תוכן עניינים
נתונים בסיסיים(בפיקוח צוות המאגר) תחומי טיפולהדולה מסייעת לאמא ולמשפחתה לפני, במהלך ולאחר הלידה באמצעות הגשת סעד רגשי ופיסי רציף ובאמצעות מתן מידע. מספר המטפליםעל פי הערכת נציגת השיטה קיימות לכל הפחות כ- 750 דולות בארץ. לכל הפחות כ-300 מתוכן פעילות. מקור השיטההשיטה התפתחה באופן ספונטני בשנות השמונים של המאה העשרים, באמריקה בעיקר, עם העליה החדה במספר ההתערבויות הרפואיות בלידה, ובעיקר לנוכח שיעור הניתוחים הקיסריים שנסק אז לשיא חדש של כל הזמנים. קנל וקלאוס, פרסמו בשנת 1992 את ספרם 'לחבק את האם – ספר הדולה'1 והניחו את היסוד הכתוב הראשון לתפיסה המקצועית של הדולה בעת החדשה. ביסוס מדעיתחום הדולות נחקר בהרחבה בעשורים האחרונים ופורסמו מאמרים אקדמיים רבים המוכיחים את ההשפעה החיובית שיש לשימוש בדולה. בין היתר מחקרים מוכיחים כי נוכחות דולה בלידה2 :
|
כותבת המאמר![]() רותי קרני הורביץ, מנהלת ביה"ס אמנות הלידה3 במכללת לוינסקי, מנהלת אתר דולות – אמנות התמיכה בלידה4 , מנהלת אתר "לידה- אמנות הלידה"5 , ממקימות תנועת נשים קוראות ללדת6 ומחברת הספר והתקליטור "אמנות הלידה – הכנה מנטאלית מטאפיזית להריון", "לידה והורות". |
השיטה
תמצית
הדולה אינה מחליפה את השותף האורגני ללידה, בן או בת זוג, ואת הצוות הרפואי, אלא פועלת לצידם ומציעה את עזרתה בהפיכת הלידה לנוחה חלקה ובריאה יותר.
הפילוסופיה של הדולה בת זמננו מבוססת על ליווי רציף של היולדת מרגע הכניסה ללידה אקטיבית, ולעיתים עוד קודם לכן ועד לאחר סיום השלב השלישי בלידה – צאת השיליה, ושלב ההנקה הראשונה.
שם השיטה
מקור הביטוי דולה, אינו ברור כפי שמקובל לחשוב. ביוונית עתיקה המילה דולה (ואגב, מבטאים דולֶה בסגול ובמלרע, בדומה ל'בול-עץ') מתארת משרתת ובעיקר עוזרת אישית של אישה בעלת מעמד, מי שיכולה להרשות לעצמה משרתת אישית. אך גם לשפה העברית יש מה לומר בנושא. מקור המילה דיילת, המשרתת נוסעים במטוס, או מבקרים בסביבה מסוימת הזקוקים לשירות כלשהו, היא במילה דלאי. ומהו דלאי? משרת, זה היוצק מים על ידי אדונו, ומכאן מקור הביטוי דייל. האם הדולה היא דיילת לידה? נשמע שייתכן.
האטימולוגיה (גזירה, ירידה לחקר המובן וההקשר האמיתי של המילה) של הביטוי דולה, מוצאת שהמינוח היווני העתיק Doula שלא נעשה בו שימוש שנים רבות הוקם לתחייה על ידי אנתרופולוגית בשם דנה רפאל. רפאל אימצה את הביטוי בספר Tender Gift: Breastfeeding שכתבה בשנת 1973 כדי לתאר את התופעה של תמיכה באמהות חדשות על ידי אמהות ותיקות, בעיקר בנושא ההנקה.
היוונים של היום, אגב, לא משתגעים על השימוש המחודש בביטוי דולה, בגלל הקשרו המעמדי, אך לכוחות ההיסטוריה רצון משלהם. כידוע, הביטוי דולה עבר מזמן את נקודת האל חזור של תהליך אזרוח ואידיומיצזיה והדולה, ירצו או לא, היא כאן כדי להישאר. גם נשות מקצוע לא מעטות אינן מחבבות את משמעות הביטוי העתיק משרתת, ולכן מבכרות להקרא מלוות לידה, או תומכות לידה.
