נציגי השיטה מעידים כי בשיטת טיפול זו ניתן לטפל במתח ולחץ, כאבים גופניים, כאב רגשי – נפשי, טראומה רגשית, קונפליקטים בלתי פתורים, מחלה כרונית, מגבלות תנועתיות, שיקום וצמיחה ממשבר רפואי, מערכות יחסים זוגיות ומשפחתיות, בעיות קשב וריכוז, ילדי העידן החדש, אנשים רגישים מאוד, חוסר גבולות ויכולת ביטוי של גבולות, התרחקות מהעצמי, אבל ואובדן. בכל התחומים הללו נצבר עד כה ניסיון טיפולי מוצלח. דוגמאות לבעיות ספציפיות שטופלו בהצלחה כוללות כאבי מפרקים, כאבי שרירים, כאבים בשלד, שיקום מניתוח או ממחלה, כאבי ראש, עייפות, אלרגיות, קשיי נשימה ובעיות אכילה.
מספר המטפלים
נציגת השיטה מדווחת כי עד כה הוכשרו כ-20 מטפלים בשיטה.
מקור השיטה
השיטה פותחה במלואה על ידי אור בגים, תושבת ישראל, בסוף שנות ה-90 בעת שהתגוררה בהולנד.
ביסוס מדעי
טרם נערכו מחקרים מדעיים על השיטה.
כותבת המאמר
אור בגים
אור בגים החלה את דרכה המקצועית כרקדנית וכוריאוגרפית. למדה הוראת תנועה ומחול בסמינר הקיבוצים, רקדה בתיאטרון מחול רנה שינפלד והייתה שותפה יוזמת ויוצרת בקבוצת המחול מאגמה אשר היוותה מעבדה לחקר תיאטרון מחול עכשווי. מראשית שנות התשעים חוקרת אור את יחסי הגומלין שבין הגוף, הנפש, תנועה, תודעה, התנהגות ובריאות.
כחלק ממסע ריפוי אישי, אשר החל בהולנד, שם התגוררה עשרים שנה, החלה אור לפתח את שיטת "נפש חיה – אומנות הריפוי בתנועה". אור בגים הוכשרה כמטפלת הוליסטית רב תחומית באקדמיית הולוס באמסטרדם 1 , בה המיקוד חל על "תרפייה הוליסטית אינטגרטיבית"2 עם דגש על תורת המגע והנשימה בהיבט גוף-נפש. בגים התמחתה בתורת המגע והתנועה כמחוללי ריפוי. בנוסף למדה דמיון, "תקשורת מקרבת"3. ו"קונסטלציה משפחתית"4 , שעקרונותיהם שזורים בשיטת נפש חיה באופן הדוק.
בהולנד הקימה אור בגים את מרכז נפש חיה PsychoMotion Institute בו העבירה אור טיפולים, שיעורים בתנועת גופנפש, קבוצות מחקר על השפעות השיטה וקורסים להכשרת מאמנים ויוצרים. כיום "נפש חיה – בית הספר לאומנות הריפוי בתנועה" פועל במודיעין במתכונת דומה.
אור בגים כתבה את הספר "נפש חיה – המפתחות לשחרור פנימי", שיצא לאור בהולנדית, אנגלית ועברית ויצרה את ערכת קלפי המודעות של השיטה – בעלי חיים כהשתקפות הכוח הפנימי. לתמיכה בתהליך הריפוי הרגשי הרב חושי היא יצרה ערכות שמנים אתריים לטיפוח רגשי: "אושר", "רוגע", "חופש" ו"עונג" המשולבות בטיפולים.
השיטה
תמצית
"נפש חיה" היא שיטה טיפולית המבוססת על תנועה וריקוד עם דגש על תנועות המדמות בעלי חיים שונים. השיטה מתבססת על ארבעים ושתיים חיות. בעלי חיים נתפשים כארכיטיפים אוניברסליים, תדרים תנועתיים – תודעתיים, המייצגים דפוסים נפשיים ויסודות נפשיים שבתוכנו. בגים גילתה כי בעלי החיים מהווים את השער הראשוני לחיבור אל הגוף וכוחות הנפש. כל אחת מבין 42 החיות, שנחקרו לעומק בשיטה, מייצגת יסוד נפשי, הנושא בתוכו איכויות אנושיות וכוחות אוניברסליים ספציפיים. למשל: על מנת להשיג יציבות, נוכחות וכוח פיזי מתרגלים את תרגיל צב האדמה. על מנת להשיג נינוחות בגוף, הנאה וקבלה עצמית ללא תנאי מתרגלים את תרגיל החתולה. על מנת להשיג אומץ, נחישות ועיקשות מתרגלים את תרגיל האיל וכדומה. קבוצת חיות אלו, הצוות הפנימי שלנו, הם למעשה קוד, צופן, אותו ניתן לפרש ולהטמיע באמצעות תרגילי תנועה ייחודיים, "תרגילי פריזמה של נפש חיה".
בגים משתמשת במושג "הפריזמה", המוכר בתחום האופטיקה, כדימוי ל"מכשיר" נפשי, המאפשר לנו לבטא את התודעה המאחדת והמלכדת שבנו ואת היכולת להבחין ביסודות הנפשיים השונים המרכיבים אותה. הצבת הפריזמה בפני הנפש מאפשרת לאדם לחשוף ולבודד את כל היסודות הנפשיים שבתוכו. "תודעת הפריזמה" הנה תודעה משולבת של כל היסודות הנפשיים שבאדם ו"האדם השלם",על פי שיטת נפש חיה, הוא האדם אשר לומד להפעיל בהרמוניה את היסודות הנפשיים שבו.
"אינטגרציה חושית-תנועתית-תודעתית" היא הכלי וקו הפעולה המנחה את המטופל לעבר ריפוי תודעתי ברמה הרגשית-מחשבתית והגופנית. הטיפול בשיטה משלב יחד שיח מעמיק ותרגילי תנועה ייחודיים. תרגילי תנועה רב – חושית ("תרגילים פריזמטיים") בתחילת המפגשים מחברים את המטופל אל גופו והוויתו. התרגילים מייצרים נוכחות מועצמת ופתיחות רגשית גדולה יותר. בזכות הנוכחות המועצמת בגוף ניתן לקיים שיח רגוע, כנה ועמוק. כאב נתפס כביטוי לצורך שלא נענה. כשאנו לומדים להקשיב לגוף ולשפת האיתותים שלו, אנחנו יכולים ליצור תנועה פנימית מטיבה, המביאה עימה שחרור, זרימה, אור, בהירות, צלילות וריפוי.
השיטה שמה דגש גם על חשיפת הקוטביות שבין כוחות נפש גלויים וסמויים. עם חשיפת כוחות אלו ניתן לעבוד על ציר הכוח הפנימי שבין הקטבים על מנת לאפשר שיחרור ואיזון מתוך מודעות לציר הכוח ולתחושת המרכז בגוף. עבודה זאת מתבצעת בשיחה תוך היעזרות בתרשימים וחפצים שונים, המחזקים את הדימוי של השיח. בנוסף, נעזרים בזיהוי "הצרכים הפנימיים" בהשראת שיטת "תקשורת מקרבת" ומלמדים את המטופל להיעזר במגע עצמי ככלי ריפוי מהותי.
"נפש חיה" הנה דרך חיים חומלת ותומכת אשר יוצרת ומטפחת תשתית של ידידות עמוקה עם עצמנו, שהיא הבסיס לריפוי ובריאות שלמה.
שם השיטה
השם של השיטה, "נפש חיה – אומנות הריפוי בתנועה", משקף רבדים שונים של מהותה.
ראשית, הביטוי כפי שמופיע במקור: "וייצר אלוהים את האדם עפר מן האדמה ויפח באפיו נשמת חיים ויהי האדם לנפש חיה" (בראשית, ב, 7). תהליך החייאת נפש האדם על ידי נשימה וכוונה מבטא את אופן עבודת הריפוי הרגשי דרך הגוף בשיטת נפש חיה. זהו תהליך המעורר את אנרגיית החיים, מפעים אותה ויוצר טרנספורמציה וחיבור מחודש למקור הרוחני שבתוכנו.
שנית, השיטה מתבססת על ארבעים ושתיים חיות וגם כאן אנו רואים את המילה "נפש" – בן האנוש וה"חיה" כמקור כוח וריפוי משולבים יחדיו, "נפש חיה". בעלי חיים נתפשים כארכיטיפים אוניברסליים, תדרים תנועתיים – תודעתיים, המייצגים דפוסים נפשיים ויסודות נפשיים שבתוכנו.
ריפוי בתנועה הוא תמצית ההסבר של המדיום בו מתבצעת עבודת הריפוי: מודעות, הקשבה וחיבור להוויה דרך הגוף ותנועתו.
מפתחת השיטה
זרעי עתידה המקצועי של אור בגים נזרעו בתוכה כבר בשנות ילדותה. היא נולדה בשנת 1958 בתל אביב להורים שעלו לישראל מעיראק בשנות החמישים של המאה העשרים, זמן קצר לאחר הקמת המדינה. בילדותה נחגגו חגים ושמחות, כמו גם אירועי אבל ופרידה, בטקסים משפחתיים שכללו ריקוד, שירה, מוזיקה, תיפוף ותפילה.
הטקסיות שבתנועה, בתפילה ובשירה חיברו את המשתתפים לרובד בו שחרור פיזי וריפוי רגשי, תנועה וכוונה נשזרו אלה באלה בהרמוניה. זו הייתה אינטגרציה רב – חושית, תנועתית ותודעתית, באופן טבעי והרמוני. חכמת התרבות הקדומה. כל אלה התאחדו בגופה ובתודעתה של אור בגים לכדי חוויה מרפאה ומעצימה של אחדות פנימית, הנאה ותחושת שייכות עמוקה. היה זה מהלך טבעי מבחינתה של אור לבחור בדרך מקצועית של ביטוי אומנותי, תנועתי ומוזיקאלי, השוזר בתוכו אלמנטים הוליסטיים של גוף, נפש ורוח.
לאחר סיום שירותה הצבאי כמורה חיילת למדה אור הוראת תנועה ומחול ב"סמינר הקיבוצים" ולקחה חלק בקבוצת התנועה של רנה שיינפלד. לאחר פרישתה מקבוצת רנה שיינפלד בשנות ה-80, היא הקימה את קבוצת המחול "מאגמה" ביחד עם שתי קולגות יוצרות בתנועה. הקבוצה היוותה מעבדה לחקר תיאטרון מחול רב תחומי, תחום המחבר אומנות עכשווית על צורותיה השונות עם חקירה של נושאים אוניברסליים, נפשיים ואישיים. מיתולוגיה, סמלים, אגדות, חלומות, דמיון וכתיבה אינטואיטיבית היוו קרקע פורייה ליצירתה. משנתו של הפסיכיאטר קארל יונג, אליה נחשפה בגיל צעיר, היוותה גורם, שהשפיע עמוקות על עבודתה והתפתחותה האישית, האומנותית והמקצועית. בתורתו של יונג מצאה בית רוחני והלימה לחוויותיה האישיות ולאופן הבנתה האינטואיטיבית את נפש האדם.
בשנת 1989, בעקבות אהבה לגבר הולנדי, עברה אור לחיות בהולנד. שם כחלק ממסע ריפוי עצמי החלה לפתח את שיטת "נפש חיה – ריפוי בתנועה". לימודיה והכשרתה כמטפלת הוליסטית רב תחומית גיבו ונתנו תוקף ליצירתה וגיבושה של השיטה המתפתחת. באמסטרדם צברה אור ניסיון רב בעבודה תנועתית תודעתית עם קבוצות אוכלוסייה מרקע תרבותי וגילאים שונים. היא עבדה עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים, הסובלים מבעיות שונות ושיתפה פעולה עם אנשי מקצוע מתחומי הרפואה הקונבנציונלית והרפואה המשלימה. בפרויקטים שהובילה לקחו חלק מוסדות רפואיים, בתי ספר, מתנ"סים, עיריות, בתי אבות ומרכזים לרפואה משלימה. במרכז PsychoMotion Institute אותו הקימה באמסטרדם בשנת 2000 העניקה טיפולים, שיעורי תנועה מרפאה וקורסי הכשרה למטפלים בשיטת נפש חיה.
בשנת 2009, לאחר כעשרים שנה, חזרה אור לישראל. כיום היא מתגוררת במודיעין, בה הקימה את נפש חיה – בית הספר לריפוי בתנועה. היא מעניקה טיפולים, מלמדת קהלים שונים את שיטתה, מכשירה מטפלים ומעבירה הרצאות בנושא תודעת הגוף וריפוי בתנועה. ספרה "נפש חיה" וערכת קלפי המודעות של השיטה יצאו לאור בהוצאה פרטית בינואר 2015.
היסטוריה
בשנת 1989 עברה אור בגים לחיות באמסטרדם, הולנד. במדינה זרה, הרחק מהסביבה המוכרת שלה, מנותקת ממשפחתה ושפתה, חשה אור תלושה, חלשה ומנותקת. המעבר היה מאתגר. הוא הציף תכנים מעמתים ומודחקים משנות ילדותה וגרם לטלטלה נפשית – קיומית. כדרך להתמודד עם תחושות מעמתות אלו, להתחבר אל המציאות החדשה ולמצוא מיקוד, יציבות ודרך להתנחם, עשתה אור את הדבר היחיד המוכר לה אשר נתן לנפשה ולגופה מרגוע, ריקוד. ימים שלמים רקדה אור לבדה בסטודיו, רוב הזמן ללא מוסיקה, מרגישה, מתנסה ומאפשרת לעצמה להיות בגוף ובהווה ללא שיפוט או לחץ. הכוונה המוצהרת הייתה יצירת הכוריאוגרפיה לסולו הראשון שלה: "מחר, באותו מקום ובאותה שעה".
האימון הקבוע, האינטימיות עם עצמה במשך שעות רבות במצב הרגשי בו הייתה, העניקו לה חוויה גופנית – תודעתית חדשה ולא צפויה. דומה היה כי גופה נע מבפנים החוצה על ידי כוח עצמאי ואוטונומי ללא כוונתה המודעת. תנוחות חוזרות ונשנות בעלות אופי תנועתי ואנרגטי ייחודי ולא מוכר, המלוות בדימויים של בעלי חיים, נוצרו בגופה ובתודעתה.
החיה הראשונה שהבליחה בגופה ובתודעתה היתה צב האדמה, חיה המחוברת לקרקע ומוגנת בביתה הפנימי על ידי שריון. צב האדמה הביא עמו שלווה ותחושה של שקט, רוגע, שייכות ופשטות, איכויות שחסרו לאור בזמן ההוא. חיות נוספות החלו להגיע אל תנועותיה תוך כדי תרגול גופני והתרחבות פנימית. ככוריאוגרפית האמונה על חקר תנועה וזיכרון תנועתי, חקרה אור תנועות אלו באופנים שונים, שיתפה את תלמידיה ותלמידותיה בתגליותיה וחוותה תגובות מעניינות. כולם הביעו פה אחד את התחושה שאלו הן תנועות המשפיעות על הנפש, תנועות מתמירות תודעה.
תנועות החיות ודימויים פנימיים אלו נבטו בתודעתה ובתנועותיה באופן ספונטני ולא מבוקר והביאו עימן רעננות וחיוניות. הפן הפיזי של תנועות אלה היווה עבורה מעיין בלתי נדלה של אתגר ועניין וסקרנותה לחקור ולהבין את פשר התופעה אותה היא חוותה התעצמה. בנוסף, לאחר שהתחברה בקביעות לתנועות הללו, חל בה שינוי נפשי. היא הרגישה הרבה יותר חזקה, מקורקעת, ממוקדת, מאוזנת והאמונה שיש לה את היכולת להתמודד עם האתגרים שניצבו בפניה התעצמה. תחושות אלו אפשרו לה ליהנות מההזדמנות המיוחדת שנפלה בחלקה – לחיות בסביבה חדשה, לקבל באהבה את חוסר הוודאות ולברך על ההתחדשות.
בשנת 1994, מתוך הצורך להעמיק ולבסס את חוויותיה בריפוי דרך תנועה וכדי להרחיב את הידע שלה לגבי מודעות, גוף, אנרגיה, התנהגות, בריאות ותודעה, פנתה ללימודי תרפיה מקיפים בגישה הוליסטית. באקדמיית הולוס בהולנד, היא הוכשרה כמטפלת הוליסטית עם התמחות באומנויות המגע והתנועה. עם סיום לימודיה בשנת 1998 היא החלה ללמד באקדמיה כמורה מן המניין תנועה מודעת, קרקוע ונוכחות כחלק ממסלול הלימודים הרשמי של האקדמיה. הלימודים פתחו בפניה עולם שלם של תובנות לגבי התהליכים אותם היא עוברת באופן אינטואיטיבי בתנועה, ביצירת שיטת "נפש חיה".
במהלך שנים אלו בגים נחשפה למשנתו של הפסיכיאטר קרל יונג, שמאניזם, קונסטלציה משפחתית, תקשורת מקרבת, דמיון וריפוי בקול. בגים למדה והתעמקה בעבודת אור "המרכבה" עם דרונבלו מלכיצדק, גיאומטריה מקודשת, רייקי ומדיטציה. בשנת 2002 הצטרפה אור לצוות חדשני ופורץ דרך במרכז רפואי גדול באמסטרדם5 . חזון הצוות, שכלל רופאים, פיזיותרפיסטים ומטפלים בתנועה היה ליצור תכנית הוליסטית משולבת תנועה ותודעה כדי לשנות התנהגות ומודעות של אנשים משכבות אוכלוסיה מוחלשות החולים במחלות כרוניות שונות. Big Move – תנועה בהתנהגות. אור עבדה בצמוד ליזמי הפרויקט שבע שנים, עד חזרתה לישראל בשנת 2009. הניסיון שצברה בתקופה זו השפיע עמוקות על רצונה לשלב תנועה תודעתית ככלי לריפוי פנימי – בגוף, בנפש ובנשמה. התנסות מלמדת ומעצימה זו הובילה לחידוד ודיוק מערכת תרגילים חדשניים על כסאות ZooZ-Zen, אשר משמשים כבסיס לעבודת גופנפש וחיבור אל תודעת הגוף עם מטופלים.
כבר בשנת 2000 הקימה אור באמסטרדם מרכז טיפולי PSYCHOMOTION INSTITUTE , בו העבירה שיעורים, סדנאות וקורסים מקצועיים בשיטה. עקרונותיה הפילוסופיים והטיפוליים של "נפש חיה" התגבשו בשנים אלו לכדי אמירה בהירה ונהירה, פרוטוקול טיפולי נכתב וקורס המאמנים הראשון יצא לדרך בשנת 2006. בשנת 2009 יצא לאור ספרה "נפש חיה – המקום בו התנהגות החיות וההתפתחות האנושית נפגשים" בשפות ההולנדית הוצאת – Bewegen ik Kracht ) Altamira ) והאנגלית בהוצאה פרטית (Motions of Power), עם חזרתה לארץ תורגם הספר לעברית. בשנת 2012 יצאה לאור ערכת הקלפים הטיפוליים של נפש חיה.
כיצד התחולל התהליך של פיתוח שיטת נפש חיה?
הידע אשר נחשף והתגלה בפני אור באמצעות תנועה שנבעה אינטואיטיבית ממעמקי הגוף והנשמה, כמו גם תובנות מעמיקות לגבי יחסי הגומלין בין כוחות הגוף והנפש, היו בתחילה ספונטניים. בהמשך, חקירה מתמשכת עם תלמידיה ומטופליה במשך שנים רבות אפשרו לה ליצור תשתית איתנה לדרך עבודה מתודולוגית בה אינטגרציה חושית-תנועתית-תודעתית היא ממאפייניה הייחודיים.
בגים גילתה כי בעלי החיים מהווים את השער הראשוני לחיבור אל הגוף וכוחות הנפש. כל אחת מבין 42 החיות, שנחקרו לעומק בשיטה, הנה יסוד נפשי הנושא בתוכו איכויות אנושיות וכוחות אוניברסליים ספציפיים. קבוצת חיות אלו, הצוות הפנימי שלנו, הם למעשה קוד, צופן, אותו ניתן לפרש ולהטמיע באמצעות תרגילי תנועה ייחודיים, "תרגילי פריזמה של נפש חיה". תרגילים מיוחדים וחדשניים אלו נובעים מהתודעה המאוחדת בגוף, תודעת הפריזמה, מושג ייחודי ומהותי לשיטה, ומחברים את האדם המתרגל אל מימד זה. בגים שואלת את מושג ה"פריזמה" (מנסרה) מן הפיזיקה ועושה בו שימוש בעולם הנפש. על פי בגים, ההבנה שכל תדר הנו גוון, צליל וצבע חיוני ומשמעותי ביותר ביצירת האור הלבן אותו המנסרה (הפריזמה) משקפת, זוהי תודעה חדשה והיא הבסיס לריפוי בשיטה. בגים מספרת כי ההתעמתות הפנימית שחוותה במהלך פיתוח השיטה עם תדרים מסויימים, הובילו אותה להבנה מעמיקה של נפשה ושל נפש האדם. הריפוי שחל בה בעקבות הטמעת כל התדרים והתובנות הללו, התרחש מתוך חיבור עמוק אל מקורות התבונה הפנימית והאינסופית אליה נחשפה במצב התודעתי הקשוב והפתוח בו הייתה. בהמשך היא למדה לחוות את "תודעת הפריזמה" באופן יזום.
בגים מעידה כי חוויותיה האישיות במהלך שנים רבות, לימודיה וניסיונה הרב בהובלת קבוצות ומטופלים סייעו לה להיעשות מודעת לחיבורו של הגוף לתודעה ולאיכויות פסיכולוגיות ורוחניות, לזהות בבהירות את המסרים, שהרוח מעבירה באמצעות מגע, דימוי ותנועה ולתרגמם לדרך פעולה מרפאה לכלל האנשים.
מודלים של הגוף והנפש
"נפש חיה" הנה דרך חיים חומלת ותומכת אשר יוצרת ומטפחת תשתית של ידידות עמוקה עם עצמנו, שהיא הבסיס לריפוי ובריאות שלמה.
הנחות יסוד ודרכי פעולה בשיטת נפש חיה
פיצול "אור לבן" בפריזמה
הגוף הינו מקום מפגש של כל הרבדים: תודעתי, מחשבתי ורגשי. רבדים אלו מתלכדים ל"תודעת הפריזמה" המאחדת ומלכדת בגוף. שיטת נפש חיה עושה את החיבור בגוף של כל הרבדים ומעוררת את מודעותנו אל הגוף כמנגנון בקרה, התראה, הגנה ריפוי והכוונה.
מהי תודעת הפריזמה בגוף?
הפריזמה, ובשמה העברי מנסרה, הנה מושג הלקוח מעולם האופטיקה. הפריזמה הנה רכיב אופטי, המשמש לשבירת והחזרת קרני אור ולעיתים גם לפירוק האור לספקטרום אורכי הגל השונים שלו. ידוע כי כאשר מעבירים קרן של אור שמש או במילים אחרות "אור לבן" דרך מנסרה, הקרן נשברת ומתפצלת לכל צבעי הקשת. המנסרה חושפת כי האור הלבן מורכב למעשה משילוב של כל צבעי הקשת יחדיו.
בגים משתמשת במושג "הפריזמה" כדימוי ל"מכשיר" נפשי, המאפשר לנו לבטא את התודעה המאחדת והמלכדת שבנו ואת היכולת להבחין ביסודות הנפשיים השונים המרכיבים אותה. "האור הלבן" הוא דימוי למהות הפנימית הטהורה והייחודית של כל אדם, המהות האלוהית, המוחלטת. הצבת הפריזמה בפני הנפש מאפשרת לאדם לחשוף ולבודד את כל היסודות הנפשיים שבתוכו. הווה אומר, "תודעת הפריזמה" הנה תודעה משולבת של כל היסודות הנפשיים שבאדם יחד. תודעת הפריזמה מאחדת ומלכדת את כל היסודות הנפשיים שבאדם עם תודעת העל, האינסוף.
באמצעות הצבת הפריזמה ניתנת לאדם האפשרות לבחון את עצמו ודפוסי התנהגותו באופן בטוח, עם פרספקטיבה נרחבת מלאת חמלה וקבלה עצמית. האדם יכול לגלות, לבחון, לבודד ולהתחבר מחדש ליסודות נפשיים מסוימים שבתוכו. יש לו את היכולת להגדיר את עצמו מחדש, לבחור וליצור את תמהיל הכוחות הנפשיים בהם הוא מעוניין כאדם, שאותו הוא רוצה להיות. הוא מקבל כלי תודעתי ואנרגטי לאזן את עצמו ולחוש את האחדות הפנימית הקיימת בו בכל מצב ובכל עת.
ריפוי בתנועה בשיטת נפש חיה מאפשר יצירת קשר מחודש ומודע עם תודעת הפריזמה ופתיחת ערוץ תקשורת להעברת מסרים פנימיים באופן מודע יותר. באמצעות הקשר המודע שלנו לתודעת הפריזמה אנו משקמים את כל רובדי התקשורת הפנימיים בכל הרמות ומשפיעים באופן מודע על מהלכי חיים בגוף ובנפש. אנו לומדים להוביל מהלכים ביתר מודעות בגוף ובנפש ולהשפיע על בריאותנו ועל הצלחתנו.
האדם השלם
מודל בסיסי "נפש חיה"
שלום בלבי
שלום בגופי
שלום בנשמתי.
"האדם השלם" הוא האדם החותר להכיר את עצמו ברובד הגלוי והסמוי של תודעתו והתנהגותו. הוא חותר לחיות במצב של שלום וקבלה מלאה של כל היסודות הנפשיים שבתוכו. יסודות נפשיים אלו על גווניהם השונים, מתבטאים באופנים שונים כרגשות, מחשבות, תחושות ואפיוני התנהגות. הגוף משקף את מידת הקבלה העצמית שלנו, את רמת ההזדהות שלנו עם חווית השלמות הפנימית ברובד הגלוי והסמוי, ההרמוניה והשלום הפנימי. הגוף מבטא את הדינמיקה הפנימית של יחסי הגומלין של היסודות הנפשיים השונים שבתוכנו, המהווים את השלם.
התקשורת עם הגוף וריפוי בתנועה בשיטת נפש חיה מובילים אותנו להעצים את חווית האדם השלם. התקשורת עם הגוף באה תמיד ממקום מכבד, חומל ותומך אשר מקשיב למה שהגוף מבקש ולצורך אותו הוא מבטא. הנחת היסוד בגישה זו היא שכולנו תמיד שלמים. הכאב או המצוקה הנפשית, שאנו חווים בגוף עצמו, הם בעלי משמעות בתור מסרים ומפת דרכים. אלו מצידם מכוונים אותנו לעבר התפתחות לחיים טובים, מלאים ומספקים יותר, שבהם אנו יכולים ללמוד לקבל את עצמנו בכל עת.
כאב הוא ביטוי לצורך שלא נענה
הכאב הפיזי או הנפשי מבטא צורך רגשי בסיסי שלא נענה. זוהי דרכם של הגוף והנפש להחזיר את האיזון, להשתקם ולהתפתח אל עבר הרמוניה פנימית בין כל מרכיבי הגוף והנפש. אופייני לכאב שהוא חוזר ומתבטא באופנים שונים עד אשר אנו בשלים להתמודד איתו ולפתור אותו. הפיתרון מושג בדרך של למידה עצמית, הגדרה עצמית ושאיפה בפועל לאוטונומיה רגשית ותודעתית. אותם כאבים מאפשרים לנו להתבונן על הנושאים מנקודות מבט שונות בתהליך הריפוי, שהינו ספירלי במהותו.
ריפוי
כאב הנו תודעה אשר מדברת ומראה תמונת מצב פנימית, חוסר זרימה, השהייה, כיווץ או מקומות אפלוליים בתודעתנו שאנו דוחים או מדחיקים. כשאנו לומדים להקשיב לגוף ולשפת האיתותים שלו, אנחנו יכולים ליצור תנועה פנימית מיטיבה, המביאה עמה שחרור, זרימה, אור, בהירות וצלילות. התקשורת עם הגוף היא הקשבה למה שיש בתוך עצמנו. זוהי מפת דרכים אל בריאות שלמה וההכוונה ליצירת זרימה מיטיבה באיכות החיים ובבריאות. הריפוי מתרחש במפגש עם העצמי דרך הגוף, אשר יוצר אפשרות לשחרור מהיר יותר ולהתחברות לכוח החיים.
אינטגרציה חושית-תנועתית-תודעתית
"אינטגרציה חושית – תנועתית – תודעתית" היא הכלי וקו הפעולה המנחה את המטופל לעבר ריפוי תודעתי ברמה הרגשית-מחשבתית והגופנית. האינטגרציה מתבטאת בהנחייה ובטיפול על ידי שילוב של שיחה מעמיקה, מגע, נשימה, תנועה מונחית וחופשית, מילים מרפאות, אוריינטציה במרחב, דמיון וקלפים. כשאנחנו עובדים עם האינטגרציה הזו אנחנו מנחים את המטופל לחיבור עם תודעת הפריזמה, שפועלת באופן רב-חושי. החיבור עם תודעת הפריזמה מוביל לחופש פנימי וביטוי עצמי מלא יותר. כאשר יש בתוכנו רגשות קשים, שאין ביכולתנו להכילם ולתת להם מענה, רגשות אלו מופנים כלפי העצמי כביקורתיות, שיפוטיות ואשמה, השיח מביע ריחוק מהעצמי והנפש חווה זאת כאיום מתמשך הבא מבפנים, מעצמנו אל עצמנו. זה יוצר כיווץ מתמשך וחוסר יכולת להקשיב באמת למתחולל בתוכנו. אולם באמצעות לימוד ויישום של אינטגרציה חושית-תנועתית-תודעתית אנו חווים את הרגשות הקשים כמסר פנימי מיטיב של ידידות וקבלה עצמית. השילוב יוצר חיבור תומך ומקבל. זה עוזר לשנות את השיח הפנימי, נוצר רוגע, אמון וחיבור של האדם עם גופו, בזמן שתודעת הפריזמה מנהלת ומווסתת את כל מרכיבי התקשורת הזו על חלקיה השונים.
שפת החיים – תנועה מאפשרת חיים
שפת החיים היא כיווץ והרפיה לסירוגין, התבטאות קוטביות בתנועה המאפשרת חיים. הלב הפועם הוא ביטוי ברור לתנועת החיים. חיים מתאפשרים על ידי תנועה, החל מרמת האטום – שם החלקיקים זזים כל הזמן ומעבירים מסרים שונים, וגם התרחשויות בטבע. בגופנו יש כל העת תנועה פנימית, הן של החמצן לתאים השונים באמצעות מערכת הדם, תנועה של מסרים במערכת העצבים וכן בכל מערכות הגוף אשר לעולם אינן נחות, גם לא בשינה. לעיתים נדמה לנו שדברים עוצרים, אך אין זה כך באמת. אנחנו זקוקים לתנועה כמו לאוויר וכמו הנשימה עצמה שלעולם אינה עוצרת כל עוד יש חיים.
תנועה היא הכלי לתקשורת הפנימית בין מערכות חיים שונות ועם החלקים השונים שבנו. העבודה עם התנועה מאזנת בין התנועה הפנימית של המערכות, לבין התזוזה הפיזית של הגוף במרחב, בין אם אלו הן מערכות אוטונומיות, להן אנו כלל לא מודעים, ובין אם אלו מערכות הנשלטות ומכוונות על ידינו במודע. שפת החיים היא התיאום של כיווץ והרפיה המאפשרים זרימת אנרגייה וחיים. שפת החיים עוזרת ללמוד ליצור הבחנה בין האנרגיות של מחשבה ורגש, לתאם ביניהן וליצור זרימה חדשה בתודעה. זוהי דרך המאפשרת להיפרד מן הנוקשות והמחיצות הפנימיות בין רגשות, מחשבות ופעולות, וליצור גמישות, רגשית, מנטלית וגופנית, הרמוניה שבאה לידי ביטוי בתנועה עצמה ובגוף כולו.
בשיטת נפש חיה אנו מבטאים את שפת החיים באמצעות מערכת תרגילים הנקראת "תרגילי הפריזמה". תרגילי הפריזמה מבוססים על דימויים, תנועות והתנהגות של בעלי חיים – ארכיטיפים. אלו הם תרגילים מובנים ומדויקים, המפתחים יציבה, כוח, מיקוד ודימוי עצמי לצד חופש הבעתי אישי, תוך כדי שימוש בדימויים אוניברסליים של בעלי חיים איתם קל להזדהות.
למשל: על מנת להשיג יציבות, נוכחות וכוח פיזי נתרגל את תרגיל צב האדמה. על מנת להשיג נינוחות בגוף, הנאה וקבלה עצמית ללא תנאי נתרגל את תרגיל החתולה. על מנת להשיג אומץ, נחישות ועיקשות נתרגל את תרגיל האיל. על מנת להשיג שחרור, קלילות וגמישות מחשבתית נתרגל את תרגיל הכלב. על מנת להשיג רגישות, רכות ופגיעות נתרגל את תרגיל תולעת האדמה. באופן זה, על ידי תרגול אנרגיות שונות ומנוגדות, שפת החיים עוזרת לנו להשיג הרמוניה פנימית.
עקרון הקוטביות
קוטביות (הפכים וניגודים), היא חוק טבע בסיסי הפועל בכל רובד בטבע ובחיינו. בואו נסתכל על כמה מהקטבים:
יום – לילה
אור – חושך
חם – קר
מלא – ריק
למעלה – למטה
ימין – שמאל
קדימה – אחורה
גדול – קטן
תנועות מנוגדות:
אנו מושכים ודוחפים
פותחים וסוגרים
שוקעים וצפים
מתכופפים ומזדקפים
נמתחים ומרפים
מרימים ומורידים
מהדקים ומשחררים
גם היסודות הנפשיים שבתוכנו מגלמים בתוכם את טבע הקוטביות שביקום.
הניגודיות בלתי ניתנת לפיצול, כמו מטבע עם שני צדדים. "דפוס נפשי" הוא איכות – תכונת אופי, התנהגות או חוויה שעדיין לא גילה והתחבר אל הקוטב שלו ופועל בנפרדות. ישנו ציר כוח, שמחבר את הדפוס הנפשי והיפוכו, ניגודו. כשהציר הזה מחובר, זה הופך ל"יסוד נפשי", תשתית הנפש שלנו.
ניתן להתבונן בזה כך, דמיינו את הנפש ככדור אותו חוצה קוטר המחבר בין שני הקטבים. בצד אחד, הצד הגלוי – האיכות ובצד השני, הצד הסמוי – היפוכה. שני הקטבים הללו הינם יסוד נפשי. קוטב אחד הינו דפוס נפשי. התהליך הטיפולי משלב גם שיח מעמיק, שילוב של חקירה אישית ולימוד וחומר תיאורטי, אלמנטים תנועתיים דרכם אנחנו חוקרים ומתמסרים לכל תכונה, דפוס נפשי הבא לידי ביטוי בטיפול והיפוכו. מתוך זה אנו לומדים לקבל את הצדדים השונים שלנו, לחזק את היסודות הנפשיים שבתוכנו ולקבלם באופן קשוב וחומל ללא כל שיפוטיות. בכך אנו יוצרים חוסן ושלום פנימי.
מאחר ויש בתפיסתנו "תכונות טובות" ו"תכונות שליליות" אנו מתכחשים לתכונות, לדפוס נפשי איתו אנו לא מזדהים. למשל: כעס, תסכול או קנאה הם דפוסים נפשיים טעונים בשיפוטיות, שלאנשים רבים קשה לקבל. יחד עם זאת, מתוך ההבנה ששני הקטבים יוצרים איזון, חיוני להיחשף אל גווני יסודות נפשיים אלו כחלקים משלמות הנפש ולתת להם לזרום בחופשיות מבלי לשפוט או להזדהות איתם. יש לבטא אותם בנוכחות מלאה בגוף.
העבודה עם הקוטביות מאפשרת לנו להתמסר לתהליך היכרות אינטימי זה של למידה וקבלה עצמית ולאפשר לעצמנו לחוות ולקבל ללא תנאי כל איפיון של דפוס נפשי, שחי ופועם בתוכנו ורוצה להתבטא. בכך אנו מאפשרים לעצמנו להתאזן, להתחזק ולחוות את האדם השלם שאנו. אנו מתחברים אל תשתית החוסן של היסודות הנפשיים שלנו.
למשל: כאשר אנחנו מתחברים לקוטב הנגדי אנחנו יכולים לבחור ולאזן בין הקטבים ברבדים השונים. לדוגמא, שליטה אל מול התמסרות. חשוב לחוש את שניהם בגוף ללא שיפוט או דחייה. כך נבין שתמיד יש חיבור בין שני הקטבים ולא ניתן לנתק אותם. אנחנו לומדים לקבל את הצד הסמוי של כל תכונה ובכך לתרום לתהליך מודע של איזון.
שדות המרחבים ככלי להגדרה עצמית
אנחנו פועלים בעולם במרחבים, אנחנו חלק מהמרחב ונחלק אותו ל- 10 טבעות. הטבעות של השדות הולכים סביבנו במעגלים בהן רמות שונות של אינטימיות החל מן האישי אל הציבורי והלאה אל האינסופי התודעתי. זוהי מעין מערכת הגנה וחיסון רב חושית, שמאפשרת לנו להגדיר את נבדלותנו ואת מידת החיבור בו אנו מעוניינים. מודעות לטבעות הללו עוזרת לנו להיעשות מודעים ליחסי הגומלין ולתקשורת בינינו לבין האחרים.
השימוש בשדות המרחבים, המתבטאים בטבעות, עוזר לנו להגדיר את עצמנו. הוא עוזר לנו לקבל את עצמנו ואת יסודות הנפש שלנו על כל על גווניהם השונים, כי כל אדם הוא נפרד, שלם ובעל יכולת חיבור פנימית עמוקה. אצל הרבה אנשים יש בלבול בין ה"אני" לבין ה"אחרים", מה שיוצר חולשה, חוסר ביטחון וקונפליקט פנימי. כחלק מתהליך למידה עצמית והגדרה עצמית אנו לומדים ליצור נבדלות וטבעות המרחבים הן כלי תודעתי ורב – חושי שנועד לכך.
הטבעות עוזרות לנו להגדיר את עצמנו. בהתאם לזאת אנו יכולים לכוון את רמת ההשפעה של האינטראקציות השונות שלנו עם הסביבה, עם אנרגיה ועם אנשים שונים על אנרגיית החיים והחיוניות שלנו. מדובר על בריאת בריאות פיזית, רגשית ותודעתית. מכיוון שתקשורת פנימית ותהליכי מודעות עצמיים ברמה האנרגטית והתודעתית מתאפשרים באמצעות מנגנון הפריזמה, הגוף חווה את השינוי ונעשה כלי רגיש להכוונה.
בנפש חיה יש כבוד לזמן של הגוף, שזוכר במרחבים את החוויות של העבר, אשר נמצאות וחיים בתוכנו כל הזמן. כל מה שעדיין רוצה לצמוח אל האהבה והאור יהיה נוכח במרחבים שלנו, עד שנעשה איתו את ההתבוננות המעמיקה.
בלימוד המרחבים ועשרת הטבעות נעשה שימוש בעקרונות אנרגטיים מעולם הקונסטלציה המשפחתית. כל אדם, חפץ, סמל ודימוי משפיעים על הדינמיקה במרחב ומחזקים או מחלישים אותנו. אנו בודקים זאת בעזרת איתותי הגוף בהתייחסות למיקום האנרגיה המסויימת במרחב.
כשאדם פועם בתדר שלו הוא בריא וחזק. התדר שלנו הוא הכי מדויק עבורנו. כשאנו פועלים מתוך טבעות הבריאה, נתחזק ונפעל ללא השפעות סמויות מאחרים. נהיה בריאים וחזקים, בקשר עם עצמנו.
סדר המרחבים:
מרחב הגוף הפנימי – טבעת מס' 1
המרחב האינטימי – טבעת מס' 2
המרחב האישי – טבעת מס' 3
מרחב תמיכה – טבעת מס' 4
מרחב חברתי משותף – התבוננות ועיבוד טבעות מס' 5-9, בדיקה אנרגטית של קרוב והרחקה
המרחב האינסופי – טבעת מס' 10 והלאה
שפת הצרכים הרגשיים הבסיסיים
האני – 7 צרכים פנימיים בהשראת תקשורת מקרבת
לכל אדם צרכים רגשיים בסיסיים, ולכל בני האדם יש את אותם הצרכים הרגשיים. כאשר צרכים אלו נענים באופן מספק, האדם חש בריא ושלם בנפשו. צרכים אלו מנהלים אותנו ברובד הגלוי והסמוי. כשאנו מבינים את שפתם ואת אופן התבטאותם בתוכנו, אנו מסוגלים להתנהל רגשית באופן בוגר ומספק, לפעול כדי למלא אותם ולחוש את הסיפוק והרוגע המתלווים לכך.
אלו הם שבעת הצרכים הבסיסיים:
חשוב לי לחוש…
בטוח – בטוחה – מדבר על ההישרדות הבסיסית.
מוגן – מוגנת – היכולת להתמסר ולחוש מוגן בעולם, לבד ו/או בנוכחות אנשים והיכולת לקבל תמיכה.
שייך – שייכת – הצורך הבסיסי שלנו להיות חלק ממשהו גדול מאיתנו. משפחה, קהילה, לאום, אנושות. גם בגופנו יש קהילות של חלקי גוף שונים, מערכות שונות ויסודות נפשיים שונים. גם להם יש את הצורך הבסיסי של שייכות אלינו.
מובן – מובנת – חשוב לנו לחוש מובנים, בכל רמות התקשורת. היכולת הפנימית להיות מובנת לעצמי מחזקת את חופש הביטוי והערך העצמי.
חופשי – חופשייה (אוטונומיה) – תחושת היכולת שלי לבחור בכל תחום שאני רוצה לבחור. התחושה שאני יכולה לבחור מתוך חופש. אוטונומיה מתוך בגרות שבה אנחנו בוחרים בלב שלם ואיזון בין הצרכים השונים.
כל הצרכים הרגשיים הבסיסיים נחווים בצורה סובייקטיבית ומשקפים את יחסי הגומלין הפנימיים שלנו בתחושות, ברגשות ובאמונות. לא תמיד יש הלימה בין התחושות והחוויות לבין המצב "האובייקטיבי" של החווה והמתאר.
במצבים של חוסר איזון רגשי אופייני אנו נוטים לחפש את המענה לצרכים הרגשיים הבסיסיים שלנו בחוץ, אצל אנשים אחרים הקרובים אלינו או אצל מערכות וארגונים כמדינה ודת. בתהליך הריפוי אנו לומדים להקשיב לשפת הצרכים שלנו ליצור את התחושה הפנימית, המלאה והמסופקת של כל אחד מהצרכים האלה בכוחות עצמנו. בכוח המודעות שלנו והאמונה שלנו ביכולתנו לתת לצרכים הבסיסיים מענה פנימי וזהו תהליך של ריפוי הפנימי.
כל שבעת הצרכים תלויים ומשפיעים זה על זה, יש ביניהם יחסי גומלין דינמיים. הם משפיעים ומושפעים האחד מהשני. תהליך הריפוי בשיטת נפש חיה עוזר בזיהוי הצורך הרגשי המסויים ואופן התבטאותו בגוף עצמו, תחושותיו ואיתותיו, ומוביל למציאת הכוח הפנימי והיסודות הרגשיים שיענו על הצורך הרגשי.
מגע עצמי ככלי ריפוי מהותי
מגע הינו צורך בסיסי של בני האדם ובלעדיו לא ייתכנו חיים. בינקותנו קיבלנו מגע, ליטוף, חיבוק… כאמצעי לתקשורת מרגיעה, אוהבת ומקרבת. מגע עצמי הוא אמצעי ריפוי ותקשורת בשיטת נפש חיה. שימוש עקבי במגע עצמי מרגיע, מווסת, מחזק ופותח את הקשר של המתאמן אל עצמו ואל תחושותיו בזמן אמת. המגע העצמי שזור בתרגילי התנועה הפריזמטיים בתהליכים שונים, תומך בתקשורת פנימית ומשולב במשפטים מחזקים של מילים מרפאות.
המגע הוא לעיתים מלטף וזורם, לוחץ בכוח או מרפה ומתבטא גם בטפיחות על מקומות שונים בגוף ורקיעות. תרגילי הפריזמה הם תרגילי תנועה מרפאה ותומכים בתהליכי איזון אנרגטי, כמו גם בתהליכי חקירה עצמית, שחרור עמוק ובניית כוח פיזי ומנטאלי. התרגול במגע עצמי בתנועה מעניק רוגע, ביטחון ותמיכה עצמית. זהו כלי נגיש תמיד, יעיל ומרפא.
לסיכום:
תקשורת רגשית עם הגוף הנה דרך חיים חומלת ותומכת אשר מטפחת תשתית של ידידות עמוקה, שיתוף פעולה עם עצמנו ועם תודעת הפריזמה, שהיא הבסיס לריפוי פנימי.
שיטת "נפש חיה" עושה שימוש בנקודת מבט הוליסטית בראיית האדם השלם.
תנועה מתמירת תודעה: התנועה הינה כלי לתקשורת פנימית בין מערכות חיים שונות ועם החלקים השונים שבנו.
מודל הקוטביות שבאדם משמש ככלי למודעות עצמית, איזון וניהול רגשי ואנרגטי.
