תוכן עניינים
נתונים בסיסיים(בפיקוח צוות המאגר) תחומי טיפולנציגי השיטה מעידים כי תחומי הטיפול בשיטת הסו-ג'וק רבים ומגוונים והמקרים המטופלים, המדווחים והנחקרים כוללים מגוון רחב של הפרעות החל מבעיות פיזיות כגון שיכוך כאבים כרונים ואקוטיים דוגמת כאבי ראש, מיגרנות, כאבי גב ומפרקים ובעיות אורטופדיות למיניהן. בעיות תפקודיות של איברים ומערכות כגון מערכת הנשימה, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העיכול, מערכת השתן, שיקום לאחר אירוע מוחי, בעיות פוריות ובעיות הורמונליות. השיטה מאפשרת טיפול בהפרעות שינה, טיפול במחלות חיסון עצמי, וברמה הנפשית, טיפול רגשי, טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה, הפרעות קשב וריכוז ועוד. ברמת ה"חיים", הטיפול בשיטה מאפשר פתיחה של זרימה של אנרגיית החיים בגוף האדם ומכאן מאפשרת למטופל חיבור מחדש למה שחי בתוכו ותופעת החיים סביבו וכך מהווה דרך להעצמה אישית והתפתחות חברתית ורוחנית. מספר המטפליםפרופ' פארק ג'יי וו, מפתח השיטה, פתח את המרכז הרשמי להפצת השיטה בישראל בשנת 2005. מאז הוכשרו בישראל כ-2500 מטפלים. ברמות טיפוליות שונות מרמת הטיפול הביתי ("רופא בכל בית") ועד למטפלים מקצועיים העוברים מסלול הכשרה תלת שנתית (כ-300 מטפלים פעילים). מקור השיטהשיטת הסו-ג'וק פותחה בדרום קוריאה ע"י פרופ' פארק ג'יי וו, מדען ואיש רוח, השיטה מבוססת על עקרונות מרפא מתרבויות עתיקות לצד הגיון רפואי מערבי מודרני ומהווה מעין "טלפון חכם" להפעלת שיטות מרפא שונות באמצעות כפות הידיים והרגליים. ביסוס מדעישיטת הסו-ג'וק קיימת כ-30 שנה. למרות משך הזמן הקצר השיטה נלמדת ונחקרת במרכזים רפואיים רבים ברחבי העולם. השיטה פותחה בקוריאה וברוסיה ובמדינות הגוש המזרחי. עיקר המחקר שפורסם בעיתונות מדעית, נעשה בשפה הרוסית. המחקרים פורסמו הן בעיתונות אקדמית בשפה הרוסית והן בעיתונות מקצועית של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי. ברמה האקדמית, פורסמו מחקרים עם ביקורת עמיתים (peer review research) בנוגע ליעילות השיטה בטיפול בתופעות של כאב כרוני1 , טיפול במיגרנות23 ,4 , החזרת דחף נשימתי במצבי טיפול נמרץ5 , טיפול באסטמה6 ,7 , התאוששות מקומה בטיפול נמרץ8 , טיפול בבעיות אורטופדיות8 ,9 , התפתחות דיבור ומוטוריקה עדינה אצל ילדים10 ,11 , התאוששות מפגיעה מוחית12 ,13 , טיפול בהתפתחות תינוקות עם שיתוק מוחין14 , שיקום והתאוששות מפציעות וטראומה15 . ראה פרטים נוספים בסעיף "ביסוס מדעי" בגוף המאמר. |
כותב המאמר![]() ד"ר זוהר יגיל (PhD), בוגר מכון ישראל קנדה למחקר רפואי של האוניברסיטה העברית, בעל תואר שני (M.Sc) בביולוגיה התפתחותית של מערכת העצבים ותואר שלישי במדעי הרפואה באימיונולוגיה וחקר הסרטן. כיום יו"ר מחלקת המחקר והפיתוח של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי, נגפור, הודו. יו"ר הסניף הישראלי של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי. מרצה בכיר לסו-ג'וק, Sam Won Dong ומדיטצית החיוך בארץ ובעולם ומנהל הקליניקה המקצועית של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי בישראל. את דרכו המדעית החל ד"ר יגיל לאחר לימוד והעמקה בתורות ריפוי מהמזרח. חיפוש אחר סימוכין מדעיים ללימודיו, לצד טיפול בחולים סופניים הביא אותו ללימוד מעמיק של מדעי הרפואה המערבית בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית. לאחר פרסום מחקרים ופיתוח פטנטים בתחום הביולוגיה המולקולרית של חקר הסרטן ואימונולוגיה, החל ד"ר יגיל בלימוד מעמיק יותר של תורות מרפא שונות בתחום הרפואה המשלימה, לבסוף פגש בשיטת הסו-ג'וק אותה למד ממורים שונים וממפתח השיטה פרופ' פארק ג'יי וו. יחד החליטו לייצר מערך מחקרי לחקר השיטה. פרופ' פארק נפטר ב-2009 ומאז חבר ד"ר יגיל לאיגוד הבינלאומי בהנהגת בניו של פרופ' פארק המנוח, ד"ר מינצ'ול וד"ק מינקיו פארק. ב-2012 החל ד"ר יגיל לנהל את איגוד הסו-ג'וק הישראלי ובשנת 2013 מונה על ידי ועדה של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי לראש מחלקת המחקר והפיתוח של השיטה. כיום פועל ד"ר יגיל להפצת שיטת הסו-ג'וק בארץ ובעולם. הביסוס המדעי לכך שבגוף האדם מתרחשת תופעת התחדשות בסיסית כבר ברמה התאית לצד מחקרים קליניים, מסייעים בהפצת השיטה אשר הינה זמינה, פשוטה לשימוש ברמה הבסיסית ולרוב בעלת אפקט מידי. ממשפטיו המפורסמים של פרופ' פארק אשר עומדים ברקע הפצת הסו-ג'וק: "היו אתם רופאי הבית שלכם" ו"סו-ג'וק לכולם!" |
השיטה
תמצית
תרפיית הסו-ג'וק הנה שיטה של רפואה משלימה אשר פותחה בדרום קוריאה בשנת 1987 על ידי המדען והחוקר פרופ' פארק ג'יי וו16 . השיטה משלבת ידע עתיק, שנאסף מתרבויות קדומות לצד היגיון מודרני, חשיבה רפואית מדעית מבוססת תוצאות והתכווננות לעידן המודרני בו אנחנו חיים, שדורש תוצאה כאן ועכשיו.
שיטת הסו-ג'וק פותחה כמערכת ריפוי המבוססת על שימוש בנקודות גירוי על כפות הידיים והרגליים.17 השיטה זמינה, נוחה ואלגנטית, אינה פולשנית ומתבצעת באמצעים פשוטים על כפות הידיים והרגליים. לרוב ללא שימוש או מגע בגוף השלם פרט לצרכי אבחון.
גירוי של הנקודות המרפאות יכול להתבצע על ידי עיסוי, על ידי שימוש בצבעים, מוקסות, זרעים, מגנטים, מחטים, טבעות, מקל עיסוי, שמנים אתרים, אבני חן ועוד…18
מרגע ביסוס השיטה פרופ' פארק המשיך בפיתוח מואץ של רבדים נוספים ומגוונים וכיום היא מכילה טכניקות נוספות ושיטות טיפול רבות ומגוונות כגון ה- 6 קי.19,20,21,22 ,23 , הסו-ג'וק- קי24 ודיקור שלושת המקורות25 .
