן
ניסיון בפועל
מפתחת השיטה מדווחת כי נצבר עד כה ניסיון מוצלח בכל המצבים שצוינו לעיל ובפרט בבעיות הספציפיות הבאות:
- כאבי מפרקים
- כאבי שרירים
- כאבים בשלד
- שיקום מניתוח או ממחלה
- כאבי ראש
- עייפות
- אלרגיות
- קשיי נשימה
- בעיות אכילה
- קשיים במערכת העיכול
- קוצר נשימה
- בעיות קשב וריכוז בילדים ומבוגרים
- התמודדות עם כעסים ותוקפנות
- חוסר תשוקה ואינטימיות מינית
- אבל
- פרידה
- חולשה ותשישות
- ביקורתיות עצמית
- שיפוטיות
- ערך עצמי נמוך
- חוסר מוטיבציה
הטיפול
לטיפול בשיטת נפש חיה 3 שלבים עיקריים:
- לימוד עצמי בו מבררים את מהות השאלה לריפוי והגורמים הפנימיים היוצרים זאת. בנוסף, מוענקים כלים לחיבור אל העצמי דרך החיבור אל הגוף.
- הגדרה עצמית: מי אני ומה אני מבקש להיות? וזאת בכל תחום המבקש צמיחה וריפוי.
- אוטונומיה רגשית ותודעתית בה המטופל עצמו פועל מתוך הזדהות עמוקה עם הערכים החדשים שבחר, מקבל את היסודות הנפשיים שבתוכו מתוך רוגע וחיבה עצמית, וממשיך ליצור את חייו ודרכו באמצעות הכלים להתמרה תודעתית שקיבל. זהו שלב צמיחה ללא גבול, האדם מתחדש ויוצר את חייו מדי יום ביומו, חופשי במידה רבה מאוד מהשפעות ואמונות קודמות.

הטיפול כולל:
- פגישת היכרות ואבחון הכוללת: שיחה מעמיקה, תנועה מעודנת לרוגע וחיבור אל הגוף (תרגילי פריזמה של נפש חיה) בישיבה על כסא שנועדה למפות את שפת הגוף, לזהות את רמת הזרימה, הנוקשות והמודעות הגופנית – עצמית של המטופל. בשיחה זו נעשה שימוש בשאלון מיפוי המציאות, התמקדות ביעדים וסיכום, בשיתוף המטופל.
- הגדרת מטרות ויעדים ותיאום טווח טיפול, בדרך כלל סדרה ראשונה של 10 מפגשים. הטיפול מתחלק ל 3 חלקים: למידה עצמית, הגדרה עצמית ופעולה מתוך אוטונומיה רגשית ותודעתית. משך כל חלק משתנה מאדם לאדם.
- תרגילי תנועה רב – חושית (תרגילים פריזמטיים) בתחילת המפגשים מחברים את המטופל אל גופו והוויתו. התרגילים מייצרים נוכחות מועצמת ופתיחות רגשית גדולה יותר. בזכות הנוכחות המועצמת בגוף השיח רגוע, כנה ועמוק.
- קוטביות: בהמשך הבירור הטיפול מתמקד בחשיפת הקוטביות שבין הכוחות גלויים לכוחות הסמויים. עם חשיפת כוחות אלו ניתן לעבוד על ציר הכוח הפנימי שבין הקטבים על מנת לאפשר שיחרור ואיזון מתוך מודעות לציר הכוח ולתחושת המרכז בגוף. עבודה זאת מתבצעת בשיחה תוך היעזרות בתרשימים וחפצים שונים, המחזקים את הדימוי של השיח.
- בירור צרכים רגשיים בסיסיים נעשה באמצעות שיחה ושאלון.
- לומדים כיצד להבחין בין מחשבות לרגשות והשפעתם על רמת החיוניות והרוגע שבנו באמצעות שיחה, חקירת שפת גוף ותנועה במרחב.
- יוצרים תקשורת פנימית דרך הגוף, דרך דיאלוג בין מחשבות לרגשות – שיח ודרך תנועה.
- עובדים על המרחבים הבסיסיים ליצירת זהות ברורה ונבדלת באמצעות דמיון ותרגילים אנרגטיים.
- בודקים את ההיסטוריה המשפחתית והקשרים הבין-דוריים באמצעות שיח, כתיבה ותנועה.