השיטה עושה שימוש בשפת הצרכים הרגשיים הבסיסיים ודרכי ביטויה האישיים.
החיבור אל הגוף וזיהוי איתותי הגוף מובן כהכוונה פנימית מתודעת הפריזמה.
אנו מחלקים את המרחב כולו לטבעות. הטבעות הקרובות נוגעות למרחב האישי ואחרי כן באות הטבעות הנוגעות במרחב המשותף ובאינסוף.
ניתן לתפוס את כל טבעות המרחבים יחד כאחדות אינסופית במרחב חי, פועם ותבוני, המתקשר איתנו ומשמש כמערכת חיסון נפשית.
המרחב האישי, המרחב המשותף והמרחב המאוחד משמשות כהוויות אנרגטיות בעלות משמעות רבה בהגדרה עצמית מחודשת, ליציבות פנימית ותקשורת.
לגבולות אישיים במרחב (טבעות המרחבים) יש תפקיד חשוב בגיבוש זהות אישית.
בעלי חיים, המשמשים כסמלים פנימיים ותדרים מרפאים אליהם קל להתחבר, מובילים את התרגול.
תרגול תודעת הפריזמה מאפשר לנו להבחין ביסודות נפשיים ספציפיים הבאות לידי ביטוי בסמלי החיות. צריבת הקשר בין החיה, מאפייניה ההתנהגותיים והתנועתיים לרצף התנועתי והתודעתי – רגשי שלה יוצר מסרים מרפאים.
נעשה שימוש עקבי במגע עצמי המרגיע, מווסת, מחזק ופותח את הקשר של המתאמן אל עצמו ואל תחושותיו בזמן אמת.
השיטה מכילה תרגילים מובנים ומדויקים, המפתחים יציבה, כוח, מיקוד ודימוי עצמי לצד חופש הבעתי אישי תוך כדי שימוש בדימויים אוניברסליים של בעלי חיים כתדרים מרפאים איתם קל להזדהות.
במה שיטת "נפש חיה" מטפלת?
שיטת נפש חיה מטפלת במצבים הבאים:
מתח ולחץ
כאבים גופניים
כאב רגשי – נפשי
טראומה רגשית
קונפליקטים בלתי פתורים
מחלה כרונית
מגבלות תנועתיות
שיקום וצמיחה ממשבר רפואי
מערכות יחסים זוגיות ומשפחתיות
בעיות קשב וריכוז
ילדי העידן החדש
אנשים רגישים מאוד
חוסר גבולות ויכולת ביטוי של גבולות
התרחקות מהעצמי
אבל ואובדן
ניסיון בפועל
מפתחת השיטה מדווחת כי נצבר עד כה ניסיון מוצלח בכל המצבים שצוינו לעיל ובפרט בבעיות הספציפיות הבאות:
כאבי מפרקים
כאבי שרירים
כאבים בשלד
שיקום מניתוח או ממחלה
כאבי ראש
עייפות
אלרגיות
קשיי נשימה
בעיות אכילה
קשיים במערכת העיכול
קוצר נשימה
בעיות קשב וריכוז בילדים ומבוגרים
התמודדות עם כעסים ותוקפנות
חוסר תשוקה ואינטימיות מינית
אבל
פרידה
חולשה ותשישות
ביקורתיות עצמית
שיפוטיות
ערך עצמי נמוך
חוסר מוטיבציה
הטיפול
לטיפול בשיטת נפש חיה 3 שלבים עיקריים:
לימוד עצמי בו מבררים את מהות השאלה לריפוי והגורמים הפנימיים היוצרים זאת. בנוסף, מוענקים כלים לחיבור אל העצמי דרך החיבור אל הגוף.
הגדרה עצמית: מי אני ומה אני מבקש להיות? וזאת בכל תחום המבקש צמיחה וריפוי.
אוטונומיה רגשית ותודעתית בה המטופל עצמו פועל מתוך הזדהות עמוקה עם הערכים החדשים שבחר, מקבל את היסודות הנפשיים שבתוכו מתוך רוגע וחיבה עצמית, וממשיך ליצור את חייו ודרכו באמצעות הכלים להתמרה תודעתית שקיבל. זהו שלב צמיחה ללא גבול, האדם מתחדש ויוצר את חייו מדי יום ביומו, חופשי במידה רבה מאוד מהשפעות ואמונות קודמות.
תודעת הפריזמה
הטיפול כולל:
פגישת היכרות ואבחון הכוללת: שיחה מעמיקה, תנועה מעודנת לרוגע וחיבור אל הגוף (תרגילי פריזמה של נפש חיה) בישיבה על כסא שנועדה למפות את שפת הגוף, לזהות את רמת הזרימה, הנוקשות והמודעות הגופנית – עצמית של המטופל. בשיחה זו נעשה שימוש בשאלון מיפוי המציאות, התמקדות ביעדים וסיכום, בשיתוף המטופל.
הגדרת מטרות ויעדים ותיאום טווח טיפול, בדרך כלל סדרה ראשונה של 10 מפגשים. הטיפול מתחלק ל 3 חלקים: למידה עצמית, הגדרה עצמית ופעולה מתוך אוטונומיה רגשית ותודעתית. משך כל חלק משתנה מאדם לאדם.
תרגילי תנועה רב – חושית (תרגילים פריזמטיים) בתחילת המפגשים מחברים את המטופל אל גופו והוויתו. התרגילים מייצרים נוכחות מועצמת ופתיחות רגשית גדולה יותר. בזכות הנוכחות המועצמת בגוף השיח רגוע, כנה ועמוק.
קוטביות: בהמשך הבירור הטיפול מתמקד בחשיפת הקוטביות שבין הכוחות גלויים לכוחות הסמויים. עם חשיפת כוחות אלו ניתן לעבוד על ציר הכוח הפנימי שבין הקטבים על מנת לאפשר שיחרור ואיזון מתוך מודעות לציר הכוח ולתחושת המרכז בגוף. עבודה זאת מתבצעת בשיחה תוך היעזרות בתרשימים וחפצים שונים, המחזקים את הדימוי של השיח.
בירור צרכים רגשיים בסיסיים נעשה באמצעות שיחה ושאלון.
לומדים כיצד להבחין בין מחשבות לרגשות והשפעתם על רמת החיוניות והרוגע שבנו באמצעות שיחה, חקירת שפת גוף ותנועה במרחב.
יוצרים תקשורת פנימית דרך הגוף, דרך דיאלוג בין מחשבות לרגשות – שיח ודרך תנועה.
עובדים על המרחבים הבסיסיים ליצירת זהות ברורה ונבדלת באמצעות דמיון ותרגילים אנרגטיים.
בודקים את ההיסטוריה המשפחתית והקשרים הבין-דוריים באמצעות שיח, כתיבה ותנועה.
תיאורי מקרים מהקליניקה:
ליאת
עדות:
" הגעתי לאור במצב של קונפליקט נפשי וכאב בחלק התחתון של הגב והכתפיים. התהליך שעברתי היה מגוון, הן בעיסוי פיזי על מנת לגלות את מקור המתח, הן בשיחות ובמדיטציות ובחיבור אל עצמי וגם בתירגול עקבי של תנועה מרפאה וזאת כדי למצוא את מקור האני הפנימי שלי והאמת של נשמתי.התהליך שעברתי נע בין מתח, שחרור, כאב, שמחה והתכנסות פנימה על ידי אהבה עצמית ושלמות עם עצמי ועם ההחלטות שלי. אור ליוותה אותי במהלך הטיפול והייתה נוכחת במחשבתי. זה עזר לי לחדד ולתרגל את מה שנעשה בחדר הטיפולי ומעבר. כיום אני מרגישה יותר שלמות, רגועה, הכאב הפיזי התמתן בהרבה, התנועתיות שלי התחזקה. אני מאוד ממליצה על שיטת הטיפול המגוונת של אור, המדביקה באנרגיות ובאמונה שלה, על הידע הרב והעומק, על הרצינות הקבלה והאהבה."
שיחת אבחון:
תהליך הריפוי עם ליאת החל בשיחת אבחון מעמיקה על השאלות הטיפוליות המלוות אותה, אורח חייה, רמת הסיפוק שלה בתחומי חיים שונים, זיהוי מקומות תורפה בגוף והתמקדות ברצונות שלה לשינוי. כמו כן היא קיבלה הסבר מפורט על מהות הטיפול, הגישה ההוליסטית ונפש חיה בפרט.
זוהי שיטה שלצד שיחות ומדיטציות, עבודה אנרגטית והקניית ידע תיאורטי ועקרונות חיים, ישנה גם פעולה יזומה בגוף בתנועה, הן בתנועה מרפאה על כסא והן בריקוד, נשימה ומגע עצמי. לאחר ברור המטרות שלנו בטיפול, הבהרתי לה מה מצופה ממנה במשך התהליך: מחויבות עצמית, נוכחות, תרגול של תנועה מרפאה, מדיטציות ותקשורת עם הגוף באופן מילולי ותחושתי.
ליאת חתמה על הסכם שרות ברפואה משלימה בקליניקה שלי ויצאנו לדרך.
מבנה הטיפול:
לאחר מפגש עיסוי בו הכאבים שלה בגב התחתון ובכתפיים צפו כמקומות התורפה המאותתים על תהליכים נפשיים, התחלנו בשלב הראשון מבין שלושת שלבי הטיפול: היכרות עצמית. הכלי המרכזי לכך הוא תרגילי תנועה מרפאה, העוזרים להתחבר אל הגוף ממקום של רוגע וקבלה. התנועות משקפות את רמת הקרבה של האדם אל עצמו ומובילות אותו להעמקת החיבור הפנימי. התרגילים צולמו וכוונתם הפסיכולוגית – אנרגטית – תודעתית הוסברה. ליאת קיבלה תרגילים לתרגול בבית, מדיטציה יומית בתנועה מרפאה על כסא. ליאת סובלת מקשיים ריגשיים, הנובעים מהיחסים עם בני משפחתה, אמה המבוגרת, ילדיה ואנשים נוספים.
חלק מהעבודה על גיבוש האני הייחודי והבנת הצרכים הרגשיים שלה כיוונו אותי לעבוד עמה על טבעות המרחבים. גבולות, תמיכה פנימית ועוד נושאים משמעותיים כיכולת התמסרות, שחרור, הבנת הקשרים הבין-דוריים וזיהוי המתח בגוף ותקשורת עם עצמה והגוף כשזה קורה. לימוד טבעות המרחבים הוא אנרגטי, בציור, תנועה, שיחה ודמיון.
ליאת נעשתה מודעת יותר ויותר להרגלים ולאמונות שמפעילים אותה ברובד הסמוי ולתגובות גופה לכך. כל גוף מגיב אחרת, אך מתח וצמצום משותפים לכל האנשים שחווים איום פנימי. ליאת חשה תחושות אשמה ומחויבות אין סופית, גם כשאין כל צורך בעזרתה, ערך עצמי נמוך ופחד מדחייה, ציפיות מעצמה, ילדיה ואמה וכן חוסר היכולת לתקשר באופן גלוי ומתחשב בצרכים שלה.
העבודה התנועתית-תודעתית עם החיות, שבבסיסן משלבות מגע עצמי, מילה מרפאה, דמיון ותקשורת עם הגוף, הרגיעה את ליאת ונתנה לה עוגן. היא תמיד יכולה לתמוך בעצמה ולתרגל לבד כשצף מתח וגם כדרך לחזק את הקשר שלה אל עצמה. כשעברנו באופן זורם והרמוני לשלב השני של הטיפול, הגדרה עצמית, ידעה ליאת מה חשוב לה, מי היא במהותה, מהן נקודות התורפה שלה, כמו נקודות העוצמה הפנימית הטבעית. ככל שהתקשורת שלה עם עצמה דרך החיבור אל הגוף השתפרה, התגלה בה מקום של קבלה עצמית, כבוד עצמי ואותנטיות תקשורתית. יחסיה עם אמה וילדיה השתפרו, כאביה הגופניים פחתו במידה ניכרת ותנועתיות גופה התחזקה.
ליאת הגיעה אל השלב השלישי בטיפול, אוטונומיה רגשית, והחלה לנוע ולפעול בעולם ממקום של חיבור פנימי וקשב לגוף.
ריבי
עדות:
"הגעתי אל אור עם דלקת בגידי כף ומפרק יד ימין שלאורך כמעט שנה לא נמצא לה מרפא, למרות פיזיותרפיה ממושכת וכל מיני שיטות טיפול. במקביל, הייתי בצומת דרכים של מחשבה על קריירה עצמאית כמאמנת מול הביטחון של להישאר שכירה עם פנסיה. במהלך כ- 10 מפגשים הגעתי להחלטה מתוך מיקוד פנימי, להפוך למאמנת מקצועית ולמדתי להציב גבולות לסביבתי ולהקשיב לקולי הפנימי. במקביל, חל שיפור דרמטי במצב היד והמפרק עד לחזרה מלאה של טווח התנועה והיעלמות הכאב. העבודה המשותפת עם אור ממלאה אותי באנרגיות להמשיך ולהתקדם בדרכי, תודה אור!"
שיחת אבחון:
שיחת האבחון עם ריבי, העלתה את הנקודות הבאות לשינוי וצמיחה: ריבי לא חשה ולא יודעת לתקשר לעצמה מה טוב ומה לא טוב לה. גבולותיה העצמיים לא ברורים לה וישנה התמזגות בין הצרכים הפיזיים והרגשיים שלה לאלו של משפחתה ועבודתה, קושי בנפרדות – נבדלות. כמו כן עלה הנושא של ניהול אנרגיה, בלבול בין פחדיה שלה והפחדים של בעלה, פחד מהחדש והלא ידוע בפן הכלכלי, שבלם את ניסיונותיה ליצור תכנית פעולה למעבר לעצמאות כמאמנת.
ריבי היא פרפקציוניסטית ולא קשובה לאיתותי גופה. זה מתבטא גם בכאבים ברגל ימין וגם בתשישות. חקרנו את תחושות מפרק כף היד שלה, שזה כשנה מטופל בגישות שונות ועדיין לא חל בו שום שיפור מבחינת רמת כאב וטווח תנועה. התברר לנו שבתנועות המקושרות למילים "לקחת" ו"להדוף" יש קושי אנרגטי. בהיבט הוליסטי מפרק כף היד הוא צומת משמעותית ומעודנת אשר מחברת בין רגש והוצאה לפועל של החלטותינו. התנועה המבטאת "לקחת" מערבת את מפרק כף היד. כאשר אנרגיה זורמת בטבעיות בין הראש, הלב וכפות הידיים, פעולותינו מבוצעות בפשטות ובהרמוניה.
מהו ההיבט הנפשי של "לקחת"? לקחת אלי מה ששלי, שמחזק ומשמח אותי, לפעול להשגתו וגם להדוף ממני והלאה מה שאינו מיטיב עמי. הקושי בשתי תנועות אלו ביטא את חוסר הבהירות הפנימית של ריבי לגבי היותה ישות עצמאית, נפרדת ושלמה, בעלת זכות מולדת להזין את עצמה באופן מיטיב עבורה. זה כולל, בין היתר, גם הגנה על גבולותיה האישיים, על רצונותיה, על רגשותיה ועל חלומותיה בפני הרצונות והצרכים של האחר. עבדתי עם ריבי בריקוד מונחה וחופשי ששחרר את גופה. הזרימה בגופה התחזקה ונוכחותה בו – בעצמיותה, התגברה אף היא.
בתרגילי הפריזמה בחרנו בתנועה מרפאה עם הפרפר, המתמקד בהיבט פיזי של מפרקי כף היד ובהיבט נפשי בחופש תנועה ושינוי. בנוסף, למדה ריבי את עקרון טבעות המרחבים. ריבי למדה להבחין בין גופה – המרחב הפנימי, האנרגיה הסובבת את גופה אשר מסמלת את תחום האינטימיות שלה, המרחב האישי – מלכותה הבלתי ניתנת לחדירה וטבעות נוספות. הלימוד הוא באמצעות ציורים אנרגטיים6 ,תנועה במרחב ודמיון.
בתוך המרחבים שילבנו בעבודה אנרגטית את הוריה, בעלה, ילדיה, העבודה והעסק אותו היא חולמת להקים. עקרונות השואבים השראתם מעבודת הקונסטלציה המשפחתית של ברט הלינגר.7
ריבי הייתה מוכנה לעבוד עם אנרגיית הדוב, המסמלת סמכות, ביטחון עצמי, ידיעה פנימית, סדר (רגשי) וארגון. הכנו תכנית פעולה לשנה הקרובה, שתאפשר לה לממש את חלומה. ואכן זה בדיוק מה שקרה, ריבי היום בעלת עסק עצמאי, חלומה התממש וכאביה נעלמו.
הדרכה והכשרה
נפש חיה – בית הספר לאומנות הריפוי בתנועה
שם הקורס
תכנים נלמדים
סדנת היכרות – תנועה יוצרת תודעה
3 מפגשים של 2.5 שעות.
למי מיועד הקורס: לכל מי שרוצה לגלות את סודות התודעה באמצעות תנועה וריקוד וכן למטפלות שרוצות להרחיב את ארגז הכלים שלהם ולקחת את היכולות המקצועיות שלהן לשלב הבא.
אין צורך בניסיון קודם.
מעניק תעודת השתתפות בסדנת היסודות.
אהבה עצמית, ביטחון עצמי והערכה עצמית – לימוד דרך תנועה יוצרת תודעה.
תודעה ומחשבה – כיצד התודעה מתקשרת לכל הרבדים של האני, חיבור ואיזון, איך לעבוד עם המחשבה מבלי להיכנס ללחצים ולופים, יצירת איזון ורגיעה מתוך ביטחון עצמי.
רגש ושיח עם הגוף, כיצד הגוף מדבר אלינו, איך לשאול את הגוף וללמוד לקבל את התשובה וההכוונה לבחירות שלנו.
קורס הכשרת מנחות בשיטת "נפש חיה"
היקף הקורס: 90 שעות.
30 מפגשים של 3 שעות.
למי מיועד הקורס: מטפלות ברפואה משלימה, מורות ומחנכות, מורות לתנועה וספורט, מדריכות חברתיות, מנחות מדיטציה, פילאטיס, פלדנקרייז ויוגה, מטפלות באומנות, יועצות ומנחות מעגלי נשים, עובדות עם גיל הזהב, או לכל מי שרוצה ללמוד שיטת טיפול חדשה ויעילה שתעניק לה כלים חדשניים וייחודיים לשילוב בטיפולים ולהרחיב את סוגי הקהלים בהם הם מטפלים.
אין צורך בניסיון קודם.
מעניק תעודת מנחת נפש חיה שלב א'.
קורס הכשרה המיועד להתפתחות אישית בתנועה המקנה יסודות ראשוניים והתמחות בריקוד הפנימי – המהות הפנימית הרוקדת.
לאחר קבלת תעודת מנחת נפש חיה שלב א' ניתן להמשיך בהתמחות מעשית של חצי שנה שבה בונים יחד תכניות טיפול ומעבירים טיפולים בהנחייה צמודה ופיקוח של אור בגים. בסיום ההתמחות המעשית מקבלים תעודת "מנחת נפש חיה בכירה".
ציור אנרגטי הוא ציור על דף לפי גאומטריה של המעגל המסמן את המרחב האישי. זהו כלי אבחון משמעותי, שבגים פיתחה, המשקף את התת מודע ביחס למרחבים. [↩]
קונסטלציה משפחתית: גישה טיפולית מערכתית, שמטרתה להחזיר את האיזון והזרימה במערכות היחסים שלנו בתוך המשפחה העכשווית והמקורית, זוגיות ובתפיסה שלנו את עצמנו והמציאות. ריפוי עמוק קורה כשאנו מתחברים אל כוחות פנימיים המתגלים בתוכנו, התומכים בשחרור הכאן ועכשיו, גם ללא הנחות אינטלקטואליות או יידע קודם. [↩]
השיטה הוכחה כיעילה ומהירה בטיפול בטראומות ובתסמיני פוסט טראומה- PTSD כמו גם בטיפול בחרדות ובפוביות. בנוסף לביסוס המדעי, נציגי השיטה מדווחים כי נצבר ניסיון בפועל בטיפול במצבים הבאים: חרדות, חרדת טיסה, קלסטרופוביה, דיכאון, דיכאון אחרי לידה, בעיות פוריות, כניסה להריון, דימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי נמוך, מציאת זוגיות, פתרון קונפליקטים, הלם קרב, טראומות, טראומת לידה, טראומת פיטורין, טראומה עקב תאונת דרכים, טראומת גירושין, סרטן, מחלות אוטואימוניות, תקיעות, תקיעות תעסוקתית, קפיצת דרך לרמה הבאה, קרוהן, וסטיבוליטיס, וגיניזמוס, פסוריאזיס, בעיות חברתיות אצל ילדים, בעיות אלימות אצל ילדים, הרטבת לילה, טיפול בילדים, ירידה במשקל, הרזיה, הפרעות אכילה, גמילה מעישון, התמכרויות, כסיסת ציפורניים, תלישת שיער, OCD, ויסות רגשי, אבל ואובדן.
השיטה יעילה גם עבור אנשים שאינם סובלים משום בעיה מיוחדת, אלא רוצים לשפר הישגים ולהגביר תפוקה ותפקודיות ומתאימה מאד לטיפול בילדים החל מגיל 4-5 ובנוער.
לפירוט נוסף ראה פרק "במה שיטת ה- NLP מטפלת?" בהמשך המאמר.
מספר המטפלים
כיוון שקיימות מספר מכללות בארץ ואין סטנדרט אחיד המגדיר את ההכשרה הנדרשת כדי לטפל קשה לקבוע את מס' המטפלים בארץ כיום. ההערכה היא שישנם מאות מטפלים. מרכז נלפפלוס מדווח על סדר גודל של 100-200 מטפלים פעילים שהוסמכו על ידו.
מקור השיטה
השיטה נוסדה בארה"ב בשנות ה-70 על ידי הפסיכולוג ריצ'רד וויין בנדלר והבלשן ג'ון גרינדר. אליהם הצטרפו שותפים נוספים, שסייעו בפיתוח השיטה וענפיה השונים במהלך העשורים הבאים.
ביסוס מדעי
בשנים האחרונות נערכים מחקרים רבים המאששים את יעילות השיטה עבור מגוון מצבים פסיכולוגים, בייחוד עבור טיפול בפוסט טראומה-PTSDׂׂ ובסוגים שונים של פוביות וחרדות. השיטה מקבלת תשומת לב הולכת וגוברת בפרסומים המדעיים ומחקרים חדשים מתפרסמים בתדירות גבוהה. לפירוט נוסף ראה פרק "ביסוס מדעי" בהמשך המאמר.
כותבות המאמר
אפרת שמר ותמי ילין
תמי ילין ואפרת שמר, מרצות ומטפלות בשיטת ה-NLP, הקימו בשנת 2005 יחד את מרכז נלפפלוס. מאמר זה הוא פרי תחקיר ואיסוף מידע בן עשרות שנים. תמי ואפרת מוסמכות ללמד ולהסמיך הסמכות NLP בינלאומיות מטעם NLPU, בית הספר המוביל בעולם ללימוד השיטה, שנמצא בסנטה קרוז קליפורניה, שם היא נוצרה במקור ומטעם ABNLP, איגוד ה-NLP האמריקאי מייסודו של טאד ג'יימס.
תמי ואפרת מלמדות בכל קורסי המרכז המתקדמים למטפלים וטיפלו עד כה בקליניקות שלהן באלפי אנשים. הן משתלמות במשך שנים במקביל בתחומים מגוונים של חקר המוח, ומביאות ללומדי השיטה גם את הפן המדעי שלה.
השיטה
תמצית
NLP (ראשי תיבות של: Neuro Linguistic Programming) או בעברית "תכנות עצבי לשוני" היא שיטה, המתמקדת בשינוי התוכנית האוטומטית המופעלת על ידי המערכת העצבית (תחת ניהול המוח ובעיקר הלא מודע), כאשר השינוי (התכנות מחדש) מבוצע באמצעים לשוניים בעיקר.
ריצ'רד וויין בנדלר ייסד יחד עם ג'ון גרינדר את שיטת ה- NLP בשנות ה-70 ואליהם הצטרפו שותפים נוספים, שסייעו בפיתוח השיטה וענפיה השונים במהלך העשורים הבאים. שיטת NLP שאבה את ההשראה שלה בעיקר מ"גישת הסמנטיקה הכללית" של הבלשן אלפרד קורז'יבסקי, מ"תרפיית הגשטאלט" של הפסיכיאטר פריץ פרלס, מן המטפלת המשפחתית וירג'יניה סאטיר, הנחשבת בעיני רבים כמייסדת הגישה המודרנית לטיפול משפחתי, מההיפנותרפיסט מילטון ה. אריקסון, שנחשב על ידי רבים כאבי ההיפנותרפיה המודרנית ומהאנתרופולוג גרגורי בייטסון.
טיפול בשיטת NLP נעשה בראש ובראשונה בדיבור. לעומת שיטות אחרות של טיפול בדיבור, מטפלים בשיטת NLP אינם עוסקים בתוכן המחשבות, אלא במבנה שלהן. לכן במסגרת המפגש הטיפולי המטפל מציג בפני המטופל שאלות רבות, אשר נועדו להבליט אסטרטגיות מנטאליות ודפוסי חשיבה אוטומטיים המייצרים עבור המטופל תוצאות לא רצויות. מטרת ההתערבות הטיפולית היא "שיבוש" הרצפים האוטומטיים האלה, כך שלא יוכלו יותר לייצר את התחושות/רגשות/התנהגויות הבעייתיות. מסיבה זו, שיטת NLP נחשבת כיום לאחת מהשיטות המהירות והיעילות ביותר מבין שיטות הטיפול קצרות המועד וככזו המייצרת תוצאות תרפויטיות יציבות לאורך זמן.
השיטה יעילה ומהירה לטיפול בטראומות ובתסמיני PTSD. מכך נגזרת יעילותה של השיטה גם בטיפול בחרדות ובפוביות. בנוסף, ניתן לטפל ביעילות ובהצלחה גם בדימוי עצמי נמוך, בביטחון עצמי נמוך, במוטיבציה נמוכה, בתקיעות בזוגיות ובתקיעות בפן המקצועי/תעסוקתי, משקל עודף ובתחלואה הנלווית לבעיות קשב וריכוז. השיטה יעילה גם עבור אנשים שאינם סובלים משום בעיה מיוחדת, אלא רוצים לשפר הישגים ולהגביר תפוקה ותפקודיות ומתאימה מאד לטיפול בילדים החל מגיל 4-5 ובנוער.
השיטה אינה מתיימרת לפתור בעיות גופניות ומחלות, אך מעניקה תמיכה מצוינת לתהליכי החלמה ומביאה לשיפור עצום במחלות ובמצבים גופניים הנובעים או מושפעים לרעה מסטרס גבוה.
במצבים המוגדרים כהפרעה טורדנית-כפייתית, או כהתמכרות, השיטה יכולה להביא להקלה, לפתרון חלקי ובידי מטפל מומחה ומיומן גם לפיתרון מלא. טיפול בהפרעות אישיות או במחלות המוגדרות פסיכיאטריות, הכוללות בוחן מציאות לקוי, אינו בטווח הפתרונות שמציעה השיטה. טיפול NLP במקרים כאלה יכול בהחלט להועיל, אך באותה מידה יכול להזיק, במיוחד בידיים של מטפל לא אחראי ולא מיומן.
שם השיטה
שם השיטה עבר גלגולים שונים. כיום השם Neuro Linguistic Programming (תכנות עצבי לשוני) נפוץ למדי בקרב אוכלוסיות מסוגים שונים ובעיקר תחת ראשי התיבות NLP.
המילה Neuro מתייחסת לעובדה שכל התחומים האנושיים אליהם שיטת NLP מתייחסת ועמם היא עובדת, שפה, תפיסה, תקשורת, התנהגות וכיוצא באלה, נובעים מתוך פעילות נוירולוגית, כלומר, פעילות אשר מתרחשת במוח. יחד עם זאת, חשוב לציין שהמייסדים של שיטת NLP, כמו גם חלק הארי של אלה שעסקו בפיתוח השיטה לאורך השנים, לא עשו כל ניסיון להציע הסבר מדעי לרעיון זה.
המילה Linguistic (לשוני) מתייחסת למילים. האופן שבו אנחנו מושפעים מהמילים שאנחנו אומרים, הן לעצמנו והן לאחרים.
המילה Programming, בעברית "תכנות", הינה פעולת כתיבת תוכניות פעולה למחשב. כל תכנית בנויה מאוסף "שגרות" ("רוטינות" בלעז), שהן רצף פעולות אוטומטיות בהתאמה לנתונים. כך גם אנו יוצרים לעצמנו שגרות של פעולה אוטומטית, ואלו הם ההרגלים, האמונות המוטבעות והתגובות האוטומטיות. משמעות המילה בשם השיטה: כתיבה מחדש של אותן פעולות ותגובות אוטומטיות.
השם המלא משמעותו: שינוי התוכנית האוטומטית המופעלת על ידי המערכת העצבית (תחת ניהול המוח ובעיקר הלא מודע), כאשר השינוי (התכנות מחדש) מבוצע באמצעים לשוניים בעיקר.
מפתח השיטה
ריצ'רד וויין בנדלר ייסד ביחד עם ג'ון גרינדר את שיטת ה- NLP בשנות ה-70 ואליהם הצטרפו שותפים נוספים, שסייעו בפיתוח השיטה וענפיה השונים במהלך העשורים הבאים.
מייסדי השיטה
ריצ'רד וויין בנדלר
בנדלר נולד ב-24 בפברואר 1950 בניו ג'רזי, שם הוא בילה את חמש שנותיו הראשונות. בהמשך עבר לקליפורניה ולמקומות נוספים יחד עם הוריו עד פרידתם. לאחר פרידתם עבר עם אמו לאזור סן פרנסיסקו. בנדלר סיים תואר ראשון בפילוסופיה ופסיכולוגיה באוניברסיטת קליפורניה ב-1973 ותואר שני בפסיכולוגיה ב- Lone Mountain College בסן פרנסיסקו ב-1975.
ג'ון גרינדר, שהיה פרופסור באוניברסיטת קליפורניה שבסנטה קרוז, נכח בשנת 1971 בטיפול קבוצתי בגישת גשטאלט, שבנדלר קיים יחד עם חברו פרנק פוזליק. בעקבות עבודתו של בנדלר על הספרים של מייסד תרפיית הגשטאלט, פריץ פרלס, הוא החל לחקות את תהליך העבודה שלו, את הגינונים שלו, את הטונציה שלו ואת המחוות שלו במטרה להפיק את אותן תוצאות טיפוליות חיוביות. לאחר שגרינדר היה עד לטיפולים הקבוצתיים בניצוחו של בנדלר, פנה אל בנדלר ואמר לו שהוא יכול להסביר כמעט את כל ההערות והשאלות שלו כמנחה הקבוצה באמצעות "דקדוק טרנספורמטיבי", תחום בבלשנות בו התמחה גרינדר. בעקבות זאת, בנדלר וגרינדר החלו יחדיו במלאכת הדיגום שלהם. מלאכת דיגום זו הניחה את הבסיס לשיטת NLP כפי שהיא מוכרת בימינו. בהמשך פיתח בנדלר מספר שיטות נוספות כמו NHR – Neuro Hypnotic Repatterning ו- DHE – Design Human Engineering.
ג'ון תומאס גרינדר
ג'ון תומאס גרינדר ג'וניור נולד ב-10 בינואר, 1940 בארצות הברית. הוא בלשן, סופר, יועץ ארגוני ומרצה. יחד עם ריצ'רד בנדלר, הוא ייסד את שיטת ה-NLP ובהמשך ייסד עם ג'ודית דלוזייה וכרמן בוסטיק סיינט קלייר את New Code NLP ("הקוד החדש של NLP").
בראשית שנות השישים גרינדר סיים את לימודיו באוניברסיטת סן פרנסיסקו עם תואר בפסיכולוגיה, לאחר מכן הוא התגייס לצבא האמריקאי ושירת באירופה במסגרת יחידת הכומתות הירוקות (יחידה המתמחה בלוחמת גרילה) במהלך המלחמה הקרה. הודות לכישרון שלו ללמוד שפות, הוא עבד תקופה מסוימת כחלק מסוכנות ביון אמריקאית. עם שובו ללימודים בקולג' בשלהי שנות השישים, גרינדר החל לעסוק בלימודי בלשנות ובהמשך קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת קליפורניה, שבסן דייגו.
בתור בלשן, גרינדר התעניין במיוחד בתחביר והוא עבד במסגרת התיאוריות של פרופ' נועם חומסקי אודות דקדוק טרנספורמטיבי. לאחר שלמד באוניברסיטת רוקפלר עם ג'ורג' מילר, ממייסדי תחום הפסיכולוגיה הקוגניטיבית, גרינדר נבחר לשמש בתור פרופסור לבלשנות בקמפוס החדש של אוניברסיטת קליפורניה בסנטה קרוז. בין עבודתיו בתחום הבלשנות ניתן לציין ספר שהוא כתב עם מספר בלשנים נוספים בשם Guide to Transformational Grammer – 1973 וספר בשם On Deletion Phenomena in English -1972.
בשנת 1974 הוא חבר לריצ'רד בנדלר כדי ליצור מודל, שמטרתו לדגום את שיטות העבודה ותבניות השפה של מטפלים, במטרה להנחיל אותם לאחרים. זאת על מנת שגם הם יוכלו לשכפל את התוצאות שהשיגו אותם מטפלים בכירים ומנוסים. גרינדר החל לשים לב לתבניות הלשוניות בהם השתמשו המטפלים כדי לעזור למטופלים שלהם וכאן נולד המטא מודל. מודל זה היה מבוסס על תיאוריית הדקדוק הטרנספורמטיבי ועל תבניות השפה של מייסד תרפיית הגשטאלט פריץ פרלס, המטפלת המשפחתית וירג'יניה סאטיר וההיפנותרפיסט מילטון אריקסון. במהלך שלוש השנים הבאות, גרינדר ובנדלר המשיכו לדגום את התבניות הקוגניטיביות וההתנהגויות של מטפלים אלה. את מה שהם למדו הם פרסמו בספרים אשר הפכו לאבני הבניין של שיטת NLP, כפי שאנחנו מכירים אותה כיום. במהלך שנות השמונים, ג'ון גרינדר וג'ודית דלוזייה חברו על מנת לפתח את "הקוד החדש של NLP".
שותפים נוספים בפיתוח השיטה
פרנק פוזליק
פרנק פוזליק היה האדם השלישי, שהיה מעורב בייסוד שיטת NLP בימיה הראשונים. הוא שיתף פעולה יחד עם ריצ'רד בנדלר במסגרת הניסיון הראשון לדגום את דפוסי העבודה והשפה של פריץ פרלס, מייסד שיטת גשטאלט, במטרה לשכפל את התוצאות הטיפוליות החיוביות שפרלס הצליח להשיג בעבודתו הקלינית.
פוזליק נותר כחבר בקבוצת המחקר המקורית הראשונה כאשר ריצ'רד בנדלר וג'ון גרינדר החלו לשתף פעולה. פרנק פוזליק כתב את הספר “Magic Demystified” יחד עם ביירון לואיס. מדובר על ספר המהווה הקדמה מצוינת לכל מי שמעוניין בהיכרות בסיסית עם גישת ה-NLP.
לזלי קמרון בנדלר
לזלי קמרון בנדלר הייתה חברה בקבוצת המחקר המקורית, שפעלה בהנהגת בנדלר וגרינדר בסנטה קרוז. לזלי ידועה בעיקר בזכות פיתוח מודל בשם Meta Programs ("מטא תוכנות" או "תוכנות על"). היא גם פיתחה, יחד עם מייקל ליבאו, מודל לחקירת דפוסי ארגון של רגשות ושיטה לדיגום אישיות בשם The Imperative Self. המודל שהיא פיתחה אודות מבנה הרגשות מתואר בספר The Emotional Hostage.
בנוסף על כך, לזלי קמרון בנדלר הייתה שותפה לפיתוח גרסה של שיטת דיגום בשם The Emprint Method, יחד עם מייקל ליבאו ודיוויד גורדון, אשר פורסמה בספר הנושא את אותו שם. המודל שלזלי קמרון בנדלר פיתחה אודות מבנה הרגשות נחשב ליישום מצויין של NLP להרחבת אפשרויות הבחירה הרגשיות של האדם.
ג'ודית דלוזייה
ג'ודית דלוזייה הייתה גם היא חלק מקבוצת המחקר המקורית של NLP בראשות בנדלר וגרינדר, ומאז שנת 1975 היא הייתה שותפה לפיתוח השיטה, להוראתה ואף לתכנון קורסים להוראת השיטה. בספר Turtles All the Way Down; Prerequisites to Personal Genius, אותו היא כתבה יחד עם גרינדר, ג'ודית דלוזייה חקרה את יחסי הגומלין בין NLP ותחומים כמו תרבות, קהילה, אמנות, אסתטיקה ואפיסטמולוגיה.
התוצאה של עבודתה המשותפת עם גרינדר הובילה לפיתוח "הקוד החדש של NLP" והתחלתה של תנועה שמטרתה לעודד גישה שיטתית ומערכתית יותר ל-NLP, כמו גם חידוש ההתעניינות בעבודתו של האנתרופולוג גרגורי בייטסון. ג'ודית דלוזייה נחשבת כחלוצה ביישום של NLP לפיתוח של מיומנויות בין תרבותיות. בנוסף על כך, הודות לרקע שלה בבלט ומחול אפריקאי, היא החלה להשתמש בריקוד ובתנועה ככלי מרכזי ביישום שיטת NLP.
רוברט דילטס
רוברט דילטס הוא דמות מפתח בעולם ה-NLP. דילטס פגש את גרינדר בעודו סטודנט באוניברסיטת סנטה קרוז. מראשית שנות השמונים כתב דילטס מספר רב של ספרים אודות NLP ואודות יישומים שונים של כלי NLP בקשת רחבה ומגוונת של תחומים כגון בריאות, יצירתיות, חינוך, מנהיגות ודיגום. דילטס מוכר היטב בקהילת ה-NLP בזכות עבודתו עם שינוי אמונות והכלי שהוא פיתח לשינוי אמונות בשיחה בשם Sleight of Mouth (בתרגום חופשי: "זריזות לשון") וכן בזכות פיתוח טכניקת ההטבעה מחדש ומודלים וכלים נוספים. במהלך עשרים השנים האחרונות רוברט דילטס פיתח גישה של NLP אותה הוא מכנה בשם Systemic NLP (בתרגום חופשי: "NLP מערכתי"). בימים אלה הוא עובד עם ג'ודית דלוזייה ותרזה אפשטיין ב NLP University שבסנטה קרוז.
סטיב וקוניריי אנדריאס
בני הזוג סטיב וקוניריי אנדריאס ייסדו את הארגון NLP Comprehensive, אחד מהמוסדות להכשרת מטפלי NLP הגדולים והמשפיעים ביותר בארצות הברית. סטיב אנדריאס (14 בנובמבר 1935 – 7 בספטמבר 2018), היה מוכר בשם ג'ון או. סטיבנס בתקופה שבה הוא היה דמות בולטת בעולם תרפיית הגשטאלט וההתפתחות האישית. ההוצאה לאור שהוא ייסד, Real People Press, פרסמה את הספר Gestalt Therapy Verbatim, אשר נכתב בידי מייסד תרפיית הגשטאלט, פריץ פרלס וכן את האוטוביוגרפיה של פרלס, In and Out the Garbage Pail. סטיב וקוניריי אנדריאס ערכו ופרסמו ספרי NLP קלאסיים רבים אשר נכתבו בידי מפתחי השיטה גרינדר ובנדלר. סטיב וקוניריי אנדריאס פיתחו אינספור תהליכי שינוי בשיטת NLP, המבוססים בעיקר על עבודה עם "תתי חושים", כמו "תהליך האבל", "תהליך הסליחה" והדיגום והפיתוח המקורי של שימוש ב"קווי זמן" ב-NLP.
סטיבן גיליגאן
דוקטור סטיבן גיליגאן היה חבר בקבוצת המחקר המקורית של ה- NLP, יחד עם גרינדר ובנדלר כאשר הם פיתחו את השיטה בסנטה קרוז. באותה תקופה הוא זכה להכיר את דוקטור מילטון ה. אריקסון, והיה הסטודנט היחיד שהוזמן ללמוד אצל אריקסון.
במהלך חמש השנים הבאות, גיליגאן העביר שעות ארוכות בחברתו של אריקסון, וברבות השנים הפך למומחה בעל שם עולמי לגישתו הטיפולית של אריקסון. כיום גיליגאן מחזיק בתואר דוקטור בפסיכולוגיה והוא חבר בכיר בארגון Ericksonian Foundation, המורכב מאנשי מקצוע מתחום הטיפול המסורים להפצת משנתו של אריקסון. גיליגאן מלמד היפנותרפיה אריקסוניאנית ברחבי העולם, בחסות The Ericksonian Foundation ומספר מוסדות להכשרה בשיטת NLP.
דיוויד גורדון
דיוויד גורדון היה גם הוא חבר בקבוצת המחקר המקורית של NLP. תרומתו החשובה והגדולה ביותר לעולם ה-NLP היא עבודתו בתחום המטאפורות ליצירת שינוי. בשנים האחרונות הוא פיתח מודל דיגום בשם The Experiential Array.
רוברט מקדונלד
רוברט מקדונלד הוא מרצה, סופר, מטפל ומפתח של טכניקות רבות בשיטת NLP. הוא נחשב לחלוץ בתחום היישום של מודלים וטכניקות NLP בפסיכותרפיה, מערכות יחסים תלותיות, התמכרויות ורוחניות. הוא פיתח את התהליך הראשון בשיטת NLP, שנועד לטפל ביחסי תלות והתמכרויות מסוגים אחרים, Releasing Emotional Enmeshment Process ("תהליך שחרור מסבך רגשי"). מקדונלד פיתח בנוסף אינספור תהליכי NLP אשר מטרתם להעצים את תחושת הערך העצמי, לשנות אמונות מגבילות, להבהיר גבולות אישים, ליצור אינטגרציה בין ארכיטיפים שונים ולפתור קונפליקטים בין אישיים. בין הטכניקות הרבות שהוא פיתח כתרומה להעשרת שיטת NLP ישנן גרסאות של תהליך הסוויש, אשר מבוססות על עבודה עם תחושה, ריח או טעם.
כריסטינה הול
כריסטינה הול מלמדת NLP ברחבי העולם והייתה אחת מהתורמות המרכזיות לפיתוח שיטת NLP בראשית ימיה. היא החלה את הכשרתה בשיטת NLP עם מפתחי השיטה עוד בשנת 1977 ובשנת 1980 הפכה לטריינרית מוסמכת. היא בילתה חמש שנים, בין 1981 ל-1986, בהתמחות אצל בנדלר. הול הייתה שותפה לחלק ניכר מההתפתחויות החשובות ביותר של שיטת NLP בתחילת דרכה. בין הכלים והמודלים שהיא עזרה לפתח ניתן למנות את "מודל תתי החושים", "תהליך הסוויש", "תבניות שפה מבוססות זמן" ו"תבניות זריזות לשון" רבות. עבודתה של הול התמקדה בעיקר במערכות ובגישה הוליסטית. הול ידועה בעיקר בזכות עבודתה עם מבנה הזמן ובזכות חידושיה בתחום תבניות השפה, תחת השם Neuro Systemic Linguistics.
היסטוריה
בראשית שנות השבעים ריצ'רד בנדלר, סטודנט לפסיכולוגיה באוניברסיטת סנטה קרוז, פגש את ג'ון גרינדר, מרצה לבלשנות באותה אוניברסיטה. גרינדר ובנדלר שיתפו פעולה על מנת לדגום את ה"קוסמים" של עולם הטיפול דאז, ביניהם הפסיכיאטר פריץ פרלס (אבי "תרפיית הגשטאלט"), וירג'יניה סאטיר (מטפלת משפחתית פורצת דרך) וד"ר מילטון אריקסון (היפנותרפיסט, שנחשב על ידי רבים כאבי ההיפנותרפיה המודרנית).
ההיכרות בין ריצ'רד בנדלר לג'ון גרינדר
ריצ'רד בנדלר החל ללמד מוזיקה את בנו של ד"ר רוברט ספיצר, נשיאה של הוצאה לאור בשם Science and Behavior Books. ספיצר ביקש מבנדלר, שעבד עבורו בתור עורך, להקליט ולתמלל קורס ארוך שוירג'יניה סאטיר קיימה בקנדה. במשך מספר חודשים בנדלר האזין להקלטות ותמלל אותן. תוך כדי כך הוא החל לפתח רבים מהגינונים וסגנון הדיבור של סאטיר. בהמשך בנדלר סייע לספיצר בעריכת מספר ספרים אודות תרפיית הגשטאלט, שפיתח פריץ פרלס. בעקבות זאת, הוא החל לאמץ את סגנונות הדיבור וההתנהגות של פרלס: "מדי יום ביומו, ריצ'רד היה חובש אוזניות וצופה בסרטים, תוך כדי שהוא מוודא שהתמלול מדויק. כתוצאה מכך, הוא החל לדבר ולהתנהג כמו פריץ פרלס. היו מספר פעמים שמצאתי את עצמי פונה אליו בשם פריץ"1 .