בבסיס השיטה פילוסופיית שלושת המקורות, המבוססת על חוקיות סדורה בעולמנו הקיימת בכל התופעות הנחוות. חוקיות נלמדת זו מאפשרת הבנה מזווית ראיה חדשה ומאורגנת של ידע עתיק שנאסף מתרבויות קדומות, לצד הבנה מדעית מדידה מודרנית ומעמיקה.
בנוסף כוללת השיטה טכניקות תנועה המבוססות על פתיחת הזרימה הספירלית בגוף דוגמת תרפיית הפיתול26 , התעמלות ספירלית27 , ריפוי במרחב (תרפיה המבוססת על שינויים בזרימת האנרגיה על בסיס מיקום הגוף במרחב)28 ,סאם וואן דונג, אומנות תנועה רכה לאיזון גוף ונפש, הנקראת תנועת שלושת המקורות (SamWonDong),29, היוגה של החיוך30 ,31 ומדיטציית החיוך32 .
שם השיטה
משמעות המילה סו-ג'וק בקוריאנית היא:
סו = כף יד.
ג'וק = כף רגל.
בטיפול הבסיסי בשיטת הסו-ג'וק המטפל מגרה נקודות אשר ממוקמות על כף היד ו/או על כף הרגל על מנת להפעיל מנגנוני ריפוי טבעיים של גוף האדם.(( Park, Jae Woo (2000). "Sujok for instant pain relief". Acupuncture Today. 1: 10.))

מפתח השיטה
פרופ' פארק ג'יי וו (Professor Park Jae Woo), נולד בשנת 1942 ונפטר בשנת 2010, מדען, פילוסוף, יוצר, מטפל ואיש רוח. מייסד תרפיית הסו-ג'וק, תרפיית הטוויסט (הפיתול), תיאוריית שלושת המקורות ומדיטצית החיוך.
פעילות אקדמית:

פרופ' פארק היה פרופ' חבר באקדמיה הבינלאומית למדעים, זכה לתואר ד"ר של כבוד מהמחלקה לפיזיולוגיה באוניברסיטת סנט פטרסבורג, רוסיה; תואר פרופ' של כבוד מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת קירגיסטן; תואר פרופ' מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת קזחסטן, נשיא האקדמיה למדעים במינכן (1997), פרופ' של כבוד מהאוניברסיטה לרפואה במוסקבה, פרופ' של כבוד מהאוניברסיטה הפדגוגית בג'ורג'יה, תואר אבירות מאבירי סנט ג'ון במלטה, פרופ' מבקר באוניברסיטאות לרפואה ולרפואה משלימה בהודו ועוד.
היסטוריה
פרופ' פארק ג'יי וו התחיל דרכו המדעית כחוקר בתחום הגיאולוגיה. כאשר הרגיש שמיצה תחום זה, פנה לעבודה סוציאלית. במסגרת עבודתו בבתי החולים נחשף פרופ' פארק לרפואה סינית אותה למד במכון לרפואה אוריינטלית באוניברסיטת סיאול בקוריאה.
קצב הלימוד של הרפואה הסינית היה איטי מידי ופרופ' פארק קרא בשקיקה את החומרים העתיקים ביותר שמצא ברפואה זו, בין היתר נחשף לספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב (Huang di Nei Jing)36
את הספר קרא מספר פעמים והעמיק בפרשנויות והדעות המקובלות שנכתבו מאז על ידי חכמי הדורות. פרופ' פארק הרגיש שמשהו חסר. לדבריו כל הפרשנויות היו באותו מישור. אמנם ישנם קצת שינויים טכניים בין הגישות השונות אבל באלפי השנים האחרונות לא מצא שום חידוש רעיוני, אף אחד לא המשיך להעמיק פנימה לרזי הרפואה הסינית ולבסיס שנמצא מאחורי תורה זו.
מודלים של הגוף והנפש
על פי פרופ' פארק, העולם שבו אנחנו חיים מסודר היטב. את הסדר המופלא ניתן למצוא בכל התופעות המתקיימות בעולמנו, מעולם החלקיקים והפיזיקה המודרנית, במדעי הכימיה, הביולוגיה, במדעי החיים, בגוף האדם, האנטומיה, הפיזיולוגיה, ההיסטולוגיה ואף במערכות משפחתיות, חברתיות, ממסדיות עד לתנועות גרמי השמיים, עונות השנה ואסטרונומיה.
"שלושת המקורות" הינה תיאוריה המתארת את הסדר בעולם באמצעות מערכת של ארבעה כוחות בסיסיים הנמצאים בכל תופעה ותופעה בעולמנו38. לימוד הסדר שבעולם, הינה הדרך לשחרור ממעגל הסבל ולהתפתחות אישית ורוחנית. הלימוד מאפשר להשתמש בחוקיות שבעולמנו למטרות ריפוי ובאמצעות השיטה ניתן להביא את הגוף לתפקוד מיטבי, לטפל בבעיות מורכבות וסבוכות ובמצבים מסוימים אפילו ל"תכנת מחדש" מערכות תפקודיות, איברים ורקמות.
השיטה משמשת לטיפול בגוף ובנפש, באמצעות ההשפעה על מערכות הזרימה בגוף האדם ניתן להסדיר גם מצבי מתח וחרדה, דיכאון, הפרעות קשב וריכוז ומצבים נפשיים מורכבים.
הטיפול הבסיסי בתרפיית הסו-ג'וק הן מערכות ההשתקפות של כל הגוף אשר אפשר למצוא אותן על כף היד ועל כף הרגל כמו כן, על האוזניים, זרועות, רגליים, עיניים וכו'…39
במה הסו-ג'וק מטפל?
שיטת הסו-ג'וק משמשת כדי להנחות את הגוף להתחיל בתהליך ריפוי מואץ הן בבעיות אקוטיות והן בבעיות כרוניות. בעיות אקוטיות מקבלות מענה מיידי ולרוב השיפור הינו מדיד ומתרחש מיד עם תום הטיפול הראשון. בעיות כרוניות דורשות סדרה של טיפולים ובפועל מתבצע תהליך של "כיוונון מחדש" של מערכות הגוף של המטופל. טיפול הסו-ג'וק יעיל ביותר לכל סוגי ההפרעות בגוף או בנפש. הטיפול יכול להיעשות בצורה סימפטומטית, לפי המקום בו מופיעה ההפרעה (כאב, מגבלה בתנועה וכו') או בצורה מערכתית, כשמדובר בבעיות יותר מורכבות. הטיפול נעשה תמיד במקביל לטיפול הרפואי הקונבנציונלי ומטפל הסו-ג'וק לרוב מסתמך על הבדיקות המדויקות של מערכת הבריאות הממלכתית.
טיפול הסו-ג'וק יעיל הן לבעיות פשוטות כגון שיכוך כאבים, כאבי ראש, מיגרנות, כאבי גב, כאבי מפרקים ועד לאיזון מערכות מורכבות כגון טיפול במחלות אוטואימוניות, אסטמה, COPD, בעיות לב וכלי דם, בעיות נוירולוגיות, בעיות בדרכי השתן והמין, הפרעות פוריות, תמיכה במחלות קשות דוגמת מחלות נוירודגנרטיביות (טרשת נפוצה, פרקינסון וכדומה), תמיכה בחולים אונקולוגיים וכן גם טיפולים רגשיים, איזון רגשי, טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה, בעיות חברתיות ועוד.