תיאורי מקרים מהקליניקה:
-
ליאת
עדות:
" הגעתי לאור במצב של קונפליקט נפשי וכאב בחלק התחתון של הגב והכתפיים. התהליך שעברתי היה מגוון, הן בעיסוי פיזי על מנת לגלות את מקור המתח, הן בשיחות ובמדיטציות ובחיבור אל עצמי וגם בתירגול עקבי של תנועה מרפאה וזאת כדי למצוא את מקור האני הפנימי שלי והאמת של נשמתי.התהליך שעברתי נע בין מתח, שחרור, כאב, שמחה והתכנסות פנימה על ידי אהבה עצמית ושלמות עם עצמי ועם ההחלטות שלי. אור ליוותה אותי במהלך הטיפול והייתה נוכחת במחשבתי. זה עזר לי לחדד ולתרגל את מה שנעשה בחדר הטיפולי ומעבר. כיום אני מרגישה יותר שלמות, רגועה, הכאב הפיזי התמתן בהרבה, התנועתיות שלי התחזקה. אני מאוד ממליצה על שיטת הטיפול המגוונת של אור, המדביקה באנרגיות ובאמונה שלה, על הידע הרב והעומק, על הרצינות הקבלה והאהבה."
שיחת אבחון:
תהליך הריפוי עם ליאת החל בשיחת אבחון מעמיקה על השאלות הטיפוליות המלוות אותה, אורח חייה, רמת הסיפוק שלה בתחומי חיים שונים, זיהוי מקומות תורפה בגוף והתמקדות ברצונות שלה לשינוי. כמו כן היא קיבלה הסבר מפורט על מהות הטיפול, הגישה ההוליסטית ונפש חיה בפרט.
זוהי שיטה שלצד שיחות ומדיטציות, עבודה אנרגטית והקניית ידע תיאורטי ועקרונות חיים, ישנה גם פעולה יזומה בגוף בתנועה, הן בתנועה מרפאה על כסא והן בריקוד, נשימה ומגע עצמי. לאחר ברור המטרות שלנו בטיפול, הבהרתי לה מה מצופה ממנה במשך התהליך: מחויבות עצמית, נוכחות, תרגול של תנועה מרפאה, מדיטציות ותקשורת עם הגוף באופן מילולי ותחושתי.
ליאת חתמה על הסכם שרות ברפואה משלימה בקליניקה שלי ויצאנו לדרך.
מבנה הטיפול:
לאחר מפגש עיסוי בו הכאבים שלה בגב התחתון ובכתפיים צפו כמקומות התורפה המאותתים על תהליכים נפשיים, התחלנו בשלב הראשון מבין שלושת שלבי הטיפול: היכרות עצמית. הכלי המרכזי לכך הוא תרגילי תנועה מרפאה, העוזרים להתחבר אל הגוף ממקום של רוגע וקבלה. התנועות משקפות את רמת הקרבה של האדם אל עצמו ומובילות אותו להעמקת החיבור הפנימי. התרגילים צולמו וכוונתם הפסיכולוגית – אנרגטית – תודעתית הוסברה. ליאת קיבלה תרגילים לתרגול בבית, מדיטציה יומית בתנועה מרפאה על כסא. ליאת סובלת מקשיים ריגשיים, הנובעים מהיחסים עם בני משפחתה, אמה המבוגרת, ילדיה ואנשים נוספים.
-
ריבי
עדות:
"הגעתי אל אור עם דלקת בגידי כף ומפרק יד ימין שלאורך כמעט שנה לא נמצא לה מרפא, למרות פיזיותרפיה ממושכת וכל מיני שיטות טיפול. במקביל, הייתי בצומת דרכים של מחשבה על קריירה עצמאית כמאמנת מול הביטחון של להישאר שכירה עם פנסיה. במהלך כ- 10 מפגשים הגעתי להחלטה מתוך מיקוד פנימי, להפוך למאמנת מקצועית ולמדתי להציב גבולות לסביבתי ולהקשיב לקולי הפנימי. במקביל, חל שיפור דרמטי במצב היד והמפרק עד לחזרה מלאה של טווח התנועה והיעלמות הכאב. העבודה המשותפת עם אור ממלאה אותי באנרגיות להמשיך ולהתקדם בדרכי, תודה אור!"
שיחת אבחון:
שיחת האבחון עם ריבי, העלתה את הנקודות הבאות לשינוי וצמיחה: ריבי לא חשה ולא יודעת לתקשר לעצמה מה טוב ומה לא טוב לה. גבולותיה העצמיים לא ברורים לה וישנה התמזגות בין הצרכים הפיזיים והרגשיים שלה לאלו של משפחתה ועבודתה, קושי בנפרדות – נבדלות. כמו כן עלה הנושא של ניהול אנרגיה, בלבול בין פחדיה שלה והפחדים של בעלה, פחד מהחדש והלא ידוע בפן הכלכלי, שבלם את ניסיונותיה ליצור תכנית פעולה למעבר לעצמאות כמאמנת.