בעזרת הידע שרכש, בנדלר החל להנחות באוניברסיטת קליפורניה שבסנטה קרוז, מפגשי טיפול קבוצתיים בסגנון גשטאלט, מה ששבה את תשומת לבם של סטודנטים רבים ושל פרופסור לבלשנות, ג'ון גרינדר. גרינדר צפה במפגשי טיפול קבוצתיים שבנדלר הנחה בשנת 1971 בתרפיית הגשטאלט, בהם בנדלר חיקה את תהליך העבודה של פרלס, מייסד תרפיית הגשטאלט, את הגינונים שלו, את הטונציה שלו ואת המחוות שלו. גרינדר התרשם עד מאוד מהתבניות הלשוניות שהפגינו מטפלים יעילים מתחומים שונים ובשנת 1974 הוא חבר לבנדלר כדי ליצור מודל שמטרתו לדגום את שיטות העבודה ותבניות השפה של מטפלים במטרה להנחיל אותם לאחרים. זאת על מנת שגם הם יוכלו לשכפל את התוצאות שהשיגו אותם מטפלים בכירים ומנוסים. גרינדר החל לשים לב לתבניות הלשוניות בהם השתמשו המטפלים כדי לעזור למטופלים שלהם וכאן נולד המטא מודל. מודל זה היה מבוסס על "תיאוריית הדקדוק הטרנספורמטיבי" של פרופ' נועם חומסקי, על תבניות השפה של מייסד "תרפיית הגשטאלט" פרלס, המטפלת המשפחתית וירג'יניה סאטיר וההיפנותרפיסט ד"ר מילטון אריקסון.
דיגום המודלים הראשונים של שיטת NLP
ג'ון גרינדר הביא איתו לשולחן את הידע שלו בדקדוק טרנספורמטיבי, כולל רעיונות אודות "מבנה עומק" ו"מבנה שטח" ואת הרעיון של אלפרד קורז'יבסקי לפיו "המפה היא לא השטח". קורז'יבסקי טען, שכאשר אנחנו קולטים מידע מהעולם, אנחנו משמיטים, מעוותים ומכלילים אותו. המשפט "המפה היא לא השטח" הוא אחד ממשפטי המפתח של ה-NLP. המידע שנקלט מקבל פרשנויות ושינויים בהתאם לידע קודם ולאמונות שלנו. המידע אינו נשאר נאמן לעובדות בלבד, בדיוק כמו שהמידע במפה אינו תואם במדויק את השטח. רעיונות אלה שולבו בספרים הראשונים שנכתבו בידי בנדלר וגרינדר The Structure of Magic I, ו- The Structure of Magic II (בתרגום חופשי: "מבנה הקסם") ויחד עם רעיונות נוספים, המובאים בספרים אלו, יצרו את אבני הבניין של ה-NLP בראשית הדרך.
לרוברט ספיצר היה תיעוד בוידאו של וירג'ינה סאטיר בפעולה והוא תכנן להוציא לאור ספר שפורסם בשנת 1975 תחת הכותרת Changing with Families. בנדלר וגרינדר עבדו עם הוידאו, שעליו מבוסס הספר. במהלך עבודתם הם הצליחו להבין לעומק חלק מה"מהלכים האהובים" של סאטיר, כפי שהם ניסחו זאת בזמנו. הם הציגו בפני סאטיר את הקלטת ותרגמו עבורה את מה שהיא עשתה בשפתם. השיטות שלה להבהרת הבעיות המוצגות שימשו כאבני היסוד למטא מודל (מודל העל). בנוסף, הם שמו לב לכך שסאטיר הייתה מדברת עם חלק מלקוחותיה בעיקר במונחים חזותיים, עם לקוחות אחרים בעיקר במונחים שמיעתיים ועם לקוחות אחרים בשפה חושית יותר. סאטיר לא הייתה מודעת לכך.
את ממצאיהם הם סיכמו בספרים The Structure of Magic Vol 1 & 2 (בתרגום חופשי: "מבנה הקסם"), שני הספרים הראשונים שפורסמו אודות NLP. באביב של שנת 1976 הם אימצו את השם Neuro Linguistic Programing בתור השם הרשמי לשיטה שהם פיתחו.
ההיכרות עם מילטון אריקסון
בנדלר וגרינדר הכירו את האנתרופולוג הבריטי, הבלשן, המדען החברתי והקיברנטיקן גרגורי בייטסון, שהציע להם לחקור את עבודתו של מילטון אריקסון, פסיכיאטר אמריקאי שהתמחה בהיפנותרפיה. בנדלר וגרינדר דגמו את שימושו הייחודי של אריקסון בשפה ומטאפורות ואת יכולתו להכניס אנשים לטראנס ולעזור להם להתגבר על בעיות כרוניות, שאף מטפל אחר לא הצליח לעזור להם להתגבר עליהן. חקירתם את עבודתו של אריקסון הובילה לפיתוח המודל הלשוני השני של NLP – "מודל מילטון". במסגרת מודל מילטון תוארו מנגנונים שונים להשפעה על אנשים באמצעות תבניות שפה.
פיתוח מודל מילטון הוביל לכתיבת שני כרכים אודות עבודתו של אריקסון, Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson, MD Vol 1 & 2 (בתרגום חופשי: "דפוסי הטכניקות ההיפנוטיות של מילטון ה. אריקסון"). ספרים אלה היוו תרומה משמעותית להתפתחות ההיפנותרפיה המודרנית ואריקסון בכבודו ובעצמו כתב על הספרים:
"הספרים שנכתבו בידי ריצ'רד בנדלר וג'ון גרינדר מפשטים בצורה נפלאה את המורכבות האינסופית של השפה בה אני משתמש עם מטופלים. במהלך קריאת ספרים אלה, למדתי לא מעט אודות הדברים שעשיתי מבלי שידעתי שאני עושה אותם".
השפעת הסדנאות של בנדלר וגרינדר
בנדלר וגרינדר המשיכו להעביר סדנאות NLP שונות. חברים אחרים בקבוצה החלו לערוך ניסויים וליישם NLP בתחומים אחרים. רוברט דילטס השתמש ביישום של NLP בתחום הבריאות, דיוויד גורדון פיתח את העבודה עם מטאפורות כמיומנות לשונית ברת לימוד וטאד ג'יימס פיתח את "טכניקת קו הזמן".
ההקלטות של אותן סדנאות תומללו ונערכו בידי סטיב אנדריאס, אחד מהחלוצים והמפתחים הבולטים של שיטת NLP, שיחד עם אשתו, קוניריי אנדריאס, כתבו מספר ספרי יסוד ופיתחו מספר טכניקות חשובות. טכניקות אלו פורסמו באחד מספרי ה-NLP הפופולאריים ביותר עד כה (למעלה מ-350,000 עותקים נמכרו ברחבי העולם) – Frogs into Princes (בתרגום חופשי: "מצפרדעים לנסיכים"). ספר זה כיוון למטפלים והתריס כנגד המיתוסים שלפיהם תהליך צריך להיות חוויה ארוכה ומייסרת כדי להיות יעיל. כנגד הנחה רווחת זו, בספר הוצגו מספר טכניקות שימושיות אשר בעזרתן ניתן ליצור שינוי במהירות שעד כה לא נתפסה כאפשרית.
פירוק השותפות בין ריצ'רד בנדלר לג'ון גרינדר
בתחילת שנות השמונים, מערכת היחסים בין ריצ'רד בנדלר לג'ון גרינדר התפרקה לחלוטין וכל אחד מהם לקח את מאגר הידע והכלים שהם יצרו בכוחות משותפים והמשיך לפתח אותם בדרכו הייחודית. רבים מחברי קבוצת המחקר המקורית המשיכו לפתח תיאוריות וטכניקות חדשות והוסיפו ספרים ומודלים להעשרת תחום ה-NLP. בנדלר התמקד במודלים של שינוי אמונות ובהמשך יצר את אסטרטגיית ה- Design Human Engineering, תוך כדי שהוא ממשיך לשכלל ולפתח מגוון רחב של יישומים וטכניקות, בנוסף על פרסום שני ספרים – Using Your Brain For a Change, ו- Magic in Action.
גרינדר הקים יחד עם ג'ודית דלוזייה את החברה Grinder, Delozier and Associates, אשר התמקדה יותר ביישום של טכניקות ותיאוריות NLP בעולם העסקים והחינוך והסב את מיקוד תשומת הלב שלו לעבודתו של גרגורי בייטסון ודפוסי התקשורת של מילטון אריקסון.
"הקוד החדש" של NLP
בשנת 1983, גרינדר ודלוזייה יצרו את "הקוד החדש של NLP", על מנת להחליף את הקוד המקורי (או "הקלאסי"). גרינדר התמקד בחלק ה"לא מודע" של התודעה והתייחס אליו כאל נבון וחכם יותר מאשר החלק המודע. גרינדר ודלוזייה, עמה הוא התחתן, כתבו יחדיו את הספר Turtles All the Way Down, שלמעשה היווה תיאור של האופן בו גרינדר רואה את ההתפתחות העתידית של תחום ה-NLP.
תחילה, הקוד החדש של NLP פותח בידי גרינדר ודלוזייה ובהמשך הצטרפו לצוות הפיתוח גם כרמן בוסטיק סיינט קלייר ומייקל קרול. בראשית הדרך גרינדר רצה לתקן את טעויות הקידוד בקוד הקלאסי של NLP והוא זיהה שיותר ויותר מנחי NLP היו בקיאים ב-NLP ומיומנים ביישום הטכניקות, אך היו זקוקים לעזרה משמעותית בחייהם האישיים. גרינדר הקפיד להדגיש כי היישום העצמי של תבניות הקוד החדש מהווה חלק בלתי נפרד מההכשרה של מנחים בשיטת הקוד החדש של NLP.
הדור השלישי של NLP
בראשית שנות התשעים, רוברט דילטס וג'ודי דלוזייה החלו לפתח את "הדור השלישי של שיטת NLP". היישומים של הדור השלישי הם גנרטיביים, מערכתיים וממוקדים ברמות גבוהות יותר של למידה, אינטראקציה והתפתחות, כולל בהקשר של זהות, חזון ומשימה. הדור השלישי של NLP שם דגש על שינוי של כל המערכות וניתן ליישמו בהקשר של התפתחות ארגונית ותרבותית וכן בהקשר של יחידים וקבוצות. הטכניקות של גישת הדור השלישי הן "מבוססות שדה", מה שאומר שהן כוללות התייחסות לעקרונות של ארגון עצמי, ארכיטיפים ומה שידוע בתור "עמדה רביעית", כלומר נקודת המבט של כל המערכת. ההנחה אשר מונחת ביסוד הדור השלישי של NLP היא שהחכמה אשר נחוצה לשינוי כבר קיימת בתוך המערכת וניתן לגלות אותה ולשחרר אותה על ידי יצירת ההקשר המתאים.
שיטת ה-NLP כיום
ההיסטוריה של ה-NLP המשיכה להיכתב גם מאז שנות השמונים, ולמעשה היא ממשיכה להיכתב גם בימים אלה ממש. ככל שהשנים חולפות, יש יותר ויותר מחקרים מדעיים אודות טכניקות ותיאוריות של NLP, כמו גם פיתוחים חדשים שעוזרים לקחת את השיטה אל המאה העשרים ואחת בצורה יעילה ונגישה יותר.
אין ספק כי שיטת NLP עמדה היטב במבחן הזמן, ותרמה לעולם מערך של כלים יעילים ליצירת שינויים חיוביים הן בקרב אנשים והן בקרב ארגונים. הקוד הקלאסי של NLP, בשילוב עם הקוד החדש, מהווים מתודולוגיה עוצמתית ליצירת שינוי. שיטת NLP מספקת תהליכים יעילים ויישומים דינאמיים אשר מחוללים שינויים עמוקים, טבעיים וברי קיימא. חכמתה של השיטה רלוונטית כיום לא פחות מאשר בימים הראשונים להיווסדה.
ג'ון גרינדר וריצ'רד בנדלר, כמו גם לא מעט דמויות מפתח נוספות, אשר בלעדיהן שיטת NLP לא הייתה נראית כפי שהיא נראית היום, סיפקו לנו הבנה עמוקה יותר לגבי האנושיות שלנו. הם יצרו ארגז של מודלים וכלים יעילים לשינוי אישי.
מודלים של הגוף והנפש
נציין להלן מספר שיטות, מודלים ועקרונות מרכזיים של שיטת NLP. בהמשך נפרט לגבי המשמעות ומקורות ההשראה שלהם:
המפה אינה השטח
מודעות חושית
מערכות הייצוג של החושים
ההבחנה בין מבנה לתוכן
ההבחנה בין "למה" ל"איך"
תהליך ריפוי מהיר מפוביה
הבחנות מטא מודל
ראפור
קטגוריות סאטיר
חשיבה ועבודה מערכתית
הלכי רוח
עבודת חלקים, "מסיבת חלקים" ואינטגרציה בין חלקים
עיקרון הכוונה החיובית
תוצאה בנויה כהלכה
"קריאת מחשבות"
מודל מילטון
אקולוגיה
רמות לוגיות
שיטת NLP שאבה את ההשראה שלה בעיקר מאלפרד קורז'יבסקי, פריץ פרלס, וירג'יניה סאטיר, מילטון ה. אריקסון וגרגורי בייטסון.
אלפרד קורז'יבסקי
אלפרד קורז'יבסקי היה בלשן אמריקאי ממוצא פולני ומייסד "גישת הסמנטיקה הכללית", שאת עקרונותיה הוא תיאר בספר Science and Sanity (בתרגום חופשי: "מדע ושפיות דעת"). הציטוט המפורסם ביותר של קורז'יבסקי מתוך הספר הזה הוא "המפה אינה השטח", ציטוט אשר עליו מבוסס (בין היתר) מודל התקשורת של ה- NLP ושמבטא את אחת מהנחות היסוד של השיטה.
המפה אינה השטח
אלפרד קורז'יבסקי טען כי בני האדם למעשה חיים בשני עולמות: עולם הדיבור והסמלים והעולם האמיתי. לגישתו, המוח האנושי מסוגל להגיב אך ורק למפה ובמקרים מסוימים הוא שוכח לחלוטין מהמציאות. כאשר אנחנו מתבוננים בחפץ כמו כיסא, לדוגמא, איננו רואים את הכיסא כמו שהוא, אלא את התהליכים החשמליים והכימיים שהמוח שלנו מתרגם לכדי כיסא במציאות. לפיכך איננו יכולים לאחסן במוח את המציאות כפי שהיא באמת.
טענתו המרכזית של קורז'יבסקי היא שבני אדם מוגבלים על ידי הידע שיש ברשותם, על ידי מבנה מערכת העצבים שלהם ועל ידי מבנה השפה. לבני אדם אין את היכולת לחוות את העולם בצורה ישירה, אלא רק באמצעות הפשטות של המציאות:
רשמים בלתי מילוליים של מערכת העצבים
סמנים מילוליים המבוטאים באמצעות שפה
קורז'יבסקי סבר כי חלק ניכר מהסבל האנושי נגרם עקב העובדה שאנחנו מתבלבלים בין המציאות הממשית לבין הרשמים הבלתי מילוליים והסמנים המילוליים המיוצרים בתודעה שלנו. פירוש הדבר שפעמים רבות התפיסות שלנו והשפה שלנו מוליכים אותנו שולל בעודנו מנסים להתמודד עם העובדות של המציאות.
בעודנו מנסים להבין את מה שקורה, לפעמים חסר לנו מבנה בר השוואה למה שקורה באמת. קורז'יבסקי שם דגש על ההפשטה של תחושות, באמצעות טכניקות ממתמטיקה ומדע. הוא כינה את המודעות הזאת, "מודעות להפשטה". קורז'יבסקי טען שמוטב לגלות את המציאות על בסיס גישה של "אני לא יודע, הבה נבדוק", אשר מאפיינת את המדע המודרני. אחת מן הטכניקות שהוא הציע על מנת לגלות את המציאות הייתה דממה פנימית וחיצונית, אותה הוא כינה "הדממה של הרמות האובייקטיביות".
בניסיון להדגים את טענותיו לגבי המרחק הבלתי נתפס שלנו מהמציאות כפי שהיא, קורז'יבסקי ערך ניסוי קטן ומשעשע. בעודו נושא הרצאה מול תלמידיו, לפתע הוא קטע את דבריו והרים בידו עוגיה עטופה בעטיפת נייר לבנה. הוא שאל את אחד התלמידים בשורה הראשונה האם הוא מעוניין בעוגיה. התלמיד לקח את העוגיה ואכל אותה, ואז קורז'יבסקי שאל אותו האם העוגיה מצאה חן בעיניו. כאשר התלמיד השיב שהעוגיה הייתה לו טעימה, קורז'יבסקי הציג בפניו את העטיפה המקורית, שעליה הכיתוב "חטיף לכלב". התלמיד הזדעזע וירק את העוגיה החוצה. אז קורז'יבסקי פנה אל הכיתה ואמר: "כרגע הראיתי לכם שהטעם לא נקבע רק באמצעות החוויה הישירה של הפה, אלא גם באמצעות תרגום המציאות שלנו".
פריץ פרלס
פריץ פרלס, נולד בברלין ב-8 ביולי, 1893 ומת בשיקאגו, ב-14 במרץ, 1970. הוא היה פסיכיאטר ופסיכותרפיסט בעל שם עולמי וייסד את "תרפיית הגשטאלט", שמטרתה העיקרית היא לעודד מודעות לכל הרגשות וההתנהגויות ולקשר של העצמי עם סביבתו.
להלן מספר עקרונות וטכניקות מרכזיים ששיטת NLP קיבלה בירושה מפריץ פרלס ומתרפיית הגשטאלט:
מודעות חושית
ההתמקדות במודעות, ובייחוד במודעות המבוססת על החושים, הגיעה אל שיטת ה-NLP מפריץ פרלס. מבין מגוון הטכניקות להרחבת המודעות, שפיתח פרלס, המוכרת ביותר היא הטכניקה שנקראת "עכשיו אני מודע…". פרלס היה מדריך את המשתתפים להתחיל כל משפט בשורה "עכשיו אני מודע", על מנת שהם יוכלו לפתח את המודעות החושית שלהם. בדרך זו הוא הזמין אנשים להיות נוכחים ברגע, בכאן ועכשיו.
מתוך הספר "גישת הגשטאלט", עמוד 65: "היו מודעים למחוות של הלקוח, לקצב הנשימה שלו, לרגשותיו, לקולו, להבעות פניו. ככל שהלקוח יהיה מודע לעצמו, כך הוא ילמד יותר על עצמו…".
מתוך הספר "גישת הגשטאלט", עמוד 104: "על המטופל להיות מחובר ל"חושים" שלו. עליו לראות את מה שנמצא שם, ולא את מה שהוא מדמיין שנמצא שם. עליו להפסיק לעסוק בתהליכי הזייה, העברה והשלכה…".
מערכות הייצוג של החושים
בספר "תרפיית הגשטאלט", שיצא לאור בשנת 1951, יש תיאור מפורט של של אחת ממערכות החושים. פריץ פרלס סוקר את המערכת החזותית, השמיעתית והתחישתית (מודעות לגוף) ועוסק גם בתהליכי זכירה, דמיון, רגש והבעה מילולית. העיסוק במערכות הייצוג והמידע אודותיהן הגיע מניסויים ותהליכים שפותחו במסגרת תרפיית הגשטאלט בתחילת שנות החמישים ואומץ על ידי ה-NLP.
ההבחנה בין מבנה לתוכן
פריץ פרלס הגדיר גשטאלט בתור "תצורה, מבנה, תמה (רעיון מרכזי), מערכת יחסית מבנית (קורז'יבסקי) או מכלול המאורגן בצורה משמעותית…" ("תרפיית הגשטאלט", 1951). שיטת ה-NLP לקחה מפרלס גם את אחת מההבחנות החשובות ביותר שלה, ההבחנה של תוכן לעומת מבנה. בנוסף על כך בזכות פרלס ו"תרפיית גשטאלט", בנדלר וגרינדר, הוגי השיטה, נחשפו לעבודתו של קורז'יבסקי.
בספר "תרפיית הגשטאלט", פרלס הביא מרעיונותיו של אלפרד קורז'יבסקי וציטט מדבריו אודות סמנטיקה כללית: "למרות שטוענים כי תוכן הוא הדבר החשוב, מה שבאמת חושף את האופי ואת המוטיבציה שמאחורי הקלעים הם המבנה, התחביר והסגנון…"
"התרפיה מורכבת מניתוח המבנה הפנימי של החוויה… פחות את מה שנחווה, שעולה בזיכרון, שנעשה, שנאמר וכיוצא באלה, ויותר את איך האדם אומר את מה שהוא אומר, ואיך הוא נזכר במה שהוא נזכר…".
ההבחנה בין "למה" ל"איך"
בימינו, רבים מהמטפלים בשיטת NLP מקפידים לא לשאול שאלות "למה", במיוחד במצבים בהם המטופל איננו מחובר למשאבים שלו. במקום זאת, מטפלי NLP מתמקדים בשאלות "איך", מה שמאפשר להם לדגום את מבנה החוויה.
רעיון חשוב נוסף שהגיע מפריץ פרלס ותרפיית הגשטאלט הוא ההתמקדות ב"איך", במקום ב"למה":
"שיטת טיפול הממוקד בעבר איננה יעילה, מפני שה"למה" של הנוירוזה של המטופל לא ממש מספקת הסברים ותשובות… כיצד הסבר אשר הופך את הדודה לאדם הרע יפתור את הבעיה של המטופל? הסבר מסוג זה רק מעניק למטופל רישיון להשליך על הדודה את כל הקשיים שהוא חווה. שאלת "למה" לא מספקת לו תשובה, היא מספקת לו שעיר לעזאזל" (מתוך הספר "גישת הגשטאלט").
"יש שאלות שמתחילות עם המילה "למה". שאלות ה"למה" לא מייצרות אלא תשובות מתגוננות, רציונאליזציות, תירוצים ואת האשליה שניתן להסביר אירוע באמצעות גורם יחיד. לא כך הדבר עם שאלות "איך". שאלות מסוג זה חוקרות את המבנה של אירוע מסוים וברגע שהמבנה ברור, כל שאלות ה"למה" נענות באופן אוטומטי… אם נקדיש את הזמן שלנו לחיפוש אחר גורמים, במקום לשים לב למבנה, באותה מידה אנחנו יכולים לוותר על רעיון התרפיה ולהצטרף לחבורה של סבתות דאגניות, שתוקפות את קורבנותיהן באמצעות שאלות חסרות טעם כגון "למה התקררת?" או "למה היית שובב כל כך?" " (מתוך הספר "גישת הגשטאלט").
תהליך ריפוי מהיר מפוביה
אחת מהטכניקות הנפוצות והשימושיות ביותר לעבודה עם טראומות וחרדות בשיטת NLP נקראת "תהליך ריפוי מהיר מפוביה". במסגרת התהליך, המטופל מונחה להריץ זיכרון מההתחלה ועד הסוף ואחר כך מהסוף להתחלה בהילוך אחורי, מה שעוזר לנטרל את הרגשות הנלווים לזיכרון השלילי. בספר "תרפיית הגשטאלט", פריץ פרלס מדבר על האפשרות לשחק עם התמונות והסרטים שיש לאנשים בתוך הראש:
"תהפוך את התמונות… תדמיין את התנועות סביבך מתרחשות מהסוף להתחלה, כמו סרט שמריצים לאחור, כאשר השחיין קופץ בחינניות מהמקפצה לתוך המים ואחר כך, באותה הקלות ממש, מזנק מתוך המים ונעמד על המקפצה".
הבחנות מטא מודל
פריץ פרלס הכניס לשימוש מספר הבחנות לשוניות. המפורסמת ביותר שבהן הייתה האתגור של מילות הנעה של צורך: צריך, חייב וכדומה –
"אם אתה אומר, "אני חייב לעשות את זה", מי מספק את המילה "חייב"? אתה, כמסתבר, מפני שלא נכפה עליך מבחוץ לעשות זאת. מה אם לא היית עושה את זה? לא היה קורה שום אסון… נניח שתאמר, "אני רוצה לעשות את זה, אבל איזשהו חלק בתוכי מתנגד לזה"…"
וירג'יניה סאטיר
וירג'יניה סאטיר, נולדה בנילסוויל – ווינסקונסין, ב-26 ביוני 1916 ומתה בקליפורניה ב-10 בספטמבר 1988.
היא הייתה אחת מהמטפלות המשפחתיות החשובות ביותר בהיסטוריה ונחשבת בעיני רבים כמייסדת הגישה המודרנית לטיפול משפחתי.
ראפור
לאחר שבנדלר וגרינדר לקחו מפריץ פרלס את הרעיון של מערכות ייצוג, הם גילו שוירג'יניה סאטיר השתמשה בהן במיומנות רבה. יש שהעלו את הסברה שבגלל שוירג'יניה סאטיר הייתה גבוהה מאוד (מעל מטר ושמונים ס"מ), היא הייתה עלולה להבהיל אנשים ולכן היא למדה ליצור עם אנשים התאמה במישור ההתנהגותי והמילולי. כך בנדלר וגרינדר הגיעו לרעיון של ראפור, או ליתר דיוק ל"מבנה הראפור", שמשמעותו יצירת התאמה עם ההתנהגות המילולית והבלתי מילולית של אנשים.
קטגוריות סאטיר
חלק גדול מעבודתה של וירג'יניה סאטיר התמקד בתקשורת בין אישית. על בסיס עבודתה נוצרו "קטגוריות התקשורת של סאטיר": האשמה, ריצוי, הסחת דעת, חישוב והשטחה (דיבור בצורה אסרטיבית). קטגוריות אלה הוצגו במספר מהספרים הראשונים שיצאו לאור אודות שיטת NLP, אך לאחר מספר שנים ההתייחסות אליהן פחתה.
בספרה Peoplemaking, כתבה וירג'יניה סאטיר: "תקשורת היא הגורם המשמעותי ביותר אשר קובע איזה סוג של מערכות יחסים האדם יוצר עם אנשים אחרים ומה קורה לו בעולם אודות עצמו… אנחנו משלמים מחיר כבד על כך שאיננו רואים ואיננו שומעים במדויק ועל כך שבסופו של דבר אנחנו מניחים הנחות ומתייחסים אליהן כאל עובדות".
בספר זה וירג'יניה סאטיר גם סוקרת כל אחת ממערכות הייצוג לפי חושים: חוש הראייה, חוש השמיעה, התחישה, חוש הטעם ואפילו חוש הריח ומתארת בפרטי פרטים כיצד אנשים משתמשים בכל אחת ואחת ממערכות הייצוג הללו במסגרת מערכות היחסים הבין אישיות שלנו (Peoplemaking, עמודים 35-41).
חשיבה ועבודה מערכתית
שיטת גשטאלט מושתת על יסודות מערכתיים והוליסטיים ופריץ פרלס הדגיש זאת בכתביו. אך עקרונות אלה, של חשיבה ועבודה בצורה מערכתית, היו אף יותר בולטים בשיטתה של וירג'יניה סאטיר. אחרי הכול, בעיניה של סאטיר, המשפחה היא ה"מפעל" בו האדם מיוצר ולכן ההורים מכונים "יצרני-אנשים". כפי שסאטיר הסבירה בספרה: "מערכות היחסים במשפחה מורכבות ביותר… עליכם ללמוד בעצמכם איך לגרום למערכת הזאת לפעול בצורה חיונית" (Peoplemaking, עמוד 3).
הלכי רוח
וירג'יניה סאטיר הדגישה בעבודתה את הנושא של הלכי רוח. היא השתמשה במינוח הזה וקרוב לוודאי שבזכותה מושג זה מצא את דרכו לאוצר המילים של שיטת NLP. הלך הרוח עליו סאטיר הרבתה לדבר היה ערך עצמי. מתוך הספר Peoplemaking, עמוד 22 : "יושרה, כנות, אחריות, חמלה, אהבה, כל אלה נובעים בקלות מהאדם שניחן בערך עצמי גבוה".
הבחנה בין "למה?" ל"איך?"
בדומה לפריץ פרלס, אשר הסב את המיקוד משאלות "למה" לשאלות "איך", גם וירג'יניה סאטיר הקפידה למקד את תשומת לבה במבנה ולא בתוכן, גישה שכמובן השפיעה רבות על בנדלר וגרינדר ועל גישתם לעבודה עם אנשים.
"הבנת המערכת עוזרת לאנשים לשאול שאלות "איך", במקום שאלות "למה". אתם יודעים עד כמה קשה צריך לעבוד עם שאלת "למה" כך שהיא לא תשמע כמו שאלה מאשימה… שאלות "איך" מאפשרות איסוף מידע והבנה, שאלות "למה" מייצרות התגוננות". (מתוך הספר Peoplemaking, עמוד 119).
עבודת חלקים, "מסיבת חלקים" ואינטגרציה בין חלקים
אחת מהתרומות המשמעותיות ביותר של וירג'יניה סאטיר לשיטת NLP ולעולם הטיפול בכלל, היא החשיבות שהיא הקדישה לאינטגרציה. אחד הכלים הטיפוליים המפורסמים ביותר שסאטיר פיתחה, "מסיבת חלקים", מיועד לשם כך בדיוק. סאטיר העניקה לבנדלר וגרינדר את ההשראה לרעיון של "חלקים" וכתוצאה מכך ליצירת תהליכים להשגת אינטגרציה בין חלקים. רעיון החלקים תפס חלק ניכר מספרם של בנדלר וגרינדר The Structure of Magic Vol II.
כוונה חיובית
ב-NLP אוהבים לומר ש"מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית". ייתכן שהכוונה החיובית לא תופיע ברמה הראשונה של הכוונה וייתכן אף שהיא תופיע בשתיים או שלוש רמות גבוהות יותר (כוונה לגבי כוונה). וירג'יניה סאטיר פעלה מתוך ההנחה שמאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית וככל הנראה היא המקור להנחת יסוד זו:
"מעולם לא נתקלתי בבן אדם שכל כולו רע. גם אדם אלים איננו רע כל כולו. נדרשת לא מעט הבנה ובגרות כדי להבין זאת" (Peoplemaking, עמוד 183).
סטיב אנדריאס, אחד מהמפתחים החשובים ביותר של שיטת NLP, התייחס אל גישתה של וירג'יניה סאטיר לנושא הכוונה החיובית בספר שכתב אודותיה: "אחד מההיבטים העוצמתיים ביותר בעבודה של וירג'יניה היה ההנחה שלה כי לכולם יש כוונות חיוביות, לא משנה עד כמה נוראית ההתנהגות שהם מציגים…"
(Virginia Satir: the Patters of her Magic, 1991, עמוד 4).
תוצאה בנויה כהלכה
בספר שסטיב אנדריאס כתב אודות עבודתה של וירג'יניה סאטיר, הוא מתאר שישה עשר דפוסי עבודה שהוא דגם משיטת עבודתה. מה שהוא כתב בספרו מזכיר מאוד את הכלי "תוצאה בנויה כהלכה", בו משתמשים מנחי NLP רבים:
"עבודתה של וירג'יניה הונחתה על ידי שאלות בסיסיות לגבי התוצאה הרצויה: מה אתה רוצה? איך תדע שהשגת את זה? מה מונע ממך להשיג את זה עכשיו? למה אתה זקוק על מנת להשיג את זה? היא גם הבינה שהתשובות לשאלות אלה חייבות להיות מנוסחות במונחים המבוססים על החושים…"
(Virginia Satir: the Patterns of her Magic, 1991, עמוד 3)
"קריאת מחשבות"
אחת מהתבניות החשובות ביותר של המטא מודל, אשר פותח בידי בנדלר וגרינדר, היא תבנית שנקראת "קריאת מחשבות". בעבודתה עם משפחות וזוגות, וירג'יניה סאטיר תמיד הקפידה לאתגר דפוסים של קריאת מחשבות. בנוסף על כך, היא ראתה בדפוסים של קריאת מחשבות את המכשול הגדול וההרסני ביותר בפני תקשורת, אינטימיות והבנה:
"אינכם באמת יודעים מה אני חשה, מה אני מרגישה, מהו עברי, מהם הערכים שלי ומה בדיוק הגוף שלי עושה. יש לכם רק ניחושים ופנטזיות וזה בדיוק מה שיש לי לגביכם. אלא אם כן אנחנו טורחים לבדוק את הניחושים והפנטזיות האלה, הם הופכים ל"עובדות" וככאלה הן לעתים קרובות עלולות להוביל למלכודות וקצרים בתקשורת." (מתוך הספר Peoplemaking, עמוד 33).
"הקשבה והתבוננות דורשים את מלוא תשומת לבו של האדם. אנחנו משלמים מחיר כבד על כך שאיננו רואים ואיננו שומעים במדויק, ובסופו של דבר אנחנו מניחים הנחות ומתייחסים אליהן כאל עובדות… כאשר אנחנו מניחים הנחות לגבי כוונתו של אדם אחר, קל מאוד ליצור מצב של חוסר הבנה. זה עלול להוביל לתוצאות חמורות… זה מביא אותנו למה שאני מחשיבה בתור אחד מהמכשולים הקשים ביותר במערכות יחסים אנושיות, ההנחה שאתם תמיד יודעים למה אני מתכוונת. עושה רושם שהנחת היסוד היא שאם אנחנו אוהבים האחד את השנייה, אנחנו גם יכולים וצריכים לקרוא האחד את מחשבותיה של השנייה" (מתוך הספר Peoplemaking, עמודים 48-53).
מילטון ה. אריקסון
גרגורי בייטסון הוא זה שהמליץ לבנדלר ולגרינדר, מפתחי שיטת ה-NLP, לחקור את עבודתו של מילטון אריקסון. לאחר ששמעו לעצתו הם גילו עולם חדש ונפלא של הבחנות לשוניות – תבניות שפה היפנוטיות. הם למדו את תבניות השפה ההיפנוטיות בהן השתמש מילטון אריקסון והשתמשו בהן כדי ליצור רשימה של הבחנות לשוניות אשר תיארו כיצד "היפנוזה" עובדת. לסדרת ההבחנות הלשוניות הזאת הם העניקו את השם "מודל מילטון". בזכות חשיפתם לעבודתו של מילטון אריקסון, בנדלר וגרינדר הבינו שהתופעה שאנשים מכנים בשם "היפנוזה" עובדת באמצעות תקשורת. למעשה, מדובר על צורת תקשורת מסוימת שבה האדם נוקט על מנת לתקשר בצורה עמומה ומשפיעה.
כיצד ההיכרות עם מילטון אריקסון השפיעה על התפתחותה של שיטת NLP, שבאותה תקופה הייתה בראשית ימיה? מקריאה בספר The Wild Days of NLP מאת טרי מקלנדון, המתאר את ההיסטוריה של ה-NLP, ניתן לקבל את הרושם שההיכרות הזאת הייתה נקודת מפנה חשובה ביותר במסלול ההתפתחות של שיטת NLP. בעקבות החשיפה למילטון אריקסון ושיטת עבודתו יוצאת הדופן, מפתחי ה-NLP הפסיקו לשים את הדגש על דייקנות, ספציפיות ודיגום מומחיות בתחומי התנהגות ממשיים. חברי הקבוצה החלו להתמקד בהכנסת אנשים למצבי טראנס היפנוטיים ולהשתמש בתבניות שפה היפנוטיות כדי לעזור לאנשים להתחבר למשאבים שלהם ולפתור בעיות בחייהם.
מודל מילטון
כאמור, התרומה החשובה ביותר (אך לא היחידה, כמובן) של מילטון אריקסון לשיטת NLP הייתה תבניות השפה ההיפנוטיות, מה שמוכר היום בתור "מודל מילטון". בנדלר וגרינדר ושאר החברים בקבוצה שלהם, גילו שבעוד שכלי המטא מודל איפשר להם לקחת את החוויה של האדם ולפרק אותה לייצוגים של ראייה, שמיעה ורגש, כמו גם לאתגר מחשבות ולשנות אמונות מגבילות, מודל מילטון אפשר להם לכוון את האדם בכיוון השני.
בזכות תבניות השפה ההיפנוטיות שנדגמו מעבודתו של מילטון אריקסון, בנדלר וגרינדר היו יכולים להדריך את האדם לממלכת העמימות, ההכללות, הנומינליזציות2 והפעלים הלא מוגדרים: "ואתה יכול ליהנות ממערכת יחסים עמוקה ואוהבת עם אהובתך ולהרגיש חיבור עמוק ותמיכה שלא הרגשת עד עכשיו".
מודל מילטון הוא למעשה מודל המהווה את ההפך המוחלט מהמטא מודל. מודל מילטון מסייע בשמירה על ראפור עם המטופל ולעתים קרובות נעשה בו שימוש במסגרת השראת מצב טראנס אצל המטופל. בין שאר ההגדרות הרבות שלו, מודל מילטון תואר גם כך: "שימוש בשפה באופן מסוים על מנת להשרות מצב טראנס ולשמר אותו ועל מנת ליצור קשר עם המשאבים הטמונים באישיות שלנו".
למודל מילטון יש מספר מטרות. המטרה הראשונה היא לסייע ביצירת ראפור עם המטופל ולשמור על הראפור לאורך כל הפגישה הטיפולית. בנוסף על כך, מודל מילטון שואף "להעמיס" על החלק המודע של התודעה ולהסיח את תשומת לבו, על מנת שיהיה ניתן לפתח תקשורת עם הלא מודע. מטרה נוספת היא לאפשר למטופל לפרש את המילים הנאמרות לו בצורה הייחודית לו על בסיס מפת המציאות הסובייקטיבית שלו.
מילטון אריקסון תרם להתפתחות ה-NLP הערכה עמוקה יותר לתהליך של יצירת ראפור באמצעות הצטרפות והובלה. הודות למילטון אריקסון מטפלי NLP רבים ברחבי העולם משתמשים בדפוס של "הצטרפות, הצטרפות, הצטרפות, הובלה".
חברי הקבוצה למדו מאריקסון עד כמה חשוב לעשות התאמה עם המטופל ועם החוויה הפנימית והחיצונית שלו. בתור אמן ההצטרפות והובלה, מילטון אריקסון היה יוצר קשרים לא מודעים עמוקים, שאפשרו למטופלים שלו להיעשות פתוחים יותר לאפשרות של יצירת שינוי בחייהם. אריקסון כיבד וקיבל את המציאות של המטופלים שלו ולתפיסתו התנגדות מצדו של המטופל העידה על היעדר של ראפור. מבחינתו של אריקסון, אין כזה דבר מטופלים המתנגדים לתהליך הטיפול, יש רק מטפלים לא גמישים.
בניית ראפור, או אמפתיה, כפי שאנשים מסוימים יכולים לכנות זאת, מתבצעת על מנת לכונן תקשורת טובה יותר ורמת היענות גבוהה יותר מצדו של המטופל. ב-NLP מלמדים כיצד "לשקף" או ליצור התאמה עם עולמו הסובייקטיבי של המטופל, כולל שפת הגוף שלו, מנח גופו, קצב הנשימה שלו, המערכת החושית שבה הוא משתמש בדיבור וטון הדיבור שלו. ראפור הוא היבט של "הצטרפות" לעולם של המטופל. לאחר שהמטפל הצליח להצטרף לעולמו של המטופל, הוא יכול לנסות "להוביל" את ההתנהגות או את החשיבה שלו למקום אחר.
במסגרת מודל מילטון נעשה שימוש בשפה "מעורפלת" ובתקשורת בלתי מילולית. השפה המעורפלת מסיחה את תשומת הלב של החלק המודע של התודעה, בזמן שהוא מנסה לפענח את משמעות הדברים, מה שמאפשר ללא מודע לתפוס את קדמת הבמה.
בנוסף על כך, השימוש בשפה מעורפלת ועמומה מאפשרת למטופל לחלץ מהתקשורת את המשמעות הרלוונטית ביותר עבורו. למעשה, המטופל נאלץ להשלים את הפרטים החסרים ולחפש באופן פעיל אחר המשמעות של הנאמר לו, מתוך החוויה האישית שלו. זה כמו לתת למטופל את המסגרת ולאפשר לו לבחור איזה ציור הוא רוצה לשים בתוכה. בזמן שהמטופל שקוע בתהליך של מציאת המשמעות הסובייקטיבית בתקשורת העמומה, הוא למעשה שוקע יותר בעולמו הפנימי ולמעשה נכנס למעין מצב טראנס, שמאפשר לו להתחבר למשאבים אליהם הוא לא היה מודע קודם לכן.
גרגורי בייטסון
גרגורי בייטסון הוא אנתרופולוג אמריקאי, שחקר תחומים שונים ומשונים: בבאלי הוא חקר את תופעת הטראנס, בהוואי הוא ערך מחקר על דולפינים, הוא חקר נושאים כמו התמכרות לאלכוהול, סכיזופרניה, קיברנטיקה, ביולוגיה, גנטיקה, אפיסטמולוגיה, פוליטיקה, תודעה ועוד.
שורשיו של בייטסון נטועים בימיה הראשונים של התנועה למימוש הפוטנציאל האנושי. אשתו הראשונה, האנתרופולוגית מרגרט מיד, הייתה בת חסותה של רות בנדיקט, אחת מהמנטוריות הראשונות של אברהם מסלאו (לצד מקס וורטהיימר, שהיה שותף לפיתוח פסיכולוגיית גשטאלט). היה לו גם קשר לבלשן אלפרד קורז'יבסקי, מפני שהוא נאם בוועידת הסמנטיקה הכללית בשנת 1969, בנושא "ההבדל שעושה את ההבדל".
גרגורי בייטסון שיחק תפקיד מכריע בהתפתחות שדה ה-NLP. עד כדי כך, שניתן לומר שללא מעורבותו ייתכן שהתחום לא היה מגיע למימדי ההשפעה שאליהם הוא הגיע בימינו. ג'ון גרינדר מציין זאת בספרו Origins of NLP.
בייטסון היה המורה של כמעט כל אחד ואחד מחברי הקבוצה המקורית שפיתחה את שיטת NLP. בנוסף על כך, הוא גם כתב את ההקדמה לספרם של בנדלר וגרינדר The Structure of Magic ואף שכנע את המוציאים לאור בדבר ערכו של הספר. חשוב לא פחות, הוא זה שהכיר לבנדלר וגרינדר את מילטון אריקסון ואת עבודתו.
חשיבה מערכתית
בייטסון היה מחלוצי החשיבה המערכתית ונשא נאומים בכנסים שעסקו בקיברנטיקה בשנות ה-40 וה-50. גישה זו של חשיבה מערכתית עלתה בקנה אחד עם החשיבה המערכתית ההוליסטית של פסיכולוגיית הגשטאלט, של הטיפול המשפחתי שפיתחה וירג'יניה סאטיר ושל המערכת הלא-אריסטוליאנית של קורז'יבסקי. בנוסף על כך, הודות לחשיבה המערכתית ב-NLP קיבלו את ההשראה לעיסוק בנושאים כגון משוב (היזון חוזר) ו"היזון קדימה".
אקולוגיה
על בסיס גישה מערכתית זו, בייטסון העניק ל-NLP את המיקוד בגמישות ובאקולוגיה. למעשה, אחת מהנחות היסוד של NLP מבטאת את הלך הרוח המערכתי בצורה מדויקת להפליא: "בכל מערכת, האדם בעל הגמישות הגדולה ביותר יהיה בעל ההשפעה (השליטה) הגדולה ביותר".
רמות לוגיות
גרגורי בייטסון תרם ל-NLP גם את המושגים "רמות לוגיות" ו"מטא". בעבודתו הוא תיאר כיצד הרמות הלוגיות עובדות, כיצד הרמות הגבוהות מושלות ברמות הנמוכות וכיצד מצב בו נמנע המעבר למסגרת גבוהה יותר (מטא מסגרת) מסביר את התסמינים של סכיזופרניה וכיצד ביצוע מהלך המטא מתחיל להוות פתרון לבלבול הזה. על בסיס עבודתו של גרגורי בייטסון סביב רמות לוגיות התפתחו ב-NLP הכלים של רמות נוירו-לוגיות (רוברט דילטס) ו- Meta States (מייקל הול).
סיכום:
להלן מספר מהנחות היסוד של שיטת NLP, לצד ציון מקורות ההשראה לאותה הנחת היסוד:
כל התנהגות היא תקשורת פוטנציאלית (גרגורי בייטסון, פריץ פרלס, וירג'יניה סאטיר, מילטון אריקסון)
גוף ונפש הם חלק מאותה מערכת קיברנטית (גרגורי בייטסון, פריץ פרלס, וירג'יניה סאטיר, מילטון אריקסון)
לאנשים יש את כל המשאבים שהם צריכים על מנת להשתנות (פריץ פרלס, וירג'יניה סאטיר, מילטון אריקסון)
אנשים מכוונים את התמצאותם בעולם לפי המפות הפנימיות שלהם, לפי מודל המציאות שלהם, ולא לפי המציאות עצמה (אלפרד קורז'יבסקי)
המפה היא לא השטח (אלפרד קורז'יבסקי)
אנשים בוחרים באפשרויות הטובות ביותר שזמינות להם (וירג'יניה סאטיר)
מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית (וירג'יניה סאטיר)
משמעות המסר נאמדת על בסיס התגובה שמתקבלת, לא על בסיס כוונתו של מעביר המסר (מילטון אריקסון)
התנגדות היא מסר אודות מעביר המסר או המטפל (מילטון אריקסון)
אם מה שאתם עושים לא עובד, תעשו משהו אחר (מילטון אריקסון)
אין כישלון, רק משוב (מילטון אריקסון)
הגורם הגמיש ביותר במערכת הוא זה ששולט בה (גרגורי בייטסון)
במה שיטת ה-NLP מטפלת?