ניסיון בפועל
בקליניקה המקצועית של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי בישראל צברו ניסיון בפועל בטיפול בבעיות שונות ומגוונות החל מכאבי ראש, מיגרנות, חוסר איזון הורמונלי, בעיות אורטופדיות ועד לבעיות מערכתיות כגון הפרעות במערכת הקרדיווסקולרית, מחלות דרכי הנשימה, מחלות דרכי העיכול, מחלות מטבוליות (סוכרת, השמנה, הסינדרום המטבולי), בעיות פוריות, בעיות אורולוגיות, נוירופתיה פריפרית, ניוון רשתית, קרע ברשתית, טינטונים, הפרעות שינה, מחלות מעי דלקתיות, ואף במחלות קשות ומורכבות כגון אי ספיקת לב, מחלות אוטואימוניות, מחלות נוירודגנרטיביות (פרקינסון, אלצהיימר) ותמיכה בחולה האונקולוגי. הדיאגרמה הבאה מציגה את התפלגות סוגי הטיפול השונים בקליניקה.

הטיפול בשיטת הסו-ג'וק
הטיפול הראשון בשיטת הסו-ג'וק הוא החשוב ביותר כיוון שהוא כולל אבחון מעמיק. לטיפול כדאי להגיע עם בדיקות רפואיות עדכניות ומפורטות ככל היותר (בדיקות דם, שתן, צילומי רנטגן, פענוח MRI, CT, סיכום מחלה וכדומה). המטפל יעבור על בדיקות אלה בנוסף לתשאול מעמיק יותר של המטופל וירכיב באמצעותן אבחון אנרגטי של המטופל. כמו כן יתושאל המטופל שאלות שונות על מצבו הפיזי והנפשי, על מנת להעמיק את ההבנה של המכנה המשותף האנרגטי של מרבית בעיותיו של המטופל. מכנה משותף זה, הוא הבסיס לבחירת האסטרטגיה הטיפולית. מבחינה פרקטית, הטיפול הראשון עצמו הינו קל יחסית וזאת על מנת להעריך את תגובות הגוף לגירויי הסו-ג'וק ולאפשר שיח אנרגטי לקראת הטיפול הבא.

מרגע הטיפול הראשון דברים מתחילים לזוז בגוף. חלקם עשויים להראות קשורים לבעיה אשר טופלה, אך חלקם ייראו לקוחים מעולם אחר. כך או כך את המטפל שלכם, מעניינים אלה וגם אלה, לכן בתקופה הזו שבין הטיפול הראשון לשני מומלץ לרשום ולתעד כל תחושה שמתעוררת בגוף (או בנפש) – בין אם חיובית או שלילית. כל התגובות הללו הינן בעצם דרכים של הגוף לדבר איתנו המטפלים ותפקיד המטפל לנתח תגובות אלה ולקבוע על פיהן כיצד להמשיך בטיפול.

חשוב מאוד לציין כי שיטת הסו-ג'וק מאוד יעילה, אבל אין לטעות, חובה לחזור על כל טיפול לפחות 3 פעמים גם אם לאחר הטיפול נעלמו הסימפטומים לחלוטין, כיוון שלמרות שהבעיה נעלמת היא עלולה לחזור בעוצמה גבוהה יותר כעבור שבוע, שבועיים או אפילו מספר חודשים, במידה ולא יושלם תהליך טיפול בסיסי.
התהליך הטיפולי

למעשה ניתן לדמות את התהליך הטיפולי למהלך של "משיכות חבל אנרגטיות" – אנחנו מושכים לכיוון מסוים ואילו הגוף מנסה להחזיר את הדברים למקומם ה"רגיל" והישן. יש להבין שבמצבים כרוניים, חוסר האיזון בסביבת המטופל ובהרגלי החיים שלו (עבודה, פעילות גופנית, תזונה, חיים אישיים) הם שהביאו למצב ה"מחלה". ככל שהמחלה יותר ממושכת ויותר כרונית כך תהליך הטיפול עשוי להיות ממושך יותר ולדרוש שינויים רבים יותר. לאחר הטיפול חוזר המטופל לחוסר האיזון של חייו וסביבתו (אשר הביאו למחלתו מלכתחילה) ויש להבין שבמצבים מסוימים, עד שלא יתבצע שינוי מספק באורח החיים או בצורת החשיבה, יקשה על השינוי המבורך להישאר קבוע בחיינו.
השינוי לא חייב להיות קיצוני, אבל חייב להיעשות שינוי על מנת שניתן יהיה לשמור על האיזון החדש. עם תום סדרת הטיפולים, יוכל המטופל לשמור על האיזון שנוצר בעזרת שיטות שונות לריפוי עצמי, אשר לימד אותו המטפל. לשיטות אלה אנו קוראים באיגוד הסו-ג'וק בפשטות: "שיעורי -בית".
שיעורי בית:
שיטת הסו-ג'וק פותחה כשיטה לריפוי עצמי ומיועדת ברמה הבסיסית למניעת בעיות ולטיפול בהן. בין טיפול לטיפול ו/או עם תום סדרת הטיפולים, יונחה המטופל כיצד עליו להמשיך בריפוי עצמי אשר יהיה עבורו פשוט, זמין ויעיל. יש לקחת בחשבון שככל שהמטופל ישתף פעולה עם הטיפול ויתמיד בטיפול, ההחלמה תהיה מהירה יותר והגוף יקבל יותר מסרים שיעודדו ריפוי.
לצד תרגילי מתיחה ו"נשימה מחייכת"47 מקבלים המטופלים הנחיות מדויקות להנחת זרעים כאמצעי גירוי של נקודות רגישות בכפות הידיים או הרגליים. את הזרעים נהוג להניח לפני השינה על אותן נקודות באמצעות נייר דבק רפואי נושם. לא מומלץ להרטיב את הזרעים כיוון שאז משתנה המבנה האנרגטי שלהם. את הזרעים רצוי להסיר לפנות בוקר ולהשליך. אין להשתמש בהם שנית כיוון שהם כבר אינם מאוזנים. זמן הנחה מינימלי של זרעים הינו 4 שעות ומקסימאלי – 48 שעות. אם הזרעים מציקים או מפריעים במשך הלילה, יש להקשיב לגוף ופשוט להסיר אותם.

למה לצפות לאחר סדרת הטיפולים הראשונים בסו-ג'וק:
גוף האדם בנוי ממכלול תופעות פיזיולוגיות ונפשיות. למעשה כל תופעה גופנית כוללת גם רכיב נפשי כשם שלכל תופעה נפשית ישנו מרכיב גופני. במהלך הטיפול מנחה המטפל את המטופל להכיר ברגשות הדומיננטיים והאיברים הקשורים אליהם בגופנו. התגובות לטיפולי הסו-ג'וק לרוב אינן חריפות ובמקרים רבים ישנו שיפור משמעותי כבר לאחר הטיפול הראשון עד לשלישי. אבל יש לקחת בחשבון שבעיות רבות בגופנו תלויות ברכיבים שונים ויתכן כי כחלק מטיפול בסימפטום מסוים יצוץ סימפטום אחר או אפילו הגורם לבעיה, אל פני השטח. אין מה להיבהל מתגובות אלה, אלא לחזור ולדווח עליהן למטפל אשר מצדו ימשיך לאזן את המטופל באופן שונה במקצת כל פעם, בהינתן הנתונים החדשים.
חשוב להדגיש כי בטיפולי הסו-ג'וק לא ניתן לגרום נזק. השיטה נחשבת לאחת השיטות הבטוחות ביותר ברפואה המשלימה, השיטה מבוססת על גירוי מנגנוני הבקרה העצמית לריפוי הפזורים בגופינו.
הגירויים בשיטה נעשים רק על גבי כפות הידיים והרגליים ולרוב בצורה שאינה פולשנית.
במהלך התהליך המאזן משתחררת לא פעם בגוף תחושה נפלאה, תחושה של איזון ושלמות תפקודית. תוצאות הבדיקות משתפרות, מצב הרוח נוסק והגוף מתמלא באנרגיה ובחיוניות.