היסטוריה
הדולות צברו את עיקר התאוצה שלהן משנות השמונים של המאה העשרים באמריקה בעיקר, עם העליה החדה במספר ההתערבויות הרפואיות בלידה, ובעיקר לנוכח שיעור הניתוחים הקיסריים שנסק אז לשיא חדש של כל הזמנים. שיעור זה נבע מתהליך התיעוש של הלידה, שהחל בשנות החמישים, וטיפס בד בבד עם הפיכת בתי החולים לזירת הלידה העיקרית המקובלת.
היולדות, שהחלו לפחד יותר ויותר מחדרי הלידה בבתי החולים על שלל התערבויותיהם, לא הסתפקו עוד בהכנסת בני הזוג שלהן עמן ללידה. הגברים, מסתבר, היו חסרי אונים כנגד הממסד הרפואי, מבוהלים מתהליך הלידה שמעולם לא נכחו בו, ומזוהים מעצם טבעם, עם טבעם האקטיבי של רופאים. יחד עם נטייתם לקבל מרות ממסדית, הוכיחו הגברים תועלת קטנה מאד.
ניתן אם כן לראות בדולה בעת החדשה בעיקר תופעה חברתית ספונטנית שפרצה מתוך מצוקתן של יולדות כנגד עוולות הלידה המתועשת. כמחאה נגד הסכין השקט של הניתוחים הקיסריים, ושאר הכלים החדים והקהים של פסי הייצור של לידה בעידן התעשייתי.
מודל גוף-נפש
האדם מהווה ישות, בה הגוף והנפש כרוכים זה בזו ואין אפשרות להפריד בינם כל עוד אדם חי. מלווה לידה, דולה, דואגת לתמוך ולהקל קודם כל בפן הרגשי/הנפשי של האישה ושל בן זוגה. היא עושה זאת לפני, במהלך ולאחר הלידה באמצעות הגשת סעד רגשי ופיסי רציף ובאמצעות מתן מידע. בהכרח הרגעת הנפש משפיעה באופן מבורך על הגוף.
הדולה מתמצאת בעולמות הלידה השונים: עולמה של היולדת המבכירה והוולדנית, בסוגי לידות שונים, בעולמו של האב או המלווה האורגני בלידה, וכן במודלים שונים של תפישות לידה: המדיציני, הפיזיולוגי, החברתי ונוספים.
הדולה מסייעת למשפחה בעיקר בשלב הראשון של הלידה ובתחילת השלב האקטיבי בהם היולדת זקוקה במיוחד לתמיכה רציפה וייחודית, אשר המערכת הרפואית אינה מסוגלת לספק בדרך כלל, הן מסיבות מערכתיות (היעדר כוח אדם מספיק) והן מסיבות קונספטואליות (חוסר ידע ומשאבים לתמיכה רגשית ופיסית רציפה).
הליווי וההכנה ללידה
הדולה מלווה את המשפחה המתהווה (את שני בני הזוג) מרגע ההתקשרות בינה ובינם בתקופת ההריון, תומכת בהם לכל אורך הלידה ועד כשלושה חודשים אחרי הלידה.
לפני הלידה
הדולה עוזרת למשפחה החדשה להתכונן ללידה באמצעות מתן מידע, ליווי רגשי חברתי וקהילתי-מנרמל, סיוע בחיבור תכנית לידה, מתן מידע לגבי אפשרויות בחירה שונות במצבים שונים בלידה, בהפניה למשאבים ולמקורות נוספים של מידע ומיומנויות ובלימוד טכניקות שונות העשויות לתמוך בחוויית לידה טובה.
במהלך הלידה
במהלך השלב המוקדם של הלידה הדולה עשויה לסייע לאמא להבחין בצירים האמיתיים, לעודד אותה, ולהנחות אותה באשר לטכניקות של מנוחה ותנועה, תזונה ונוזלים המתאימים לשלב זה.
במהלך הלידה הדולה מאפשרת תקשורת טובה בין המשפחה ובין הצוות הרפואי ותומכת במשפחה באמצעים פיסיים, ורגשיים ובאמצעות מתן מידע. הדולה מציעה לאישה סיוע לא רפואי בהתמודדות עם אתגרים תחושתיים אינטנסיביים האופייניים לשלבים מתקדמים יותר בתהליך הלידה באמצעים לא רפואיים כגון כריות חימום, קירור, שימוש בכדור פיזיו וכן בהנחייה אל תנוחות העשויות לסייע בקידום הלידה לפי נסיבותיה האינדיבידואליות.