השיטה מטפלת בתחומים מגוונים. בראש ובראשונה זוהי שיטה יעילה ומהירה לטיפול בטראומות ובתסמיני PTSD. מכך נגזרת יעילותה של השיטה גם בטיפול בחרדות ובפוביות, מכיון שאותם מנגנונים מוחיים משתתפים בהפעלת שני המצבים (תסמיני פוסט טראומה וחרדה).
בשיטת ה-NLP ניתן לטפל ביעילות ובהצלחה גם בדימוי עצמי נמוך, בביטחון עצמי נמוך, במוטיבציה נמוכה, בתקיעות בזוגיות ובתקיעות בפן המקצועי/תעסוקתי. השפעתה המצוינת על מוטיבציה לפעולה הופכת אותה למובילה גם בתחום הטיפול במשקל עודף ובתחלואה הנלווית לבעיות קשב וריכוז. זוהי שיטה נפלאה גם עבור אנשים שאינם סובלים משום בעיה מיוחדת, אלא רוצים לשפר הישגים ולהגביר תפוקה ותפקודיות.
השיטה מתאימה מאד לטיפול בילדים החל מגיל 4-5 ובנוער.
השיטה אינה מתיימרת לפתור בעיות גופניות ומחלות, אך מעניקה תמיכה מצוינת לתהליכי החלמה ומביאה לשיפור עצום במחלות ובמצבים גופניים הנובעים או מושפעים לרעה מסטרס גבוה.
במצבים המוגדרים כהפרעה טורדנית-כפייתית, או כהתמכרות, השיטה יכולה להביא להקלה, לפתרון חלקי, ובידי מטפל מומחה ומיומן גם לפיתרון מלא.
טיפול בהפרעות אישיות או במחלות המוגדרות פסיכיאטריות, הכוללות בוחן מציאות לקוי אינו בטווח הפתרונות שמציעה השיטה. טיפול NLP במקרים כאלה יכול בהחלט להועיל, אך באותה מידה יכול להזיק, במיוחד בידיים של מטפל לא אחראי ולא מיומן.
ניסיון בפועל
ל"מרכז נלפפלוס" יש ניסיון רב בפועל. כל המרצים במרכז הינם מטפלים ותיקים ומנוסים. מעבר לכך מפעיל המרכז תכנית טיפולים מסובסדת ומפוקחת לקהל הרחב מאז שנת 2016 בה משתתפים מטפלים רבים, בוגרי המרכז. בתכנית זו אנו משתפים תיאורי מקרה ומתקיים שיח רציף ועשיר בין המטפלים. הקמנו רשת יעילה עם תיעוד, משוב והיזון חוזר ברמה מערכתית בה אנו עוקבים מקרוב אחר הטיפולים ועל אף מגוון המקרים הקשים המגיעים אלינו, ההצלחות הן רבות.
טיפול NLP טוב, בידי מטפל מיומן שהוכשר היטב, בהחלט יכול לתת לאדם את חייו בחזרה, בזמן קצר מאד יחסית. מספר המפגשים הטיפוליים הינו ספציפי לכל מטופל והוא תלוי גורמים רבים, אך בממוצע מדובר במספר שבועות עד מספר חודשים.
מטפלי נלפפלוס צברו עד כה ניסיון בפועל בטיפול במצבים הבאים:
חרדות, חרדת טיסה, קלסטרופוביה, דיכאון, דיכאון אחרי לידה, בעיות פוריות, כניסה להריון, דימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי נמוך, מציאת זוגיות, פתרון קונפליקטים, הלם קרב, טראומות, טראומת לידה, טראומת פיטורין, טראומה עקב תאונת דרכים, טראומת גירושין, סרטן, מחלות אוטואימוניות, תקיעות, תקיעות תעסוקתית, קפיצת דרך לרמה הבאה, קרוהן, וסטיבוליטיס, וגיניזמוס, פסוריאזיס, בעיות חברתיות אצל ילדים, בעיות אלימות אצל ילדים, הרטבת לילה, טיפול בילדים, ירידה במשקל, הרזיה, הפרעות אכילה, גמילה מעישון, התמכרויות, כסיסת ציפורניים, תלישת שיער, OCD, ויסות רגשי, אבל ואובדן.
הטיפול
טיפול בשיטת NLP נעשה בראש ובראשונה בדיבור. לעומת שיטות אחרות של טיפול בדיבור, מטפלים בשיטת NLP אינם עוסקים בתוכן המחשבות, אלא במבנה שלהן. לכן במסגרת המפגש הטיפולי המטפל מציג בפני המטופל שאלות רבות, אשר נועדו להבליט אסטרטגיות מנטאליות ודפוסי חשיבה אוטומטיים המייצרים עבור המטופל תוצאות לא רצויות.
לאחר שהמטפל אוסף מהמטופל את המידע הנחוץ לו לשם ביצוע ההתערבויות, בנוסף על אתגור דפוסי החשיבה שתוקעים את המטופל במצב הבעייתי שלו, המטפל נוקט בקשת רחבה ומגוונת של טכניקות טיפוליות שונות. מטרת ההתערבות היא "שיבוש" הרצפים האוטומטיים האלה, כך שלא יוכלו יותר לייצר את התחושות/רגשות/התנהגויות הבעייתיות.
מסיבה זו, שיטת NLP נחשבת כיום לאחת מהשיטות המהירות והיעילות ביותר מבין שיטות הטיפול קצרות המועד וככזו המייצרת תוצאות תרפויטיות יציבות לאורך זמן. חלקו הארי של התהליך הטיפולי מתמקד בתיאור מדויק של מחשבות המטופל אודות נושאים שונים המהווים עבורו בעיה ובעריכת שינוי במבנה שלהן. כתוצאה מנקיטה בגישה זו, ניתן להפיק שינוי מיידי ומובחן בהרגשתו של המטופל וכן לנטרל את הטריגרים, אשר למעשה עוררו את המצב הבעייתי אצל המטופל.
יצירת הראפור
על פי פרוטוקול ה-NLP ׁׁׁׁׁׁׁׁׂׂ3 רוב ההתערבויות בעבודת תרפיה נלפיסטית יתחילו ביצירת הראפור. ראפור נחשב כמצב אמון בין התרפיסט למטופל שאולי אינו מעודד חשיפה אבל כן מקל על שיתוף הפעולה. למרות שאינו הכרחי מנקודת המבט של הפסיכולוגיה הקלאסית4 , הראפור מייצג חלק חשוב בפרספקטיבה הבין סובייקטיבית של ה-NLP5 .
על פי השקפת ה-NLP עבודת השינוי נעשית במרחב הסובייקטיבי בין שני אנשים או יותר. ה- NLP מניח שלכל אדם יש מפה ייחודית של העולם, שאינה חופפת בהכרח בכל נקודותיה למפה של האחר או למציאות המשותפת שעימה יש להתמודד.
על מנת לבסס מערכת הבנות משותפות, כלי הראפור הינו חיוני. ניתן להבין את הראפור לא רק כביסוס של מצב של אמון ואמפתיה בין אנשים אלא גם כמצב של רגישות משותפת למשמעויות ולעולם הערכים של השותפים בתקשורת. יתרה מזאת, בהינתן שה- NLP דורש מהמטופל לבצע משימות התנהגותיות מורכבות יחסית, תחושה מורגשת של ראפור הינה אלמנט קריטי בפרוטוקול6 .
בנוסף, הראפור יכול להיות קריטי בעבודה בטיפול בטראומה כיוון שהוא מאפשר קשר משמעותי להווה כמקום בטוח. ביטחון זה מסייע במידה וגילוי המצב הבעייתי נעשה בעל עוצמה רבה יתר על המידה.
טיפול בגישת ה-NLP מחייב את התרפיסט לבצע בכל עת קליברציה (כיול) מוקפדת. קליברציה מאפשרת גישה למידע ספציפי אודות אדם ספציפי, באמצעות שימת לב לביטוי החיצוני של תהליכים פנימיים שחווה כל אדם בכל זמן. הקליברציה מהווה מיומנות בסיסית של מנחה ה- NLP אשר תומכת ביצירת ראפור איכותי, בזיהוי הזמן בו המטופל מחובר למשאביו והזמן בו הוא מחובר למצב הבעייתי/הטראומטי. שימוש מוצלח במיומנות הקליברציה יאפשר למנחה להוביל את המטופל בין מצבי אסוציאציה ודיסוציאציה שונים.
עקרונות ההתערבות הנלפיסטית:
ריבוי דיסוציאציות
בלוטת ההיפוקמפוס במוח אחראית בין היתר על היכולת להעניק הקשר לסוגי אינפורמציה שונים הנקלטים פנימה. הבלוטה פועלת באופן מינימאלי בלבד כאשר האדם ברגיעה וכאשר הוא חווה חרדה רבה ולחץ. הבלוטה פועלת באופן המיטבי רק כאשר הלחץ והחרדה יהיו ברמת ביניים כלשהי.
ריבוי הדיסוציאציות מאפשר לרמת הלחץ והחרדה הנחוות בעקבות שחזור זיכרון הפחד לרדת, אך מכיוון שמושא הפחד עדיין מיוצג באופן כלשהו, החרדה לא נעלמת לחלוטין. מצב זה מאפשר להיפוקמפוס להעניק הקשר לאירוע ולמקמו על ציר הזמן במקום לחוות אותו כתמידי ואינסופי ללא הקשר כלשהו.
העלאת זיכרון הרגש ביחד עם חוויית "עוגן" חיובית
"חוק הב" אומר כי כאשר אסופת נוירונים במוח, שאולי מייצגת תוכן כלשהו, "יורה" או מופעלת פעם אחת, יגדל הסיכוי בעתיד עבור אסופת נוירונים זו להיות מופעלת ביחד, כאשר אחד מהנוירונים המרכיבים אותה יופעל לבדו. ככל שאסופת הנוירונים תופעל יחדיו שוב ושוב, כך גדל הסיכוי להיותה מופעלת יחדיו בעתיד. חוק זה בעצם מאפשר למוחנו ללמוד ולזכור. כאשר אנו מבקשים מן האדם להיזכר באירוע הרגשי, בליווי סימולטני של זיכרון אחר, שהוא בעצם ייצוג של אסופת נוירונים שונה, אנו יוצרים סיכוי גדול יותר לכך שעם הפעלת אסופת הנוירונים המייצגת את חוויית הרגש הקשה, תופעל בעתיד גם אסופת הנוירונים המייצגת את חוויית העוגן המחזק. הפעלה סימולטנית זו משנה את החוויה הרגשית, כפי שהופעלה במוח עד היום.
אחסון מחודש במוח
בעבר היה נהוג לחשוב, כי כל זיכרון מאוחסן ו"מתגבש" במוח פעם אחת בלבד ואז "נשלף" בכל פעם כפי שאוחסן לראשונה. מחקרים חדשים בתחום חקר המוח מגלים לנו כי תפיסה זו שגויה. התגלה כי זיכרון שאוחסן ואז "נשלף" מסוגל להגיב לסוגים שונים של התערבות כימית או פסיכולוגית, בתנאי שהיא נעשית מייד לאחר שליפת או חוויית האירוע ואז להיות מאוחסן שוב ו"להתגבש" באופן חדש ושונה מאשר אוחסן לראשונה. משך "גיבוש" הזיכרון משתנה והוא נע בין כמה שעות לכמה ימים. מידע זה מבהיר כיצד ניתן להעלות את הזיכרון הרגשי ובאמצעות תהליכי ה- NLP להתערב, לשנותו ולגרום לכך שיאוחסן בצורה שונה מבעבר ויישלף בעתיד בצורתו החדשה.
טיפולי NLP מסובסדים ב-220 שח
על מנת להנגיש את הטיפול בשיטת ה-NLP, הנמצאת כיום בעיקר בידיים של מטפלים פרטיים ללא סבסוד מצד גופי ממשלה או מוסדות בריאות ולאפשר לכל אדם לקבל טיפול יעיל וקצר מועד בבעיות קשות ביותר בעלות סבירה, הוקמה בשנת 2016 תכנית הטיפול המסובסד.
ניתן לקבל טיפול יעיל בטראומות ובחרדות, בדימוי עצמי נמוך, בהרגלים הרסניים ובתקיעויות מסוגים שונים. כמו כן ניתן לקבל טיפול תומך במחלות פיזיות שונות. נבחרת המטפלים כוללת אך ורק מטפלים מצטיינים בוגרי המרכז אשר צברו ניסיון בשיטה. לפרטים נוספים ראה קישור בתחתית המאמר.
הדרכה והכשרה
לשיטה שני מסלולי לימוד עיקריים המקובלים בעולם כולו, מסלול הבסיס הנקרא Practitioner והמסלול המתקדם הנקרא Master Practitoner. ברוב בתי הספר בעולם מסלול הבסיס דומה למדי והמסלול המתקדם שונה מאד מבית ספר לבית ספר. בישראל ישנו שוני רב גם בתכנית הלימודים הבסיסית בין בתי הספר. בדרך כלל מסלול הכשרה שכזה הינו בן 80 ל-120 שעות, היקפו תלוי במקרים רבים בתוספות תרגול ובהכללת תחומים נלווים כגון דמיון מודרך.
במרכז NLPPLUS שני מסלולים אלה מיועדים גם למעוניינים בהכשרת מטפלים וגם למעוניינים בהתפתחות אישית. המעוניינים ברכישת הכשרה טיפולית ממשיכים לקורסי הסמכה נוספים ובראשם קורס הטיפול בטראומה בכלי ה-NLP, שבלעדיו קשה מאד לטפל בהצלחה ברוב הבעיות. המרכז מספק לבוגריו תכנית ליווי ופיקוח מקצועי לאורך שנים ואת האפשרות (לבוגרים מצטיינים בלבד) לקחת חלק כמטפלים בפרוייקט הטיפולים המסובסד תוך פיקוח ותמיכה מקצועית. התחום בארץ אינו מוסדר בשל פערים עמוקים בסטנדרטים המקצועיים והאקדמיים בין בתי הספר השונים.
קורס פרקטישינר
קורס הבסיס בו לומדים את מבנה המחשבה, ניהול זכרונות וכלים רבים לויסות רגשי ולהשפעה. זהו קורס פרקטי ובו תרגול רב והוא מעניק כלים לשיפור איכות חיי היום יום וכלים להתפתחות אישית.
במרכז NLPPLUS אורכו של קורס זה 18 מפגשים (90 שעות שנתיות), הוא מועבר על ידי שני מרצים מנוסים ונוספת לו הרצאה על אופן הפעולה של NLP על המוח.
כמו כן נוספים לקורס גישה לאתר לימודים מאובטח ובו חזרות על הקורס וחומרי רקע רבים, וקבוצת פייסבוק מקצועית סגורה.
הקורסים מתקיימים בתל אביב (גלילות), בירושלים, בחיפה וברחובות.
קורס מאסטר פרקטישינר
הקורס המתקדם ובו נלמדות טכניקות לשינוי אמונות מגבילות, פתרון קונפליקטים וטכניקות נוספות לטיפול בהרגלים ובהעלאת הדימוי העצמי. קורס זה מבוסס על המיומנויות שנלמדו בקורס הבסיס ונותן ארגז כלים טיפולי בסיסי.
הקורס מיועד למי שמעוניין להתמקצע בתחום, אך גם לכל מי שרוצה להשיג פריצת דרך אישית עבור עצמו.
במרכז NLPPLUS אורכו של קורס זה 16 מפגשים (80 שעות שנתיות), הוא מועבר על ידי מייסדות המרכז ונוספת לו האפשרות לקבל הדרכה מקצועית לטיפול ולהתייעץ עם מייסדות המרכז באופן שבועי.
כמו כן נוספים לקורס גישה לאתר לימודים מאובטח ובו חזרות על הקורס וחומרי רקע רבים וקבוצת פייסבוק מקצועית סגורה.
הקורסים מתקיימים בתל אביב (גלילות), בקיבוץ שפיים (בפורמט סופ"שים מרוכז) ובירושלים.
קורס טיפול בטראומה
קורס מקצועי למטפלים הפתוח גם בפני מטפלים בשיטות אחרות המעוניינים להרחיב את ארגז הכלים שלהם.
הקורס מקנה פרוטוקול מובנה ויעיל לטיפול בטראומות ובחרדות.
במרכז NLPPLUS אורכו של קורס זה 8 מפגשים (40 שעות שנתיות), הוא מועבר על ידי מייסדות המרכז ונוספת לו האפשרות לקבל הדרכה מקצועית לטיפול ולהתייעץ עם מייסדות המרכז באופן שבועי.
כמו כן נוספים לקורס גישה לאתר לימודים מאובטח ובו חזרות על הקורס וחומרי רקע רבים, וקבוצת פייסבוק מקצועית סגורה.
הקורסים מתקיימים בתל אביב (גלילות), בקיבוץ שפיים (בפורמט סופי שבוע מרוכז) וניתן להזמינם כיחידת לימודים מטעם מוסדות וארגונים.
קורס דמיון מודרך לאנשי מקצוע
קורס מרוכז ובו כלים ליצירת הדמיות מקצועיות למטופלים פרטניים ולקבוצות. הקורס כולל הדרכה לשימוש מקצועי במטאפורות, תרגול רב בשפה האריקסוניאנית וטכניקות הרפיה שונות.
במרכז NLPPLUS אורכו של קורס זה יומיים רצופים (16 שעות שנתיות) והוא מועבר על ידי מייסדות המרכז. כמו כן נוספים לקורס גישה לאתר לימודים מאובטח ובו חזרות על הקורס וחומרי רקע רבים וקבוצת פייסבוק מקצועית סגורה.
הקורס מתקיים בתל אביב והוא קיים גם כקורס דיגיטלי.
קורס תרפיית קו הזמן
שיטת טיפול מהירה ועמוקה ברגשות קשים כרוניים כגון כעס, עצב, פחד, אשמה, בושה ועלבון.
במרכז NLPPLUS אורכו של קורס זה ארבעה ימים רצופים (32 שעות שנתיות) והוא מועבר על ידי מייסדות המרכז.
כמו כן נוספת לקורס קבוצת פייסבוק מקצועית סגורה.
הקורס מתקיים בתל אביב בלבד אחת לשנתיים.
קורס טיפול בילדים למטפלי NLP
בקורס זה לומדים תשתית שלמה לטיפול בילדים בכלי ה-NLP, החל בדפוסי היקשרות, דגשים לטיפול במוח הילדי, הפרעות קשב והדרכת הורים. הקורס כולל כלים ייחודיים לטיפול בילדים העוקפים את המודע (כגון בניית סיפורים ומשחקים טיפוליים, טכניקות עבודה מועטות מלל ועוד).
במרכז NLPPLUS אורכו של קורס זה 9 מפגשים (45 שעות שנתיות), הוא מועבר על ידי שתי מטפלות מומחיות בטיפול בילדים ונוספת לו האפשרות לקבל הדרכה מקצועית לטיפול ולהתייעץ עם מנחות הקורס באופן שבועי.
כמו כן נוספת לקורס גישה לקבוצת פייסבוק מקצועית סגורה.
הקורס מתקיים בתל אביב בלבד אחת לשנה.
מערכת התמיכה במטפלים
מערכת התמיכה במטפלים מעניקה תמיכה, הדרכה וייעוץ מקצועי למטפלי NLP שהוכשרו במרכז NLPPLUS.
התכנית כוללת מפגש חודשי, התייעצות עמיתים שוטפת אונליין וגישה למאות שעות ייעוץ מוקלטות המסודרות על פי נושאים.
ביסוס מדעי
ראשית, חשוב לציין כי המחקר אודות שיטת NLP עדיין נמצא בחיתוליו. עם זאת, טכניקות הכלולות בארגז הכלים של NLP "נדגמו" מטכניקות ידועות ומוכרות בהן השתמשו חוקרים ומטפלים מתחומי טיפול ומחקר אחרים. למשל, תבניות השפה ההיפנוטיות של ההיפנותרפיסט מילטון אריקסון, כמו גם שיטות טיפוליות נוספות שהוא פיתח וחקר. דוגמא נוספת היא שיטות כגון התנייה קלאסית או הקהיית רגשות שיטתית שנדגמו מחוקרים ומטפלים מתחום מדעי ההתנהגות, שב-NLP נקראות "עיגון הלך רוח" או "מיטוט עוגנים", בהתאמה.
אפשר גם לומר כי מחקרים נוספים משדות הפסיכולוגיה ומדעי המוח תומכים לכל הפחות בבסיס התיאורטי של מספר טכניקות NLP, אשר עדיין לא נחקרו כשלעצמן. דוגמא טובה לכך היא התופעה שנקראת ב-NLP "תתי חושים" (Submodalities). לסקירה יסודית אודות החפיפה בין תגליות שנערכו בתחומי מחקר שונים כגון פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות ומדעי המוח, מומלץ לקרוא את ספרו של ריצ'רד בולסטד – מודל תרפיה חדש R.E.S.O.L.V.E
כעת נסקור מספר מחקרים שנערכו במטרה לבדוק את מידת השימושיות והיעילות של מגוון טכניקות NLP.
מערכות ייצוג
מייקל יאפקו, היפנותרפיסט וחוקר אמריקאי, בחן את מידת האפקטיביות של השימוש בשפה המותאמת למערכת הייצוג המועדפת על האדם. במסגרת המחקר הוא אסף שלושים סטודנטים למקצועות הייעוץ ונתן להם להקשיב לשלוש אינדוקציות שונות להפקת מצב טראנס. בכל אחת מהאינדוקציות נעשה שימוש במערכת חושית מרכזית אחרת: מערכת חזותית, מערכת שמיעתית ומערכת תחישתית.
לפני שהם האזינו לאינדוקציות השונות, הנבדקים תושאלו במטרה לזהות את העדפותיהם האישיות למערכת ייצוג כזאת או אחרת. לאחר האזנה לכל אינדוקציה, עומק הטראנס שאליו הם הגיעו נמדד באמצעות בדיקה אלקטרומיוגרפית ועל ידי מסירת דיווח סובייקטיבי אודות רמת הרוגע שהם חוו. תוצאות המחקר העידו על כך שבשני המדדים הנבדקים חוו רמות רגיעה עמוקות יותר כאשר הם האזינו לאינדוקציה שכללה שימוש במערכת הייצוג המועדפת עליהם.
בשנת 1995, חוקרים מאוניברסיטת פאלמה שבאיטליה, גילו תאי עצב מסוג יוצא דופן שכיום מוכרים בשם "נוירוני מראה" (ריצולאטי ושות', 1996; ריצולאטי וארביב, 1998). תאי עצב אלה נמצאים בקליפת המוח הקדם מוטורית אצל קופים ובני אדם. אצל בני אדם, תאי עצב אלה מהווים חלק מאזור מסוים שנקרא "אזור ברוקה", המעורב גם בפיתוח שפה. למרות שהתאים קשורים לפעילות מוטורית, עושה רושם כי הם מופעלים כתוצאה מקלט חזותי. לדוגמא, כאשר קוף מתבונן בקוף אחר (או אפילו בבן אדם) המזיז איבר מגופו, נוירוני המראה נדלקים. בזמן שזה קורה, עושה רושם כי הקוף מחקה בצורה בלתי רצונית את התנועה שבה הוא התבונן. לעתים קרובות תנועה בלתי רצונית זו מעוכבת על ידי המוח, אך אין ספק שתופעה זו מסבירה את מקור האמרה "קוף אחרי בן אדם".
כמובן שנוירוני מראה נבדקו גם בקרב בני אדם. במסגרת מחקר חשפו אנשים לגרייה מגנטית מוחית (TMS), מה שגרם לצמצום השליטה המודעת שלהם ואז הציגו בפניהם סרטון בו רואים אדם מריץ חפץ. במהלך הצפייה בסרטון, הנבדקים במחקר העתיקו בצורה בלתי רצונית את אותו הפעולה שהם ראו בסרטון (פאדיגה ושות', 1995). יכולת זו להעתיק את פעולותיהם של אחרים הייתה חשובה מאוד להתפתחות האינטליגנציה החברתית של פרימטים, מפני שהיא מאפשרת להזדהות עם מושא ההתבוננות.
נוירוני מראה מגיבים גם להבעות הפנים הנלוות לרגשות, ההנחה היא שכך הם מאפשרים לאדם לחוות בצורה ישירה את הרגשות שמפגינים האנשים שהוא רואה. וויליאם קונדון בחן תיעודי וידיאו של שיחות בין אנשים ומצא כי במסגרת שיחה מוצלחת בין שני אנשים, האדם מחקה בצורה בלתי רצונית תנועות כגון חיוך או הנהון מצדו של האדם השני תוך 1/15 שנייה. לאחר דקות בודדות מתחילת השיחה, נוצרת התאמה בין שני האנשים בעוצמת הקול, גובה הקול ומהירות הדיבור. בנוסף על כך, נוצר בין המשוחחים סנכרון בקצב הנשימה. גם המנח הכללי של הגוף של שני המשוחחים נראה דומה, כאילו שהאחד הוא דמות בבואה של השני (קונדון, 1982, עמודים 53-76).
ההנחה היא שכאשר נוירוני המראה של האדם מגיבים והוא מחקה את פעולותיו של האדם השני, הוא מרגיש את מה שהאדם השני מרגיש. כתוצאה מכך, נוצרת תופעה שחוקרים מכנים בשם "הדבקה רגשית" ושב-NLP מוכרת כ"ראפור".
ספרים:
Bandler, R. and Grinder, J. Frogs Into Princes, Real People Press, Moab, Utah, 1979
Bolstad, R. RESOLVE: A New Model Of Therapy Crown House, Bancyfelin, Wales, 2002
Palubeckas, A.J. "Rapport in the therapeutic relationship and its relationship to pacing" in Dissertation Abstracts International 42(6), 2543-B 2544-B, Boston University School of Education, 127pp
Condon, W. S. "Cultural Microrhythms" p 53-76 in Davis, M. (ed) Interactional Rhythms:Periodicity in Communicative Behaviour Human Sciences Press, New York, 1982
Hatfield, E., Cacioppo, J. and Rapson, R. Emotional Contagion Cambridge University Press, Cambridge, 1994
המחקר הבא נערך על ידי אוניברסיטת אלברטה, שבארצות הברית והוא הראה הפחתה בעוצמת החרדה בקרב שתי קורבנות אונס בגיל ההתבגרות. החוקרים ממליצים על שימוש בתהליך במסגרת טיפול באנשים הסובלים מטראומה.
במחקר הבא, דוקטור דיוויד מאס ערך מחקר פיילוט אודות טכניקה זו, במסגרתו השתתפו שבעים שוטרים בבריטניה. כל המשתתפים במחקר היו עדים לאסונות גדולים, כגון תאונות מטוסים וכיוצא באלה. מתוך שבעים המשתתפים, תשעה עשר הוגדרו כסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית. הזמן שחלף מהאירוע הטראומטי ועד קבלת הטיפול נע בין שישה שבועות לעשר שנים. לאחר ממוצע של שלוש פגישות, כל המשתתפים דיווחו שהם חופשיים לחלוטין מזיכרונות פולשניים ומתסמינים אחרים האופייניים להפרעת דחק פוסט טראומטית. עבור רוב המשתתפים, לא היה צורך ביותר מאשר פגישה אחת כדי לפתור את הבעיה. התבצע מעקב בתקופות שנעו משלושה חודשים ועד שנתיים אחרי הטיפול ונמצא שכל השינויים החזיקו מעמד. הצלחה בשיעור כזה נחשבת כחסרת תקדים כמעט בענף הפסיכותרפיה. ניתן לקרוא פרטים נוספים בספרו של דיוויד מאס, The Trauma Trap.
לא מעט טכניקות NLP מבוססות על שינוי המאפיינים ("תתי חושים") של תמונות וצלילים פנימיים ותחושות גופניות, במטרה לשנות את תגובתו של המטופל. חשוב לציין כי המחקר אודות שינויים מסוג זה החל עוד לפני ששיטת NLP נוסדה. למידע נוסף בנושא מומלץ לקרוא את ספרו של דיוויד גורדון "מטאפורות טיפוליות".
לדוגמא, ישנם מחקרים אשר מראים כי תתי חושים של פלסבו ("תרופת דמה"), למשל הצבע של חפיסת הגלולות או של הגלולה עצמה, ישפיעו על תוצאות צריכת הפלסבו. מחקרים אחרים מראים כי שינויים בתתי חושים במערכת אחת יביאו באופן אוטומטי לשינויים במערכות חושיות אחרות וכן לשינויים רגשיים. כלומר, אם האדם משנה את תתי החושים של ייצוג פנימי, כתוצאה מכך הוא ישנה את ההרגשה שלו.
למשל, עובדים במשרד שקירותיו נצבעו בכחול יתלוננו על הטמפרטורה הקרה, למרות שלא חל שום שינוי בתרמוסטט והם יפסיקו להתלונן לאחר שהקירות ייצבעו מחדש בצבע צהוב. מדובר על תגובות גופניות. דוגמה נוספת, צלילים בעוצמה של כשמונים דציבלים יביאו לגידול של 37% במספר ההתכווצויות בבטן שחווה האדם, מה שיוצר תופעה הדומה לתגובת פחד, אותה מוזיקאים שכותבים פסקולים לסרטים מכירים היטב.
טכניקת ה"סוויש" היא אחת מהטכניקות הנפוצות ביותר בקרב מטפלים בשיטת NLP. היא מבוססת על יצירת שינויים בתתי חושים של הטריגר שמעורר את ההתנהגות הלא רצויה ומהווה כלי חשוב בארגז הכלים לטיפול בפוביות וטראומות וכן בשינוי דפוסי התנהגות והרגלים.
במחקר הבא נעשה שימוש בטכניקת הסוויש על מנת לטפל בהתפרצויות אלימות (מאסטרס ושות', 1991).
ד"ר תומאס מאקרוי מאוניברסיטת יוטה, ערך מחקר מקיף בהשתתפותן של שלושים ואחת משפחות במסגרתו כל בני המשפחה התבקשו לדרג את רמת שביעות הרצון שלהם מהמשפחה. לאחר מכן נערך מפגש טיפול משפחתי עם כל אחת מהמשפחות, אשר תועד בקלטת שמע. הקלטת נותחה במטרה לבדוק את התדירות של מאה וחמישים תבניות ספציפיות של המטא מודל. במשפחות בהן בני המשפחה דיווחו על רמות נמוכות של שביעות רצון מהמשפחה נעשה שימוש תדיר יותר במידה משמעותית בתבניות מטא מודל, בייחוד של התבניות "השמטות" ו"שמות עצם בלתי מזוהים". הממצאים של מחקר זה תומכים ברעיון לפיו אתגור של תבניות מטא מודל מהווה דרך חשובה לשיפור היכולת לחוות שביעות רצון מבחינה חברתית.
המאמר פורסם כדיסרטציה (עבודת דוקטורט) באוניברסיטת יוטה.
שימוש בעוגנים
טכניקת ה-NLP שנקראת "עיגון" מוכרת בספרות הפסיכולוגית המסורתית בתור "התנייה קלאסית". התנייה קלאסית פותחה עוד במאה ה-19 בידי איוואן פאבלוב. פאבלוב יצר התנייה בין צלצול של פעמון לבין רפלקס של הזלת ריר בכלבים. הוא הראה שאם מצלצלים בפעמון לפני שמביאים לכלבים אוכל, בהמשך הם יזילו ריר עם הישמע צלצול פעמון גם אם לא יביאו להם אוכל, כיוון שנוצרה אצלם התנייה. לכן יש לשים לב לכך שרוב המחקרים שעוסקים בכלי שב-NLP נקרא "עיגון" כלל לא משתמשים במינוח הזה.
בעבר היה נהוג לחשוב, כי כל זיכרון מאוחסן ו"מתגבש" במוח פעם אחת בלבד ואז "נשלף" בכל פעם כפי שאוחסן לראשונה. מחקרים חדשים בתחום חקר המוח מגלים לנו כי תפיסה זו שגויה. התגלה כי זיכרון שאוחסן ואז "נשלף" מסוגל להגיב לסוגים שונים של התערבות כימית או פסיכולוגית, בתנאי שהיא נעשית מייד לאחר שליפת או חוויית האירוע ואז להיות מאוחסן שוב ו"להתגבש" באופן חדש ושונה מאשר אוחסן לראשונה. משך "גיבוש" הזיכרון משתנה והוא נע בין כמה שעות לכמה ימים. מידע זה מבהיר כיצד ניתן להעלות את הזיכרון הרגשי ובאמצעות תהליכי ה- NLP להתערב, לשנותו ולגרום לכך שיאוחסן בצורה שונה מבעבר ויישלף בעתיד בצורתו החדשה.
במסגרת המאמר הבא מציעים דרכים לבחון את העיקרון של האחסון מחדש של זכרונות הקשורים לטראומות ופחדים בבני אדם ושימוש בעיקרון זה במסגרת טיפול על בסיס ניסויים קודמים שהתבצעו בבע"ח אשר הוכיחו יכולת זו.
בשנים האחרונות מתנהל מחקר חדש על נפגעי פוסט-טראומה במסגרת פרוייקט בשם: Research and Recognition Project. הפרוייקט מתמקד בנפגעי פוסט-טראומה יוצאי הצבא האמריקאי ובנפגעי "אסון התאומים". מנהל המחקר, ד"ר פרנק בורק, השתתף מתוקף עבודתו כפסיכולוג בצוותי המטפלים המתנדבים, שהוזעקו לטפל בנפגעי אסון התאומים בימים שמיד אחרי הפיגוע הנורא ולאורך שנים נדהם לגלות, שכל מטפלי ה-NLP בצוות השיגו תוצאות טובות ומהירות יותר בצורה משמעותית בטיפול מאשר התוצאות, שהשיגו חבריהם המטפלים בשיטות טיפול אחרות. כמו כן, גילה ד"ר בורק כי התוצאות הללו מחזיקות מעמד לטווח ארוך. לכן החליט לנהל מחקר על השיטה בהקשר של החלמה מתסמיני פוסט טראומה. מספר מאמרים מדעיים כבר התפרסמו וצפויים להתפרסם בקרוב מאמרים נוספים.
מתוך מאמר בשם "וירג'יניה סאטיר ומקורות שיטת NLP, מאת רוברט ס. ספיצר, שהופיע במגזין Anchor Point, ביולי, 1992 [↩]
Nominalizations נומינליזציות הם התייחסות לדברים מופשטים כאל חפצים בתיאור הפעולה שלנו כלפיהם. דוגמה: "ניפצתי את הקשר איתו" – באיזה אופן בדיוק ניפצת את הקשר? מה הכוונה בניפוץ קשר? [↩]
מקור: Andreas and Andreas, 1989; Andreas, 2007 – unpublished protocol [↩]
על פי אילנה רוגל, מפתחת הגישה, גישת ה"אימון הרב רובדי" מטפלת בכל מצבי החולי הגופניים. היא מאבחנת את מקור הבעיה ומוסרת את המידע הנחוץ על מנת לחזור לאיזון דרך מודעות ותודעה. נושא התזונה הוא מרכיב חשוב בגישה. באימון הרב רובדי מתאימים לאדם תזונה התואמת את המבנה הרגשי שלו.
מאמנים בגישה מדווחים כי נצבר ניסיון בפועל במחלות דלקתיות של המעי, מחלות כרוניות במערכת השלד, מחלות ניווניות, מחלות של מערכת הנשימה, מחלות של מערכת הדם, מחלות של מערכת החיסון, כל סוגי הסרטן, איזון הורמונלי ומחלות אוטואימוניות. לפירוט נוסף ראה תת פרק "ניסיון בפועל" בפרק "במה גישת האימון הרב רובדי מטפלת".
מספר המטפלים
עד כה הוכשרו כמה עשרות מטפלים אשר סיימו את מסלול ההכשרה המלא.
מקור הגישה
הגישה פותחה במלואה על ידי אילנה רוגל החל משנות ה-90.
ביסוס מדעי
לא פורסמו עד כה מחקרים מדעיים על הגישה.
כותבת המאמר
אילנה רוגל, נטורופטית, מומחית בתזונה ומחברת הספרים: "על רוח וחומר", "על סדר אקראי מופתי", "על אותות ואותיות", "על המוח ביקום ובקיום" (אנציקלופדיה המכילה חמישה כרכים). משנת 2016 רוגל מבצעת מחקר וכותבת אנציקלופדיה על הצופן הנשמתי בדנ"א הפיזיקלי והאנרגטי. מייסדת מרכז "מגדלור", מנחה קבוצות בקורס "מטאפיזיקה רגשית – מבנה הרוח בגוף האנושי". כמו כן, מייסדת ומפתחת גישת "אימון רב רובדי".
האימון הרב רובדי מבוסס על סוגי מחשבה המקודדים בצלילים, באנרגיות בראשיתיות, בכוכבי לכת, ספרות ואותיות וההשפעה של כל אלו על הגוף הפיזי והרגשי. הגישה משלבת בין זיכרונות נשמתיים לזיכרונות עכשוויים ועוסקת בתוכן אשר משליך באופן ישיר ומעשי על מיצוי הפוטנציאל המגולם ב"חוזה הנשמה" כאן ועכשיו.
הגישה:
תמצית
גישת ה"אימון הרב רובדי" פותחה על ידי אילנה רוגל החל משנות ה-90 ונלמדת במרכז "מגדלור" החל משנת 2011.
על פי גישת "האימון הרב רובדי" מחלות גופניות רבות נוצרות כאשר קיים עיוות וזיוף בין ה"אני הנשמתי" ל"אני בחומר". במצב זה אין תקשורת בין הנשמה לגוף הפיזי. כדי להירפא כל חומר זקוק לשדה עוטף, שגורם לו לחזור לאיזון פנימי. לכן המטרה היא להגדיל את "מיפתח הזיכרון" שלנו, כלומר את היכולת שלנו לחבור לאני הנשמתי ולשלם שלנו ושל האלוהות ולהיזכר מי אנחנו באמת ומה הייעוד שלנו. באמצעות הגדלת מיפתח הזיכרון אנו מחזירים לעצמנו את היכולת לברוא, להפעים ולהטעין את עצמנו.
שני מושגי יסוד בגישתה של רוגל הם "חוזה נשמה" ו"דנ"א אנרגטי". "חוזה נשמה" מתאר את הייעוד, ההסכמים וההתחייבויות שהנשמה שלנו לקחה על עצמה לפני שהגיעה לגלגול הזה. "דנ"א אנרגטי" מגדיר את האופי הבסיסי של הנשמה כפי שדנ"א פיזי מגדיר את המאפיינים הבסיסיים של הגוף.
הטיפול על פי גישת האימון הרב רובדי מתחיל באבחון של חוזה הנשמה, הגורם הרגשי למחלה, והדנ"א האנרגטי של המטופל. לאחר האבחון מתחילים תהליך טיפולי המתייחס לכל אחד מן האלמנטים הללו בפני עצמו. לעיתים די בהבנת חוזה הנשמה או הגורם הרגשי למחלה על מנת להביא לריפוי ולעיתים יש צורך בתהליך ממושך יותר, הכולל התאמה מדוייקת של התזונה לדנ"א האנרגטי יחד עם ליווי רגשי.
שם הגישה
אימון רב רובדי, רוגל בחרה לכנות את גישתה בשם "אימון" ולא טיפול כדי להדגיש את החשיבות של שינויי התפיסה אותם חווה המאומן כמפתח לריפוי. אימון על פי הגדרתה הוא "הנחיה להרחיב את יכולת ההתבוננות". ההנחיה משולבת ומתבססת הן על הרבדים והנתונים של הרוח והן על הרבדים והנתונים של החומר ועל כן הגישה נקראת "אימון רב רובדי".
ברובד של הרוח, האימון מתנהל על פי קווי המתאר שמשדר האדם (המטופל) בכניסתו לקליניקה. ניתן להמחיש זאת כסוג של הולוגרמה רב-מימדית. כאשר האדם מקרין את התנהלותו הפיזית, הרגשית, המנטלית והרוחנית, מתקבלת תמונה, אשר אותה אילנה או המאמן בגישתה רואים. התמונה העולה היא של "החוזה הנשמתי", כפי שחתמה הנשמה בטרם התגבש המבנה בגוף ובחומר. ברובד החומר, מתייחסים לבדיקות דם, בדיקות שתן, היסטוריה רפואית ומצב עכשווי, תרופות, תוספי תזונה וכדומה. מטרת ההנחיה היא לצמצם ככל האפשר את הפערים בין הרבדים השונים.
מפתחת הגישה
אילנה רוגל נולדה ב-31 לינואר 1950 בחיפה.
1990: למדה אסטרולוגיה אצל ירון ליבנה. ועסקה בתחום במהלך שנות ה-90.
1997-1994: למדה תרפיה תזונתית בקולג' הישראלי לרפואה טבעית, בניהולה של רחל אשכנזי.
2003-1999: למדה נטורופתיה במכללת ברטן בניהולה של הילה אבירם.
רוגל בחרה ללמוד תחומים חופפים בנטורופתיה בשתי המכללות על מנת להעשיר את הידע והחוויה שלה ככל הניתן בגישות שונות. בנוסף, היה חשוב לרוגל להעשיר את הידע וארגז הכלים שלה בתחומי הרוקחות, הומוטוקסיקולוגיה (הומיאופטיה מודרנית), פענוח בדיקות דם ואינטראקציה בין תרופות. לשם כך השתתפה במגוון קורסים, סדנאות ואף לקחה שיעורים פרטיים אצל מומחים.
2011: פתחה את מרכז "מגדלור" בו היא מעבירה קורסים ב"מטפיזיקה רגשית" אשר מטרתם להגדיל את "מיפתח הזיכרון", על ידי הבנת "חוזה נשמה", "מקור הנביעה", סיבת בואנו לכדור הארץ, מקור המחלות ואיך כל זה מתקשר ומתחבר לתזונה.
היסטוריה
כבר בילדותה אילנה רוגל חוותה יציאה מהגוף בתדירות גבוהה ובשליטה מלאה. לדבריה יכולת זו מצויה אצל כל בן אדם ובייחוד אצל ילדים בטרם השכל ממצק את הידיעה, אך רוב האנשים אינם זוכרים זאת. בגילאי 10-9 אילנה הבינה שקיים פרדוקס בין החוויה שלה לבין החומר הנלמד בבית הספר ולכן חסמה יכולת זו.
בשנת 1990 בהיותה בת 40, בזמן לימודי אסטרולוגיה אצל ירון ליבנה, חוותה רוגל את החומר הנלמד בצורה רב-רובדית. מרבית האנשים רואים את המפות האסטרולוגיות כתמונה סטטית ומנתחים את המידע בצורה לינארית, אלמנט אחר אלמנט. לעומת זאת, רוגל מתארת חווית קליטה ועיבוד מידע דינמית שמסוגלת לקלוט ולעבד במקביל את כל האלמנטים יחדיו ולראות אותם בפעולה מול עיניה. חוויות אלו יצרו שינוי בגישתה של רוגל ליכולותיה והיא איפשרה מחדש ליכולות אלו לבוא לידי ביטוי.
בשנת 1994 החלה רוגל בלימודי תרפיה תזונתית בקולג' הישראלי לרפואה טבעית, בניהולה של רחל אשכנזי, בהמשך, בשנים 2003-1999 למדה נטורופתיה במכללת ברטן בניהולה של הילה אבירם. רוגל גילתה סקרנות לאורך כל חייה למחקרים בנושא תזונה וכן לאנרגיה של התזונה. רוגל התייחסה לשאלות כגון: מה מוביל את המטופל לאותו מצב רפואי, איך המבנה התודעתי שלו יוצר או לא יוצר את המחלה ואיזו אנרגיה יש במזון. כמו בלימודי האסטרולוגיה, גם כאן רוגל מעידה כי חוותה את הלימודים בצורה דינמית ורב-רובדית.
בשנת 1997 מיד לאחר שסיימה את לימודי התרפיה התזונתית רוגל החלה לקבל מטופלים. בשנת 2007 הגיעה אליה מטופלת בשם לימור תמיר1 עם התקף חזק של טרשת נפוצה, כידוע טרשת נפוצה היא מחלה ללא ריפוי. כעבור זמן קצר החלה לימור לחוש טוב, מלאת אנרגיה וחיוניות, דבר אשר אבד לה עד הזמן בו הכירה את אילנה רוגל. ההתקפים פסקו ולאחר כשנה הראתה בדיקת ה- MRI שהמחלה אינה פעילה. לימור לקחה בהמלצת הרופאים טיפול תרופתי (אבונקס) במשך שנתיים וחצי וכאשר הרגישה שהיא יכולה לקחת אחריות על עצמה והבינה מהו אותו דפוס חשיבה והתנהלות שגורם להתקף טרשת, החליטה להפסיק ליטול את התרופות שרק החמירו את מצבה הרגשי והפיזי. מאז ועד היום תמיר לא חזרה לקחת תרופות.
בעקבות המפגש עם אילנה רוגל החליטה לימור תמיר למכור את ספרה של אילנה רוגל "על רוח וחומר", שיצא לאור באותה שנה בה לימור חלתה, שנת 2007. היא הביאה מספר עותקים לחנות מתנות וכלי כתיבה אשר הייתה בבעלותה בשכונת צהלה ת"א ומלאי הספרים אזל במהירות בכל פעם מחדש.