במחלות כרוניות, אנחנו מתייחסים לתהליך הריפוי כתהליך של התפתחות ושינוי והזדמנות ליצור שינויים בחיינו, כתוצאה מההבנה שאם לא היה צורך בשינוי לא היינו חולים מלכתחילה.
גישות טיפוליות בסו-ג'וק:
מערכות ההשתקפות :
שיטת הסו-ג'וק מבוססות על מערכות ההדמייה של גוף האדם הנמצאות על כפות הידיים והרגליים. על פי גישת מערכות ההשתקפות, הביטוי להיווצרות מצב מחלה בגוף, מצב של חוסר הרמוניה ברמת רקמה או מערכת, מלווה ביצירת "חסימה" בזרימה האנרגטית, מעין "סתימה בצנרת האנרגטית" אותה צריך לפתוח על מנת להביא את המערכת לאיזון מחדש.
במערכות ההשתקפות תופיע ה"חסימה" כאזור מאוד רגיש למגע. למעשה, מחקרים מראים כי ברמה המולקולרית, במיקום המדויק של החסימה האנרגטית בנקודת ההשתקפות ישנה גם מעין "חסימה" מיקרוסקופית, המתבטאת בדלקת מקומית, הפרשת מתווכי כאב וברגישות מוגברת.48 בטיפול במערכות ההשתקפות, גירוי של אותו אזור באמצעות עיסוי, מוקסה (קטורת), צבעים, זרעים, אבני חן, ליזר רך, מגנטים ומחטים מכוון לפתיחת ה"חסימה" ברמת ההשתקפות ולתחילת תהליך הריפוי העצמי של הגוף.
שש האנרגיות:
אנרגיה היא מושג מופשט. כל ניסיון לתארו במילים גורם לסטייה מהמשמעות המקורית. בעולם העתיק, על מנת לאפיין את חוסר האיזון האנרגטי אפיינו הקדמונים 4 ו- 5 אלמנטים המצויים בגוף האדם ומקבילים לתופעות בטבע. האלמנטים נקבעו על פי אותן איכויות אנרגטיות אשר מתבטאות בטבע, בחי, בצומח, באטמוספירה, בעונות השנה ובכל היצורים בטבע, כולל גוף האדם.
בעולם העתיק ההשקפה הייתה כי בכל יצור חי, מרגע לידתו, מתקיימים כל אותם אלמנטים בגופו בחוסר איזון קבוע ומושפעים הן ממיקום גרמי השמיים, ממחזור היום והלילה ועונות השנה והן מחשיפה של הגוף לתנאים קיצוניים או לגירויים מסוימים. בין כל האלמנטים נמצאים יחסי הזנה ובקרה והם משפיעים על כל ביטוי מהות האינדיבידואל הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית, כך שגם מידות האופי והאישיות נובעות ממערכת היחסים בין ביטוי האלמנטים האלה מזמן הלידה שלנו ובמשך ההתפתחות של חיינו.
בראייה זו, מצבי מחלה נגרמים כאשר האיזון מופר לטובת אלמנט מסוים, כתוצאה מהשפעה פנימית או חיצונית, הגורמת להתפתחות מחלה, אשר נובעת מעודף או מחוסר באחד האלמנטים.
פרופ' פארק ג'יי וו, אבי שיטת הסו-ג'וק, פעל להביא למציאת המכנה המשותף בין רפואות המזרח השונות, מתוך נקודת המוצא כי ישנה למעשה אמת אחת שצריכה לעמוד בבסיס כל הרפואות ושיכולה להתלכד עם התיאוריות, שמוצאן מתרבויות שונות. כך למעשה התפתחה תיאוריית ששת האלמנטים, או שש הקי.
על מנת להבין את האנרגיות, את משמעותן ואת ההרכב המאפיין שלהן בזמני בריאות וחולי, לומדים מטפלי הסו-ג'וק לאבחן ולבנות לכל מטופל מפת הרכב אנרגטי שנקראת "קונסטיטוציה אנרגטית". הקונסטיטוציה נבנית באמצעות תשאול ואבחון באמצעים שונים ועל פיה מתבצע הטיפול. היתרון בטיפול בשש קי לעומת הטיפול במערכות ההשתקפות הינו שזהו טיפול מעמיק יותר המטפל לא רק בסימפטום אלא גם בגורם ומאפשר לטפל בהפרעות שונות אשר לכאורה אינן קשורות אחת לשנייה. הטיפול באמצעות שש הקי מתבצע הן על גבי "מרידיאני ביול" (השתקפות מרידיאני הגוף הסיניים על כפות הידיים והרגליים) והן על גבי "צ'אקרות ביול" (צ'אקרה = הצ'אקרות הינן גלגלי אנרגיה פנימיים הממוקמים בסמוך לעמוד השדרה).
דוגמה לטיפול בשש קי : טיפול בנדודי שינה, דלקות מפרקים וכאבי שרירים נודדים, אלרגיות לאבק ולחתולים, התפרצויות כעס ובעיית ריכוז, כולן בעיות של אותה אנרגיה הקרויה "אנרגיית הרוח" ומועברת בגוף ע"י מרידיאני הכבד וכיס המרה וצ'אקרת הרוח: "אנהטה" Anahata .
תיאוריית שלושת המקורות
החידוש העיקרי בתורת הסו-ג'וק לעומת הפילוסופיה הסינית העתיקה של היין והיאנג הינו תיאוריית שלושת המקורות. תיאוריה זו עוסקת במערכת יחסים בין 4 כוחות יסוד הנמצאים בבסיס כל תופעה המתרחשת ביקום. ארבעת הכוחות ומערכת הגומלין שלהם מתבטאים החל מרמת המבנה התת אטומי והמולקולרי דרך מבנה גוף האדם, כמו גם במערכות חברתיות או ממסדיות והן במושגים מופשטים כגון מרחב או זמן.
התיאוריה מאפשרת הרחבה משמעותית של הידע בתחום הרפואה האנרגטית והאקופנקטורה ומאפשרת הבנה עמוקה ומדויקת יותר של המערכות האנרגטיות והפיזיולוגיות בגוף האדם. לימוד והבנה של ארבעת הכוחות מאפשרים לזהות אותם בתופעות שונות בטבע ובכללם גוף האדם ואף לשלוט בביטוי של כוחות אלה ובדרך זו להביא להחלמה יעילה ושורשית ממחלה, אפילו הייתה זאת מחלה כרונית וחשוכת מרפא, לכאורה.
על מנת להבין את הכוחות ומשמעותם ניתן להתבונן בתיאוריית הבריאה הפיזיקלית של העולם. המדע המודרני טוען שהיקום שלנו נוצר כתוצאה מהמפץ הגדול. אם ננתח את שלבי הבריאה בקווים כלליים ואת החוקים הפועלים ביקום נוכל להבחין כי קיימים ארבעה כוחות בסיסיים, המשפיעים על כל תהליך המתקיים בעולם הזה. פרופ' פארק קרא לכוחות האלה על פי תכונותיהם בשמות היווניים "הטרו", "הומו", "ניוטרו" ו"ניוטו", העומדים בבסיס תיאוריית שלושת המקורות.
נזכור כי המילים הינן מוגבלות לתיאור מושג האנרגיה. האנרגיה היא מושג מופשט ועשויה רבדים רבים. על מנת להבין את משמעות האנרגיה יש להשתמש בתיאורים רבים של אותה תופעה ובעיקר לנסות ולחוש על מנת שנוכל לחוות את מה שקיים סביבנו ובתוכנו. לכולנו יש מנגנוני חישה לזהות וליצור רזוננס עם כל האנרגיות. בכל רובד ניתן למצוא את 4 האנרגיות באינטראקציה מסויימת.