הדרכה והכשרה
נפש חיה – בית הספר לאומנות הריפוי בתנועה
שם הקורס | תכנים נלמדים |
סדנת היכרות – תנועה יוצרת תודעה
3 מפגשים של 2.5 שעות. למי מיועד הקורס: לכל מי שרוצה לגלות את סודות התודעה באמצעות תנועה וריקוד וכן למטפלות שרוצות להרחיב את ארגז הכלים שלהם ולקחת את היכולות המקצועיות שלהן לשלב הבא. אין צורך בניסיון קודם. מעניק תעודת השתתפות בסדנת היסודות. |
אהבה עצמית, ביטחון עצמי והערכה עצמית – לימוד דרך תנועה יוצרת תודעה.
תודעה ומחשבה – כיצד התודעה מתקשרת לכל הרבדים של האני, חיבור ואיזון, איך לעבוד עם המחשבה מבלי להיכנס ללחצים ולופים, יצירת איזון ורגיעה מתוך ביטחון עצמי. רגש ושיח עם הגוף, כיצד הגוף מדבר אלינו, איך לשאול את הגוף וללמוד לקבל את התשובה וההכוונה לבחירות שלנו. |
קורס הכשרת מנחות בשיטת "נפש חיה"
היקף הקורס: 90 שעות. 30 מפגשים של 3 שעות. למי מיועד הקורס: מטפלות ברפואה משלימה, מורות ומחנכות, מורות לתנועה וספורט, מדריכות חברתיות, מנחות מדיטציה, פילאטיס, פלדנקרייז ויוגה, מטפלות באומנות, יועצות ומנחות מעגלי נשים, עובדות עם גיל הזהב, או לכל מי שרוצה ללמוד שיטת טיפול חדשה ויעילה שתעניק לה כלים חדשניים וייחודיים לשילוב בטיפולים ולהרחיב את סוגי הקהלים בהם הם מטפלים. אין צורך בניסיון קודם. מעניק תעודת מנחת נפש חיה שלב א'. |
|
לאחר קבלת תעודת מנחת נפש חיה שלב א' ניתן להמשיך בהתמחות מעשית של חצי שנה שבה בונים יחד תכניות טיפול ומעבירים טיפולים בהנחייה צמודה ופיקוח של אור בגים. בסיום ההתמחות המעשית מקבלים תעודת "מנחת נפש חיה בכירה".
ביסוס מדעי
טרם נערכו מחקרים מדעיים על השיטה.
קריאה נוספת
- סדנת היכרות – תנועה יוצרת תודעה – פרסום בגיוס ההמונים של מיזם "רפואה שלמה – עידן חדש ברפואה"
- סילבוס של קורס הכשרת מנחות בשיטת נפש חיה
- אתר "נפש חיה"
- קורס שנתי "תנועת המעמקים"
- תכנית אונליין: "ריקוד פעימת החיים"
- תכנית כושר זוז-זן אונליין: תנועה דינאמית על כיסאות
- סדרת סרטונים על חסמים בתקשורת
- ספר: "נפש חיה – המפתחות לשחרור פנימי"
- קלפי טיפול ומשחק "נפש חיה"
- פורמולות שמנים אתריים לטיפוח רגשי
- הרצאה: סודות איתותי הגוף לחיים בריאים ומאוזנים
- מרכז טיפולים
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- אקדמיית הולוס – Holos Academie [↩]
- תרפיה הוליסטית אינטגרטיבית – Intagrative massage and body wisdom therapy [↩]
- תקשורת מקרבת [↩]
- קונסטלציה משפחתית [↩]
- Gezondheidscentrum Venserpolder [↩]
- ציור אנרגטי הוא ציור על דף לפי גאומטריה של המעגל המסמן את המרחב האישי. זהו כלי אבחון משמעותי, שבגים פיתחה, המשקף את התת מודע ביחס למרחבים. [↩]
- קונסטלציה משפחתית: גישה טיפולית מערכתית, שמטרתה להחזיר את האיזון והזרימה במערכות היחסים שלנו בתוך המשפחה העכשווית והמקורית, זוגיות ובתפיסה שלנו את עצמנו והמציאות. ריפוי עמוק קורה כשאנו מתחברים אל כוחות פנימיים המתגלים בתוכנו, התומכים בשחרור הכאן ועכשיו, גם ללא הנחות אינטלקטואליות או יידע קודם. [↩]