בסוף שנת 2008 לימור תמיר ובת זוגתה עדי פלד עברו למשך שנתיים לניו יורק להשלמת לימודי התואר השני של פלד בפסיכולוגיה אירגונית. בניו יורק, המשיכו להפיץ את הספר "על רוח וחומר" (2007) "On Green & Grey Metter" של רוגל אשר תורגם לאנגלית. מלאי הספרים אזל במהירות. בשנת 2009 בעת ביקורה של רוגל בניו יורק, אירגנו תמיר ופלד הרצאה של אילנה רוגל בפני מטפלים אמריקאים במרכז Metacenter New York2 . בעקבות הצלחת ההרצאה ומכירת מלאי הספרים בניו יורק החליטו שלושתן באותו מעמד שהגיעה העת לפתוח מרכז מטעם אילנה רוגל בישראל. בשנת 2011 נפתח מרכז "מגדלור"3 . החל משנת 2011 רוגל מעבירה במרכז "מגדלור" קורסים ב"מטפיזיקה רגשית" אשר מטרתם להגדיל את "מיפתח הזיכרון" על ידי הבנת "חוזה הנשמה", "מקור הנביעה", סיבת בואנו לכדור הארץ, מקור המחלות ואיך כל זה מתקשר ומתחבר לתזונה.
לאחר הכרותה עם רוגל, תמיר למדה לימודי אימון והסבה אותם לאימון להחלמה בגישתה של רוגל תוך כדי שימוש ברעיונותיה פורצי הדרך של רוגל על מקור המחלות שלנו.
תמיר, תלמידת מגדלור, מנהלת את מרכז מגדלור. עדי פלד, מרצה בכירה לפסיכולוגיה חיובית ב"בינתחומי הרצליה", בהיותה תלמידת המרכז מביאה את רוח מגדלור לכל מקום ובמה בהם היא לוקחת חלק. אל השלישיה הצטרפה מיכל זגון רוגל, כלתה של אילנה רוגל, בעלת תואר שני במדעי המדינה, מרצה ומנחה על מוסיקה קלאסית והשפעתה על הבריאות, יוזמת מחקרים ופרויקטים לקידום השימוש במוסיקה קלאסית במוסדות חינוך, בתי חולים, מקומות עבודה ועוד. מיכל מביאה את תכני מגדלור בתחום הצלילים והמוסיקה. כמו כן, מנהלת מיכל את יחסי התקשורת בין אילנה רוגל לעולם המדע בארץ ובחו"ל.
מרכז מגדלור נפתח על מנת שאנשים יבינו את השדות של עצמם, יפתחו יכולת התבוננות פנימית והבנת מציאות ברמה הולכת וגדלה. בעקבות כך הם מציגים יכולות, כשרונות ואפשרויות שלא מומשו קודם ומקבלים תשוקה עזה לממש את עצמם כמיטב היכולת.
ספרים
עד כה אילנה רוגל, כתבה ארבעה ספרים:
הספר "על רוח וחומר" יצא לאור בשנת 2007. ספר זה עוסק בעיקרו בתדרי המזון בהתאם לתודעת הירק, הפרי, הקיטניה, הזרע הספציפי, תודעת סוגי חלבונים, מצבי רוח ועוד. מדובר באיזון והזנה נכונה של הגוף מתוך רצון להגיע למודעות שלמה של כל האלמנטים המשפיעים על הקיום: תודעה הנולדת מפיענוח נכון של השדרים הנשלחים אלינו מן הגוף הפיסי, מן הרגשות, מן השכל וההיגיון ומן האינטואיציה. הוא מציג נקודת ראיה חדשה של תפישת גורמי המחלות בכך שהוא רואה במידת האיזון הרוחני השפעה מכרעת על האיזון הפיזי. היכולת העצמית לתת יד לריפויה של מחלה, או למניעתה, נמדדת במודעות ההוליסטית שלנו לכל המרכיבים של חיינו.
הספר "על סדר אקראי מופתי" יצא לאור בשנת 2011, ספר זה מתאר מארג המורכב מהפן הפילוסופי, הרוחני, המדעי והמטאפיזי של הקיום וחושף ברמה מולקולרית את האינטראקציה המתקיימת בין מרכיבים אלה. ספר זה הוא פרי מחקר קוסמולוגי בו שותפים קבוצת פילוסופים ומדענים גלקטיים ואילנה רוגל בתודעתה הארצית והקוסמית גם יחד.
הספר "על אותות ואותיות" יצא לאור בשנת 2012, זהו כרך שלישי בסדרת האנציקלופדיות המביא הסברים פילוסופים ופסיכולוגיים על מהותן ומשמעותן של אותיות ה- א'-ב' העברי והלועזי עם דגש על האותיות והשפה העברית. הספר מתייחס למשמעותם של העיצורים, הניקוד ומשמעותן של האותיות הן בנפרד והן כאשר הן חוברות למילה ולשם. בספר מובאות פרשנויות מהספריה הקוסמית לכ-200 שמות עבריים שנבחרו באופן אקראי. הספר מביא מידע רב בראיה חדשה שונה וייחודית על אותות וקודים אנרגטיים, הנקשרים לתקשורת מילולית וטלפאתית. הערה: האותיות העבריות והלועזיות מובאות בצורתן הרב מימדית ולא באופן השטוח/חד מימדי.
האנציקלופדיה "על המוח ביקום ובקיום" (5 כרכים) יצאה לאור בשנת 2016. במחקרה מניחה אילנה רוגל את התשתית והבסיס התיאורטי בהתאם לגישתה לכלל מחלות המוח והסרטן. מחקר שיש בו בכדי להוביל לקפיצה מדעית משמעותית עבור המין האנושי. מדובר במחקר מולטי-דיסציפלינארי אשר יצא לדרך באופן עצמאי. אילנה רוגל מסבירה את מבניהם ותדריהם של החומר האפל, האנרגיה האפלה, האתר והאנטי-חומר. תחומי מידע אלו מהווים בימינו חידה מדעית בלתי פתורה.
משנת 2016 נמצאת בעבודת מחקר וכתיבה על הכרך החמישי, אנציקלופדיה על הצופן הנשמתי בדנ"א הפיזיקלי והאנרגטי.
הגשת פטנט:
בחודש מאי 2019 הגישה אילנה רוגל בקשת פטנט מקדימה (provisional) לגבי רצפים ספציפיים של חומצות אמינו שנועדו לטפל במחלות ניווניות של המוח. הבקשה הוגשה על ידי משרד ריינולד כהן באמצעות ד"ר רוני בן שפרוט. הפטנט בתהליכי בדיקה.
מודלים של הגוף והנפש
החוק הבסיסי: "ממושלם אל שלם – משלים"
האלוהות הבאה לידי ביטוי באמצעות היקום כולו מצויה במקורה במצב של שלמות. שלמות זו מתוארת היטב באמצעות מונח ה"סינגולריות", השאול מתחום הפיזיקה. בראשית הזמן היקום כולו היה דחוס בנקודה אחת במצב של אנרגיה טהורה והחל להיפרד לחלקיו וחלקיקיו במפץ הגדול. המצב הראשוני בו היקום כולו היה דחוס נקרא בפיזיקה "סינגולריות". הפיזיקה מכירה בכך שהסינגולריות היא מעבר לחוקי הפיזיקה, מעבר למרחב ומעבר לזמן. מבחינה רוחנית, אנו יכולים לדבר על סינגולריות בהקשר של אלוהות, המכילה את כל היקום במצב שהוא גם כן מעבר למרחב ולזמן. חוויה רוחנית דומה לסינגולריות תוארה פעמים רבות על ידי אנשים שהגיעו להארה במדיטציה עמוקה או במצבי טראנס. במצב של שלמות סינגולרית אין חוויה סובייקטיבית ולא קיימת אינדיבידואליות כיוון שלא קיים מרחב-זמן ומכאן שלא ניתן לחוות התפתחות.
מקור הנביעה: אנו נובעים מתוך "סינגולריות דיכוטומית", מושג הסינגולריות מבטא כזכור את האיחוד של כל מה שקיים בו בזמן שהדיכוטומיה מבטאת את הרעיון שגם כאשר הכל מאוחד המרכיבים והחלקים עדיין שומרים על ייחודם. אנו יכולים לדבר על מקור הנביעה של היקום כולו מתוך הסינגולריות הדיכוטומית של המפץ הגדול ואנו יכולים לדבר על מקור הנביעה האינדבידואלי של ה"עצמי" מתוך הסינגולריות הדיכוטומית של ה"דנ"א האנרגטי" שלנו.
ההתפתחות מתחילה ברגע שהאלוהות ואנו כחלק ממנה מתחילים להתבונן בעצמנו, משמע, להתבונן בהשתקפויות של עצמנו. ההשתקפות מתחילה כשהאנושות/האלוהות רוצה להסתכל על עצמה. כל חלקיק סובייקטיבי יכול לדעת על עצמו באמצעות מה שמשקף אותו. לא ניתן להתבונן במושלם אם אתה בעצמך חלק ממנו, יש צורך ליצור הפרדה. ככל שמעמיקים את ההתבוננות כך מגבירים את הנפרדות, הסובייקטיביות והאינדיבידואליות. האלוהות ואנו כחלק ממנה רוצים להתפתח ועל כן אנו יוצרים בתוכנו מצבים של הפרדה ונפרדות אשלייתית לרגע נתון של זמן. יחד עם זאת, מטרת ההפרדה והנפרדות היא לשוב אל השלמות ממקום מפותח יותר, מקום שהוא "מושלם" במובן של תהליך התפתחותי שהושלם. בזמן שאנו חווים את הנפרדות אנו חותרים להתחבר ולהשלים את עצמנו חזרה. למרות הנפרדות קיימת פעימה המשותפת ליקום כולו ברשת קולקטיבית אחת. כאשר פעימה זו מורגשת ברגעים של חיבור והארה היא מזכירה לנו את הסינגולריות שמתוכה הכל נובע ואליה הכל שואף חזרה.
לסיכום, חוק השלם המשלים במסגרת המושלם גורס כי היקום כולו ואנו כחלק ממנו התחלנו את מסענו במצב של שלמות ואנו חותרים לסיים את השלב הבא במסענו במצב של שלמות לאחר שהשלמנו תהליך התפתחותי. עם השלמת התהליך השלם הוא מושלם.
תפקידנו בקוסמוס
בהתאם לחוק "ממושלם אל שלם – משלים" שהוסבר קודם, המושלם בלי המשלים יהיה מת. כל תוכן שקיים רוצה להיות מושלם. על מנת להיות מושלם יש לעבור תהליך של התפתחות שמשמעו הפרדה ולאחריה תהליך של התעוררות-התאוררות, מהמילה אור. בני אדם נוצרו בצלם האלוהות שעברה תהליך של הפרדה ומצויה במסלול של התפתחות. כל חלקיק של האלוהות רוצה למקסם את האפשרויות שלו, כיוון שכך הוא ינצל את מירב הפוטנציאל ההתפתחותי שלו. אנחנו, כחלקיקים של האלוהות, מחוייבים לעשות זאת על מנת להעשיר את האלוהות, באמצעות אינספור נקודות מבט ופרשנויות יצירתיות מקוריות.
מחלה ורפואה
הרוח שלנו מכילה את כל האלמנטים של השלם ושל המושלם. מחלה נוצרת כאשר קיים עיוות וזיוף בין האני הנשמתי לאני בחומר, במצב זה אין תקשורת בין הנשמה לגוף הפיזי. כדי להירפא כל חומר צריך שדה עוטף, שגורם לו לחזור לאיזון פנימי. לכן המטרה היא להגדיל את "מיפתח הזיכרון" שלנו, כלומר את היכולת שלנו לחבור לאני הנשמתי ולשלם שלנו ושל האלוהות ולהיזכר מי אנחנו באמת ומה הייעוד שלנו. באמצעות הגדלת מיפתח הזיכרון אנו מחזירים לעצמנו את היכולת לברוא, להפעים ולהטעין את עצמנו.
הגדלת מיפתח הזיכרון מאפשרת לנו ללמוד ולהבין מה נכון ספציפית עבורנו. ככל שנתחבר יותר לעצמנו אנו נמשך למזון התואם את מבנה הדנ"א שלנו. נרגיש בצורה חדה וברורה יותר אלו מערכות יחסים בריאות עבורנו, ממי כדאי להתרחק ואל מי כדאי להתקרב ונדע כיצד לנהל את התודעה שלנו בצורה בריאה וטובה יותר. בצורה זו אנו מאפשרים לחלקיקים, שמשחקים בגוף, "משחק הוגן". יש חשיבות רבה להקשיב לתחושות של משיכה ודחייה. היכולת להתנתק ממה שמזיק לנו היא יכולת שמתפתחת כאשר אנו מפתחים את המודעות ואת התודעה שלנו והיא דורשת "תאוצת התנתקות". היכולות שאנו רוכשים עם הגדלת מיפתח הזיכרון שלנו מאפשרות לנו להבריא את עצמנו ממקום של חיבור עמוק להגשמת מלוא הפוטנציאל והייעוד שלנו.
במה גישת האימון הרב רובדי מטפלת?
גישת האימון הרב רובדי מטפלת בכל מצבי החולי הגופניים, היא מאבחנת את מקור הבעיה ומוסרת את המידע הנחוץ על מנת לחזור לאיזון דרך מודעות ותודעה. נושא התזונה הוא מרכיב חשוב בגישה. באימון הרב רובדי מתאימים לאדם תזונה התואמת את המבנה הרגשי שלו.
הקורסים נוגעים בכל המחלות מעצם הבנת מבנה הרוח המשפיע על כל החומר. על פי גישת האימון הרב רובדי לכל איבר ישנה תודעה על פי קידוד וייעוד תפקודי ורגשי. תפיסה זו המחברת בין הרוח-תודעה של כל תא ואיבר לבין החומר מאפשרת הבנה עמוקה יותר של המחלות, החל מהבנת החומר התאי והחומר הבין תאי והיחסים בין התודעות שלהם וכלה בהבנת תפקודי המערכות והויסות שלהן, כאשר כל מערכת נשענת על מספר איברים להם תפקיד משותף. מעצם הבנת תודעת איברים ומערכות הגוף נלמדים בקורס משנת 2011 ייצוגי האיברים במערכות השונות, תודעת האיברים והמחלות הנקשרות אל איברים אלו.
מערכת התנועה שכוללת מבנה עצמות סוגי מפרקים, רקמות שריר, רצועות, גידים. ומחלות הנקשרות אליה: דלקות מפרקים ניוונית ושגרונית, פיברומיאלגיה, גאוט.
מערכת לב וכלי דם – מחזור הדם מרמז כיצד בן אדם מוביל תוכן רגשי, מעבד נתונים ונושף תוכן שמומש. מחלות קשורות: לוקמיה, לימפומה, אנמיה, מחלות לב, פוליציטמיה, לחץ דם.
מערכת הנשימה ואיברים כמו ריאות, עור ומחלות קשורות כגון אמפיזמה, אטופיק דרמטיטיס ועוד. היכולת להוביל חמצן ומזון לדם, היכולת לשחרר באמצעות פחמן דו חמצני תוכן שסיים את תפקידו.
מערכת השתן ואיברים כמו כליות, שלפוחית שתן, האחראיות על מערך פינוי הפסולת ושמירת איזון המלחים בגוף.
דגש מיוחד על כל מחלות הסרטן והגורמים הרגשיים להיווצרותן. זאת לצד יכולת הדרכה כיצד ליצור הבראה שלמה.
היכרות עם תודעות מערכת החיסון, כדוריות לבנות ומשמעותן, מערכת הלימפה, הטחול וכל מערך שנועד להשמיד פתוגנים מזיקים ולאפשר לגוף שקיפות שמגלה כל תוכן סורר.
מערכת הפרשה פנימית – אנדוקרינית – הורמונלית. מחלות קשורות: תת פעילות/היפר פעילות בלוטת התריס, קושינג, אדיסון, חוסר בהורמונים קורטיקוסטרואידים, קושינג עודף בהפרשת הורמונים בגוף, כל המחלות האוטואימוניות, כל מחלות הסרטן, סוכרת.
כל מחלות מערכת העצבים: טרשת נפוצה, אלצהיימר, פרקינסון ועוד.
ניסיון בפועל
נציגי השיטה מדווחים כי עד כה נצבר ניסיון בפועל בטיפול במצבים הבאים:
מחלות ניווניות של המוח כגון: טרשת נפוצה, עיכוב אלצהיימר, עיכוב פרקינסון, עיכוב טרשת אמיוטרופית צידית ׁׁ(ALS), דמנציה.
מחלות דלקתיות של המעי: קרוהן, קוליטיס, מעי רגיז, דלקות בקיבה, דלקות בתריסריון.
מחלות כרוניות במערכת השלד: דלקות מפרקים ראומטיות, ניווניות, גידים ורצועות, אוסטאופורוזיס, פריצת דיסק.
מערכת הנשימה: אמפיזמה, דלקות חוזרות בריאות, אסטמה, אסטמה של העור.
מערכת הדם: סרטן, אנמיה, פוליציטמיה ורה, לוקמיה, מחזור דם עורקי ורידי.
מערכת החיסון: כדוריות דם לבנות: נויטרופילים, לימפוציטים, מונוציטים, באזופילים, אאוזינופילים.
הטיפול על פי גישת האימון הרב רובדי מתחיל באבחון של "חוזה הנשמה", הגורם הרגשי למחלה, וה"דנ"א האנרגטי" של המטופל. לאחר האבחון מתחילים תהליך טיפולי המתייחס לכל אחד מן האלמנטים הללו בפני עצמו. לעיתים די בהבנת "חוזה הנשמה" או הגורם הרגשי למחלה על מנת להביא לריפוי ולעיתים יש צורך בתהליך ממושך יותר, בהתאמה מדוייקת של התזונה ובליווי רגשי. משך טיפול מקובל הוא כשישה מפגשים אולם כל מקרה לגופו.
הבנת חוזה הנשמה
הקורס הבסיסי והמתקדם נועדו בראש ובראשונה על מנת להבין את חוזה הנשמה ולקחת עליו אחריות.
"חוזה הנשמה" מתאר את הייעוד, ההסכמים וההתחייבויות שהנשמה שלנו לקחה על עצמה לפני שהגיעה לגלגול הזה. החוזה כולל בתוכו את האפשרות להגשמת הייעוד הספציפי שלנו ושל נשמות נוספות המעורבות בחיינו. "חוזה הנשמה" קושר בינינו לבין נשמות נוספות המתגלגלות איתנו באופן שיאפשר לכל המעורבים בדרמה של חיינו להתפתח ולפתח זה את זה. בחוזה ישנם נתיבי חיים אפשריים רבים. לדוגמה, יש אפשרויות שונות לבחירת בני זוג, אפשרויות שונות למצבי בריאות וחולי ו"תחנות יציאה" שונות מתוך הגלגול עצמו. יחד עם זאת, כל האפשרויות השונות מגולמות באופן שיכוון אותנו להגשמת הייעוד הספציפי שקבענו מראש כאופציה להתפתחות.
הבנת "חוזה הנשמה" יכולה לסייע מאד לתהליך הריפוי ובמקרים מסויימים זה כל מה שנחוץ לצורך הריפוי. כאשר אנו מבינים את "חוזה הנשמה" אנו יכולים לקחת אחריות מלאה על כל האירועים בחיינו. אנו מפסיקים להיות קורבן ומבינים שאין טעם להאשים אף אחד אחר במצב שלנו כיוון שאנו עיצבנו את חיינו מראש באופן שיאפשר לנו להתפתח. היכולת להקל על הסבל שלנו היא בידינו ונקבעת במידת האפשר בהתאם לבחירות שלנו.
לרוב, מחלה נוצרת כאשר קיים עיוות וזיוף בין ה"עצמי הנשמתי", אשר מחובר לייעוד, לבין "אני בחומר". המחלה יכולה להעיד על סטייה מהגשמת הייעוד. אולם, ישנם מקרים בהם המחלה עצמה היא חלק מן הדרמה שתוכננה מראש ומשרתת את ההתפתחות שלנו ושל הסובבים אותנו. תינוקות הנולדים עם מומים או פעוטות אשר חולים במחלות קשות אלו הן דוגמאות קיצון למצבים אשר תוכננו מראש על מנת לפתח את ההורים או אנשים נוספים אשר מעורבים בטיפול.
אילנה רוגל מממשת מיפתח זיכרון אשר מאפשר לה להבין במדויק את חוזה הנשמה של המטופל. בקורסים שלה היא מלמדת תבניות אופייניות של קשרי גוף-נפש המקשרות בין מחלות ספציפיות לבין אלמנטים נפוצים בחוזי נשמה. עצם ההבנה העקרונית כי קיים חוזה נשמה מביאה לשינוי תפיסה ולקיחת אחריות המאפשרת לכל יוצר מחלה גופנית לחולל הבראה.
הבנת הגורם הרגשי
על פי גישת האימון הרב רובדי כל מחלה נועדה להביא להתפתחות רגשית של החולה והסובבים אותו. כאמור, ישנן מחלות שנקבעו מראש כחלק מן הדרמה המתוכננת של חיינו וישנן מחלות שמתהוות במהלך הדרך כתוצאה מסטייה מן הייעוד שלנו ומטרתן להשיב אותנו למסלול ההתפתחות שלנו. הבנת ההתפתחות הרגשית הנדרשת יכולה לסייע מאד להחלמה מלאה. בספרים ובקורסים של רוגל נצבר ידע רב על הגורמים הרגשיים למגוון רחב של מצבים רפואיים והמאמנים בגישה נעזרים בידע זה לצורך האיבחון.
לדוגמא, מטופל עם בעיות עור: העור מסמל את הגבול בין האדם לסביבתו. הוא מפריד את האדם מאחרים. בעיה בעור מתייחסת לפריצת הגבול ולהתערבבות יתר, האדם מתערבב עם הדרמה עם האנשים שמעורבים בחייו, למשל עם בני משפחה. העור מפריד אותו מאחרים והדרמה שבתוכו יוצאת החוצה דרך העור. באימון ננסה למצוא דרכים שיאפשרו למטופל להציב ולשמור גבולות.
דוגמה נוספת: ילד החולה בלוקמיה, הוא ילד במובן הפיזי אך באותו זמן הוא נשמה ותיקה עתיקה שמגיעה לכדור הארץ עם חוזה התפתחות משפחתי. המחלה מייצגת ״דם כבוי״. החיים לא נחווים כחגיגה אלא כהתנהלות, שהיא ברובה שיגרתית ונטולת חוויות רגשיות. הנשמה מבקשת הרפתקה והתפתחות רגשית. בכך שהילד חולה, כלומר הוא מתנדב ברמה הנשמתית, הוא מעורר ומאפשר לכל משפחתו ובעיקר להוריו לצאת אל עבר מסע התפתחותי רגשי משנה חיים.
התאמת תזונה על פי "הדנ"א האנרגטי":
מושג הדנ"א המוכר לנו מתחום הביולוגיה מורחב בגישתה של רוגל אל מעבר לחומר. אנו יודעים שהדנ"א הפיזי מכיל את התורשה הביולוגית שלנו יחד עם כל המידע הנחוץ לבניית הגוף שלנו ותפקודו. בתפיסה הרווחת במדע כיום הדנ"א הפיזי מגדיר את המאפיינים והאופי הבסיסי שלנו לפני ההשפעה הסביבתית. ניתן להתייחס לדנ"א כסליל של מידע או כתוכנה שהמימוש שלו מתבטא ביצירת הגוף שלנו ובתפקודו. לפי רוגל, באופן דומה קיים עבור הנשמה דנ"א אנרגטי, המגדיר את האופי הבסיסי של הנשמה. הדנ"א האנרגטי הוא מידע או תוכן שהמימוש שלו מייצר את הנשמה עצמה ומאפשר לה לתפקד. כפי שהדנ"א הפיזי מורכב מנוקליאוטידים שצירופיהם השונים מאפשרים לנו ליצור אינספור וריאציות של גנים, כך הדנ"א האנרגטי מורכב מאותיות אשר מאפשרות ליצור אינספור וריאציות המגדירות את האופי הבסיסי של הנשמה האינדיבידואלית.
ניתן להתאים לכל אדם את התזונה המדוייקת עבור מבנה הדנ"א האנרגטי הספציפי שלו. לכל מזון יש תדר אופייני. לדנ"א האנרגטי הספציפי של כל אחד מאיתנו ישנם גם כן תדרים אופייניים. כאשר התדר של המזון תואם תדרים אופייניים של הדנ"א האנרגטי שלנו, נוצרת הרמוניה והמזון מתקבל בגופנו ללא התנגדות. לעומת זאת, כאשר התדר של המזון מנוגד לתדרים אופייניים של הדנ"א האנרגטי שלנו הרי שהגוף שלנו ירצה לדחות אותו והאינטראקציה ביניהם תהיה דיסהרמונית. אם נדע מאלו מזונות כדאי לנו להימנע ואלו מזונות תואמים את הדנ"א האנרגטי שלנו נוכל לסייע בתהליך ההחלמה ולמנוע את הישנות המחלה.
רוגל, מסוגלת לאבחן את הדנ"א האנרגטי ולהתאים לכל אחד את המזון המדוייק עבורו. מאמנים בגישתה יכולים להיעזר באיבחון של רוגל עצמה או להסתמך על ידע שנצבר בהתאמת מזונות למחלות ספציפיות. ידע זה נלמד בקורסים ונכתב בספריה של רוגל.
לדוגמה, לאדם הסובל מבעיות עור כדאי להימנע מאכילת ירקות סולניים כמו: חציל, פלפל, תפוח אדמה ועגבנייה. אדם הסובל מבעיה דלקתית בעור למשל, דרמטיטיס, מונחה להימנע מסוכר, כי סוכר מלבה דלקת בגוף. התאמה מדוייקת וספציפית יותר לאדם עצמו ניתן לקבל בפגישה אישית עם רוגל. יחד עם זאת, גם ההמלצות הכלליות יכולות לשפר את המצב ואף לפתור אותו.
הדרכה
קורס מטאפיזיקה רגשית
הקורס עוסק במבנה הרוח בגוף האנושי, בהכרה ולמידה של מושגים מטאפיזיים, בכללם – החומר האפל, האנרגיה האפלה, האתר והאנטי חומר במערכות הגוף השונות. קטגוריות אלו הן המפעימות רוח חיים בחומר.
הלמידה מתרחשת באופן אינטראקטיבי, תוך כדי הצגת ההקשר בין תופעות ומחלות בגוף הפיזי לגופים הנפשי והרגשי, הכרת מערכות גוף האדם והגורמים המשפיעים על תפקודם, הבנת התהליכים בגוף וזיהוי תופעות כולל קריאה נכונה של בדיקות דם, נגיעות קלות באסטרולוגיה, השפעת שם האדם והבחירה בו, דרכי התנהלות יזומה ותגובתית, ההשפעה על הגוף הפיזי ועוד. הבנת הקטגוריות מאפשרת לקבל סיוע ממוקד ומכוון מהרוח הצועדת לעולם לפני החומר המקובץ.
בקורס מוצגים סוגי מזון התואמים לטיפוסים שונים ולמצבי רוח ותדרי מזון התומכים בריפוי מחלות ספציפיות.
הקורס מאפשר להיפגש עם ידיעות הטבועות במעמקי הזיכרון הנשמתי של כל אחד מאיתנו ומאפשר לדלות מידע ותכנים מהספרייה הקוסמית למען יצירת בריאות שלמה.
הקורס מכיל מידע על תודעות הפלנטות, הספרות והאותיות המרכיבות את חוזה הנשמה לפעימת חיים. עוד בקורס מידע על חלקיקי מודעות ותודעה שבאים לידי ביטוי במוח האנושי, המחשבתי, הרגשי והפיזי. הקורס נועד להגדיל את מיפתח הזיכרון לרמה המירבית שהאדם מאפשר לעצמו בעידן זה. כל קורסי המתקדמים נוגעים באימון עצמי ותירגול מעשי, שמאפשר לכל אחד ואחת מהמשתתפים להוציא מהכוח אל הפועל תוכן מחשבתי ריגשי, אל מעבר לאופק הנראה לעין.
השיטה מבוססת על רתימת חלקיקי מחשבה/הרגשה תוך כדי שזירה בין קוגניציה אסוציאטיבית ואסוציאציה קוגניטיבית.
האימון מיועד לכל בני האדם המבקשים להתפתח כאן ועכשיו באמצעות שילוב האין זמן הנשמתי המהדהד בהוויה.
קורס אימון הינו המשך לקורס בסיס "מטאפיזיקה רגשית".
הקורס נועד הן לאימון עצמי והן למעוניינים לעסוק באימון באופן מקצועי.
חלק מעשי: ניתוחי מקרי חולי (כיתתיים) של מתנדבים המתארחים בשיעורים.
התיאוריה של הכל
קורס המיועד למדענים ואנשי מחקר מולטי-דיסציפלינריים. הקורס פונה גם למדענים תיאורטיים, יצירתיים וסקרנים, המבקשים לחבור אל תכנים שמעבר לזמן ולמרחב. הקורס מצריך התמצאות בפיזיקה, ביולוגיה, כימיה ורפואה ובעיקר נכונות והסכמה להתבונן על מציאות רב רובדית באמצעות המיספרה ימנית דומיננטית. הוא פונה לבעלי יכולת הבנה אינטואיטיבית ופתיחות מירבית גם אם המשמעות היא ניפוץ פרדיגמות מדעיות מוסכמות.
הקורס מתמקד בנושאים הבאים ומרחיב ככל שתודעת הקבוצה מאפשרת:
שופכים אור על חלקיקי מודעות ותודעה שאינם מוגבלים במהירות האור ועל סיבי/קורי תודעה שהגיע זמנם להיחשף לצורך הבנת ויצירת ה"תיאוריה של הכול'.
בודקים מה הם חלקיקי קרינת כבידה אנרגטיים על פיהם מתגבש האטום בחומר.
בודקים את השדה האנרגטי הנושא חלקיקים אלו עוד בטרם מתמצק חומר.
דנים בפאזה המגשרת ומקשרת ברובד המאפשר אינטראקציה ואינטגרציה בין חלקיקי קרינת כבידה לחלקיקים אלקטרומגנטיים ובשדה הנושא חלקיקים אלו: שדה "אלקטרו חלש"
עוסקים בשזירה הקוואנטית בין הרובדים השונים במבנה הקוסמוס ההולוגרמי והקוסמוס המגובש בו זמנית. בהרכב החומר האפל, האנרגיה האפלה והאתר מבראשית.
דנים בחומצות אמינו במסגרת 61 קודונים ועוד 3 קודוני סיום.
פוגשים את 120 יסודות הטבלה המחזורית, אשר 118 מהם מתגבשים לחומר בצורות צבירה שונות.
דנים בעדשת כבידה כפולה המאפשרת גיבוש של חומר ברמות צפיפות שונות (חומר נראה ובלתי נראה).
לסיום, נדון ביכולת לרפא מחלות מוח באמצעות אינטראקציה בין תדרי כבידה לתדרים אלקטרו-מגנטיים.
הארה: הקורס מהווה בסיס לגיבוש קבוצת מדענים במסגרת PIH-FOUNDATION , קבוצה המבקשת להיות ראש גשר בדרך לריפוי מחלות מוח (בשלב זה, מחלת פרקינסון), באמצעות פרוצדורה שמבקשת להתממש כאן ועכשיו.
בקורס נכיר האחד את השני – כולנו – המבקשים לתרום להתפתחות מודעתית תודעתית אל מעבר לאופק הנראה לעין.
לימור תמיר, מנהלת מרכז "מגדלור" ומאמנת בכירה להחלמה בגישת האימון הרב רובדי שפיתחה אילנה רוגל. למדה אימון אישי באוניברסיטה הפתוחה אצל ד"ר מירה חניק, ומשנת 2010 מנהלת את מרכז "מגדלור". לימור מאמנת בכל מצב רפואי/בריאותי, כאשר האדם הינו צלול ויכול לצאת אל עבודה מודעתית תודעתית. מחלות סרטן, מערכת העצבים, מערכת העיכול, מפרקים, עור וכו'. כמו כן, מניעה לשינוי תפישתי גם אצל אנשים "בריאים" פיזית. [↩]
נציגת השיטה מדווחת כי השיטה מטפלת במקרים הבאים: כאשר יש רצון לשפר את הזוגיות הקיימת, כאשר הזוגיות עולה על שרטון ונתקעת ויש רצון לייצר התקדמות ביחסים, כשרוצים לשפר את התקשורת בין בני הזוג, כשרוצים לנקות מהזוגיות משקעים מהעבר, כשזוגות עומדים לפני החלטה אם להמשיך יחד או לא ורוצים לעשות זאת ממקום שלם, כשזוגות רוצים למצוא דרך להיפרד באופן נעים יחסית, כאשר אחד מבני הזוג מעוניין לקדם את הזוגיות וכאשר אנשים רוצים זוגיות ולא מצליחים לייצר אותה. השיטה מאפשרת לעבוד על זוגיות קיימת עם או בלי שיתוף הפעולה של בן הזוג וגם עוזרת לייצר זוגיות למי שאין כזו.
ניסיון בפועל: נציגת השיטה מדווחת כי נצבר ניסיון רב בפועל בכל התחומים שפורטו לעיל. להרחבה ראו סעיף "ניסיון בפועל" תחת הכותרת "במה שיטת 'זוגיות הרמונית' מטפלת".
מספר המטפלים
עד כה הוכשרו בשיטה מטפלים מעטים, וכיום עובדים לפיה ארבעה מטפלים. הספר על השיטה, המצוי בימים אלו בשלבי הכנה, ישמש בסיס ידע חשוב לקורסי המטפלים הבאים. מערך ההדרכה למטפלים בשיטה צפוי להתחדש בקרוב. קישור לרשימת המטפלים הפעילים
מקור השיטה
שיטת "זוגיות הרמונית" פותחה במלואה על ידי איריס סובינסקי בהתבסס על רעיונות מתוך תורתו של ד"ר קרל גוסטב יונג. בהמשך לד"ר יונג, השיטה מבוססת על העבודה של הפסיכולוגית היונגיאנית ד"ר קלאריס פינקולה אסטס. בנוסף, סובינסקי שאבה השראה מתוך עבודתו של ד"ר רודולף שטיינר. לפירוט ראו סעיף "היסטוריה".
ביסוס מדעי
שיטת "זוגיות הרמונית" מתבססת בין היתר על עבודתו המדעית הידועה של ד"ר קרל גוסטב יונג. טרם בוצע מחקר ספציפי על החידושים המובאים בשיטה עצמה.
כותבת המאמר
איריס סובינסקי, נשואה ואם לשניים, מאמנת אישית וזוגית, מטפלת בחסימות רגשיות ובריפוי טראומות, מנחת קבוצות ומפתחת השיטות "זוגיות הרמונית" ו"המפגש הפנימי".
פועלת בתחום הריפוי של יחידים, זוגות ומשפחות בנושאים של זוגיות, הגשמה, איזון בין רוח וחומר, הורות, אנשים רגישים מאוד, הורות לילדים רגישים מאוד, פתיחת חסימות רגשיות, ריפוי דיכאון וחרדה וריפוי טראומות.
למדה מדעי המחשב בטכניון, אימון הוליסטי, ריפוי בעזרת שחזור טראומות, הנחיית קבוצות הוליסטית, אנתרופוסופיה, מבוא לפסיכותרפיה בודהיסטית ורפואה גרמנית חדשה.
כותבת מאמרים שניתן לקרוא במידעון ובאתר "בית זוגיות וחיים הרמוניים"1 וכן ספר על שיטת "זוגיות הרמונית" שיֵצא לאור בהמשך.
השיטה
תמצית
שיטת "זוגיות הרמונית" מאפשרת ריפוי של היכולת לפעול בעולם ממקום מאוזן ושיפור של יכולות אישיות נוספות בעזרת עבודה על היחסים בין החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש של האדם. השיטה מחזקת את המרכז של האדם ומאפשרת לו לחיות באותנטיות גם בתוך זוגיות.
שיטת זוגיות הרמונית של סובינסקי יעילה בטיפול במצבים שונים ובשלבים שונים של הזוגיות:
משפרת את הזוגיות הקיימת
מייצרת התקדמות ביחסים כשהזוגיות עולה על שרטון
משפרת את התקשורת בין בני הזוג
מנקה את משקעי העבר
מאפשרת החלטה ממקום שלם לזוגות שעומדים לפני החלטה האם להמשיך יחד
מאפשרת פרידה נעימה יותר לזוגות שלא מצליחים לייצר זוגיות טובה
מאפשרת פיתוח של היכולת להגיע ולהיות בזוגיות למי שלא מצליח
בנוסף, השיטה מאפשרת:
שיפור התקשורת הפנימית והחיצונית
למידה של תקשורת win-win שבה כל אחד מהצדדים יכול לקבל מענה לצרכיו
יצירת היכרות ומענה לצרכים הבסיסיים של האדם
שיפור יכולת התקשורת והביטוי של האדם בחייו
איזון האדם בין רוח לחומר
פעולה מאוזנת בעולם מתוך חזון
שיפור יכולת ההגשמה שלנו בעולם
שיפור היכולת להתחבר לאותנטיות שלנו
שיפור היכולת לגייס עזרה מחוץ לנו
השיטה מתבססת על התפיסה של ד"ר קרל יונג לגבי ה"אנימה" (הצד הנשי הפנימי של הגבר) וה"אנימוס" (הצד הגברי הפנימי של האישה), שנמצאים בנפש האדם, וגם על התפיסה האנתרופוסופית של ד"ר רודולף שטיינר בנוגע להתפתחות האינדיבידואל. סובינסקי אימצה את תפיסותיהם הכלליות לגבי נפש האדם ומצאה דרכים חדשות לשלב וליישם אותן בטיפול זוגי.
השיטה מאפשרת לעבוד על זוגיות קיימת עם או בלי שיתוף הפעולה של בן הזוג ועוזרת גם לייצר זוגיות למי שמעוניין למצוא זוגיות.
שם השיטה
השם זוגיות הרמונית מתייחס לשני אלמנטים:
הראשון הוא התלות בהימצאות הרמוניה בין החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש של כל אדם, ובין נוכחות של הרמוניה בזוגיות שלו, ומתבסס על מודל ה"אנימה" וה"אנימוס" של יונג.
השני הוא הקשר בין ההרמוניה הפנימית של האדם מול עצמו, כשהוא חי את האינדיבידואליות שלו, ובין הימצאות הרמוניה בזוגיות שלו. הרמוניה פנימית נוצרת כאשר האדם חי את חייו ביושרה, אותנטיות והגשמה של ייעודו בעולם ובהתאם לאמת שלו. חלק זה מתבסס על המודל האנתרופוסופי של שטיינר בנוגע להתפתחות האינדיבידואל.
במפגש הראשוני בין שני בני אדם שחונכו על פי ערכי התרבות הפטריארכלית יש לכאורה סתירה בין הצרכים של בני הזוג. הסתירה נעוצה באמונות מהעבר לגבי הצרכים שלנו והיא אינה חלק אמיתי מהמציאות היום.
קיימת בתוכנו מערכת יחסים בין שני חלקים שונים לחלוטין שלכל אחד מהם צרכים שונים לחלוטין (הגברי והנשי שבתוך הנפש). העבודה של בניית היחסים בין החלק הגברי והחלק הנשי שבתוכנו, מאפשרת לנו למצוא וליצור את אותם יחסים עם בן הזוג שלנו ולקבל את השונות של בני הזוג במקום כבעיה, כדבר מבורך.
מפתחת השיטה
איריס סובינסקי, ילידת 1961. סובינסקי מעידה כי רוב חייה היא מצויה בתהליכי התפתחות, צמיחה וחיבור לעולם הרוח והנפש. כמו כן היא בזוגיות יותר מ-30 שנה.
1988-1978: מפתחת תוכנה בחברות היי-טק שונות.
2002-1989: מנהלת איכות בארגוני היי-טק, בין השאר בתפקיד סמנכ"לית איכות בסניף הישראלי של החברה הבינלאומית OCTEL.
2011-2002: למדה אימון הוליסטי והנחיית קבוצות הוליסטית במרכז של ליאה ארד, אימנה זוגות ויחידים, מאמנים ומנחים והנחתה סדנאות התפתחות. השתתפה בהקמה ובניהול של המרכז להתפתחות וריפוי, שנקרא בזמנו "המשכן בשביל הנשמה" בניהולה של ליאה ארד, הנחתה בסדנת ההתפתחות הרגשית-רוחנית של המקום, השתתפה בהבניה ובהנחיה של קורס המנחים של המרכז וליוותה מאמנים ומנחים בתחילת דרכם.
2015-2011: עבדה יום בשבוע עם הפסיכיאטר ד"ר חנן גולדמן כשותפה לטיפול.
בשנת 2010, לאחר שיצא הספר אדם רגיש מאוד – לצמוח כשהעולם מציף אותך2 , גילתה שהיא עצמה "אדם רגיש מאוד". סובינסקי התמחתה בעבודה עם אנשים וילדים רגישים מאוד וגם בליווי משפחות שלומדות כיצד לאפשר איכות חיים לבני המשפחה הרגישים מאוד.
במשך עשרות שנים למדה בודהיזם בדרכים שונות, תרבות אינדיאנית ובעיקר עבודת נפש בתרבויות שונות.
סובינסקי נחשפה לכתבים של ד"ר קרל גוסטב יונג ושל פסיכולוגים יונגיאנים אחרים ושילבה את הגישה של יונג לארכיטיפים3 של הנפש כבסיס מרכזי בעבודתה ובשיטות שפיתחה.
משנת 2004 היא מפתחת את שיטת זוגיות הרמונית ואת שיטת המפגש הפנימי וכיום היא בתהליכי הוצאה לאור של ספרה הראשון על שיטת "זוגיות הרמונית".
משנת 2008 היא מעבירה סדנאות בשיטת "זוגיות הרמונית" כולל סדנאות למאמנים ולמטפלים בשיטה.
"משכן בשביל הנשמה" בניהולה של הפסיכולוגית ליאה ארד – אימון הוליסטי, טיפול באמצעות שחזור טראומות והנחיית קבוצות
לימודי אנתרופוסופיה – במשך ארבע שנים, בהנחיית ד"ר ישעיהו בן-אהרון
"כלים שלובים" – קורסים בנושאי ריפוי בראייה האנתרופוסופית ופסיכוסופיה
מכון "קרונה" מאנגליה – קורס מבוא ללימודי פסיכותרפיה בודהיסטית
מכון "דמות" – סדנאות בפסיכותרפיה בודהיסטית
"הרפואה הגרמנית החדשה" בהנחיית ד"ר עידן סער – למדה את הקורס על מחלות פיזיות והקשר שלהן לנפש ואת הקורס על מחלות נפש
"אנטומיה יישומית" אצל אייל שמש
במשך השנים למדה שיטות ריפוי נוספות, כגון רייקי, תזונה טבעית, ריפוי נפשי בראי האנתרופוסופיה, פרחי באך ועוד
במשך שנים רבות הידע שצברה מתפרסם במאמרים4 רבים ובמידעונים5 באתר שלה6 . שנים אחדות פרסמה מאמרים בירחון אדם עולם7ובשנים האחרונות כתבה ספר על השיטה "זוגיות הרמונית", שמצוי כיום בתהליכי הוצאה לאור.
סובינסקי עושה שימוש באתר שלה כבמאגר ידע זמין לכולם כדי להפיץ את הידע הרב שצברה לכל מי שזקוק לו.
כיום היא פועלת בתחום הריפוי של יחידים, זוגות וקבוצות בנושאים של זוגיות, הורות, אנשים רגישים מאוד, הורות לילדים רגישים מאוד, פתיחת חסימות רגשיות, ריפוי דיכאון וחרדה וריפוי טראומות. היא מתמחה בעבודה עם "אנשים רגישים מאוד" (Highly Sensitive People) ובעבודה במקומות העמוקים של הנפש ("עבודת מעמקים") בשיטת "זוגיות הרמונית" והכלי "המפגש הפנימי", שאותם פיתחה.
היסטוריה
שיטת זוגיות הרמונית צמחה והתפתחה מתוך חייה האישיים של איריס סובינסקי, דרך האתגר שהציבה הזוגיות הפרטית שלה, שהתחילה בשנת 1990.
סובינסקי מספרת כי מתחילת הזוגיות היה ברור לה ולבן זוגה שהתפתחות היא שם המשחק והכלל המרכזי בחיים בכלל ובזוגיות בפרט. בכל פעם שפגשה אתגרים בזוגיות, גם הקשים שבהם, היא החליטה שאינה מוכנה להחמיץ את ההזדמנות ללמוד ממה שקורה ואחר כך להחליט כיצד להמשיך. סובינסקי מעידה כי בכל פעם שנעזרה באתגר הזוגי להתפתחות, חייה והזוגיות שלה השתפרו.
במקביל התחילה ללמוד דרכים רוחניות, כמו בודהיזם, ואימצה את הרעיון של שימוש בכל אירוע בחיים להתפתחות האישית שלה. היא מספרת כי התחילה לראות כיצד אירועים שקרו כאילו "נתפרו" למען ההתפתחות שלה. מתוך כך יכלה להשתמש טוב יותר באירועי החיים שחוותה ולמצות את האתגרים שהחיים והזוגיות הביאו לפתחה.
סובינסקי למדה אימון הוליסטי וכאשר אימנה אחרים גילתה את ההשפעה הרבה שנודעת לניסיון שלה בהתמודדות עם אתגרי הזוגיות על חיי המתאמנים ועל הזוגיות שלהם.