כוח ניוטו – המקור לכל התופעות, הוא גם אפס, לכאורה לא קיים אבל משפיע על הכל, תמיד נמצא במימד אחד מעל (עולם 0) ומשפיע על המתרחש במימד הזה. ברכיבי האדם, מדובר ברכיב הנשמתי.
כוח הטרו – כוח של שינוי, יצירה והרס, תנועה, לא מאפשר עצירה, בגוף יתבטא כדלקת, דימום, פציעה וכדומה. ברכיבי האדם ההטרו היא הנפש.
כוח ההומו – כוח של חוסר שינוי, כיווץ, קירור ובשאיפה תמיד לחזור למקור לעולם 0. ברכיבי האדם הוא הגוף.
כוח הניוטרו – כוח ההרמוניה והשילוב בין כל הכוחות שמביא לשלמות רגעית. הניוטרו הוא כוח החיים ועל פי פילוסופיית החיוך, הוא גם השלמות.
דיקור שלושת המקורות
שיטת שלושת המקורות למעשה מאפשרת תכנות מחדש של תפקודי הגוף והנפש. התכנות הזה מתבצע דרך מפרקי כף היד. שיטת הדיקור של שלושת המקורות מאפשרת לטפל בתופעות פנימיות קשות לטיפול ומאפשרת לשנות הרגלים של שנים רבות. השיטה מצוינת לטיפול בהפרעות רגשיות ונפשיות כמו גם להחזיר לתפקוד איברים בתת תפקוד ובאי ספיקה. השיטה הינה עוצמתית ועמוקה ומשלבת למעשה מעין "תכנות מחדש" של מערכות הגוף השונות, הן ברמה הפיזיולוגית, הרגשית, הנפשית או האנרגטית.
תרפיית הפיתול
בגוף האדם קיימות רבבות מערכות זרימה. ישנן זרימות אורכיות, זרימות רוחביות וזרימות ספירליות. תרפיית הפיתול משמשת לפתיחת הזרימה הספירלית בגוף הפיזי וכוללת סדרה של תרגילי מתיחה ופיתולים אשר נקבעים על ידי המטפל המומחה ותפקידם להביא לאיזון הזרימות האנרגטיות בגוף המטופל ובאופן כזה לאיזון מושלם. ברגע שמתקיימת זרימה ספירלית תקינה, הגוף מתחיל להחלים בצורה מיידית. ניתן להדגים זאת במצבים רבים של כאב או מגבלה בתנועה, שנפתרים בצורה מושלמת. השיטה נפלאה לאיזון בעיות אורטופדיות, שיקום לאחר פציעה, אירוע מוחי, תפקוד איברים פנימיים, הסדרת הפעילות ההורמונלית ואפילו לטיפול מונע בבעיות שונות.
על בסיס תרפיית הפיתול התפתחה אומנות תנועה אשר פותחת את זרימת האנרגיה הספירלית בגוף באמצעות סדרה של תרגילי מתיחה ואימון גוף- נפש. סדרת תרגילים אלה נקראת ה- Sam Won Gong, "תרפיית התנועה של שלושת המקורות" ותפקידה להביא לאיזון גוף נפש ולרפואה שלמה. שיטת ה- Sam Won Dong משמשת ככלי לטיפול ואיזון עצמי, להעצמה אישית וכן ככלי עזר למטופלים להמשכת האפקט הטיפולי בביתם.
מדיטציית החיוך
על פי פילוסופיית שלושת המקורות, על מנת להחלים כראוי, לא מספיק לאזן את הגוף או הנפש (הומו והטרו) אלא יש גם לטפל ברוח ובנשמה.
מדיטציה (Meditation) או בעברית התבוננות (לפי האקדמיה – בוננות), הינה מצב של תודעה מושלמת, מצב הרמוני של תודעה בלתי מוגבלת, אשר מאפשר לראות הרמוניה בכל דבר.
המדיטציה התקיימה בהודו לפני אלפי שנים ותורגלה רבות על ידי אנשים על בסיס יומיומי. המדיטציה שימשה ככלי להגשמת חיים שמחים, מספקים והרמוניים במטרה להשיג את השלמות העצמית, מטרת החיים.
בודהה האמין שהמדיטציה הינה אחת משמונת הדרכים להשתחרר ממעגל הסבל.
במאה השניה לספירה, המתבודד המפורסם פטנג'לי, פיתח שיטת שמונה שלבים להביא את הנפש למצב של שלמות – ראג' יוגה. השלב השישי של התהליך הינו ריכוז והשלב השביעי הוא מדיטציה, כלומר באמצעות המדיטציה המתרגל יכול לא רק להשתחרר ממעגל הסבל אלא גם להגיע לרמה של שלמות עצמית.
הדרכה והכשרה
שיטת הסו-ג'וק נלמדת בשני אופנים עיקריים. רמה בסיסית המיועדת לכל אדם ובכל גיל ורמה מקצועית המיועדת לאנשים המעוניינים לעסוק במלאכת הריפוי כמטפלים מוסמכים.
הרמה הראשונית והבסיסית ביותר היא לימוד של עקרונות הריפוי העצמי באמצעות כפות הידיים. חלומו של פרופ' פארק היה "רופא בכל בית", מספריו הראשונים : "היו הרופאים של עצמכם!" ו"סו-ג'וק לכולם!" . הקורס הבסיסי הוא קורס בן 16 שעות שבו מועברת הכשרה של מטפלים ברמה ביתית. הוא מתאים לכל אדם ובכל גיל. הקורס מתאים לטיפול בבעיות נפוצות באמצעות גירוי נקודות ריפוי בכלים פשוטים דוגמת עיסוי, צבעים, מוקסה, מגנטים וזרעי צמחים.
הכשרה מקצועית
שיטת הסו-ג'וק מוגנת על ידי זכויות יוצרים. מבחינה חוקית ההפצה, הרישוי וההסמכה נעשות רק באמצעות נציגות של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי במדינות השונות.
מטפלים מוסמכים לטיפול בשיטה הינם רק מטפלים שעברו הכשרה תלת שנתית, השתתפו בפרקטיקה טיפולית של למעלה מחצי שנה והגישו עבודת מחקר מעמיקה ברמה אקדמית.
בישראל, קיימת נציגות של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי בחיפה, תל אביב וירושלים (ראה פרטים נוספים בהמשך תחת הכותרת "קריאה נוספת – מסלולי לימוד").
מסלול הכשרת מטפלים מקצועיים בסו-ג'וק הינו מסלול תלת שנתי, שכולל לימודים מעמיקים בפילוסופיית המזרח, תיאוריות מרפא שונות, אנטומיה, פיזיולוגיה ופתולוגיה מערבית ודרכי ריפוי שונות. במהלך לימודיו נחשף התלמיד לטכניקות ריפוי מגוונות, תרפיות תנועה ומגע, דרכי אבחון שונות (פלפיטציה, אבחון לשון, אבחון על פי דופק, אבחון תווי פנים, אבחון על פי גלגל העין ועוד), רוכש כלים בסיסיים במדיטציית החיוך ו-Sam Won Gong, משתתף בפרקטיקה של למעלה מחצי שנה ומסיים את חובות הלימוד בהגשה של עבודת גמר בנושא מחקרי ספציפי.