הדולה ממוקדת בשיפור תחושת הנוחות והביטחון של האישה, ומשתמשת בטכניקות מקובלות של ליווי רציף, מגע ואמפתיה, ודואגת לאוירה טובה ופרטית, המקדמת נוחות ובטחון מירביים בסביבת הלידה הנתונה. גם במקרה של אלחוש אפידורלי הנפוץ בלידה הדולה מעודדת שינויי תנוחה עדינים באמצעות תמיכת האם בכריות לדוגמא ובהנחייתה לתנועה עדינה ויעילה, לקידום הלידה. גם בעת מתן אפידורל הדולה עשויה להגיש סיוע בדמות הרגעת היולדת – מה שעשוי לסייע לעבודת הרופא המרדים.
לאחר הלידה
הדולה תומכת במשפחה החדשה בשעות הראשונות בשמירה על פרטיותה החשובה ליצירת הקשר הראשוני בין התינוק ואמו ואביו ובכינון המשפחה החדשה, וכן באתחול ההנקה המוצלחת.
הדרכה והכשרה
בבית הספר 'אמנות הלידה' קורס הדולות מקיף 42 מפגשים פרונטליים ועוד 30 שעות סטאז' וכולל בין השאר תצפית בשדה הקליני בבית חולים אוניברסיטאי מוביל במרכז הארץ.
למעוניינות, ניתן ללמוד במסלול הכשרת מדריכות להכנה ללידה בלבד.
מקצועות ההכנה ללידה והתמיכה בלידה, הם מקצועות קרובים המשלימים זה את זה. יולדות רבות מסיימות את קורס ההכנה ללידה שלהן בתחושה חזקה שהיו רוצות איתן בחדר הלידה את המדריכות שלהן, אליהן נקשרו בעבותות של אמון והערכה ולהיפך; יולדות המתקשרות עם דולה לקראת הלידה, מרגישות בחסרונו של רצף מפגשים עם הדולה שלהן לקראת הלידה, כחלק מתהליך ההיכרות וההתכוננות המשותפת.
לכן, בנה ביה"ס אמנות הלידה לראשונה את תכנית הקורס המשולב והוא מקיים אותה ברציפות מאז שנת 2007 כקורס הדגל להכשרת דולות ומדריכות בישראל. זאת, מתוך ראיה של חשיבות הליווי הרצוף את האמא, הן למען שיפור פני הלידה והחברה הן ברמה המקצועית והן ברמה האישית של הדולה, המדריכה והאם היולדת גם יחד.
ביסוס מדעי
תחום הדולות נחקר בהרחבה בעשורים האחרונים ופורסמו מאמרים אקדמיים רבים המוכיחים את ההשפעה החיובית שיש לשימוש בדולה. בין היתר מחקרים מוכיחים כי נוכחות דולה בלידה7 :
- מפחיתה באופן חד שיעור הניתוחים הקיסריים (יחס צולב: 0.49)
- מקצרת משמעותית את משך צירי הלידה ב- 1.64 שעות.
- מפחיתה בחדות את השימוש במשככי כאבים (יחס צולב: 0.64)
- מפחיתה בחדות את השימוש במלקחיים (יחס צולב: 0.43)
קריאה נוספת
- בית הספר אמנות הלידה
- מהי דולה ולמה כדאי ללדת איתה?
- מיילדת או דולה? או בכלל מיילדולה? מה להביא בחשבון שמתלבטים
- איך לבחור דולה שמתאימה לכם ולהפיק את המיטב
- אודות ביה"ס אמנות הלידה
- מהפך: ביה"ח ליס וכל החדרי הלידה בישראל לא יכולו לאסור כניסת דולות
- נשים קוראות ללדת – למען חופש בחירה בלידה
- ארגון הדולות
ספרות:
- לחבק את האם – ספר הדולה/ דר´ מרשל ה.קלאוס, דר´ ג´ון ה. קאנאל ופיליס ה. קלאוס
- The Doula guide to birth/ Ananda Lowe
הדרכה והכשרה:
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- לחבק את האם – ספר הדולה/ דר´ מרשל ה.קלאוס, דר´ ג´ון ה. קאנאל ופיליס ה. קלאוס [↩]
- ראה מקור בסעיף "ביסוס מדעי" [↩]
- ביה"ס אמנות הלידה להכשרת דולות ומדריכות להכנה ללידה [↩]
- אתר דולות – אמנות התמיכה בלידה [↩]
- לידה – אמנות הלידה [↩]
- תנועת נשים קוראות ללדת [↩]
- A comparison of intermittent and continuous support during labor: A meta-analysis, American Journal of Obstetrics and Gynecology Volume 180, Issue 5, May 1999, Pages 1054-1059 [↩]