בזכות האתגרים והלימוד מתוך הזוגיות שלה יצרה סובינסקי כלים לבניית זוגיות והבנות נוספות בנושאי זוגיות, שבהם נעזרה בעבודה עם המתאמנים שלה. בשלב מסוים, סיפרה, מתאמנים ביקשו שתתחיל לעבוד איתם ועם בני זוגם על הזוגיות שלהם.
אחד הספרים שהשפיעו עליה מאוד היה רצות עם זאבים מאת ד"ר קלאריס פינקולה אסטס8 . המחברת מציגה בספר את היחסים הפנימיים שבתוך הנפש שלנו, ומתמקדת ביחסים של הגברי והנשי הפנימיים ובתהליכי הריפוי שיחסים אלה יכולים לאפשר.
ד"ר קרל גוסטב יונג
כבר ב-1995, למדה סובינסקי לעומק מתוך כתביו של ד"ר קרל גוסטב יונג על תגליתו בנושא הארכיטיפים הפנימיים שבתוך נפש האדם, ובייחוד ה"אנימה" וה"אנימוס" שמייצרים את מודל הגברי והנשי בתוכנו. למידה זו הפגישה אותה שוב עם הרעיון של חלקים פנימיים באדם, הקשורים לזוגיות ומשפיעים עליה9 .
משנת 2003, במהלך עבודתה עם הפסיכולוגית ליאה ארד, פגשה סובינסקי את האפשרות למפגש אינטימי של האדם עם החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש שלנו בעזרת דמיון מודרך. מפגש זה היווה בסיס להבנה של האפשרות ליצור קשר עם חלקים אלו ולפתח דרך לכינון יחסים בריאים בין החלקים הגברי והנשי שבנפש האדם. בנוסף, היא החלה לחקור את השפעתה של מערכת היחסים הפנימית הזו על הזוגיות שמחוץ לנו ועל יכולות נוספות הקשורות ליחסים הפנימיים, כמו תקשורת והגשמת חזון.
ד"ר רודולף שטיינר
משנת 2004, למדה אנתרופוסופיה ופסיכוסופיה (המקבילה של ד"ר רודולף שטיינר10 לפסיכואנליזה של פרויד), שאפשרו לה גישה מכבדת ועדינה מאוד לנפש האדם. גישה מכבדת ועדינה היא תנאי הכרחי לכך שהנפש תיענה לבקשה שלנו לעבוד איתה ולעזור לה לקדם את תהליכי הריפוי הנפשיים. צורת העבודה הזו מאפשרת למערכת הריפוי של הנפש להשתחרר ולפעול מעצמה למען הריפוי הפנימי.
"השחר של העידן החדש"/חגית בן שחר
משנת 2008, חקרה סובינסקי את יחסי הגברים והנשים לאורך ההיסטוריה והתמקדה בהבנת העבר וההתפתחות של האנושות דרך האנתרופוסופיה וספרים אחרים, כמו השחר של העידן השלישי מאת חגית בן-שחר11 . ההבנה של השפעת התרבות הפטריארכלית על נפש האדם הפרטי ותפקודו במציאות אִפשרה לה להבין חלק מהבעיות שנוצרו בין החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש.
אחד הדברים הקריטיים שהבינה הוא הקשר וההשפעה של הנתק המצוי בלב הזוגיות בחברה שלנו וחוסר התקשורת בין בני זוג, לנתק הקיים בין הפן הנשי והפן הגברי בתוכנו פנימה. כשהפן הגברי הפנימי מתעלם מן הפן הנשי הפנימי, אנו מנותקים מהאינטואיציה ומההנעה הפנימית שלנו ויש מתן עדיפות וקדימות לחיים הפיזיים (אפיון גברי) על פני החיים הרגשיים והקשר שלנו לעצמנו (אפיון נשי). במערכות זוגיות רבות אנו רואים את אותן תופעות – גם חוסר יכולת לייצר תקשורת וגם חוסר באינטימיות, שהינם מהחוסרים הגדולים אצל זוגות רבים כיום. במצב זה נדמה שכל ניסיון לקיים זוגיות נדון לכישלון (ראו מאמרים "יחסי הכוחות בין גברים ונשים לאורך ההיסטוריה והשפעתם על הזוגיות"12 ) .
על פי ד"ר שטיינר (אנתרופוסופיה), בעולם פועלים שני תהליכים שמשפיעים אחד על השני: תהליך האינדיבידואציה הפרטי, שמשפיע בעיקר על האדם וסביבתו, ותהליך כלל אנושי, שנוצר מהעובדה שאנשים רבים הופכים לאינדיבידואלים בו בזמן ומייצר תהליכים ברמת האנושות כולה. הקשר שמציין ד"ר שטיינר בין התפתחות האנושות, התפתחות של האדם היחיד וההתפתחות של תהליך האינדיבידואציה הכלל אנושי הוביל את סובינסקי להבנת הקשר בין הזוגיות כפי שהייתה מקובלת בעולם עד לאחרונה ובין השינוי בזוגיות שמתבקש בזמננו. כיום, כולנו מתפתחים להיות בני אדם אינדיבידואליים. התפתחות זו מקבילה גם לשונוּת של החלקים שבתוך הנפש. בעזרת יחסי החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש, כשהם פועלים באחדות, נוצר מודל חדש גם לזוגיות שמתאימה לשני אינדיבידואלים. זוגיות זו קשורה לצורך הבסיסי שלנו היום להיות חופשיים להיות מי שאנו באופן אותנטי ולפעול למען הערכים שאנו מאמינים בהם13 .
הניסיון שצברה סובינסקי לאורך השנים והעבודה שעשתה בתוך הזוגיות שלה עזרו לה לחשוף אפשרויות חדשות בזוגיות. בין השאר גילתה את הדברים הבאים14 :
הצורך בשינוי מבנה הזוגיות בעקבות הופעת האינדיבידואליות
מה צריך לקרות בזוגיות כדי להתאים אותה לאנשים אינדיבידואליים
האפשרות לפגוש את החלקים הגברי והנשי של הנפש בוויזואליזציה (סוג של דמיון מודרך)
הקשר בין יחסי הגברים והנשים בהיסטוריה למצב היחסים בין החלקים הגברי והנשי של הנפש
מה הם התפקודים המלאים של החלקים הגברי והנשי של הנפש
הדרך להביא את החלקים הגברי והנשי של הנפש למערכת יחסים בריאה ומתפקדת באופן מלא
הקשר וההשפעה של יחסי החלקים הגברי והנשי של הנפש על הזוגיות
היכולת לשנות ולרפא זוגיות בעזרת שינוי היחסים בין החלקים הגברי והנשי של הנפש
הקשר בין החלקים הגברי והנשי של הנפש ובין אפשרות ההגשמה של חזון
ריפוי וחיזוק נושא ההגשמה של האדם בעזרת ריפוי היחסים בין החלקים הגברי והנשי של הנפש
איזון האדם בין רוח וחומר בעזרת ריפוי היחסים בין החלקים הגברי והנשי של הנפש
הקשר בין ריפוי היחסים של החלקים הגברי והנשי של הנפש ובין ריפוי היחסים בין גברים ונשים בעולם בכלל
מודלים של הגוף והנפש
השיטה זוגיות הרמונית מבוססת על המודל של ד"ר קרל גוסטב יונג, שעל פיו נפש האדם מכילה חלקים ארכיטיפיים15 הפועלים בתוכו ומשפיעים עליו, ובפרט ה"אנימה"16 וה"אנימוס"17. בהמשך לד"ר יונג, השיטה מבוססת על עבודתה של הפסיכולוגית היונגיאנית ד"ר קלאריס פינקולה אסטס, המפורטת בספר שכתבה רצות עם זאבים8 . השיטה מאפשרת עבודה על היחסים בין החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש הן במטרה לשפר את חייו של האדם בינו לבין עצמו והן כדי לשפר את מערכות היחסים שלו במציאות.
מודלים אלו אפשרו לסובינסקי לפתח כלי לוויזואליזציה (הפיכתם לחזותיים) של חלקים בתת-מודע שלנו באמצעות דמיון מודרך. ויזואליזציה של חלקים בתת-מודע מאפשרת לנו:
לדבר עם החלקים שבתת-מודע
לחוש את מצבם
לעזור לחלקים של התת-מודע לשפר את מצבם
לעזור לחלקים של התת-מודע לשפר את היחסים בינם לבין עצמם
לכל חלק בתת-מודע שלנו נועד תפקיד מסוים למעננו, והוא מתאפיין ביכולות ובצרכים משלו, הקשורים לתפקיד שלו. לפיכך גם לחלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש שלנו יש תפקידים, יכולות וצרכים ייחודיים לכל אחד מהם. דוגמאות לצרכים של החלק הגברי הפנימי: תזונה נכונה, מנוחה, כבוד לקצב המתאפשר כשפועלים במציאות. דוגמאות לצרכים של החלק הנשי הפנימי: זמן להביא את החזון, זמן לארגן את הנפש כדי שתוכל להתמודד עם הגשמת החזון, הקשבה לחזון שלה, כבוד לדרך שבה היא פועלת.
כל חלקי הנפש שלנו נוצרו כדי לשרת אותנו ומטרתם לסייע לנו, לפעמים הם זקוקים לעזרה מאיתנו לשם כך.
באמצעות הוויזואליזציה ניתן ליצור קשר עם החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש ולעזור לכל אחד מהם לאזן את עצמו ולקבל את מה שהוא צריך. על ידי מילוי הצרכים של כל אחד מחלקי הנפש ישתפר התפקוד שלהם למעננו לתפקוד מיטבי.
בעזרת היכרות עם החלקים שבנפש על כל מרכיביהם אנו יכולים לשפר את אופן פעולתם:
החלק הנשי אחראי על החיבור שלנו לחזון, חיבור לדמיון, לריפוי של הנפש ולעזרה חיצונית לפעולה שלנו בעולם
החלק הגברי אחראי על ההוצאה לפועל של החזון במציאות ועל הגדרה של העזרה החיצונית שהוא זקוק לה כדי להגשים אותו
כפי שראינו, החלק הגברי שבתוכנו אחראי על החיבור שלנו לפעולה בעולם הפיזי, כך שהאיזון והריפוי שלו מאפשרים לנו לשפר את האופן שבו אנו מחוברים למציאות ופועלים בעולם.
בהתאם, החלק הנשי שבתוכנו אחראי על החיבור שלנו עם עצמנו ועם עולם הרוח, כך שהאיזון והריפוי שלו מאפשרים לנו את הדברים הבאים: להגדיל את יכולת הריפוי הפנימית של הנפש ולשחרר את מערכת הריפוי של הנפש לפעול למען הריפוי שלנו באופן טבעי; לשפר את היכולת להשתמש בדמיון, ליצור חזון ולהכין אותנו להגשמתו במציאות. החלק הנשי מכין אותנו להגשמת חזון במציאות, בעוד שהחלק הגברי מבצע את החזון בפועל.
דוגמה:
כשמיכל (שם בדוי) הגיעה אליי לקליניקה, היא ידעה לחלום והיה לה חזון שהיא מאוד רצתה להגשים. אולם כאשר הייתה מנסה להגשים את חלומותיה וחזונה במציאות, הרגישה אבודה. בוויזואליזציה של חלקי הנפש לפי שיטת "זוגיות הרמונית" פגשה מיכל את החלק הגברי הפנימי שלה, שהיה עייף ומבולבל. מערכת היחסים בין החלק הגברי של הנפש לחלק הנשי של הנפש אצל מיכל הייתה מבוססת על דיכוי וכוחניות, ולא הייתה ביניהם שותפות ולא תקשורת. פעולותיו של החלק הגברי אצל מיכל, שאחראי על הפעולה במציאות וההגשמה של החזון שלה, היו חלשות. שיפור היחסים בין החלקים הפנימיים אִפשר לה לתת לחלק הגברי את מקומו, לכבד אותו ולמלא את צרכיו. בעקבות זאת התחזק כוחו של החלק הגברי הפנימי של מיכל, והיחסים בין החלקים הפנימיים השתפרו. כך יכלה מיכל לייצר בתוכה את התיאום ביניהם, שאִפשר לה לתפקד במציאות באופן מיטבי ולהגשים את החזון שלה ודברים נוספים שרצתה.
יחסי הגברים והנשים לאורך ההיסטוריה בתרבויות שונות ידעו זעזועים וקשיים רבים. קשיים אלו מוטמעים אצל רוב האנשים בתוך יחסי הגברי והנשי הפנימיים שלהם ובעזרת הידע המתאים והוויזואליזציה, אנו יכולים לנקות את ההיסטוריה האנושית מתוך היחסים הפנימיים האלה ומתוך מערכות היחסים שלנו במציאות. גם היחסים בין ההורים בבית שבו גדלנו מוטבעים בתוך היחסים בין החלקים הגברי והנשי שלנו. הם משפיעים מאוד על יכולתנו לייצר זוגיות ולפעול בעולם באיזון בין רוח וחומר. אותה ויזואליזציה של החלקים הללו מאפשרת לנו לכונן מערכת יחסים בריאה ומאוזנת ביניהם, שמסייעת לכל אחד מן החלקים להביא את הטוב ביותר שלו, ולנו – לבנות זוגיות בריאה ומיטיבה.
היכולת המתפתחת של החלקים הפנימיים לייצר ביניהם תקשורת, מסייעת לנו גם באתגרי התקשורת החיצונית כשאנו פועלים בעולם וגם בתוך הזוגיות שלנו.
מתוך עבודת הגישור בין החלקים הכל כך שונים בתוכנו, מתאפשרים יחסים של כבוד הדדי ושיתוף פעולה פורה, על אף השונות ביניהם. בכך מתפתחת היכולת שלנו לחיות בתוך זוגיות עם אדם שונה מאיתנו מתוך כבוד ויצירת שותפות בריאה, שמפיקה הנאה מהייחודיות של כל אחד מבני הזוג.
דוגמה:
רונית (שם בדוי) גדלה בבית שבו הוריה היו נוהגים לריב ביניהם, ולאחר כל ריב היו מפסיקים לדבר זה עם זה יותר מחודש. כאשר יצרה רונית זוגיות, היא חזרה על אותה התנהלות עם בן זוגה. ברגע שהופיעה אי-הסכמה שגרמה לריב ביניהם, היא הפסיקה לדבר איתו תקופות ארוכות.
ההתנהלות של הוריה של רונית הופנמה למערכת היחסים בין החלקים הגברי והנשי שבתוכה ולכן היא התנהלה באופן דומה בזוגיות שלה. בטיפול, רונית עבדה על ריפוי היחסים של החלקים הגברי והנשי שבתוכה, על מנת שיוכלו לתקשר גם במצבים של אי-הסכמה. ריפוי פנימי זה הוביל גם לשינוי ההתנהלות של רונית בתוך הזוגיות שלה.
לדברי ד"ר רודולף שטיינר, האינדיבידואליות של בני האדם הינה מצב חדש יחסית בהיסטוריה האנושית. הזוגיות שפגשנו עד כה הייתה פטריארכלית ושתלטנית באופנים שונים. זוגיות פטריארכלית כמעט אף פעם לא התנהלה כזוגיות בין שווי זכויות, שהינם שונים במהותם. השינוי במצב האינדיבידואליות בעולם משפיע גם על הזוגיות ודורש מאיתנו לייצר מודל זוגיות של שווי זכויות שהם שונים במהותם.
השונות בין החלקים הפנימיים, תפקידיהם השונים וצרכיהם השונים, מקבילים גם לשונות האינדיבידואלית של בני זוג. כשאנו בונים בתוכנו זוגיות מאפשרת בין החלקים הפנימיים, אנו יוצרים מודל לזוגיות של אינדיבידואלים גם עם אנשים מחוץ לנו.
היכולת לעבוד על הזוגיות דרך החלקים הפנימיים מעניקה לאדם הן חופש פעולה והן אפשרויות חדשות במקרים הבאים:
מי שמצויים בזוגיות ובני זוגם אינם רוצים לפעול למען שיפור הזוגיות, יכולים לייצר בעצמם התקדמות ושיפור מעשי בזוגיות גם ללא השתתפות בני הזוג.
יצירת מערכת זוגית שלא התאפשרה קודם לאנשים אשר רוצים זוגיות ואינם מצליחים לבנות.
האפשרות שהשיטה פותחת בפני אנשים לראות את הנעשה בתוכם ולהבין מה מפעיל אותם הינה מרגיעה, מייצרת שיתוף פעולה בטיפול ומשנה את התפיסה שלהם לגבי הזוגיות, בני זוגם וה"תפקיד" של בני זוגם בחייהם. השיטה עוזרת לנו לזהות את הצרכים הבסיסיים שלנו, לכבד אותם ולתת להם מענה מדויק.
הפרספקטיבה שמתאפשרת לאדם – להביט על חייו ועל הזוגיות שלו דרך החשיפה של היחסים בין הגברי והנשי שבתוך הנפש, מאפשרת לו להבין את חייו באופן אחר ומגדילה את היכולת לשפר את חייו. בזכות הפשטות הזו הוא יכול להבין ולתקשר טוב יותר את מה שהוא חש וצריך. פשטות זו מוציאה את הדרמה מתוך התמונה, ומאיצה ומקלה את תהליך ההתפתחות והריפוי של אותו אדם ושל הזוגיות שלו.
בנוסף, דרך זו מאפשרת לאדם לחוש חופשי יותר לחיות את חייו באופן אותנטי כמו גם לבן זוגו.
במה מטפלת שיטת "זוגיות הרמונית"?
השיטה מטפלת במקרים הבאים: כאשר יש רצון לשפר את הזוגיות הקיימת, כאשר הזוגיות עולה על שרטון ונתקעת ויש רצון לייצר התקדמות ביחסים, כשרוצים לשפר את התקשורת בין בני הזוג, כשרוצים לנקות מהזוגיות משקעים מהעבר, כשזוגות עומדים לפני החלטה אם להמשיך יחד או לא ורוצים להגיע להחלטה ממקום שלם, כשזוגות רוצים למצוא דרך להיפרד באופן נעים יחסית, כאשר בן זוג אחד מעוניין לקדם את הזוגיות וכאשר אנשים רוצים זוגיות ולא מצליחים לייצר אותה.
השיטה מאפשרת שיפור של התקשורת הפנימית והחיצונית, למידה של תקשורת win-win שבה כל אחד מהצדדים יכול לקבל מענה לצרכיו, יצירת היכרות ומענה לצרכים הבסיסיים של האדם, שיפור יכולת התקשורת והביטוי של האדם בחייו, איזון האדם בין רוח לחומר, פעולה מאוזנת בעולם מתוך חזון, שיפור יכולת ההגשמה שלנו בעולם ושיפור היכולת לגייס עזרה מחוץ לנו למה שחשוב לנו בחיים.
השיטה מאפשרת לעבוד על זוגיות קיימת עם או בלי שיתוף הפעולה של בן הזוג וגם עוזרת לייצר זוגיות למי שאין כזו.
ניסיון בפועל
בכל המצבים הנפשיים, שבהם נכתב כי השיטה מטפלת, נצבר כבר ניסיון בפועל. להלן רשימה של תחומי הטיפול:
עזרה בתהליך פרידה באופן נעים כשמגיעים להחלטה שאין מנוס מכך (גם זה קורה)
שיפור ביכולת הריפוי של הנפש
שיפור התקשורת האישית
לימוד תקשורת win-win
שיפור היכולת העצמית להתמודד עם אתגרים בזוגיות
שיפור היכולת ללמוד ולהתפתח מתוך אתגרי הזוגיות
חיבור ואיזון רוח וחומר בתוך האדם
שיפור היכולת לחיות באופן מדויק בתוך המציאות
חיזוק היכולת לפעול בעולם מתוך חזון
שיפור היכולת להגשים חזון במציאות
שיפור היכולת להעביר מסרים ברורים
חיזוק היכולת לחיות מתוך חיבור למציאות
שיפור היכולת להשיג בחיים את מה שאנו רוצים
ריפוי זוגיות של צעירים (לפני גיל 20)
יצירת שיתוף פעולה עם תהליך ריפוי
בניית יכולת לקבל את המקום שהגענו אליו בחיים ללא שיפוטיות
הגדלת הרכות באדם
היכרות עם הצרכים הבסיסיים של האדם וכיצד למלא אותם
קידום האפשרות להקלה נפשית
שיפור האותנטיות של האדם
טיפול
כשאדם מגיע למפגש, המטפל מברר קודם כל מה הם הדברים שפחות עובדים בחיי אותו אדם ובזוגיות שלו.
בשלב השני נעשית ויזואליזציה של מצב החלקים הגברי והנשי הפנימיים של אותו אדם בעזרת דמיון מודרך.
ויזואליזציה זו מאפשרת למטפל לראות מהו הפער בין מערכת היחסים הקיימת בין החלקים הגברי והנשי הפנימיים של המטופל ובין המצב המיטבי שניתן להביא אליו את החלקים הגברי והנשי הפנימיים של האדם.
מתוך הידע של המטפל על תפקודם המלא של החלקים הגברי והנשי הפנימיים, הוא יכול ללוות את המטופל ליצירת איזון וריפוי של כל אחד מהחלקים הגברי והנשי הפנימיים שלו. המטפל עושה זאת בעזרת ויזואליזציה ושיחה עם החלקים הפנימיים הללו.
לאחר האיזון של כל חלק ומתוך הכרת המצב האידיאלי של היחסים ביניהם והתפקוד האפשרי להם ביחד, יכול המטפל לעזור לאדם לקדם את מערכת היחסים הפנימית שלו למקום של שיתוף פעולה פורה ומאוזן בעזרת הוויזואליזציה וניהול שיחת גישור ביניהם עד לשיפור היחסים.
לבסוף, המטפל ילמד את המטופל לעשות בעצמו את הוויזואליזציה ולעבוד איתה כך שיוכל להמשיך לפתור אתגרים בחייו בעצמו וללא עזרה חיצונית.
שיפור התפקוד יופיע בחייו הפנימיים של המטופל, במערכות היחסים הקיימות שלו וגם באפשרות לייצר זוגיות אם עדיין לא התחילה. בשלב הזה המטפל יוכל ללמד את המטופל להשתמש בעבודה עם החלקים הפנימיים שלו ללא עזרה חיצונית לאירועים עתידיים בחייו.
השיפור בתפקוד ובזוגיות של המטופל יופיע בחייו ללא מאמץ נוסף.
הדרכה והכשרה
הדרכה
בבית זוגיות וחיים הרמוניים שבבעלות איריס סובינסקי שבשרון ניתנת הדרכה לעבודה עצמית בשיטת "זוגיות הרמונית".
הרצאה של שעה “זוגיות הרמונית לשיפור היחסים בפנים ובחוץ"19 .
מיני סדנה "זוגיות הרמונית" לשיפור ביחסים בהגשמה ובאיזון20 , של חמישה מפגשים, להיכרות ראשונית עם נושא הגברי והנשי שבנפש והקשר שלהם לזוגיות והגשמה.
מיני סדנה "תקשורת הרמונית, בזוגיות ובכלל, כלים מעשיים ליצירת דו-שיח "Win-Winשל חמישה מפגשים, להיכרות ראשונית עם התקשורת ההרמונית.21
סדנה "בדרך לזוגיות הרמונית"22, כלים מעשיים לבניית חיים הרמוניים. 15 מפגשים של עבודת עומק בנושא הזוגיות בעזרת הגברי והנשי שבנפש.
בבית זוגיות וחיים הרמוניים נפתחות סדנאות בנושא השיטה לפי ביקוש.
ניתן לשמוע הקלטה של הרצאת הכרות עם השיטה "זוגיות הרמונית לשיפור היחסים בפנים ובחוץ".23
הרצאת היכרות נוספת ואפשרות ללמוד אותה לשימוש אישי ניתן גם אצל ערן מאירי24 , המטפל בשיטה כבר שנים רבות ומרצה עליה במקומות שונים.
הכשרה
ב"בית זוגיות וחיים הרמוניים" ניתן לקבל הכשרה25 בטיפול בשיטה כדי להוסיף אותה למאגר הכלים של מאמנים, מגשרים ומטפלים.
בקורס ללימוד שיטת "זוגיות הרמונית" נלמד לרפא את יחסי הגברי והנשי של האדם שבו מטפלים ואת נושא הזוגיות בחייו, יחד עם כל הרווחים שנמנו לעיל.
ההכשרה כוללת היכרות עם היכולות המלאות של חלקי הנפש הגברי והנשי, כיצד ניתן לאזן ולרפא אותם ולייצר למענם את הגישור שמאפשר להם יחסים מלאים ומאוזנים; למידה של הקשר בין יחסי הגברי והנשי שבנפש למצב הזוגיות של האדם; והיכולת להעביר את מה שנעשה בתוך האדם לזוגיות שלו.
ההכשרה בנויה מ-15 מפגשים שבהם:
נלמד להקשיב לקולות של החלקים הפנימיים ולזהות את המתרחש בפנים
נלמד לחזק ולאזן את החלקים הגברי והנשי שבתוך הנפש
נלמד ליצור תקשורת הרמונית בין החלקים הפנימיים, הגברי ונשי שבנפש
נכיר ונפעיל כלים נפשיים מתאימים הנדרשים בחיים הרמוניים, כגון דו-שיח הרמוני
נחשוף את תפיסות העולם שמנהלות את החיים שלנו בנושא זוגיות ויחסים ופוגעות במערכות זוגיות
נלמד לזהות את מראות (השלכות) הזוגיות הפנימית ביחסים של האדם עם העולם החיצוני
נרכוש אמצעים התפתחותיים יעילים, שמבוססים על האיזון בין החלקים הגברי והנשי הפנימיים והגברי והנשי החיצוניים שלנו
נכיר מנגנונים נפשיים המעורבים ביחסים עם הסובב אותנו
נלמד להפעיל את כל הכלים הללו במהלך עבודה עם אנשים אחרים
נלמד ליישם את השיטה בשילוב שיטות אימון, טיפול וגישור אחרות
נלמד להפוך את הזוגיות הפנימית והחיצונית לכלי התפתחותי רב עוצמה
במהלך הקורס כל משתתף יאמן לפחות שני אנשים ויקבל משוב על האימון שעשה כדי לקדם אותו בשימוש בכלים הנלמדים בקורס.
מי שיעמוד בדרישות הקורס מבחינת נוכחות ותרגול יקבל תעודה המעידה על ההכשרה שעבר.
ביסוס מדעי
שיטת "זוגיות הרמונית" מתבססת בין היתר על עבודתו המדעית הידועה של ד"ר קרל גוסטב יונג. טרם בוצע מחקר ספציפי על החידושים המובאים בשיטה עצמה.
ארכיטיפ: אב-טיפוס של רעיון, אדם, אובייקט או מצב שהאנושות, על תרבויותיה השונות, חוותה תדיר והוא נשמר כמשקע בזיכרון האנושי, כמודל שעל פיו פרטים אחרים מתובנתים. האדם החווה את חייו הפרטיים חשוף תמיד הן להתרחשויות ההווה שהוא שותף להן, והן לאותם דימויים קדומים מעברה של משפחת האדם. [↩]
ארכיטיפ: אב טיפוס של רעיון, אדם, אובייקט או מצב שהאנושות, על תרבויותיה השונות, חוותה תדיר והוא נשמר כמשקע בזיכרון האנושי, כמודל שעל פיו פרטים אחרים מתובנתים. הפרט החווה את חייו הפרטיים חשוף תמיד הן להתרחשויות ההווה שהוא שותף להן, והן לאותם דימויים קדומים מעברה של משפחת האדם. [↩]
נציג השיטה מעיד כי השיטה מתמחה בשיקום החיוניות באדם, ביסוסה וטיפוחה. שיטת אלטשולר מתמקדת בטיפול במצוקות המוגדרות נפשיות אך הטיפול במצוקות הנפשיות מביא גם לשיפור בסימפטומים פיזיים כגון כאבי ראש, בעיות עיכול ובעיות שינה ובבעיות בתחום הרוח כגון היעדר משמעות, דיכאון קיומי וייאוש קיומי. שיטת אלטשולר מתמודדת עם חוסר חיוניות – העדר של שמחת חיים -תחושה של חיים ליד החיים, פוסט- טראומה (PTSD) , דיכאון, חרדות, בעיות קשב וריכוז, בעיית גבולות, התמודדות עם אלימות (מצד הקורבן או התוקפן) והתמכרויות.
מספר המטפלים
הענף ההכשרתי – הדרכתי בשלבי הכנה סופיים וייפתח בקרוב באקדמיה לחיוניות, שתהווה חלק בפרויקט היסוד החי. פירוט נוסף בהמשך בפרק "הדרכה והכשרה".
מקור השיטה
השיטה פותחה במלואה בישראל על ידי איתי אלטשולר, כמענה להלם קרב שחווה במלחמת לבנון הראשונה (1982). היא הבשילה והפכה לנחלת הכלל בשנת 2006.
ביסוס מדעי
טרם התבצעו מחקרים מדעיים על השיטה.
כותב המאמר
איתי אלטולשר, מפתח שיטת אלטשולר לשיקום החיוניות וטיפוחה. יוזם ומוביל 'פרויקט היסוד החי' והאקדמיה לחיוניות. מחבר הספר 'לחיות את היסוד החי'. נשוי ואב לשני ילדים. משורר, צייר ואמן הדפס. איש מים – מדריך צלילה, הידרותרפיסט וסקיפר. מפתח תוכנה לעת מצוא.
השיטה
תמצית
שיטת אלטשולר היא שיטה לימודית, אינטגרטיבית ואקולוגית המורה את הדרך לרכישה מחודשת של כוחות חיוביים בפנימיות האדם ויחסיו עם סביבתו. היא מורה את הדרך לרכישה מחודשת של כוח הריפוי העצמי. מטרתה של שיטת אלטשולר היא לשקם את חיוניות האדם ולטפחה. היא מורה את הדרך אל היסוד החי הנחבא בכל. היא מלמדת את האדם למצוא את דרכו למימוש חיים מלאים ומספקים ומקנה כלים מעשיים לשם כך. היא מבוססת על 11 עקרונות ומשתמשת במגוון כלים ייחודיים ללימוד העקרונות. מעצם פשטותה ויסודיותה היא מתאימה ליישום במגוון רחב של תחומים.
שיטת אלטשולר פותחה בעקבות ריפוי עצמי מהלם קרב. השיטה היא פרי של עבודה עצמית ממושכת, מחקר מעמיק, ונסיון שטח שתורגמו ומיושמים בעבודה עם גברים ונשים, ילדים ומבוגרים, יחידים וקבוצות.
בשיטה זו רוכשים האנשים כישורי יסוד ומיומנויות, המכינים אותם להתמודד עם קשיי הווה ולהימנע או לצמצם את קשיי העתיד.
שיטת אלטשולר מציעה טיפול אינטגרטיבי, המשלב עבודה עם הטבע ובתוכו, שימוש בדרכי ביטוי לא מילוליות כמו ציור, עבודת גוף ומגע וכן שיחות. היא נעזרת בכלים ייחודיים שפותחו על ידי ממציא השיטה, בשילוב עם כלים משיטות אחרות. הטיפול כולל מפגשים קבוצתיים ו\או אישיים ועבודה עצמית.
להבנתה של שיטת אלטשולר, מקור הבעיות שהיא מטפלת בהן הוא בהיעדר כישורים ומיומנויות. לכן היא מגדירה את היחסים בין מי שנזקק לשיטה לבין האדם המורה אותה, כיחסי מורה – תלמיד ולא כיחסי מטפל – מטופל.
שם השיטה
שיטת אלטשולר ע"ש מפתח השיטה איתי אלטשולר.
מפתח השיטה
איתי אלטשולר נולד וגדל בירושלים. אלטשולר למד בתיכון ליד האוניברסיטה בירושלים. בצה"ל שירת בחיל השריון, נפצע במלחמת לבנון הראשונה וסיים את שירותו כמש"ק חינוך בחיל החינוך, שם כתב תוכניות הדרכה.
אלטשולר בעל תואר ראשון בהיסטוריה ופילוסופיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים; למד לתואר שני במכון להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות ע"ש כהן. למד ניתוח מערכות מידע בטכניון, חיפה ועסק בפיתוח תוכנה, ניתוח מערכות ובהוראת מחשבים.
איתי אלטשולר אמן אוטודידקט. הציג ציורים בעשר תערוכות יחיד ועשרות תערוכות קבוצתיות. הוציא לאור שלושה ספרי אמן, כתב ארבעה ספרי שירה ותרגם ספר שירה מספרדית.
איתי אלטשולר נשוי לסימה ואב לשני ילדים.
בהמשך לפציעתו אלטשולר לקה בהלם קרב. לדבריו האמנות סייעה לו לרפא את עצמו ובעקבותיה פיתח את שיטת אלטשולר: שיטת היסוד החי, עליה כתב את ספרו "לחיות את היסוד החי". על פי שיטתו הוא מלמד את האדם כיצד לשקם את חיוניותו, לבססה ולטפחה. שיקום החיוניות תומך בתהליכים נפשיים ופיזיים שונים ועוזר לאדם להיות מודע לכישורי החיים הנחבאים בתוכו. השיטה מנסה לחזק את התהליכים החזקים באדם מתוך גישה מקבלת, חיובית ולא שיפוטית ולסייע להם לתמוך בחלקים החלשים שלו. כיום (2019) מקים איתי אלטשולר במצפה אבירים בגליל המערבי ב'בית יונה', את 'פרויקט היסוד החי', הכולל אקדמיה לחיוניות ומכון לחקר החיוניות, בה הוא עתיד להורות את שיטתו.
היסטוריה
שיטת אלטשולר פותחה בעקבות ריפוי עצמי מהלם קרב של מפתח השיטה, שהתפרץ בשנת 1986 בעקבות מלחמת לבנון הראשונה (1982). ראשיתה היה בניסיון עיקש לתת מענה לפוסט טראומה אישית (PTSD), אשר לא זכתה למענה אמיתי בדרכים המקובלות והמוכרות. ההחלמה הגיעה לאחר יותר מ – 20 שנה של ניסוי וטעייה1 בחיפוש אחר כוחות החיוּת הפנימיים, על אף ולמרות הרעש הבלתי נסבל בדמותו של כאב נפשי ופיזי. את סיפור החלמה המלא ניתן לקרוא בספר לחיות את היסוד החי2.
החיפוש אחר שקט, הקול הפנימי, והיסוד החי (שבזמנו לא כונה כך) הוביל את מפתח השיטה לעבור להתגורר בישוב מרוחק בהרי הגליל בלב יער אלונים טבעי (1992). בדרכו העיקשת להתבונן פנימה והחוצה הוא הקדיש את עיקר זמנו למלאכת הציור, לשירה ולמפגש עם הטבע. בהמשך ובמקביל הוא מצא את פרנסתו בפיתוח תוכנה. תהליך ההחלמה היה ממושך ולא רציף, אך עם ההכרה בסיומו (2004) שאל את עצמו איתי אלטשולר מספר שאלות: מה הוביל אותי לנקודה זו? האם יש מכנה משותף למהלכים שעשיתי? האם יש דבר מה שיטתי, שחזר ונשנה בתהליך הניסוי והטעייה שלי? האם יש במה שקרה בסיס שבעזרתו אוכל לעזור לאחרים? התשובות מיהרו להגיע, אם כי במעורפל, מנסחות את עצמן.
הוא בנה לעצמו שלד שיטתי של תהליך שבליבו עומד המושג שטווה – "היסוד החי". אך תהליך אישי אינו שיטה. בדיקת היתכנות היא חלק חשוב בפיתוח בכלל ופיתוח שיטה רחבה בפרט. את האפשרות לבחון את איכותה זימנו חלק מחבריו, שהסכימו להתנסות בתהליך הראשוני, כשלכל אחד כאב אישי שונה וייחודי. בעזרתם אלטשולר הצליח להתחיל לגבש, להמשיג ולשכלל את מה שלימים כונה "שיטת אלטשולר".
על בסיס ניסיונו העשיר בטבע וביצירה הוא ביסס מערך של עקרונות ופיתח סט של כלים, שיאפשרו לאדם לגלות את היסוד החי שלו ולחבור עימו לשם הנעת תהליך ריפוי עצמי. התהליכים הראשוניים השיגו תוצאות טובות מהמצופה, סימפטומים נשכחו, החיוניות השתקמה והתעצמה והחוסן האישי נבנה והתייצב. בשנת 2006 הפכה השיטה מעניין מצומצם לנחלת הציבור. לאחר עבודה עם עשרות רבות של אנשים פירסם אלטשולר את ספרו 'לחיות את היסוד החי' (2009), המהווה מבוא לשיטה. בשנת 2014 תורגם הספר לאנגלית ונמכר באמזון.
מאז השיטה ממשיכה להתרחב, להתגבש ולהתעצב. היא הופכת מדרך המציעה פתרון ממוקד למטופלי פוסט טראומה לשיטה, המהווה פתרון מטריה למגוון תופעות הנובעות מפגיעה בחיוניות האדם וצמצומה. היא מתגבשת כמתודה של רפואה מניעתית, המושתתת על טיפוח החיוניות הקיימת.
מודלים של הגוף והנפש
היסוד החי הוא המושג המרכזי בשיטת אלטשולר בעזרתו ניתן להבין את העולם בכלל ואת טבע האדם בפרט. אם כי היסוד החי נמצא בכל, על פי אחד העקרונות של השיטה, הרי שעיקר הטקסט המתאר אותו בהמשך מתייחס ליסוד החי באדם. שהרי מאמר זה מטרתו היא הצגה של שיטת טיפול.
ללכוד את היסוד החי, לשוחח עליו, ובמיוחד לנסות להגדירו, הוא כניסיון ללכוד מים בכף יד פתוחה. בו ברגע שתפסת אותם, הם ברחו בין האצבעות, נמלטו והשאירו עקבות של לחות, שמעידה שאכן היו שם. הלחות היא ממשית, עובדתית וברורה כך שאינה מותירה ספק לגבי עצם קיומם של מים, אך גם אינה רומזת לכמותם של המים שחלפו בין האצבעות, לגבי עוצמתם ותכונותיהם. לאחוז ביסוד החי הוא מלאכה קשה מאוד, אולי בלתי אפשרית. קושי זה מלמד דבר כלשהו עליו, שמעצם מהותו אינו ניתן לאחיזה. תכונה זו של היסוד החי דורשת מהקורא לנסות להבין, לקלוט, להרגיש, להתבונן ולהקשיב למתואר בדרך אחרת. דרך ההולמת התייחסות לעניין שלא ניתן להיאחז בו, שלא ניתן להניחו מתחת למיקרוסקופ ולהתבונן בו עמוקות, לא ניתן להניחו על שולחן הניתוחים ולנתחו; לא בעזרת סכין ולא בעזרת היגיון צרוף, רציף ועיקבי. נדרשת דרך אחרת המשלבת את הכוליות האנושית הכוללת: רגש והגיון, אינטואיציה וביקורת, אמפטיה וגבול.
היסוד החי מורכב משתי מילים יסוד וחיים.
היסוד החי – אינטגרטור ומנוע של היזון חוזר
יסוד – האיכות הבסיסית של היסוד החי היא כמו של מים, כמו של אוויר, כמו של אהבה. כמו האחרים הוא מהותי – אלמנטרי, בלתי ניתן להחלפה ולא ניתן לוותר עליו. הוא חמקמק, לובש ופושט צורה תדירות. אין לטעות בבחירה במילה "יסוד" ולייחסו למשהו אחד מונוליטי.
חיים – היסוד החי או יסוד החיים, כשמו כן הוא. הוא יסוד המעניק לחיים סיבה, כיוון, משמעות. כשהוא מתפקד בצורה תקינה קיימת האפשרות לחיות חיים מלאים. הוא נמצא באינטראקציה מתמדת, ביחסי גומלין, עם כל מה שניתן לכנות "אדם" – ברמתו הפיזית, הנפשית והרוחנית.
עמידוּת בתנועה
היזון חוזר בין היסוד החי למערכות הפנימיות באדם
היסוד החי הוא אחת מהישויות הכי חמקמקות שיש לאדם בחייו. כמידת חמקמקותו כך מידת עמידותו, המשכיותו, והכרחיותו לקיום האנושי. היסוד החי מהווה תשתית ובסיס, שכל מרכיבי החיים מתחברים ומתנקזים אליו באופנים שונים ובצורות מגוונות. מרכיבי החיים שואבים ממנו כוח וחוזרים לקבל היזון חוזר לעצם קיומם ולהמשך תפקודם.
מה מאפיין את היחס של ההיזון החוזר?
יחס שמתקיים בין שתי ישויות ושתיים בלבד בו זמנית .
הישויות מובחנות זו מזו. לכל אחת יש חיים משלה וגבול המגדיר אותה, שמציין היכן היא מתחילה והיכן היא נגמרת .
היחס הוא רציף ומתמשך .
היחס קושר בין הישויות ביחס של שיוויון, במובן שאינו מגדיר היררכיה של חשיבות, משמעות והכרחיות. הישויות מסתכלות זו לזו בגובה העיניים.
היחס הכרחי לקיומם של שתי הישויות – קיימת תלות הדדית שאינה מתפתחת ליחסי כוח.
היחס כולל בתוכו תנועה דו-כיוונית מתמדת.
העמידוּת של היסוד החי ושל המערכת בכללה נובעים מהתנועתיות הקיימת בסוג קשר זה, המאפשרת גמישות, תמיכה והשראה בין היסוד החי לכל אחת מהמערכות, ובינן לבין עצמן. השתתת המערכת כולה על היזון חוזר מייצרת סביבה עם יחסים אקולוגיים, יחסים היכולים להתאים עצמם לנסיבות משתנות.3
היסוד החי כעלה
הדינמיקה של ההתפתחות של היסוד החי היא כשל עלה. העלה מתרחב כל עוד הוא מתפתח. בשלב מסוים הוא מתחיל להתייבש ולקמול, וכשהוא מתייבש לגמרי הוא ניתק מהעץ ונושר. לאחר נשירתו הוא נרקב והופך לחלק מהאדמה ומטייב אותה. בכל שלב משלבי חייו של העלה הוא אינו מאבד ממהות העלה שלו.
היסוד החי מתחיל בתהליך צמיחתו כשאדם נולד והוא ממשיך, מתפתח ומתרחב יחד עימו. כשהיסוד החי מפסיק להתרחב ולהתפתח הוא מתחיל להתייבש. גם אם הוא התייבש חלקית הוא יכול לשוב להתפתח ולהתרחב – ללבלב שנית, שלישית ורביעית. ההתייבשות או ההתכנסות של היסוד החי תתבטא כמחלה או מצוקה אצל האדם. התכנסות עמוקה והתייבשות תגרום לאדם תחושה שאינו חי – תחושה של מת מהלך, לעיתים נדירות אף תוביל אותו לשים קץ לחייו.
תהליך של התכווצות והתרחבות של היסוד החי אפשרית כל עוד האדם חי, בניגוד לעלה, שבו התהליך בעיקרו מעגלי ותואם פחות או יותר לעונות השנה (התרחבות עד לשיא ואז התייבשות והתכווצות). אצל האדם הוא רב-מחזורי ויכול להיות מורכב בעיקר ממהלכי התרחבות, אם כי במשך חייו כיווני ההתרחבות והמערכות שמובילות תהליך זה יכולות להיות שונות. אם בראשית החיים ההתרחבות תובל בעיקר על ידי המערכת הפיזית: תינוק מתרחב דרך חוויותיו הפיזיות בעולם – התרחבות חושית ותנועתית, אזי לקראת סוף חייו היסוד החי יכול להמשיך בתהליך ההתרחבות כשהמערכת הרוחנית היא שמובילה. תהליך ההתכווצות יכול להיות נקודתי כעין נסיגה זמנית, במהלך כולל של התרחבות: העדר שינה, רעב, צמא, דחיית צרכים, אכזבה, איום, דחיה, עלבון ועוד. תהליך ההתכווצות יכול להיות גם רחב יותר ועמוק יותר ולהוות מגמה. אותם גורמים, שמובילים להתכווצות נקודתית, הנמשכים לאורך זמן רב או חוזרים על עצמם מספר משמעותי של פעמים, יכולים לייצר שינוי מגמה ביסוד החי; מהנטיה הטבעית להתרחב אל הנטיה הלא פחות טבעית להתכווץ. שני הביטויים של ההתכווצות: נקודתית ומגמתית, יכולים להיעצר ולחזור למגמת ההתרחבות שוב; לרוב באופן ספונטני ולעיתים על ידי עזרה חיצונית או הכוונה.
התכווצויות נקודתיות בלבד הן שיקוף תהליך בריא של חיים בו המערכת הכוללת מאוזנת ויכולה לשקם את עצמה בקצב ובזמן סביר. כשם שהגוף מסוגל להבריא את עצמו ללא התערבות חיצונית ממחלות מסוימות כגון שפעת, מחלות ילדים ועוד, כך המערכת בכללה יכולה לאושש את עצמה מהתכווצויות מקומיות. לעומת זאת התכווצות מגמתית היא סדרת התכווצויות, שהמערכת מתקשה לתת להן מענה שלם. היסוד החי הולך ומתכנס, הולך ומתכווץ; ככל שהוא מצטמצם יותר כך המענה של המערכת בכללה הוא שלם פחות ופחות. בשלב מסוים תהליך הצמצום צף על פני השטח והאדם מתחיל לסבול מהשלכותיו בחיי היום יום. תהליך ההתכווצות יכול לבוא לידי ביטוי בכל אחד משלבי ההתרחבות. גילוי של מגמת ההתכווצות יכול להתבטא גם בצמצום תקינות הקשר בין היסוד החי לבין המערכות גוף – נפש – רוח, ובצמצום תקינות בקשר בין היסוד החי לבין יסודות חיים אחרים. כמובן, שמצב התכווצות מתקדם יתן אותותיו במספר רב של שלבים ומספר רב של אופנים וגילויים.