כיוון ששיטת הסו-ג'וק מוגנת בזכויות יוצרים, השימוש בשיטה פתוח לכל, אבל ההוראה מתבצעת אך ורק על ידי מורים מוסמכים, אשר אושרו על ידי איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי. מורי האיגוד המורשים הינם גם מטפלים מנוסים, אשר מתעדכנים בכל שנה בתוכנית הלימודים ועוברים השתלמויות מקצועיות מטעם האיגוד הבינלאומי מספר פעמים בשנה. כל מורי האיגוד עוסקים גם בפעילות התנדבותית. כיום מוערכים כ-200,000 מטפלי סו-ג'וק ברחבי העולם.
איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי מרכז את כל הידע והמחקר בשיטה ממרכזים שונים ברחבי העולם, מכין תוכניות לימוד שמתעדכנות מידי שנה ותומך טכנית בתהליכי הריפוי של המטפלים. האיגוד מקיים סדנאות והשתלמויות מקצועיות לצד פעילות התנדבותית ענפה. האיגוד אוצר את כל הידע והכתבים מפרופ' פארק ג'יי וו, כולל חומרים שטרם פורסמו.
לאיגוד מחלקת מחקר ופיתוח, אשר מרכזת מידע לגבי פרוטוקלי טיפול במחלות שונות, אחוזי הצלחה ומהירות תגובה לטכניקות טיפוליות שונות. באיגוד חברים רופאים, חוקרים ומטפלים מרחבי העולם, אשר החליטו להקדיש את חייהם להפצת השיטה ועוסקים אך ורק בסו-ג'וק.
לימודי Sam Won Dong
את לימודי תנועת שלושת המקורות, ה-Sam Won Dong ניתן ללמוד בצורה מרוכזת בקפריסין או בסופי שבוע בישראל. הסדנאות המעמיקות מתקיימות מספר פעמים בשנה ונמשכות במשך 5-7 ימים.
קבוצות מישראל מתארגנות ליציאה לקפריסין מספר פעמים בשנה. סדנאות אלו פתוחות לכל ומאפשרות עבודה עצמית. הסדנה הינה בינלאומית וחוויתית במהלכה לומדים לתרגל את התנועות והנשימות לצד עבודה פנימית והתפתחות אישית ותודעתית.

ביסוס מדעי
שיטת הסו-ג'וק פותחה על ידי מדען וככזאת כוללת בעקרונות הפילוסופיה שלה את עקרונות המדע המודרני. העקרונות אלה מבוססים על הגדרתו של גלילאו גליליי58 למדע, אשר צריך להיות פומבי, ניתן למדידה וניתן לחזרה. באמצעות גישה זו, מטפל הסו-ג'וק תמיד מודד את השפעת הטיפול ומנסה להעריך את מצבו של המטופל לפני, במהלך ואחרי הטיפול.59
באופן כללי במהלך טיפול סו-ג'וק המטפל ינסה למצוא סימפטומים מדידים רבים, ולחפש תסמינים אובייקטיביים עד כמה שניתן. במהלך הטיפול ובאמצעות גירויים שונים, המטפל ינסה להביא להקלה ב- 50-70% מהתסמינים המדידים60 .
קריאה נוספת
- איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי – סניף ישראל
- מסלולי לימוד – איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי סניף ישראל
- קורס בסיס -סודות הבריאות בכפות הידיים
- קורס סוג'וק בסיסי – פרסום בחנות המקוונת של מיזם "רפואה שלמה – עידן חדש ברפואה"
- סדנת Sam Won Dong
- לימודי סו-ג'וק
- טיפול סו-ג'וק בצבעים וזרעים
- נשימה מחייכת
- שיעורי בית בסו-ג'וק
- טיפול שלושת המקורות בבעיות גב תחתון
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- Arsenova L.R. THE EFFECTIVENESS OF ACUPUNCTURE IN RELIEVING PAIN SYNDROMES OF VARIOUS ETILOGIES. Neurosurgery and Neurology of Kazakhstan. 4(33). 2013. 15-17. [↩] [↩]
- Analysis of the efficacy of reflexology in the complex treatment of chronic migraine. Safonov MI, Naprienko MV.10.17116/jnevro20171175122-25. Russian. [↩]
- Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(5):22-25. doi:, [↩]
- Starodubtsev AI, Starodubtsev A A, Karpov S M, Vyshlova IA, Shvedova DV. RELIEF OF PAIN IN YOUNG PEOPLE SUFFERING FROM MIGRAINE. Medical Bulletin of the North Caucasus. 11(3)2016. 438-439. [↩] [↩]
- L.R. Asenova, T.T. Pazylbekov, A.K. Amirzhanova. CLINICAL CASES OF RECOVERY OF RESPIRATORY DRIVE WHEN USING METHODS OF CHEN-TSZYU THERAPY. 2(39)2015. 41-44. [↩] [↩]
- Treatment of bronchial asthma by the Su-Jok therapy method.Ubaĭdullaev AM, Sharafutdinova GKh, Ismailov ShU. Ter Arkh. 1998;70(12):44-6. Russian. [↩]
- Innovative approach to laser acupuncture therapy of acute obstruction in asthmatic children. Nedeljković M, Ljustina-Pribić R, Savić K. Med Pregl. 2008 Mar-Apr;61(3-4):123-30. English, Serbian. [↩]
- Abuzyarova M.B., Zhanaydarov S.A. SU JOK ACUPUNCTURE IN INTENSIVE CARE OF COMATOSE CONDITIONS. Bulletin of the Almaty State Institute of Advanced Medical Studies.1(05) 2012. 187-188. [↩] [↩] [↩]
- 1. Aristakesyan VO, Mandrikov VB, Mitsulina MP. DYNAMICS OF PHYSICAL FITNESS OF STUDENTS WITH COMBINED DISORDERS OF THE MUSCULOSKELETAL SYSTEM. Scientific notes of the University. P.F. Lesgaft. 1(119). 2015. 21-25 [↩]
- Leshchenko SG, Kryuchkova AV. THE DEVELOPMENT OF ARTICULATORY AND FINE MOTOR SKILLS OF OLDER PRESCHOOLERS WITH NON-TRADITIONAL MEANS SU-JOK AND BIOENERGOPLASTY. Symbol of Science. 4. 2016. 140-143 [↩]
- 1. Baybulatova AN. APPLICATION OF SU JOK THERAPY AND KINESIOLOGICAL EXERCISES FOR THE CORRECTION OF SPEECH IN CHILDREN PRESCHOOL AGE. Materials of the All-Russian scientific-practical conference "Science and Society".2016. 8-11. [↩]
- Starodubtsev A.A., Starodubtsev A.I., DRUG AND NON-DRUG THERAPY FOR THE EFFECTS OF BRAIN CONCUSSION, Medical Bulletin of the North Caucasus. 4, 2009, 25-31. [↩] [↩]
- 1. Mikhailov A.A., Pospelov A.A., Firsova N.P. ACUPUNCTURE IN TREATMENT OF PATIENTS WITH CIRCULATORY ENCEPHALOPATHY STAGE I-II. Bulletin of new medical technologies. 29(1). 2012. 157-263. [↩]
- 1. Mikhailov A.A., Pospelov A.A., Firsova N.P. ACUPUNCTURE IN TREATMENT OF PATIENTS WITH CIRCULATORY ENCEPHALOPATHY STAGE I-II. Bulletin of new medical technologies. 29(1). 2012. 157-263. [↩]
- Menitsikova I.A., Ocheretina I.G., Irjanova V.N. NEW TECHNOLOGIES FOR REHABILITATION OF PATIENTS WITH ORTHOPEDIC AND TRAUMATOLOGICAL PROFILE. Genius orthopedics. 4. 2006. 47-50. [↩]
- Park, Jae Woo (2000). "Sujok for instant pain relief". Acupuncture Today. 1: 10. [↩]
- Park, Jae Woo (1989). Guide to Hand and Foot Acupuncture. South Korea. [↩]
- Park, Jae Woo (2000). Sujok Seed Therapy. Jaipur, India: Su Jok Academy. ISBN 5-900810-52-6. [↩]