שלבי ההתרחבות של היסוד החי
היסוד החי פותח שער בגבולותיו.
היסוד החי שולח שלוחה משלו וממקם אותה בתוך הסביבה החיצונית לו.
בעזרת השלוחה הוא לומד את כל מה שהוא הוא זקוק מהסביבה החיצונית.
היסוד החי מעכל את אשר רכש.
הוא מכיל את הסביבה החיצונית והיא הופכת לחלק ממנו.
היסוד החי מרחיב את גבולותיו. הגבולות של היסוד החי מכילים כעת גם את גבול השלוחה. . הגבולות הכוללים של היסוד החי מתארגנים מחדש ומתרחבים כאשר נעשים שינוי והתאמה של תכני ההכלה של השלוחה והתאמתם לתחומים אחרים של היסוד החי.
היסוד החי נח במקומו.
היסוד החי פותח שער בגבולותיו. (התחלת מחזור חדש)
*פירוט שלבי ההתרחבות ניתן למצוא בהמשך המאמר תחת כותרת 'קריאה נוספת'.
יסוד החי תנועה וקצב
סוד גלוי הוא ועתיק יומין שחיים ותנועה כרוכים זה בזה. מרכיב זה לא נעדר גם ממהותו של היסוד החי. בתאור ההתרחבות והתכווצות שלו, באו לידי ביטוי מרכיבי תנועה שונים (שצוינו על ידי פעלים ושמות פועל):
פתיחת השער בגבול
יציאת השלוחה
פתיחת שערים לסביבה
גם בסוגי התגובה לרגשות של המפגש עם הסביבה מושם דגש על התנועה ולא רק על עצם התנועה אלא גם על הכיוון והסדר שלה:
עיבוי
תזוזה רב-כיוונית
נסיגה
בחינה
אם ההתרחבות עוברת לשלביה הבאים אזי מתקיימות תנועות של:
התנועה כוללת בתוכה שתי מהויות: מהירות (קצב) וכיוון. ברור אם כן, שתנועת היסוד החי מאופיינת אף היא בקצב ובכיוון. היכולת להבחין בכיוונים שונים של התנועה ביסוד החי כגון:
נסיגה
תנועה פנימה
תנועה רב-כיוונית החוצה
תנועה פנימית מסודרת
תנועה מתונה החוצה
מאפשרת לאמוד מגמות ברמת החיוּת של היסוד החי – ברמת התקינות שלו. היכולת להבחין בקצב השינוי: מהיר – איטי, רציף – מקוטע, מנוחה ממושכת – שינוי אינטנסיבי, מאפשרת אף היא לאמוד מגמות ברמת החיות של היסוד החי וברמת תקינותו. הבחנות אלו מהוות גם מפתח מרכזי לבחירת הגישה והכלים המתאימים בניסיון להחזיר את היסוד החי לפעילות מלאה. כל התערבות חיצונית יזומה – קרי טיפול- נדרשת רק אם היסוד החי לא חזר לפעילות מלאה באופן ספונטני, בפרק זמן סביר.
יחסים של היזון חוזר של היסוד החי עם המערכות ההיקפיות אף הם אספקט תנועתי. המהלך התנועתי של יחסי היזון חוזר הוא מהלך דו-כיווני בלתי היררכי ובעל מגמה מתמדת הכוללת בתוכה באופן טבעי את הקצב, את הכיוון וגם את פרקי המנוחה הנדרשים. אם תיאור ההתרחבות של היסוד החי התייחס לתנועתיות שלו ביחס לעצמו במפגשו עם הסביבה; הרי ההיזון החוזר מתייחס לאופי התנועתי של המערכת האקולוגית שבה מתפקד היסוד החי ביחס למערכות אחרות: היזון חוזר בתוך האדם פנימה (מערכת גופנית, נפשית ורוחנית) והיזון חוזר ביחס של היסוד החי עם יסודות חיים אחרים (בזולת, בקהילה ובסביבה).
יחס נוסף של תנועתיות בהתייחסותו של היסוד החי למערכות אחרות, הוא יחס של השראה. היסוד החי משפיע על המערכות החיצוניות לו בתוך האדם ומחוצה לו, לא רק על דרך של היזון חוזר אלא גם על דרך ההשראה – תהודה. במערכות הפנימיות הוא יוצר אינטגרציה, במערכות החיצוניות הוא יוצר תנועה שיכולה להוביל לשינוי ביסודות חיים אחרים.
המנוחה היא חלק במהלך השלם של התנועה כי ללא מנוחה לא נוכל כלל להבחין בתנועה. היכולת שלנו להגדיר מצבים הנמצאים ברצף תנועתי או להבחין בשינוי כיוון או איכות תנועתית מגדירה בתוכה את המנוחה. אם הגדרנו את התהליך הכולל של ההתרחבות וההתכווצות כמהלך של שינוי, הרי שהשינוי כולל בתוכו את שני המצבים של תנועה ומנוחה.
11 העקרונות ו 5 הפעולות של שיטת אלטשולר
ההבנה של מאפייניו של היסוד החי, של הדרך בה הוא פועל ומתפקד, ושל האופן בו הוא משפיע על העולם סביבו ומושפע ממנו, חשובה להבנת מנגנון החיוניות באדם בקהילה ובסביבה. בעזרת ידע זה ניתן לשקם את החיוניות ולטפח אותה. אך בהבנה זו אין די, בשל אופיו החמקמק והסמוי מן העין של היסוד החי, לכן פותחו בשיטת אלטשולר אחד עשר עקרונות וחמש פעולות המאפשרים לקשור קשר עם היסוד החי ולהשפיע עליו. אך חשוב לציין שהניסיון להשפיע על היסוד החי ולהתערב בהתנהלותו צריכים להתבצע במשנה זהירות, בשל חשיבותו ותפקידו המרכזי בתהליכים כה רבים. יש לבחון היטב טרם התערבות אם יכולת ההתאוששות העצמית והחזרה העצמאית לתפקוד שלם וסמוי מן העין אכן השתבשה או לא הושלמה. למרכיב הזמן יש חלק חשוב בבחינה זו.
העקרונות בקיצור נמרץ:
עיקרון האיטיות
עיקרון האיטיות ממליץ להאט בכל פעולה ופעולה כדי להירגע, להבחין ולבחור. האיטיות מלאת שימת הלב מאפשרת ליסוד החי לקשור קשרים שנותקו בעדינות וברכות.
עיקרון ההיזון החוזר
מציג את סוג הקשר של ההיזון החוזר ומלמד איך לזהותו ולהשתמש בו במפגש עם העצמי ועם העולם. הוא מהווה את אחת מצורות היסוד של הקשר בין היסוד וסביבתו.
עיקרון היסוד החי בכל
מדגיש את הקשר של האדם לסביבתו על כל מרכיביה, ומלמד אותו איך להשתלב בה. עיקרון זה מניח כי היסוד החי נמצא בכל, במה שנהוג לכנות דומם צומח וחי.
עיקרון הממשות
עיקרון הממשות מלמד את האדם להבחין, לראות ולקבל את הדברים כפי שהם לעצמם ללא השלכה ומעורבות אישית.
עיקרון הניצחון ברכות
עיקרון הניצחון ברכות מדגיש את הצורך להשיג הצלחה בהתגברות על מכשולים על ידי שימוש בכוח המינימלי הנדרש עד כדי ויתור על כוח בכלל. ההנחה שעומדת מאחורי עיקרון זה היא: ככל שהמכשול או הקושי גדולים יותר האפשרויות להפעיל כוח כדי להתגבר עליו הולכות ומצטמצמות.
עיקרון העץ
מדגיש את החשיבות של הרציפות והקשר בין שורשיו של האדם לבין ההווה שלו ועתידו: מעשיו ודור ההמשך. העיקרון מלמד איך לחבור אל השורשים כדי להזין את הצמרת.
עיקרון העשייה
מדגיש את הפעולה הממשית בעולם כמובילה לשינוי ומעידה עליו.
עיקרון הצומת
מדגיש את אופן תהליך הבחירה, תוכנה וחשיבותה.
עיקרון הצורך
מנחה את האדם לזהות את צרכיו האמיתיים ולהקפיד על מילויים. צורך עונה על שתי הגדרות: צורך הוא דבר שהפרט לא יכול להתקיים בלעדיו ולחוש שהוא חי חיים מלאים, צורך הוא מהות שכאשר הגיעה לסיפוק אין דרישה לסיפוק חוזר מידי. העיקרון מבחין בין רצון לבין צורך.
עיקרון השקט
מלמד שהיסוד החי בוטח בקיומו ובחשיבותו ולכן אינו נדרש להצהיר על נוכחותו. לכן האדם יכול לזהות את קיומו של היסוד החי, ולאחר מכן ליצור עימו קשר רק בתנאים של שקט.
עיקרון שינוי יתכן רק בתנועה
קושר קשר בל-ינתק בין האפשרות להתרחשותו של שינוי לבין תנועה ומלמד את הדרכים השונות לצאת לתנועה. בשיטת אלטשולר מחפשים אחר תנועה בכל המישורים הפיזי הנפשי והרוחני ובהתאם למצב וליכולת.
הפעולות בקיצור נמרץ
הדיון ביסוד החי ממחיש עד כמה הוא מהות פועלת, לכן הדרך לחבור אליו ולהחזירו לפעולה מלאה חייבת להדגיש את האספקטים הפועלים של האדם. הפעולה של האדם מתוך כוונה וגם בלעדיה מהדהדים אל היסוד החי. סנכרון תדר העשייה עם התדר של היסוד החי הוא שיוצר שינוי. קצב הפעולה הוא משמעותי ולא בהכרח הכוונה, אם כי מודעוּת (סוג של תשומת לב) יכולה להקנות יתר בעלות על השינוי, אך היא במפורש לא מחוללת אותו.
תשומת לב
הפעולה של תשומת לב משלבת ומאפשרת יישום כמה עקרונות: עיקרון הממשות, עיקרון האיטיות, עיקרון השקט, ועיקרון יתכן רק בתנועה (תנועה מתמדת פנימה והחוצה).
הבחנה
פעולת ההבחנה מורכבת משני ענפים דומים: האחד הבחנה בפרטים קונקרטיים מתוך מכלול גדול, שהוא בדדך כלל מעורפל, כללי או עקרוני. ענף שני הוא הבחנה בין גוונים שונים של אותו דבר. ההבחנה בפרטים של דבר או עניין גדול הופכת אותו לנגיש, פחות מפחיד או מאיים והרבה יותר ממשי. ההבחנה בגוונים פותחת ומאפשרת לו להיפגש עם העושר שבטבע והעושר שלו עצמו, ששניהם כאחד הם מאפיינים מרכזיים של החיוניות.
מנוחה
מפתיע למצוא מנוחה ברשימת הפעולות, ואולי לא. המנוחה היא פעולה יזומה של התרווחות, של התבוננות לאחר מעשה. המנוחה היא פעולה באותו מובן שהרפיית שרירים היא פעולה, שהתיישבות במקום היא פעולה, שהירדמות היא פעולה. קשה אפילו לדמיין סיוט שבו כל השרירים מתוחים כל העת. לא פעם נוטים לבלבל בין הפסקה למנוחה. כל מנוחה היא גם הפסקה אך לא כל הפסקה היא מנוחה. הבחנה בין השתיים ממקדת את תשומת הלב על האספקט של מנוחה כשלב מסיים ומתחיל של תהליך מחזורי כדוגמת שלב המנוחה בתהליך ההתרחבות של היסוד החי.
בחירה
פעולת הבחירה מורכבת מכמה פעולות משנה שכל אחת חשובה לשם ביצוע בחירה שלמה. הקושי לבחור לא פעם נובע אך ורק מקושי בחלק מפעולות המשנה. עיקרון הצומת כפי שתואר קודם לכן חופף במידה מסויימת לפעולת הבחירה.
הבחירה כוללת:
1. זיהוי נקודת בחירה (צומת בעל חלופות)
2. זיהוי מרחב החלופות בנקודת בחירה (יותר משתיים)
3. התייעצות עם הקול הפנימי לגבי החלופות הנראות;
4. ויתור על תחושת עושר האפשרויות המזויף (בד"כ לאחר התייעצות עם הקול הפנימי עומדת בפני האדם אפשרות תואמת אחת);
5. תנועה לכיוון החלופה הנבחרת ומימושה תוך כדי צמצום אופק החלופות לחלופה אחת עד לצומת הבא.
בחירה היא תנועה
תנועה היא חיים
בחירה היא חיים
ויתור על בחירה (במקום שהיא באמת קיימת) הוא ויתור על חיוניות.
לימוד
פעולת הלימוד אוגדת בתוכה עולם ומלואו של פעולות משנה ולא כאן המקום לבצע אנליזה של המהלכים המתרחשים בזמן הלימוד. הנחת העבודה של שיטת אלטשולר היא שמיומנות הלימוד היא קדומה ושורשית כאדם עצמו, כיסוד החי והם קשורים בקשר הישרדותי בל ינתק. אדם לא יכול לשרוד בעולם בלי ללמוד. שלבי ההתרחבות של היסוד החי שהוזכרו לעיל זהים לתהליך הלימוד במובן של LEARNING.
לימוד = התרחבות היסוד החי = חיוניות תקינה.
באנגלית יש הבחנה בין study ו learning. בעוד שהמילה הראשונה מכוונת למעשה הלימוד המקובל כלומר קריאה שינון עובדות ולימוד בבית הספר, הרי שהמילה השניה מתכוונת לתהליך הלימוד המוכלל, שאפשר לו להתבצע בדרכים שונות, שהתוצאה שלו היא הפנמת הידע הנלמד ורכישת בעלות עליו. לכן הלימוד במובן של study הוא אחת הצורות של learning.
ארגז הכלים
בשיטת אלטשולר פותחו, לוקטו והותאמו כלים שיאפשרו ללמוד את עקרונותיה ולתרגלם, עקרונות שמטרתם לאפשר לחיות את היסוד החי. החשיבה האקולוגית הנמצאת בבסיס השיטה חייבה הקמת ארגז כלים בהתאם.
ארגז כלים שיהיה מגוון, רב פנים וגמיש, המשתדל לגעת במירב האספקטים של הקיום האנושי. הנחת העבודה היא, שאל לו לתלמיד להתאים את עצמו לשיטה אלא על השיטה להתאים עצמה אליו. על המורה להיות מספיק מצויד בכלים ובגמישות כדי שיוכל להתאים את דרך הוראתו לאנשים השונים במצבים השונים על נטיותיהם השונות. האדם הוא ישות אינטגרטיבית ולכן הדרך להיפגש עם היסוד החי אף היא צריכה להיות אינטגרטיבית. ארבעת הכלים הם למעשה קבוצות של כלים ותרגילים המאוגדים במסגרת ארבעה מסלולים נבחרים, היכולים להשתלב זה בזה לפי הצורך. הכלי הראשון הוא בטבע ועם הטבע. הכלי מקנה לאדם יכולת להבחין מחדש במורה הגדול מכולם, הטבע, וללמוד ממנו את השיעורים אליהם, הוא, התלמיד נדרש. הצטמצמות המבט מובילה אל הכלי השני תנועה מתבוננת, בו מתחדד המיקוד אל הטבע הקרוב כפי שהוא בא לידי ביטוי בגופו החי של התלמיד.
צעד נוסף בהתמקדות הוא הכלי עין יד עין המציע טכניקות עבודה המבוססות על הגוף הנע והפועל במרחב הפלסטי החומרי. הכלי האחרון מילה שיח ומעבר הוא כלי העוטף את הקודמים ומקנה להם מסגרת תקשורתית, אך גם עומד בפני עצמו.
הצגת הכלים כאן אינה מתיימרת לתארם במלואם על שלל התרגילים המרכיבים אותם, אלא דווקא להציג את רוחב היריעה רבת הפנים המשתקפת מהם על כיווניהם השונים. הכלים עצמם הם הדרך של שיטת אלטשולר להפוך את העקרונות והרעיונות לעשייה. עשייה אשר תותיר את חותמה בגופו, בנפשו וברוחו של התלמיד, ותאפשר לו לחיות את היסוד החי ולהתפתח עמו. הכלים עצמם מהווים מסגרת בלבד לתוכה ניתן לצקת תרגילים חדשים בהתאם לצרכיו של התלמיד ויכולתו של המורה. המסגרת הרעיונית של העקרונות והתבנית הכללית של הכלים מאפשרת לבנות מסלול הוראתי מתרחב ודינמי הנאמן לרוחו של היסוד החי, רוח של התרחבות והיזון חוזר. יתרונה של גישה זו מאפשר לכל מורה ללמד כיצד לחיות את היסוד החי על בסיס ניסיונו האישי והייחודי ולהרחיב את השיטה בצלמו ובדמותו, מתוך קשב ליסודות החיים של תלמידיו, שמירה על כבודם וייחודיותם.
במה שיטת אלטשולר מטפלת?
השיטה מתמחה בשיקום החיוניות באדם, ביסוסה וטיפוחה. לעיתים צמצום החיוניות והחלשותה הם הבעיה עצמה ולעיתים היעדר החיוניות היא עדות לקיומן של מצוקות אחרות. שיטת אלטשולר מתמקדת בטיפול במצוקות המוגדרות נפשיות, אך כיוון שההפרדה של גוף, נפש ורוח יש בה ממידת השרירותיות אנו רואים בקליניקה שיפור גם בסימפטומים פיזיים כגון כאבי ראש, בעיות עיכול ובעיות שינה ובבעיות בתחום הרוח כגון היעדר משמעות, דיכאון קיומי וייאוש קיומי.
שיטת אלטשולר מתמודדת עם:
חוסר חיוניות – העדר של שמחת חיים -תחושה של חיים ליד החיים
פוסט- טראומה (PTSD)
דיכאון
חרדות
בעיות קשב וריכוז
בעיית גבולות
התמודדות עם אלימות (מצד הקורבן או התוקפן)
התמכרויות
ניסיון בפועל
לשיטה יש ניסיון בפועל עם כל מה שצוין לעיל.
הטיפול
עבודה אישית
טיפול, הנחיה או הדרכה אישית הן שמות נרדפים בשיטת אלטשולר. במהלך תהליך העבודה בשיטת אלטשולר עובר האדם טרנספורמציה חוויתית. בדרך כלל בראשית התהליך הוא מגדיר עצמו כמטופל, אך לאחר שרכש חלק מהכלים והמיומנויות, והיסוד החי שבו חזר לתפקד בקדמת הבמה, הוא מרגיש עצמו ריבון ועצמאי ומגדיר עצמו כתלמיד (לשם קלות הכתיבה נתייחס לתהליך המדובר כטיפול). הטיפול הוא מפגש אישי פנים אל פנים או טלפוני בו לומדים מיומנויות וכלים, שבעזרתם ניתן לעבור שינוי מעמיק ומתמיד במפגש עם היסוד החי. חלק נכבד מהסימפטומים, שהציקו למטופל עם תחילת הטיפול, נשכחים או מאבדים מעוצמתם. האדם לא חוזר להיות מי שהיה קודם אלא משתנה, מתרחב והופך להיות חסין ועמיד יותר מול טלטלות החיים.
הפגישות כוללות תרגילים ושיחות, שמטרתם להכשיר את המטופל לעשות שינוי עומק, שיתבטא בחיי היומיום שלו. הטיפול כולל גם עבודה עצמית בבית כדי לקצר את תהליך הלמידה ולהטמיעו בגוף ובחיים. מחויבות לעבודה עצמית היא תנאי הכרחי להנחיה אישית בשיטת אלטשולר. מניסיון העבר טיפול שלא לווה בעבודה עצמית לא הצליח. שיטת אלטשולר מחוייבת להצלחה של המטופל ולכן דורשת גם ממנו מחויבות להצלחתו, המתבטאת לפחות בעבודה עצמית.
התרגילים מותאמים למטופל מתוך ארגז הכלים (ראה פירוט בפרק "מודלים של הגוף והנפש", תת פרק "ארגז הכלים") העומד לרשות השיטה. המטופל לומד את התרגילים במהלך הפגישות ומתבקש לתרגלם בזמנו החופשי. המניעים לדרישת תרגול עצמאי הם:
הארכת משך הטיפול הכולל (באמצעות הטיפול העצמי).
העברת האחריות לטיפול למטופל כחלק מתהליך הריפוי.
חזרתיות היא בעלת ערך רב לשם הפנמה והטמעה כשמדובר על רכישת כלים ומיומנויות.
במפגשים פנים אל פנים לא פעם הטיפול מתבצע בחיק הטבע כחלק מסט הכלים 'בטבע ועם הטבע'. לעיתים המפגשים הם ביער, לעיתים בים, לעיתים בשמש היוקדת ולעיתים כשהגשם עומד בפתח, מאיים להתגבר ולהציף. הפעילות בטבע מקנה הזדמנות לתרגל את עיקרון הממשות, עיקרון היסוד החי בכל ועוד. במפגשים מרוחקים – טלפוניים נבחרים תרגילים שאפשר להסבירם ללא הדגמה כגון תרגיל רצון – צורך, תרגיל הקשבה לגוף ועוד. במתכונת זו יש דגש על סט הכלים 'מילה שיח ומעבר' ו'תנועה מתבוננת'.
לאחר שהתנסה המטופל בתרגילים, מבהירים ומחדדים יחדיו את התובנות שעלו מהם ובוחנים איך הן משתלבות ומיושמות בחיים עצמם, כי המטרה היא החיים עצמם ולא מעבדת התרגול.
העבודה האישית מתאימה לילדים מגיל 8, לנוער, למבוגרים ולבני הגיל השלישי. פגישה אישית יכולה להימשך בין שעה אחת ל 3 שעות. פגישה עם ילדים לא תימשך יותר מ 45 דקות. לאחר 12 פגישות שבועיות של תהליך אישי ניתן יהיה להבחין בשינוי משמעותי בחיים עצמם. בדרך כלל יבחינו בכך גם האנשים בסביבתו הקרובה של המטופל. תהליך מראשיתו ועד סופו יכול להימשך ממספר שבועות בודדים ועד שנתיים ימים כתלות:
בגיל – התהליכים עם ילדים הם קצרים בדרך כלל.
בסוג ההתמודדות.
במשך הזמן שהמטופל מתמודד עם הקושי או המצב אותו הוא רוצה לשנות.
עבודה קבוצתית
מטרות העבודה הקבוצתית היא כמטרות העבודה האישית. חלק מהתרגילים דומים וחלקם האחר ניתן ליישום אך ורק בקבוצה. תהליכי העיבוד מתבצעים במשותף ובהם המשתתפים נחשפים לקשיים של האחרים וחווים 'שהגשם יורד על כולם וכל אחד בונה מחסה על פי דרכו'. הם נפגשים עם יסודות חיים נוספים של חבריהם לקבוצה ונחשפים יחדיו ליסוד חי קבוצתי, המשרה מרוחו על כל אחד ואחד. מתכונת העבודה היא שונה. משך כל תוכנית שנה שלמה. כל תוכנית מורכבת משמונה מפגשים קבוצתיים בני 5 ימים מרוכזים והעבודה האישית נעשית בין מפגש למפגש.
הדרכה והכשרה
הענף ההכשרתי – הדרכתי בשלבי הכנה סופיים וייפתח בקרוב באקדמיה לחיוניות, שתהווה חלק בפרויקט היסוד החי. הלימודים יתקיימו בבית יונה במצפה אבירים. יחידת הלימוד הבסיסית תהיה סגמנט – 5 ימי לימוד באירוח מלא – הסגמנט יאפשר להתמקד בלימודים בתקופה זו מחד גיסא ולשלב את הלימודים עם עבודה עצמית, זמן לעיכול והפנמה בחיי היומיום מאידך גיסא.
באקדמיה שלושה מסלולים:
לגעת בלב העולם – המסלול:
המטרה: הכשרת מובילי חיוניות אשר מתוך לב העולם יעוררו את החיוניות באדם, בקהילה ובסביבה.
מאפיינים: המסלול המעמיק, המקיף, הממושך והרחב ביותר באקדמיה, שתכליתו להכשיר מורים, מטפלים ומובילי שינוי בתחום החיוניות. הלימודים במסלול מתבצעים בשלושה מרכזים אדמה, מים ואוויר שבמסגרתם לומדים פרחי החיוניות את עקרונות החיוניות מהאדמה, מהמים ומהאוויר. מרכז הכשרת המורים – פרחי החיוניות לומדים איך להנחיל אותה לאחרים.
עם השלמת המסלול בהצלחה יוזמנו המסיימים להצטרף:
לצוות מורי האקדמיה.
לצוות מטפלי שיטת אלטשולר.
ל"היזון חוזר – מכון לחקר החיוניות".
למסיימי המסלול "לגעת בלב העולם", הניחנים באופי יזמי ואו בשאיפה לשנות דברים מהשורש יוצעו אפשרויות השתלבות נוספות.
המסלול "לגעת בלב העולם" מתאים ל:
אדם המעוניין להוביל שינוי בחיוניות הזולת, הקהילה והסביבה.
אדם המוכן להכשרה מעמיקה, חווייתית וממושכת, הכשרה המעצימה את החיוניות שלו עצמו ושל סביבתו הקרובה.
כל אדם שאוהב חדשנות ואינו חושש מלחשוף ארץ לא זרועה.
משך המסלול המלא הוא 120 ימים הנפרשים על ארבע שנים:
המסלול כולל: – תוכנית מלאה בשלושת המרכזים (אדמה, מים ואוויר): בכל מרכז עוברים פרחי החיוניות לפחות 3 סדנאות (3 סגמנטים) + מסע סה"כ 18 ימים. הפעילות בכל מרכז נפרשת על שנה וכוללת מפגשים ועבודה עצמית. הפריסה מאפשרת להקדיש די זמן ללימוד עצמי הפנמה והטמעה בחיים עצמם. – קורס הובלה בסיסי: הכשרת מורים למסלול עין הנץ. (4 סגמנטים). יכול להשתתף בו רק מי שהשלים לימודים בשני מרכזים לפחות בדרך כלל בתום השנה השניה. עם השלמת הקורס בהצלחה יוכל המעוניין להצטרף לצוות האקדמיה בהוראת מסלול זה. – קורס מורים/ מטפלים/ יזמים ( סה"כ 46 ימים), המכשיר את המשתתפים בו להיות מובילי חיוניות בהתאם לנתיב שיבחרו. עם סיומו בהצלחה יוסמכו פרחי החיוניות להיות מובילי חיוניות, ויוזמנו לפעול במסגרת האקדמיה ופרויקט היסוד החי. בקורס זה יוכל להשתתף מי שהשלים לימודים בשלושת המרכזים וסיים בהצלחה קורס הובלה בסיסי. בדרך כלל קורס מתבצע בתום השנה השלישית והוא הארוך ביותר ותובעני ביותר.
מסלול האבקת מעופפים
המטרה: הקניית מושגים, שפה וכלים של חיוניות לשרותם של אנשי מקצוע.
המאפיינים: מסלול זה מיועד לאנשי מקצוע, המעוניינים לשלב את נושא החיוניות בתחום העיסוק שלהם: הן כשילוב החיוניות כנדבך נוסף בעבודתם בקרב האנשים עימם הם נפגשים, והן לשם חיזוק ותמיכה בחיוניות שלהם עצמם. במסלול האבקת מעופפים מותאמים הנושאים, המיומנויות והכלים הנדרשים לכל תחום מקצועי בהתאם לצרכיו. הקורסים בנויים במתכונת מודולרית (סגמנטים), שמאפשרת הרחבה והעמקה בהתאם לעניין והצורך.
מסלול האבקת מעופפים מתאים לאנשי מקצוע בתחום:
חינוך, הדרכה והוראה פורמליים ובלתי פורמליים
בריאות הנפש
מטפלים ביצירה והבעה
רשימת תוכניות במסלול:
המסלולים בנויים בדרך המאפשרת לכל איש המקצוע לטעום ולהעמיק על פי רצונו וצרכיו.
"ניסוי וטעייה" היא דרך לפתרון בעיה באמצעות ניסוי פתרונות שונים לבעיה עד לקבלת פתרון נאות. השיטה משמשת בני אדם ובעלי חיים באופן טבעי, לצורך בחירת התגובה המתאימה בסביבה מרובת גירויים." ציטוט מתוך יואב בן-דב, אילנה שמיר וזהבה כנען (2004). אביב חדש: האנציקלופדיה הישראלית לנוער. הוצאת אנציקלופדיה אביב בע"מ. [↩]
איתי אלטשולר, לחיות את היסוד החי ( ברון 2009 ) עמ' 15-56 [↩]
"אקולוגיה", לתפיסתי, היא מערכת יחסים בו כל חלק במערכת חשוב והכרחי לקיומה של המערכת ולשמירת האיזון בה. השמטת חלק אחד או שינוי בכמותו או גודלו מפרים את האיזון של המערכת, וזו נדרשת להתארגן מחדש כדי להגיע לאיזון חדש. [↩]
נציגי השיטה מעידים כי בשיטת טיפול זו ניתן לטפל בכאבים כרוניים, מיגרנות, זירוז תהליך ההחלמה וההתאוששות מניתוחים, חום גבוה אצל ילדים, בעיות בדרכי הנשימה, טחורים, דלקות עיניים, דלקות ונוזלים באוזניים, דלקות גרון, לחץ דם גבוה, אינסומניה, מצוקות רגשיות כדוגמת לחץ, מתח, חרדה ודיכאון.
המטפלים בשיטת פראניק הילינג בארץ מעידים כי צברו עד כה ניסיון מוצלח בפועל בטיפול בסרטן בראש, אבנים בכליות, מיגרנה, שפעת, צרבות, בעיות בדרכי הנשימה, דלקות ריאות, כאבי מחזור, דלקות מעיים, טחורים, כאבי שרירים למיניהם, חום גבוה, סטרס, חרדה, דלקת בדרכי השתן, כאבי גב, דלקות עיניים, פריון, אלופציה ועוד.
ניתן למצוא פירוט נוסף תחת הכותרת "במה שיטת הפראניק הילינג מטפלת?" (תחת כותרת המשנה "ניסיון בפועל") בהמשך המאמר.
מספר המטפלים
על פי הדיווח של נציגי השיטה בארץ, הוכשרו לפחות 140 מטפלים עד כה. טרם נאספו נתונים על מספר המטפלים הפעילים.
מקור השיטה
מחקר והתנסות לאורך כשלושים שנה של מאסטר צ'ואה קוק סוי, מדען, מחנך, פילנתרופ, מהנדס חומרים במקצועו, פיליפיני שמוצאו בסין. פרסם את השיטה בשנת 1987.
ביסוס מדעי
שיטת הפראניק הילינג נחקרת בשנים האחרונות ע"י מדענים רבים הן במזרח והן במערב. מרבית המחקרים נערכים ע"י צוותים של אנשי אקדמיה בעלי הכשרה מקצועית הולמת אך רק חלקם עברו עד כה ביקורת עמיתים.
ניסויים עם ביקורת עמיתים: ניסוי שנערך אודות השינויים באנרגיית הגוף בטיפול ללא מגע, פרוטוקול טיפול בשיטת פראניק הילינג יושם על מטופלת נושאת סרטן השד 1, בחינה של יעילות הטיפול בפראניק הילינג בטיפול בדיכאון 2, ניסוי שיפור איכות החיים ותפקוד הריאות במקרה של חסימה כרונית באמצעות פראניק הילינג 3 .
בנוסף בוצעו ניסויים רבים ללא ביקורת עמיתים. פירוט בסעיף ביסוס מדעי בסוף המאמר.
כותבת המאמר
אלונה בן ארי
אלונה בן ארי, נשואה ואם לשלושה. בעלת תואר B.A. בפרסום ותקשורת חברתית, התמחות בשיווק, האוניברסיטה לתקשורת, "מוניקה הררה", סנטיאגו, צ'ילה. תואר B.A. בהצטיינות, מדעי החברה, התמקדות בניהול, "האוניברסיטה הפתוחה". בשנת 2010 למדה אימון (Coaching).
אלונה עבדה במשך שנים, בעולם הייטק בתחום הרכש והלוגיסטיקה. בתפקידה האחרון ניהלה את מחלקת הרכש והלוגיסטיקה בחברה ביטחונית. בשנת 2011 עברה לגור, למשך שנתיים עם בעלה ושלושת ילדיהם בהודו, שם למדה והחלה לטפל בשיטת פראניק הילינג. כיום אלונה מטפלת ומורה בשיטת פראניק הילינג.
אלונה הביאה את שיטת פראניק הילינג לישראל והיא הנציגה הרשמית והיחידה בארץ של ארגון פראניק הילינג העולמי, היחידה בישראל המורשת ללמד את השיטה. 4
השיטה
תמצית
פראניק הילינג, כשיטה, נולדה בשנת 1987 לאחר 30 שנה של מחקר ואימות על ידי מאסטר צ'ואה קוק סוי, מדען, מחנך, פילנתרופ, מהנדס חומרים במקצועו פיליפיני שמוצאו בסין.
הילינג מבוסס על שני עקרונות. העיקרון הראשון גורס כי הגוף באופן כללי מסוגל לרפא ולאזן את עצמו. העיקרון השני גורס כי ניתן להאיץ את ריפוי הגוף על ידי הגדלת כוח החיים בגוף. בדיוק כמו שאור יכול לגרום לתגובה כימית, זהו עיקרון בסיס הצילום. אנרגית החיים (ה"פראנה") מזרזת את את התגובות הכימיות בגוף, ובכך מאיצה ומזרזת את תהליך ההחלמה שלו.
פראניק הילינג מסייע לאנשים רבים ברחבי העולם להשיג בריאות, שלווה, שגשוג ושפע בכל היבטי החיים. לשפר את איכות חייהם, ברמה הפיזית, האנרגטית, הרוחנית והנפשית.
שם השיטה
מהו ההבדל המהותי בין אדם חי לבין אדם מת? לשניהם יש גוף, מערכת של איברים ומיליארדי תאים. מה שמבדיל ביניהם הוא כוח בלתי נראה, המעניק לאדם החי את העירנות והמודעות לחוות את החיים.
לכח זה קוראים "נשימת חיים" או "חיוניות של הנשמה", "פראנה" היא כוח החיים המתמשך, הנמצא בתוך הגוף של כל דבר חי. ללא פראנה, אנו חדלים להתקיים כ"יצורים חיים". פראנה, מילה בסנסקריט אשר משמעותה "אנרגית חיים", או כל האנרגייה הקוסמית הקיימת ביקום.
"פראניק הילינג" (Pranic Healing) הינה שיטה יעילה ועוצמתית של ריפוי באמצעות אנרגיה ללא צורך במגע. המילה "פראניק" נגזרת מהמילה "פראנה", שמקורה בסנסקריט.
"פראנה" היא אנרגית החיים ששומרת את הגוף חי ובריא. ביוונית היא נקראת "פנאומה", בפולינזית "מאנה", בסינית "צ'י" ומכאן מקור המילה "טאי צ'י", ביפנית "קי" ומכאן המילים "רייקי" ו"אייקידו", בעברית הכוונה היא לרוח, שמשמעותה נשמת החיים. המטפל מקרין פראנה, אנרגית חיים, "נשמת חיים" אל המטופל וכך מאיץ את הריפוי הטבעי של הגוף. באמצעות תהליך זה מושג מה שמכונה פעמים רבות כ "ריפוי ניסי".
באופן בסיסי קיימים שלושה מקורות עיקריים לפראנה: פראנת שמש, פראנת אוויר, פראנת אדמה.
פראניק הילינג כרוך בהעברת אנרגיית החיים (צ'י, פראנה) אל המטופל. גרנד מאסטר צ'ואה קוק סוי מסביר: "אנרגיית החיים או פראנה היא סביבנו. היא מתפשטת; אנחנו למעשה חיים באוקיינוס של אנרגית החיים".
מפתח השיטה
מאסטר צ'ואה קוק סוי (Master Choa Kok Sui)
מדען, מחנך ופילנתרופ, נולד ב 15 באוגוסט 1952 בפיליפינים ונפטר ב – 19במרץ 2007.
מאסטר צ'ואה קוק סוי היה מהנדס חומרים ואיש עסקים מצליח, הוא בילה יותר משלושים שנה בחקר ובלימוד מדעים אזוטריים, בבחינה קפדנית ובמיון טכניקות הריפוי השונות, מה שהוביל אותו לפתח מושגים, עקרונות יישומים וטכניקות מעשיות של שיטת פראניק הילינג כפי שהיא מוכרת כיום.
מאסטר צ'ואה קוק סוי הקים את "המכון ללימודים פנימיים"5 ואת "קרן הפראניק הילינג העולמית בע"מ"6. הוא כתב יותר מ- 20 ספרים על פראניק הילינג ורוחניות, מאסטר צ'ואה קוק סוי נפטר ב -19 במרץ 2007.
היסטוריה
מאסטר צ'ואה קוק סוי, מפתח שיטת ה"פראניק הילינג" מצא את עצמו כבר מגיל 12 נוטה לעניינים פאראנורמליים ורוחניים. בהיותו נער, הוא בילה שנה בטיהור פנימי, והניח את היסודות למפעליו בדרך הרוחנית. הוא חי חיים פשוטים, הדומים לאלו של יוגי, מסרב לנוחיותו, למרות שנולד למשפחה אמידה מאוד.
כאדם צעיר, מאסטר צ'ואה למד מגוון רחב של אומנויות ריפוי, ביניהן: יוגה, תופעות נפשית, מיסטיקה, צ'י קונג, Rosicrucian Order – AMORC, תיאוסופיה, אסטרה, לימודי Arcane, ומדעים אזוטריים אחרים.
לאורך השנים 1983-1987 עבד מאסטר צ'ואה קוק סוי על השלמת התזה הרוחנית שלו: הוא עבד על המשימות המונומנטליות של סינתזה, ניסוי, אימות, תפיסה, גיבוש, שיטתיות ופיתוח חלק הארי של מה שיהפוך לפראניק הילינג מודרני וליוגה ארהטית.
פראניק הילינג כשיטה נולד בסוף 1987, עם פרסום ספרו של מאסטר צ'ואה קוק סוי "המדע העתיק ואמנות הריפוי הפראני" (מאוחר יותר שונתה כותרת הספר ל "ניסים באמצעות פראניק הילינג" (Miracles Through Pranic Healing, Institute for Inner Studies; Latest Edition Printed April 2010 1st Edition 1987 ).
מאז תורגם הספר ליותר מ -30 שפות, תרגום הספר לעברית נמצא בשלבי ביצוע. הספר הופץ בלמעלה מ -130 מדינות, הוא משמש כמבוא לאמנות הפראניק הילינג המודרני.7
מאסטר צ'ואה קוק סוי חלם להקים "אשראם" (קהילה מוכוונת להתפתחות רוחנית) להפצת תורת הפראניק הילינג והיוגה הארהטית. האשראם, שהוקם בסמוך לפונה שבהודו, משתרע על פני כמעט שישים דונם ומוקף גבעות ועמקים. זהו מרחב יפה ונוח בו מתרגלים רציניים של יוגה ארהטית מרחבי העולם מגיעים כדי ללמוד ולגדול מבחינה רוחנית8 .
מודלים של הגוף והנפש
בפראניק הילינג אנו מאמינים שלכל אדם יש את היכולת לרתום את האנרגיות של הטבע וכוחה הפנימי של הנפש כדי לעצב את חייו. אנו מאמינים שחוקיו הרוחניים של הטבע מציעים לנו הזדמנות זו, לאחר שהובנו כהלכה ונעשה בהם שימוש בצורה מושכלת. המסע שלנו מתחיל בהבנת מקורה האינסופי של האנרגיה, ושימוש באנרגיה זו כדי לעצב את החיוניות הפיזית שלנו, את מצבנו הנפשי, את אופן חשיבתנו ובסופו של דבר את השקפת עולמנו הרוחנית על החיים ומטרתנו בהם.
הקשר בין גוף ונפש הינו קשר הדוק והדדי. על פי תפיסת הפראניק הילינג, כאשר הגוף הפיזי חולה, סובל ממכאובים או ממצוקה רגשית, אנרגיית הגוף נחסמת ועוצמת החיים מושפעת. מחקרים רבים מראים כיצד הנפש והגוף מגיבים זה לזה ומציגים כיצד המצב הרגשי והגופני מתורגמים לתגובות שונות באיזון הכימי של הגוף ובייחוד במערכת החיסונית. רגשות מודחקים רוצים כל הזמן לפרוץ החוצה. המוח, כדי למנוע מאיתנו התמודדות עם רגשות אלו שלרוב הם חזקים, מפחידים, מאיימים ומתסכלים, מסיט את תשומת לבנו מהתמודדות עמם באמצעות פיתוח כאבים כרוניים, חרדות, פוביות, וכו'.
טיפול בפראניק הילינג מאזן את רמות האנרגיה בגוף ולכן אינו מטפל רק בסימפטום ובאיבר החולה, אלא נותן מענה וטיפול מקיף לכל יתר האזורים בגוף ובנפש. כתוצאה מכך ההחלמה והריפוי הם מהירים יותר, משך המחלה והסבל הנלווה אליה מתקצרים.
מלבד היותו אמצעי ריפוי, פראניק הילינג מספק גם אמצעי להשגת אורח חיים בריא על ידי הנגשת עולם האנרגיות והבנה כיצד הן משפיעות על בריאותנו ורווחתנו. פראניק הילינג יכול לעזור, לשפר ולרפא לא רק מגוון רחב של מחלות פיזיות ופסיכולוגיות, אלא גם מגוון היבטים נוספים בחיים ביניהם שיפור וריפוי מערכות יחסים, חינוך, מצבים פיננסיים, מימוש, הצלחה, הגשמה אישית, ועוד.
כדי להבין כיצד ריפוי מתרחש עלינו לזכור כי כל חומר הוא צורה של אנרגיה.
רוב האנשים אינם מודעים לכך שרוחניות, מחשבות, רגשות, זוגיות, ההצלחות או חוסר ההצלחות בחיים, כולם שלובים זה בזה באופן הדוק. כל דבר הקיים ביקום כולו, אשר מחולק עד לרמה הטהורה הבסיסית ביותר שלו, ונמדד בעזרת המכשירים המדעים המתוחכמים ביותר, הוא רק תדר רוטט של אנרגיה, אשר מצטופף יחד עם אנרגיה באותה תדירות הרמונית, כדי ליצור את מה שאנחנו "תופסים" כמציאות וכתוצאה מכך חווים חוויות בעולם הפיזי.
לפי תפיסת פראניק הילינג, מכאן שהמחשבות שלנו (גם הן אנרגיה), אשר נקבעות על ידי האמונות והתפיסות שלנו, משודרות החוצה לשדה אינסופי של אנרגיה בצורת גלים (כמו אנרגיה בתדר רדיו), משתנות מצורת הגלים (בעולם הרוחני) לצורת החלקיקים (בעולם החומר) ומצטרפות יחד עם אנרגיות נוספות, אשר רוטטות בתדירות הרמונית קולקטיבית, ומייצרות את מה שאנחנו רואים ובסופו של דבר חווים בעולם הפיזי שלנו.
אנרגיה לא שופטת אף אחד, לא כועסת ולא מענישה. אנחנו יוצרים לעצמנו את מציאות חיינו.
"הנתיב הרוחני מסובך יותר מהאמזונס" – מאסטר גראנד צ'ואה קוק סוי
המשמעות של רוחניות הוסברה בדרכים שונות על ידי מורים שונים. רוחניות יכולה להיות בעלת משמעות שונה לאנשים שונים.
מאסטר צ'ואה מגדיר ומתייחס לרוחניות כאל דרך חיים פשוטה אך בעלת אמת עמוקה. כאשר אדם מחליט ללכת בנתיב הרוחניות, מלבד היותו נחוש, הוא מתמלא לעתים קרובות ברגשות של יראת כבוד ובלבול. החוויות והקשיים הרוחניים שלנו נוטים להרגיז אותנו ובלי המורה הנכון שינחה את מאמצינו, אנו עלולים בסופו של דבר להרגיש נטולי רסן באוקיינוס הרוחניות העצום.
גרנד מאסטר צ'ואה קוק סוי הבהיר כי רוחניות אינה רק תרגול מדיטציה. כחלק מהצעידה בנתיב הרוחני עלינו להבין כי אנו שולטים ברגשות שלנו ולא להיפך. שליטה על הרגשות היא מפתח הפותח דלתות רבות בתהליך החיפוש הרוחני. למידה לשלוט בגוף הרגשי מספקת כוח פנימי, רוגע פנימי וגמישות פנימית.
גראנד מאסטר צ'ואה קוק סוי מנע מתלמידיו מללכת לאיבוד בים הרוחניות העצום ופיתח בנוסף לסדנאות הטיפול גם נתיב בטוח, יעיל ומהיר להתפתחות רוחנית אשר מכונה "יוגה ארהטית". מקורה של המילה "יוגה" הוא מן השורש בסנסקריט "yug" שמשמעותו להתאחד. יוגה היא לפיכך מונח שניתן לכל טכניקה שמטרתה איחוד עם אלוהים. ישנן דרכים רבות להשגת יוגה השואפות להשיג איחוד זה דרך אהבה ומסירות. גרנד מאסטר צ'ואה קוק סוי שילב בהצלחה את כל השיטות הללו של יוגה יחד עם יוגת הקונדליני, ביוגה ארהטית, המכונה גם "סינתזה או שילוב של היוגה", או תמצית וזיכוך היוגה, כדי ליצור את אחת השיטות המהירות והעוצמתיות ביותר להתפתחות ואבולוציה רוחנית.