- Park, Jae Woo (1998). "New Approaches to Treatment and Diagnosis Following the 6KI Principle". Onnuri Medicine. 1: 29–31 [↩]
- Park, Jae Woo (2002). The Six Energy Theory Illustrated Handbook. Jaipur, India: Smile Academy. ISBN 81-902084-6-2 [↩]
- Park, Jae Woo (2008). Triorigin Model Four Points Treatment. Jaipur, India: Su Jok Therapy. pp. 18–24. ISBN 81-89057-06-5 [↩]
- Park, Jae Woo (1987). Forteen Byol Meridians and their points in Hand and Foot. South Korea. [↩]
- Park, Jae Woo (1986). Meridian Muscle and Byol Muscle Therapy. South Korea. [↩]
- Park, Jae Woo (2009). Sujok Ki. Bhopal, India: Smile Meditation Academy. [↩]
- Park, Jae Woo (2009). Triorigin Acupuncture. Moscow, Russia: Su Jok Academy.ISBN 81-89057-06-5. [↩]
- Park, Jae Woo (2009). "Twist Therapy". [↩]
- Park, Jae Woo (2003). Twist Therapy – Health by Spiral Motions. Moscow, Russia Moscow Sujok Academy. ISBN 5-900810-77-1. [↩]
- Park, Jae Woo (2009). Triorigin Direction Therapy. Bhopal, India: Smile Meditation Academy. ISBN 978-81-909779-3-7. [↩]
- Park, Jae Woo (2006). Smile Taiji. Jaipur, India: Smile Academy, [↩]
- Park, Jae Woo (2006). Self Healing Smile Yoga. Jaipur,India: Smile Academy. ISBN 81-902084-4-6. [↩]
- Park, Jae Woo (2006). Guide to Smile Yoga. Jaipur, India: Smile Academy. ISBN 81-902084-3-8 [↩]
- Park, Jae Woo (2004). Smile Meditation. Moscow, Russia: Smile Academy. ISBN 5-98500-007-9. [↩]
- www.sujok.com [↩]
- https://www.youtube.com/watch?v=bQ8I2Be2SEM [↩]
- https://www.youtube.com/watch?v=lrofnMwvVbQ [↩]
- הסינים רצו שכתבי קודש או כתבים מהותיים יהיו נחלת הכלל וישתמרו בדיוק רב. לכן חקקו את הספרים על לוחות תבליט גדולים מאבן או מנחושת. לוחות אלה ניצבו בפתח מקדשים או בתי ספר. התלמיד שרצה ללמוד מהמקור היה מגיע עם כסת דיו ויריעת בד, מורח את הדיו על הלוח ומעתיק את הכיתוב בדיוק רב. כך השתמרו הכתבים הקדמוניים מהזמן העתיק ועד היום. ה-Nei Jing מתאר דיון בצורת שאלות ותשובות בין הדמות האגדית של הקיסר הצהוב לבין שריו. הקיסר הצהוב מתוארך לפי המסורת הסינית לשנת 2680 לפני הספירה, אם כי נהוג לייחס את כתיבת הספר עצמו למאות 1-3 לפסה"נ. על פי המסורת, הספר מהווה את העדות הקדומה ביותר לרפואה הסינית. תכליתו – אותם כוחות שפועלים על היקום כולו פועלים גם על האדם ומשפיעים על בריאותו. [↩]
- לקריאה בעברית: שש האנרגיות, איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי, סניף ישראל, 2017 [↩]
- ראה הסבר בסעיף "גישות טיפוליות בשיטת הסו-ג'וק" [↩]
- Park, Jae Woo (1987). Sujok Therapy. India: Smile Academy. [↩]
- Medvedev, SN (1996). "Possibilities of the use of Korean acupuncture Su Jok in the clinical practice". Klin Med (Mosk). 74(3): 64. [↩] [↩]
- Park, Jae Woo (1987). Constitution Chart of Sujok Acupuncture. South Korea [↩]
- Park, Jae Woo (1988). Lecture on Sujok Acupuncture. Korea. [↩]
- Park, Jae Woo (1989). Classical Explanation of Sa Am Five Element Acupunture. South Korea. [↩]
- Park, Jae Woo (1990). Chun In Ji Pulse Palpation Method (Six Ki Pulse Palpation Method). South Korea. [↩]
- Park, Jae Woo (1993). SU JOK THERAPY. O-Haeng Publishing Co. ISBN 5-90080-001-1 [↩]
- Park, Jae Woo (1999). "New Approach to Treatment and Diagnosis Following the 6 KI Principle". Onnuri Medicine. 1: 41–45. [↩]
- https://sujok.ravpage.co.il/smilebreath [↩]
- Do-Hee Kim, Yeonhee Ryu, Dae Hyun Hahm, Boo Yong Sohn, Insop Shim, O. Sang Kwon, Suchan Chang, Young Seob Gwak, Min Sun Kim, Jae Hyo Kim, Bong Hyo Lee, Eun Young Jang, Rongjie Zhao, Jin Mo Chung, Chae Ha Yang & Hee Young Kim.
Acupuncture points can be identified as cutaneous neurogenic inflammatory spots. Scientific Reports volume 7, Article number: 15214 (2017 [↩]
- King MS, Carr T, D'Cruz C.Transcendental meditation, hypertension and heart disease. Aust Fam Physician. 2002 Feb;31(2):164-8. [↩]
- Primitive emotional contagion. Hatfield, Elaine; Cacioppo, John T.; Rapson, Richard L. Clark, Margaret S. (Ed), (1992). Emotion and social behavior. Review of personality and social psychology, Vol. 14., (pp. 151-177). Thousand Oaks, CA, US: Sage Publications, Inc, xi, 311 pp. [↩]
- 2. Abel E. and Kruger M. (2010) Smile Intensity in Photographs Predicts Longevity, Psychological Science, 21, 542–544. [↩]
- Seaward BL. Managing Stress: Principles and Strategies for Health and Well-Being. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett; 2009:258 [↩]
- R.D. (2000). Neural correlates of conscious emotional experience. In R.D. Lane & L. Nadel (Eds.), Cognitive neuroscience of emotion (pp. 345–370). New York: Oxford University Press. [↩]
- Karren KJ, et al. Mind/Body Health: The Effect of Attitudes, Emotions and Relationships. New York, N.Y.: Benjamin Cummings, 2010:461. [↩]
- Facial attractiveness: evolutionary based research Phil Trans R Soc B June 12, 2011 366: 1638-1659. [↩]
- O’Doherty, J., Winston, J., Critchley, H. Perrett, D., Burt, D.M., and Dolan R.J., (2003)Beauty in a smile: the role of medial orbitofrontal cortex in facial attractiveness. Neuropsychologia, 41, 147–155. [↩]
- Sonnby–Borgström, M. (2002), Automatic mimicry reactions as related to differences in emotional empathy. Scandinavian Journal of Psychology, 43: 433–443. [↩]
- גַּלִילֵאוֹ גַּלִילֵיי 1564 – 1642) היה פיזיקאי, אסטרונום, מתמטיקאי ופילוסוף איטלקי. גלילאו, יחד עם מדענים אחרים בני דורו, הניח את היסודות למדע המודרני בתרבות המערבית, המבוסס על ניסויים ותצפיות, ובניית תיאוריות המסבירות תופעות נצפות. גלילאו נחשב ל"אבי המדע המודרני" ו"אבי הפיזיקה המודרנית" בתקופה הקלאסית שלה, ולאחד מאנשי המדע הדגולים בכל הזמנים, אשר השפעתם ניכרת עד היום. [↩]
- Park, Jae Woo (1998). "New Approaches to Treatment and Diagnosis Following the 6KI Principle". Onnuri Medicine. 1: 29–31. [↩]
- Park, Jae Woo (2009). Sujok Ki. Bhopal, India: Smile Meditation Academy. [↩]
- http://www.sujok.com/isa-bran [↩]
- Medvedev, SN (1996). "Possibilities of the use of Korean acupuncture Su Jok in the clinical practice". Klin Med Mosk. [↩]
- Ismailov, S.U (2000). "Treatment of Bronchial Asthma by Su Jok acupuncture". Onnuri Medicine. 2 (5): 67–69. [↩]
- Ubaidullaev, A.M (1998). "Treatment of Bronchial Asthma by the Su-Jok therapy method". Ter Arkh. 70(12): 44–46. Innovative approach to laser acupuncture therapy of acute obstruction in asthmatic [↩]
- Ismailov, S.U (2001). "Complex Treatment of Chronic Obstructive Bronchitis Using Su Jok Therapy". Onnuri Medicine. 8: 29–31. [↩]
- Ismailov, S.U (2003). "Clinco-Cytological Criteria of Effective Treatment Sialosis by Su Jok Therapy In Patients with Chronic Non-Specific Lung disease". Onnuri Medicine. 13: 24–27. [↩]
- Bednyshina, I.V (2005). "Efficacy of Su Jok Therapy in a Complex Treatment of Psoriasis". Onnuri Medicine. 16: 24–30. [↩]
- Malakhovski, V.V (2000). "Application of Onnuri Sujok Acupuncture in Thoracic Postherpetic Neuralgia". Onnuri Medicine. 3(6): 24–28 [↩]
- Borisova, N.V (2006). "Management of Crisis in Patients with Hypertensive disease by methods of Twist therapy". Onnuri Medicine. 17: 46–53. [↩]
- Molodan, V.I (1999). "Clinical Efficacy and major Pathogenicity-suppresive effects of Su Jok Therapy in Cases Involving Milder Form of Hypertension". Onnuri Medicine. 1: 33–37. [↩]
- Molodan, V.I (2001). "Application of Su Jok Therapy for Treatment of Chronic Ischemic Heart Disease". Onnuri Medicine. 9: 25–30. [↩]
- Fadin, V.A (2000). "Examples of Application Su Jok Therapy to Cardiological Cases". Onnuri Medicine. 2(5): 78–83. [↩]
- Karmalkova, A.V (2004). "Application of Su Jok Therapy for Analgesia in Paediatric Dentistry". Onnuri Medicine. 14: 26–27. [↩]
- Kaimak, T.V (2001). "Compertive Evaluation Of Clinical Effectiveness of treating Patients with Marked Pain Vertebtogenic Syndrome by Drug Therapy and Su Jok Therapy". Onnuri Medicine. 8: 24–28. [↩]
- Pelageychenko, O.P (2004). "Efficacy of Su Jok Therapy in Complex Treatment of Diskogenic Rediculitis". Onnuri. Medicine. 15: 20–25. [↩]
- Matviyenko, Ye.V (1999). "Efficiency of Treatment of Neurovascular syndromes in Cervical Osteochondrosis by the method of Su Jok Therapy". Onnuri Medicine. 3: 49–51. [↩]
- Aristakesyan VO, Mandrikov VB, Mitsulina MP. DYNAMICS OF PHYSICAL FITNESS OF STUDENTS WITH COMBINED DISORDERS OF THE MUSCULOSKELETAL SYSTEM. Scientific notes of the University. P.F. Lesgaft. 1(119). 2015. 21-25 [↩]
- Popova L.A.. SU JOK ACUPUNCTURE METHOD IN THE PRACTICE OF TREATING ORTHOPEDIC PATIENTS. Genius orthopedics. 4. 2005. 125-129. [↩]
- Menitsikova I.A., Ocheretina I.G., Irjanova V.N. New Twchnologies for Rehabilitation of patients with orthopedic and Traumatological Profile. Genius orthopedics. 4. 2006. 47-50. [↩]
- Popova, L.A (2005). "Efficacy of Su Jok Therapy in Orthopaedics". Onnuri Medicine. 16: 19–23. [↩]
- Filonenko A.V. The effect of reflexology on the physical development of newborns with perinatal lesions of the nervous system. Kazan Medical Journal. 90(6).2009. 812-818. [↩] [↩]
- Koroleva, O.N (2002). "Onnuri Therapy Practice In Treating Infantile Cerebral Paralysis". Onnuri Medicine. 10: 39–42 [↩]
- Baybulatova AN. APPLICATION OF SU JOK THERAPY AND KINESIOLOGICAL EXERCISES FOR THE CORRECTION OF SPEECH IN CHILDREN PRESCHOOL AGE. Materials of the All-Russian scientific-practical conference "Science and Society".2016. 8-11. [↩]
- Leshchenko SG, Kryuchkova AV. THE DEVELOPMENT OF ARTICULATORY AND FINE MOTOR SKILLS OF OLDER PRESCHOOLERS WITH NON-TRADITIONAL MEANS SU-JOK AND BIOENERGOPLASTY. Symbol of Science. 4. 2016. 140-143 [↩]
- Koroleva, O.N (2002). "Onnuri Therapy Practice In Treating Infantile ((Cerebral Paralysis". Onnuri Medicine. 10: 39–42, התאוששות מאירוע מוחי ((Bedniashina, I.V (2003). "Comparative Evaluation of Clinical Effect of Drug therapy and Sujok Therapy in Patients with Vascular Dyscirculatory Encephalopathy". Onnuri Medicine. 12: 34–42. [↩]
- Mikhailov A.A., Pospelov A.A., Firsova N.P. ACUPUNCTURE IN TREATMENT OF PATIENTS WITH CIRCULATORY ENCEPHALOPATHY STAGE I-II. Bulletin of new medical technologies. 29(1). 2012. 157-263 [↩]
- Niguinski, M.E (2000). "Su Jok Treatment of Prostatic Adenoma". Onnuri Medicine. 3(6): 46. [↩]
- Yakovlev, V.Y (2000). "Ultrasonic Tomographic Data Concerning Su Jok treatment of Chronic Lymphocytic Thyroiditis". Onnuri Medicine. 3(6): 30–34. [↩]
- 22Rasulova, M.I (2000). "Su Jok Acupuncture in Treatment of Pathological Climacteric". Onnuri Medicine. 4(7): 55–57. [↩]
- Oshakbaev, K (2001). "Treatment of Kidney Pathologies by Su Jok Therapy" (PDF). Onnuri Medicine. 8: 32–33. [↩]
- Denisova, E.V (2002). "Su Jok Therapy As a Treatment for Gastric and Duodenal Ulcers". Onnuri Medicine. 10: 28–30. [↩]
- Mikhailova, A.A (2002). "Su Jok Therapy for Neurotic Depressive Disorders" . Onnuri Medicine. 10: 25–27. [↩]
- Minenko, I.A (2000). "Su Jok Therapy for Stress Disorders of various Genesis". Onnuri Medicine. 4(7): 48–54. [↩]
- Smirnova, I.P (2002). "Analysis of Application of Su Jok Therapy method In Treatment of Logoneuroses in Children". Onnuri Medicine. 10: 19–24. [↩]
- Gospodarova, L.V (2003). "An Experience of Using Su Jok Therapy in Ophthalmology". Onnuri Medicine. 13: 44–47. [↩]
- https://www.facebook.com/groups/isaresearch/ [↩]