יוגה ארהטית היא טכניקה מקיפה של פרקטיקות רוחניות המאיצות את ההתפתחות הרוחנית ואת האיחוד עם הטבע האלוהי שבנו. שיטות סודיות של טיהור מקיף ויסודי של הגוף הפיזי, האתרי, הרגשי והנפשי מתורגלות בקפדנות, כדי להכין את הגוף לקבלת זרם האנרגיות השמימיות ולניקוי הדרגתי של זרעים עתיקים (דפוסי חשיבה שליליים, רגשות מודחקים ונטיות מחיים קודמים ובהווה) שנמצאים בצ'אקרות.
יוגת הסופר מח9 – זהו אחד התרגילים הפיזיים הנלמדים בפראניק הילינג. תרגיל זה נחקר על יד מדענים ורופאים שונים, בין היתר מדענים אלו מצאו כי התרגיל מסייע להגברת המיקוד ויכולת הריכוז ומשפר את הזיכרון והאינטליגנציה הרגשית. יש לסייג ולומר כי מחקרים אלו נמצאים בשלב ראשוני וטרם עברו ביקורת עמיתים. 101112
בזמן תרגול יוגת הסופר מח אנו לוחצים ומפעילים נקודות דיקור, המרוכזות סביב אזור האזניים ומושפעות מהלחץ, המופעל בזמן התרגיל. נקודות אנרגיה אלה משפיעות על המוח, העיניים, המצח, הפה, השחלות, בלוטות הרוק, הרקות והאשכים.
במה שיטת הפראניק הילינג מטפלת?
פראניק הילינג מטפלת בכל בעיה פיזית, רגשית ונפשית. כולל מצבים בהם לרפואה המסורתית אין לכאורה מענה.
ישנם מטפלים בפראניק הילינג אשר בחרו להתמחות בטיפול בבעלי חיים.
השפעת פראניק הילינג על המורפולוגיה של צמחי מלפפון14 .
טיפול פראניק הילינג מסורתי לשיפור נביטה וצמיחה של שעועית ירוקה15 .
מחקרים על המאפיינים התזונתיים ואיכותם של זני מלפפונים 16 .
השפעת פראניק הילינג על תכונות פיסיקליות-כימיות של עגבניות17 .
ניסיון בפועל
בספרים הבאים של מאסטר צ'ואה, אודות שיטת הטיפול, קיים פרק שלם עם עדויות של מטופלים אשר חוו ריפוי באמצעות פראניק הילינג:
The Ancient science and art of Pranic Healing, Institute for Inner Studies; Latest Edition Printed April 2010 (1st Edition 1987) edition (2010).
Advanced Pranic Healing, Institue for Inner Studies; 11th Printing, with minor revisions edition (2009)
Pranic Psychotherapy, Institute for Inner Studies; September 2010 Printing edition (January 1, 2010)
יש כיום עדויות רבות על הצלחת הטיפול במגוון עצום של מצבים רפואיים. בכמה בתי חולים ברחבי העולם, נעשה שימוש בפראניק הילינג כדי להקל ולזרז את תהליך ההחלמה של המטופלים.18 ,19
מספר בתי חולים באוסטרליה, הן בתי חולים פרטיים והן ציבוריים, מעניקים טיפולי פראניק היליניג בחינם למטופליהם.20 ,21
המטפלים בשיטת פראניק הילינג בארץ צברו עד כה ניסיון מוצלח בפועל בטיפול בסרטן בראש, אבנים בכליות, מיגרנה, שפעת, צרבות, בעיות בדרכי הנשימה, דלקות ריאות, כאבי מחזור, דלקות מעיים, טחורים, כאבי שרירים למיניהם, חום גבוה, סטרס, חרדה, דלקת בדרכי השתן, כאבי גב, דלקות עיניים, פריון, אלופציה ועוד.
הטיפול
כיצד פראניק הילינג עובד?
פראניק הילינג מתקן את חוסר האיזון בגוף ומעביר כוח חיים לחולה. כוח החיים הזה יכול להיות מאופיין גם כאנרגיה אוניברסלית; אין זו האנרגיה של המטפל. מטפלים מיומנים בפראניק היליניג מעבירים אנרגיה אוניברסלית אל המטופל באמצעות טכניקות ותדרים עבור מחלות ומצבים ספציפיים.
פראניק הילינג מתבצע ללא מגע בגוף הפיזי.
פראניק הילינג אינו דורש תרופות, צמחי מרפא או ויטמינים למיניהם.
פראניק הילינג הוא תהליך תלת שלבי, המאיץ באופן משמעותי את יכולתו הטבעית של הגוף להירפא בכל הרמות: פיזית, רגשית, נפשית ורוחנית:
אבחון – האבחון מתבצע באמצעות סריקה אנרגטית של המטופל לאיתור חריגות אנרגטית.
ניקוי – הסרת הפרעות באנרגיה: משמש להסרת אנרגיה מלוכלכת או חולה מהגוף ולשחרר חסימות בערוצי האנרגיה. קיימים שני סוגי ניקוי עיקריים. ניקוי כללי – הכוונה לניקוי ההילה והגוף האנרגטי כולו. ניקוי מקומי – ניקוי באיזור, איבר, צ'אקרה ספציפיים. המטפל עושה שימוש בידיים שלו לצורך ביצוע הניקוי.
חידוש, החייאה והעצמת כוח החיים – הטענה: העברת פראנה טרייה או אנרגיית חיים לגוף, תהליך זה מיושם רק לאחר שתהליך הניקוי הושלם. המטפל נטען בפראנה מהסביבה ומעביר אותה אל גופו האנרגטי של המטופל. ישנן טכניקות רבות לקבלת פראנה מהסביבה לדוגמא דרך הצ'אקרות או הנשימה. אין המטפל משתמש בפראנה של עצמו על מנת להטעין את המטופל.
בפראניק הילינג, המטפל מטפל בהתאם לפרוטוקולים מסודרים ומובנים לטיפול בכל סימפטום (פיזי, רגשי, מנטלי, נפשי). פראניק הילינג מעניק צעד אחר צעד את הנוסחה ואת ההליך, שכאשר מיושמים על ידי אנשים בעלי ידע זה יכול להוביל לתוצאות דומות. מדובר במעין אלגוריתם או מתכון, שעברו בדיקות וניסויים רבים עד אשר הוצגו במתכונתם הנוכחית.
פראניק הילינג, אינה רק שיטת טיפול, אלא זהו נתיב להתפתחות רוחנית, ולכן מאסטר צ'ואה שם דגש רב על בניית אישיותם של המטפלים בשיטה.
גראנד מאסטר צ'ואה קוק סוי הדגיש את הצורך לתרגל את "יאמה" ואת "נייאמה" (את היסודות של בניית אופי) עבור כל אדם שעוסק במדיטציה ובתרגולים רוחניים. מאסטר צ'ואה קוק סוי הסביר כי מדיטציה לא רק רותמת כמויות גדולות של אנרגיה רוחנית, אלא גם משמשת דשן, משפרת את הצמיחה של כל התכונות המהותיות, הטבועות באדם. סגולותיו ומידותיו של אדם מועצמות כאשר הוא צועד בנתיב הרוחני.
"כאשר המעלות מפותחות מאוד, משמעות הדבר היא כי לנשמה העליונה יש קשר או שליטה חזקים יותר על הנשמה והגוף … בכל פעם שאתה נמנע מפעולה לא בריאה, הקשר עם הנשמה הגבוהה שלך מתחזק. אבל בכל פעם שאתה מפר את המעלות, הקשר הופך להיות רופף יותר." גרנד מאסטר צ'ואה קוק סוי
טיפול מרחוק
פראניק הילינג מתבצע ללא מגע בגוף הפיזי, מה שמאפשר לטפל גם מרחוק, כלומר כאשר המטפל והמטופל אינם נמצאים פיזית באותו החדר.
הדרכה
לימודי פראניק הילינג נפרסים על כמה תחומים:
סדנאות טיפול
סדנאות התפתחות רוחנית
סדנאות לשפע ושגשוג
בפראניק הילינג לומדים על האנטומיה של הגוף האנרגטי על ההילות ועל הצ'אקרות.
לומדים כיצד לראות ולסרוק את ההילה והצ'אקרות ולדעת אילו אזורים בגוף אינם מאוזנים.
כאשר אנו לומדים על אנרגיה, אנו הופכים מודעים יותר לנוכחותה בכל מקום, בין אם מדובר בבני אדם או אפילו בחפצים.
על ידי ההכרה בקיומה של אנרגיה, אנו לומדים את האפשרויות של תהליך הריפוי ומביאים הרמוניה ופרודוקטיביות לכל היבט בחיינו. מטפלים בשיטת פראניק הילינג ברחבי העולם עושים שימוש בפראניק הילינג כדי להיטיב ולהעצים את העסק שלהם, בתיהם, מערכות היחסים שלהם, בריאותם הפיזית והרגשית ולהשגת מטרותיהם עם תוצאות פנטסטיות.
בפראניק הילינג לומדים גם נשימה פראנית. פרקטיקה שבאמצעותה לומדים לנשום ברמות הפיזית, הרגשית והאנרגטית להשגת מצב של רוגע ושלווה פנימי.
בסדנאות פראניק הילינג נלמדות מדיטציות מונחות לריפוי והתפתחות רוחנית. הראשונה שבהן היא מדיטצית לבבות התאומים, מדיטציה למען שלום והארה, המעצימה את הקשר עם הנשמה, מחדדת את האינטואיציה ואת הצמיחה וההתפתחות הרוחנית.23 ,24
אלונה בן ארי התחילה ללמד פראניק הילינג בישראל בשנת 2017, בוגרי סדנת היסוד מצטרפים לקהילת המטפלים בפראניק הילינג בישראל, קהילה אשר גדלה ומתרחבת. חברי הקהילה מתרגלים יחד מדיטציות, נהנים מפגשי תרגול ולמידה, מחליפים טיפולים, מעניקים טיפולים חינם כחלק מתרומה לקהילה ועוד מגוון פעילויות.
סדנאות טיפול
אלונה בן ארי היא היחידה המורשת ללמד בארץ את סדנת היסוד.
הסדנאות המתקדמות מועברות על ידי אלונה בן ארי ומאסטרים אשר מגיעים במיוחד מהודו לצורך העברת הסדנאות.
פראניק הילינג יסוד
סדנא מעשית וחוויתית זו מעניקה לך את הכישורים הבסיסיים להרגיש, להשתמש ולטפל באמצעות האנרגיה הפראנית הקיימת בטבע. תלמדו צעד אחר צעד שיטות להאיץ את קצב הריפוי של הגוף הפיזי, הרגשי והנפשי.
משך הסדנא: 16 שעות (יומיים מרוכזים 8 שעות ביום, או ארבעה מפגשים שבועיים, ארבע שעות כל מפגש)
יכולים להשתתף: כולם החל מגיל 16
פראניק הילינג מתקדם
סדנא מיוחדת זו היא עבור מטפלים מתקדמים יותר שרוצים ללמוד כיצד להשתמש באנרגיות פראניות צבעוניות כדי להשיג תוצאות ריפוי מהירות ויעילות יותר. אנרגיות צבעוניות יוצרות השפעה ממוקדת יותר על שדות האנרגיה ועל הצ'אקרות. חוסר איזון פיזי חמור מגיב מהר יותר לפראנות צבעוניות.
משך הסדנא: 16 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
פסיכותרפיה פראנית
סדנת עומק המלמדת עקרונות וטכניקות מהירים ובטוחים לשחרור אנרגיות שליליות וטראומות כדי לטפל ביעילות בגוף נפש.
משך הסדנא: 16 שעות (יומיים מרוכזים 8 שעות ביום)
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג מתקדם
קריסטלים
שימוש בעוצמת המתנות היקרות של אמא אדמה. תלמדו כיצד להשתמש בכוח הקריסטל כדי לשפר את יכולת הריפוי שלכם, הרוחניות, השפע והשגשוג.
משך הסדנא: 8 שעות (יום לימודים מרוכז)
יכולים להשתתף: בוגרי פסיכותרפיה פראנית
הגנה פראנית עצמית
כיצד להגן על עצמך ועל יקירך מפני התקפות רגשיות, כוונות שליליות, ישויות זדוניות וזיהום אנרגטי. החיים בחברה הנוכחית, חושפים אותנו לאנרגיות מלוכלכות ומזוהמות ולאנרגיות שליליות ופוגעניות. דמינו לעצמכם שאתם חיים באוקיינוס של צורות מחשבה ואנרגיות רגשיות. תושבים אתריים אלה מפעילים לחץ תמידי על ההילות שלנו כדי שיפעלו בהתאמה לרטט שלהם. אם אנו לא מוגנים כראוי, אנחנו יכולים להיות מושפעים רוחנית, נפשית, רגשית, פיזית ופיננסית. סדנא זו תלמד אותך דרכים מדעיות לניצול אנרגיות פראניות בממדים שונים כדי להגן על עצמך, על החפצים שלך, רכושך, ביתך, סביבתך ועל האנשים היקרים לך.
משך הסדנא: 8 שעות (יום לימודים מרוכז)
יכולים להשתתף: בוגרי פסיכותרפיה פראנית
סדנאות התפתחות רוחנית
השגת האחדות עם הנשמה הגבוהה
משך הסדנא: 16 שעות (יומיים מרוכזים 8 שעות ביום)
יכולים להשתתף: כולם החל מגיל 18
יוגה ארהטית
לאחר טיהור אינטנסיבי של הגוף הפיזי, האתרי, הכוכבי, הנפשי והגבוה, הצ'אקרות או מרכזי האנרגיה פועלים בצורה בטוחה ויעילה, כדי שניתן יהיה לעורר ולהפיץ את אנרגיית הקונדליני. אנרגיית קונדליני קיימת בכל אדם אבל נשארת רדומה עד גיל ההתבגרות. אנרגיית הקונדליני היא אשר מספקת את האנרגיה הנדרשת לגוף כדי שיוכל ליזום ולקיים את השינויים שהוא עובר במהלך שנות העשרה. מיקומה של אנרגיה זו נמצא בבסיס עמוד השדרה.25
העניין הגובר בהתפתחות האישית והרוחנית מאיץ את הקארמה הטובה, ומוביל לחוות הצלחה גדולה יותר, יחסים מאושרים יותר ופרספקטיבה בריאה יותר אודות החיים. תלמדו על יכולת ההתפתחות של "גוף הזהב", כיצד לפתח ולהעצים את יכולתך אינטואיטיבית וכיצד להשיג אחדות עם הנשמה הגבוהה שלך, הסדנא תוביל אותך לאורך הנתיב אל הארה גדולה יותר.
משך הסדנא: 16 שעות (יומיים מרוכזים 8 שעות ביום)
יכולים להשתתף: בוגרי פסיכותרפיה פראנית
Om Mani Padme Hum
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
מהותו הרוחנית של האדם
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
אלכימיה מינית
משך הסדנא: 16 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי יוגה ארהטית רמה 2
תפיסה על חושית מאסטר צ'ואה קוק סוי
משך הסדנא: 16 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי יוגה ארהטית רמות 1+ 2
מדיטציית צ'אקרה אוניברסלית וקבלית
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
תורת ההינדואיזם
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
תורת הבודהיזם
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
תורת הנצרות
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
סדנאות לשפע ושגשוג
Kriyashakti
משך הסדנא: 16 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד, פראניק הילינג מתקדם, פסיכותרפיה פראנית, יוגה ארהטית, השגת האחדות עם הנשמה הגבוהה
פראניק פנג שואי
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
ניהול עסקים רוחני
משך הסדנא: 8 שעות
יכולים להשתתף: בוגרי פראניק הילינג יסוד
ביסוס מדעי
שיטת הפראניק הילינג נחקרת בשנים האחרונות על ידי מדענים רבים הן במזרח והן במערב. מרבית המחקרים נערכים על ידי צוותים של אנשי אקדמיה בעלי הכשרה מקצועית הולמת, אך רק חלקם עברו עד כה ביקורת עמיתים. בנוסף, בינואר 2016 הוקם המכון לחקר פראניק הילינג (PHRI) כארגון רשמי הנתמך על ידי המרכז לפראניק הילינג.26
ניסויים עם ביקורת עמיתים:
ניסוי שנערך אודות השינויים באנרגיית הגוף בטיפול ללא מגע, פרוטוקול טיפול בשיטת פראניק הילינג יושם על מטופלת נושאת סרטן השד 27 .
בחינה של יעילות הטיפול בפראניק הילינג בטיפול בדיכאון 28 .
ניסוי שיפור איכות החיים ותפקוד הריאות במקרה של חסימה כרונית באמצעות פראניק הילינג 29 .
ניסויים ללא ביקורת עמיתים:
ניסוי בנושא השפעת פראניק הילינג על כאבי שרירים ושלד כרוניים 30
סקר בקרב 811 נבדקים אשר בדק תפיסת הפראנה והשפעתה על בריאות הנפש 31 .
ניסוי בנושא שיפור איכות החיים באמצעות פראניק הילינג בקרב נשים עובדות 32 .
ניסוי בנושא יעילות פראניק הילינג בשיפור בריאותם התפקודית ורווחתם של אסירים בכלא המרכזי של Mysore שבהודו 33 .
מחקר מעבדה מקיף של פראניק הילינג באמצעות שימוש של תאים בתרבית חשופים לקרינת גמא. מחקר ארוך טווח הראה כי טכניקות פראניק הילינג שיפרו באופן משמעותי את שיעור ההישרדות של תאים החשופים לקרינה. 34 ,35 ,36
נציגי השיטה גורסים כי ניתן לטפל באמצעות תטא הילינג® במרבית סוגי המחלות, גוף ונפש, כולל מצבים בהם לרפואה המסורתית אין מענה.
מספר המטפלים
על פי הדיווח של נציגי השיטה בארץ, בישראל הוכשרו עד כה מעל 25,000 מטפלים ברמות הכשרה שונות. המטפלים הוכשרו על ידי ויאנה סטייבל מייסדת השיטה, ועל ידי מורים שהוסמכו על ידה. טרם נאספו נתונים על מספר המטפלים הפעילים בישראל.
מקור השיטה
השיטה פותחה על ידי ויאנה סטייבל מארה"ב, לאחר שגילתה שיש ביכולתה להשתמש בטכניקה שהשתמשה בה לצורך קריאה אינטואיטיבית כדי לרפא את רגלה בה התגלה גידול ממאיר ונדיר.
ביסוס מדעי
למיטב ידיעתנו טרם בוצעו מחקרים מדעיים בתחום.
כותבת המאמר
נגה בן ישראל
נגה בן ישראל עוסקת בתטא הילינג מאז שנת 2009. בעלת ההכשרה הגבוהה ביותר בתטא הילינג – ThetaHealing Certificate of Science. קיימה אלפי פגישות אישיות והנחתה מעל 300 קורסים וסדנאות שעוסקות בתטא הילינג. נגה היא המתרגמת והמוציאה לאור של ספריה של ויאנה סטייבל, מייסדת שיטת התטא הילינג. בדצמבר 2013 נגה נמנתה עם חברי הצוות שהביא את ויאנה סטייבל לראשונה לישראל. נגה משלבת בעבודתה את הידע הרפואי שרכשה בהכשרתה כווטרינרית (DVM) באוניברסיטה העברית ירושלים, מתוך התנסותה כווטרינרית סוסים בשנים 1998-2008 וכן ידע מתוך הרפואה הגרמנית החדשה ושיטת IEMT.
השיטה
תמצית
על פי האתר הרשמי של שיטת תטא הילינג1, שיטת תטא הילינג נוצרה על ידי ויאנה סטייבל בשנת 1995, במהלך המסע האישי שלה להחלמה. הספר המקורי שלה (Go Up and Seek God בהוצאת Rolling Thunder שנת 1998) מפרט את מסעה האישי ואת החיבור שלה לבורא באמצעות שימוש בטכניקת המדיטציה שלה.
שיטת תטא הילינג היא שיטה מדיטטיבית, שמשתמשת בפילוסופיה רוחנית במטרה לשפר ולפתח את התודעה, הגוף והנפש מתוך התקרבות לבורא כל שישנו. זוהי תפילה ממוקדת לבורא שמאפשרת לנו לאמן את התודעה, הגוף והנפש, כדי לנקות אמונות מגבילות ולחיות חיים המאופיינים במחשבות חיוביות ופיתוח מידות נעלות. באמצעות המדיטציה והתפילה, שיטת תטא הילינג יוצרת אורח חיים חיובי.
שיטת תטא הילינג תמיד מלמדת להשתמש בה בשילוב עם הרפואה הקונבנציונלית.
שיטת תטא הילינג מלמדת איך להשמיש את האינטואיציה הטבעית שלנו ולהסתמך על האהבה הבלתי מותנית של בורא כל שישנו כדי לעשות את "העבודה": באמצעות התפילה הממוקדת, שמשתמשת בגלי המוח תטא ודלתא (תוך שימוש בעקרונות הפיזיקה ומכניקת הקוונטים), ויאנה מאמינה שאנו יכולים להיות עדים לבורא כל שישנו, אשר יוצר באופן מיידי ריפוי פיסי ורווחה רגשית עצמונית (ספונטנית). על פי ניסיונה וניסיונם של אחרים שעוסקים בתטא הילינג ברחבי העולם, באמצעות שיטת תטא הילינג אנו יכולים להשתמש ביכולות האינטואיטיביות שלנו כדי לחולל שינויים ספונטניים ורווחה פיסית ורגשית.
שם השיטה
השם "תטא הילינג" מבטא נדבך מרכזי בשיטה – השימוש בגלי תטא.
המילה "תטא" לקוחה מתחום מדעי המוח. בשנת 1929 פותח מכשיר הא.א.ג. (אלקטרו-אנצפלו-גרם) הראשון לרישום הפעילות החשמלית במוח האנושי2 . עם השנים קוטלגו 5 סוגי פעילות מוחית: גמא, בטא, אלפא, תטא ודלתא, כאשר גמא היא הפעילות בעלת התדירות הגבוהה ביותר (מעל 40 הרץ, כלומר מעל 40 רישומים בשנייה) ודלתא היא הפעילות האיטית ביותר (4-0.5 הרץ, כלומר 0.5-4 רישומים בשנייה). מצב התטא מעט מהיר יותר ממצב דלתא – 7.5-4 הרץ.
קצב הפעילות השונה מאפיין מצבי תודעה שונים. מצב התטא מאופיין בהרפייה עמוקה, יצירתיות גבוהה, תובנות עמוקות ונגישות של התת-מודע.
מוחם של אנשים מבוגרים נמצא רוב היום במצב בטא (28-14 רישומי פעילות לשנייה). במהלך השינה, בעיקר כשאנחנו חולמים, הוא נמצא במצב תטא. ישנן גם דרכים מלאכותיות להעביר את המוח למצב תטא כמו היפנוזה או מדיטציה מאד מאד עמוקה שבה שטף המחשבות משתתק ויש תחושת אחדות עם כל שישנו.
ילדים בני 2-6 לעומת זאת, נמצאים רוב הזמן במצב תטא.3. מייסדת השיטה סבורה שכשאנו במצב תטא התודעה שלנו הרבה יותר גמישה. אולי כמו של ילדים צעירים.
על פי מייסדת השיטה, המדיטציה של תטא הילינג גורמת למוח לעבור למצב תטא, וזאת מבלי שנצטרך לישון, להיות תחת היפנוזה או לתרגל מדיטציה ארוכת שנים עד שנצליח להשתחרר משטף המחשבות שלנו. יתרה מכך, כאשר עבדה עם רופא שערך בדיקות א.א.ג. לתלמידים שלה, נמצא שלא רק המוח של התטא הילר® (המטפל) עובר למצב תטא, אלא גם מוחם של המטופלים בשיטה עובר למצב תטא, מה שמאפשר לדעתה את השינויים שאנחנו עדים להם בשיטה. מצב התטא מסביר מדוע הרבה מהעוסקים בתטא הילינג מפהקים במהלך המדיטציה או כשהם מקבלים ריפוי אנרגטי.
המילה הילינג פירושה ריפוי אנרגטי. תטא הילינג איננה משתמשת בעזרים כלשהם כמו מגע או צמחי מרפא. העבודה כולה אנרגטית.
מפתחת השיטה
ויאנה סטייבל
ויאנה סטייבל, מפתחת השיטה, נולדה בשנת 1963 בעיירה פרוו (Provo) שבמדינת יוטה ארה"ב. נכון לשנת 2018 היא מתגוררת במדינת מונטנה שבארה"ב. משרדיה נמצאים בסמוך לעיירה ביגפורק, שם היא גם מלמדת מדי שנה בקיץ, בעיקר מסמיכה מנחים להוראת הקורסים השונים שפיתחה.
ויאנה היא אם לשלושה ילדים, וסבתא לנכדים רבים. היא נשואה לגיא סטייבל, בעלה הרביעי, והשותף המלא שלה לחזון של שיטת תטא הילינג. בנוסף להיותו מלווה צמוד במסעותיה בעולם בזמן שהיא מלמדת, הוא שותף בהפיכת החומרים המוקלטים שלה לספרים ולחוברות לימוד.
ויאנה מעידה על עצמה שלא סיימה את התיכון. כאשר היא היתה נשואה טרייה ובהריון בהיותה בת 17, בעלה הבחין שהיא בקושי מצליחה לקרוא. הוא תמך בה ועזר לה לשפר את כישורי הקריאה שלה, ונכון להיום ויאנה חיברה עשרות קורסים, שכל אחד מהם מלווה בחוברת הדרכה. היא פרסמה 9 ספרים ועוד היד נטויה.
בהכשרתה ויאנה מוסמכת כנטורופתית, מעסה רפואית, ומאבטחת בכור גרעיני. אבל הכישרונות הטבעיים שלה הם היכולות האינטואיטיביות יוצאות הדופן שלה ומשיכתה לציור.
ויאנה מלמדת בעיקר באמצעות סיפורים בגובה העיניים. סיפורים שבהם היא מציגה את ההתמודדויות הרגשיות והפיסיות שלה ושל אנשים שפנו לעזרתה, כמקור השראה למאזינים שלה. תלמידיה מעידים שהם מרגישים מאד אהובים בנוכחותה, מוכלים, שיש מקום לכולם, ושהיא באמת נוגעת במהות של אהבה שמקלה עליהם להתחבר לרגש הזה.
היסטוריה
סיפורה של שיטת תטא הילינג מתחיל בשנת 1995, כשויאנה היתה בת 32. היא היתה נשואה אז לבעלה השלישי בנישואים מאד מאמללים. היו לה שלושה ילדים, כולם מבעלה הראשון, והיא עבדה בתחום הרפואה המשלימה ב-3 ענפים: נטורופתיה, עיסוי רפואי ומתן קריאות אינטואיטיביות.
באותה שנה הופיעו לה כאבים חריפים בעצם הירך הימנית. מאחר שהכאבים לא הרפו, היא פנתה לקבל עזרה רפואית. היא הופנתה מהעיירה בה התגוררה במדינת איידהו לבית חולים מרכזי בסולט לייק סיטי ביוטה כדי לעבור ביופסיה מעצם הירך שלה. במעבדה של מרפאת מאיו (Mayo) שבקליפורניה, הדגימה אובחנה כסרטן לימפה פולשני במצב מתקדם. ויאנה מספרת, שהרופאים אמרו לה, שגם אם יכרתו את רגלה ויעשו לה כימותרפיה והקרנות, יש סיכוי נמוך שתשרוד.
מאחר שלא היה לה ביטוח רפואי שיכסה טיפול שכזה, ויאנה החלה לחפש תשובה במסגרת הרפואה האלטרנטיבית. בספריה תטא הילינג, (בהוצאת מעוף, 2013), ו-On The Wings of Prayer (בהוצאת Hay House, 2012) היא משתפת את מסעה המיוסר.
מאחר שויאנה גדלה בבית נוצרי מאמין שעודד אותה להתפלל לאלוהים מתוך הבטחה שהוא תמיד מקשיב, ויאנה התפללה להחלים. אבל התפילות לא הועילו. עד שיום אחד ויאנה גילתה שהיא יכולה להשתמש בטכניקה שבה השתמשה לצורך הקריאה כדי לזמן ריפוי. היא התנסתה בכך עם מספר אנשים, וכאשר ניסתה זאת על עצמה, רגלה החלימה לטענתה באופן מיידי.
תוך זמן קצר אנשים החלו להידפק על דלתה ולבקש ריפוי. בשנת 1998 היא כבר לא עמדה בעומס הפניות ונכנעה לפניות של אנשים שביקשו שתלמד אותם מה היא עושה. כדי להמשיך לעמוד בביקוש, בשנת 2001 היא פתחה את קורס המורים הראשון. הוראת השיטה חייבה אותה לנסח במילים את הדברים שהיא עושה, כדי שניתן יהיה לשכפל אותם. הצלחת השיטה ברחבי העולם מעידה שזה אכן מצליח.
נכון לשנת 2018 ניתן ללמוד תטא הילינג ביותר מ-35 מדינות, ספריה תורגמו לפחות ל-14 שפות, ומעל 600,000 איש למדו את השיטה.
מודלים של הגוף והנפש
על פי ויאנה סטייבל, חלק גדול מהמחלות נובע מהאמונות הלא מודעות שלנו. לכן שינוי האמונות הלא מודעות, שעומדות בבסיס המחלות שלנו יכול לשפר את הבריאות שלנו באופן משמעותי ולפעמים להוביל גם לריפוי מלא. חלק מהממצאים שלה והגישה שלה למחלות ספציפיות רוכזו ב-528 עמודי הספר "מחלות והפרעות עלפי תטא הילינג" (הוצאת מעוף 2015).
על פי ויאנה, האמונות הלא מודעות שלנו נחלקות ל-4 רמות אמונה:
אמונות ברמת היסוד (במקור – Core beliefs) – אמונות שנוצרו מרגע ההתעברות שלנו ועד היום.
אמונות ברמה הגנטית – אמונות שירשנו.
אמונות ברמה ההיסטורית – אמונות ששייכות לתודעה הקולקטיבית או מגיעות מחיים קודמים, מזיכרונות שאצורים באדמה או בחפצים וכדומה.
אמונות ברמת הנשמה – אלו אמונות שקשורות ישירות להווייה הנשמתית שלנו ואינן נסמכות בהכרח על התנסות כזאת או אחרת.
כדי לזהות את האמונות הלא מודעות הייחודיות שלנו שעלולות ליצור לנו קשיים וחולי פיזי או נפשי, ויאנה משתמשת במדיטציה של שיטת תטא הילינג, שמעבירה את המוח למצב תטא ויוצרת נגישות לתת-מודע.
אחד הגילויים המרתקים של ויאנה הוא שאמונות לא נוצרות סתם. תמיד עומדת מאחוריהן סיבה או שהן נועדו להשיג תועלת כלשהי. למשל, היא מצאה שיש אנשים שחולים כדי לחבר בין משפחתם, כדי לקבל אהבה, כדי להעניש את עצמם על טעות שעשו, כדי לגרום לפתח עמידות רגשית. תמיד, כך היא אומרת, יש למחלה ולאמונות שלנו תפקיד. כשנגלה את התפקיד נוכל להתחבר לבורא כל שישנו ולבקש חלופה, שתיתן מענה לצורך שלנו מבלי להמשיך לשלם את המחיר.
למשל, אם המטרה היא לקרב בין בני המשפחה, נוכל לקבל למידה אנרגטית, שתפתח בפנינו דרך אחרת לקרב בין בני המשפחה. אם המטרה היא להעניש את עצמנו, נרצה לחקור יותר לעומק את ההבנה שאנחנו לומדים דרך עונשים, ומה בעצם אנחנו רוצים ללמוד. אז נוכל ללמוד את אותו שיעור, מבלי שנצטרך להמשיך להעניש את עצמנו.
עד היום הצטבר מידע רב, בעיקר בעל פה, מתוך ניסיונם של עשרות אלפי המורים והמטפלים הפעילים בשיטה.
שבעת מישורי הקיום
נדבך מרכזי בפילוסופיה של שיטת תטא הילינג זו התפיסה שישנם 7 מישורי קיום, או כפי שהיא קוראת להם באנגלית – Planes of Existence. המישור הראשון הוא בעל הרטט האטי ביותר והמישור השישי הוא בעל הרטט המהיר ביותר. מישור הקיום השביעי הוא המישור של בורא כל שישנו, היוצר של כל שאר המישורים.
זהו המישור של בורא כל שישנו – האנרגיה שזורמת בין כל הדברים כדי ליצור חיים. כאן אנו קולטים שאנו חלק מכל שישנו, חלק מאלוהים. (הערה – המדיטציה של תטא הילינג לוקחת אותנו במסע תודעתי אל המישור השביעי. כאן אנו יכולים לזמן ריפוי, שינוי אמונות והגשמות. לאחר הזימון תפקידנו להתבונן בעזרת חושינו העל-חושיים ולראות אם ואיך הזימון שלנו השפיע. אנחנו לא יוצרים את השינוי אלא מזמנים אותו ועדים למתרחש.)
במישור השביעי אנו יכולים להשתמש באנרגיות של כל המישורים מבלי שנוגבל על ידי שבועות ומחויבויות כלפיהם. זאת משום שהאנרגיה של המישור השביעי היא שיוצרת את יתר המישורים והיא גם זו שיוצרת את הקווארקים: החלקיקים האלמנטריים שיוצרים את האלקטרונים, הפרוטונים והניוטרונים שמהם בנוי האטום.
המישור השישי של הקיום
זהו המישור של החוקים שיוצרים את עצם המארג של היקום. חוקים כמו חוק הזמן, חוק המגנטיות, חוק הכבידה, חוק האור ועוד רבים אחרים.
המישור החמישי של הקיום
זהו המישור של הישויות (beings) האלוהיות והאלוהיות-למחצה, ושל המאסטרים. מאסטר על פי ויאנה זו נשמה שהגיעה למדרגת אומן בכל המידות הנעלות כמו סובלנות, יכולת מיקוד וכוונה טהורה, וכעת היא בעלת הבית של המחשבות והרגשות שלה. כדוגמה למאסטרים מביאה ויאנה את ישוע ואת בודהה.
המישור החמישי מחולק לרמות שונות של רטט ותודעה. הרמות הנמוכות יותר שרויות בדואליות (למשל, מאבק בין טוב ורע). כל מי שנמצא בכדור הארץ הוא ישות כלשהי מהמישור החמישי. הנשמות שלנו נוצרות במישור הזה ומכאן יוצאות ל"מסע" בין המישורים הנמוכים יותר, שבמהלכו הן לומדות ורוכשות מידות נעלות. לאחר שסיימו לרכוש את כל המידות הנעלות הן יכולות לחזור "הביתה" למישור החמישי. ה"מסע" יכול להימשך גלגולי חיים רבים.
המישור הרביעי של הקיום
זוהי ממלכת הרוח או "עולם הרוחות" כפי שחלק מכנים אותו. לאחר המוות ובין הגלגולים, הרוחות מתקיימות כאן, כולל אבותינו בעת שהם ממתינים לשלב הבא שלהם. זהו בית הספר לישויות כמונו שמוצאן במישור החמישי. הרוחות במישור הרביעי עדיין נמצאות ב"מסע" ולומדות. רק אחרי שיסיימו את לימודיהן בארבעת המישורים הראשונים הן תוכלנה לעלות חזרה לרטטי המציאות הגבוהים יותר.
המישור השלישי של הקיום
זהו המישור של צורות החיים המבוססות על חלבון כמו בני האדם ובעלי חיים אחרים. יצרנו אותו כיוון שאנו רוצים לחוות את אתגר היותנו בעולם פיזי בתוך גוף, נשלטים בידי רגשות ויצרים אינסטינקטיביים. באמצעות ההתנסות וההתמודדות עם הרגשות והיצרים שלנו מתאפשר לנו לפתח מידות נעלות. לאחר שאנו רוכשים את כל המידות הנעלות כאן אנו מסוגלים לחזור למישור החמישי. מידות נעלות גם מאפשרות לנו לעבוד עם חוקי המישור השישי ואפילו לכופף או לעקוף חלק מהם. מידות נעלות שונות מתאימות לעבוד עם חוקים שונים.
המישור השני של הקיום
מישור זה מורכב מחומר אורגני – ויטמינים, צמחים ועצים. פיות נמשכות למישור זה בגלל משיכתן לעצים ולצמחים.
המישור הראשון של הקיום
מישור זה מורכב מכל החומר האנאורגני שקיים בכדור הארץ: המינרלים, הגבישים, האדמה והסלעים. הוא מורכב מכל היסודות שיוצרים את האדמה בצורתה הגולמית. הכוונה היא ליסודות, שמופיעים בטבלה המחזורית של מנדלייב, בטרם נקשרו לבסיסי פחמן ליצירת חומרים אורגניים.
על פי ויאנה, אנו בנויים מכל שבעת המישורים. מחלה פעמים רבות היא ביטוי לכך שיצאנו מאיזון מול מישור קיום אחד או יותר. לכן ניתן לרפא כל מחלה באמצעות כל אחד מהמישורים. למשל, בריחת סידן. ניתן לרפא בריחת סידן באמצעות נטילת המינרל סידן מהמישור הראשון. ניתן לאכול צמחים שמכילים סידן וכך הריפוי הוא מהמישור השני. ניתן לעשות פעילות בונה עצם, לרקוד – לקפוץ. את זה אנחנו עושים באמצעות עבודה עם הגוף שלנו ששייך למישור השלישי. ניתן להתפלל לקבל ריפוי מאבותינו שבמישור הרביעי. הריפוי השמאני פעמים רבות מגיע מהמישור הזה בשילוב עם צמחי מרפא מהמישור השני. ניתן לבקש עזרה מהמלאכים השומרים או מהמדריכים הרוחניים שלנו שנמצאים במישור החמישי. ניתן לרתום את החוקים כמו חוק הכבידה כדי לחזק את העצמות (ידעתם שאחת הבעיות הכי קשות של אסטרונאוטים שנמצאים זמן רב בחלל, במקום בו כוח הכבידה קטן ביותר, היא בריחת סידן?) וניתן לרפא את בריחת הסידן באמצעות עבודת האמונות של תטא הילינג והאהבה הנקייה שלה שמגיעה מהמישור השביעי. אגב, ויאנה טוענת שסידן הוא מינרל האהבה. הוא אחד המינרלים החשובים בחלב אם. היא סבורה שאחת הסיבות לבריחת הסידן היא ירידה בערך העצמי של נשים עם הזדקנות הגוף.
במה מטפלת שיטת תטא הילינג?
מאחר שהשיטה מצאה דרך לאתר אמונות לא מודעות ולשנות אותן, היא מתאימה למעשה לכל תחומי החיים. מבניית ביטחון עצמי, אהבה עצמית, ערך עצמי, קבלה עצמית, ועד לטיפול במחלות כמו גלי חום, פטריות, אפילפסיה, דלקות מפרקים, אלרגיות, גידולים סרטניים, בעיות לב ועוד. ויאנה עצמה ריפאה את עצמה לטענתה מכשל לב, סרטן הלימפה, שברים ועוד. ויש גם אנשים שיצאו מקומה לאחר שטופלו בשיטת תטא הילינג. לצערנו אין תיעוד מסודר ומדעי של המקרים הללו.
שיטת תטא הילינג מתאימה לכל הגילאים, כולל הגילאים הצעירים ביותר, לפני שמתפתחת יכולת דיבור. זאת משום שבמצב תטא ניתן "לשוחח" איתם ולעשות להם טיפול באמצעות ההורים. באופן דומה ניתן לעבוד עם בעלי חיים, צמחים ואפילו חומר דומם. מגוון האפשרויות הוא בלתי מוגבל.
ניסיון בפועל
בספרה "מחלות והפרעות על פי תטא הילינג" (בהוצאת מעוף, 2015) מתעדת ויאנה סטייבל חלק מההתנסויות שלה, כולל עבודה עם חולי איידס, גידולים שונים ועוד. לצערנו גם מרבית עבודתה ומרבית העבודה של בוגרי הקורסים איננה מתועדת בצורה מסודרת.
מקור ישראלי שמרכז עדויות אישיות נמצא בקבוצת הפייסבוק4 . במסגרת השיתופים שאנשים העלו ניתן למצוא שיתופים על השתחררות מצרבות כרוניות לאחר ניתוח קיצור קיבה, השתחררות מפיברומיאלגיה, כאבי גב, צוואר וכאבי שרירי-שלד אחרים, נשים שנכנסו להריון תוך זמן קצר, ילד שהתעורר מקומה לאחר טביעה, השתחררות מתסמינים של פוסט טראומה, אלרגיות, מחלות חום ועוד. העדויות בקבוצה הן רק קצה הקרחון של הדברים שקורים בפועל.
הטיפול
הטיפול בשיטת תטא הילינג מתנהל כלפי חוץ כמו שיחה רגילה עם הבדלים קטנים ומאד משמעותיים:
"הקריאה"
בדיקת השריר
למידות.
השיחה מתחילה בשאלות פתוחות שנועדו להבין מה בדיוק האדם לא מצליח לפתור בכוחות עצמו. אפשר לשאול שאלות כמו – מתי זה התחיל, מתי חווית בפעם הראשונה תחושות כאלה, ממי למדת את זה?
אחרי שהבנו את הבעיה, המטפל/ת יכול/ה לעצום עיניים כדי "להתחבר לבריאה" (כלומר, לעשות את המדיטציה המרכזית של תטא הילינג שמכונה "מפת הדרכים לכל שישנו"), לבקש לעשות "קריאה אנרגטית" ולקבל באמצעותה את האמונה שמייצרת את הקושי. התשובה תתקבל באמצעות החושים העל-חושיים.
כעת נעשה בדיקת שריר כדי לוודא שפרשנו נכון את המידע שקיבלנו וכדי שהמטופל יראה שזאת אמונה, שאכן קיימת אצלו ומנהלת אותו. בדיקת השריר היא טכניקה שהושאלה מהקינסיולוגיה והיא מסתמכת על העיקרון הבא: כאשר התת-מודע שלנו מסכים עם משהו, הוא מעלה את טונוס השרירים שלנו. כאשר הוא לא מסכים עם משהו, טונוס השרירים יורד.
אנו מבקשים מהאדם להצמיד את האצבע המורה לאגודל, ולהדק את אחיזתו כמו בתמונה ולהגיד "קוראים לי (שמו)".
בדיקת שריר
מיד בתום ההצהרה נמשוך את אצבעותיו וננסה להפריד אותן. הן אמורות להישאר מהודקות. עכשיו נבקש שיגיד "קוראים לי (שם אחר)." למרות שהוא מהדק את אצבעותיו באותה מידה, ולמרות שנמשוך באותה עצמה, רוב הסיכויים שנצליח לפתוח אותן. כך משמש טונוס השרירים מדד לקיומן או היעדרן של אמונות מסוימות.
אחרי שמצאנו את האמונה שמנהלת אותו ויוצרת את הקושי, נתחיל לחקור אותה לעומק. ננסה להבין בעקבות מה נוצרה האמונה ולמה האדם מחזיק בה. הנחת המוצא היא שתמיד יש לנו סיבה טובה להחזיק באמונות שלנו, גם באמונות שממש מאמללות אותנו.
אחרי שמצאנו את השורש, וגילינו מה הרווח של המטופל מכך שהוא מחזיק באמונה, מגיע תורה של הלמידה. לצורך הלמידה נחזור על מפת הדרכים לכל שישנו, ונבקש אמונה חלופית, שתיתן את אותה תועלת שהאדם מבקש לעצמו, רק בצורה אחרת. הלמידה היא מידע אנרגטי שמגיע מהבריאה, ותפקיד העוסקים בתטא הילינג הוא להיות עדים לכניסתה האנרגטית של הלמידה. לפעמים הלמידה לא תיכנס, כי יש חסם כלשהו. במקרה כזה נצטרך לחזור לחקירה לעומק כדי לזהות את החסם הלא מודע ולהסיר אותו.
לאחר שמצאנו את השורש ואת התועלת שבו, אנחנו שואלים את האדם איך הוא מרגיש. אם התחושה שלו השתנתה והאם הוא מרגיש שהבעיה הרגשית, ולפעמים אפילו הבעיה הפיזית, נפתרה, אפשר לסיים את הטיפול. לפעמים נרצה לתת מספר למידות תומכות כדי להשלים את הטיפול ולהבטיח שלאדם יש בסיס רגשי מספיק רחב להכיל את השינוי.
לדוגמה:
אם מישהו רוצה זוגיות אבל הוא אף פעם לא מצליח לצאת לדייט שני. אפשר לשאול אותו שאלות פתוחות כמו: "ספר לי עוד על הקשרים שלך בעבר. מתי היתה הפעם האחרונה שהיה לך קשר זוגי?"
נניח כי הוא מספר שהוא היה בקשר לפני 15 שנה והם עמדו להתחתן, אלא שאז קרה משהו ובת זוגתו ביטלה את החתונה ומאז הוא לא מצליח להיכנס לקשר עם אף אחת אחרת.
כעת אפשר להמשיך לשאול שאלות או לעשות לו "קריאה". נניח שבקריאה עולה כי הוא מאמין שהוא נשוי לה ושלצאת עם אישה אחרת זאת בגידה. כדי לוודא שזאת אכן האמונה שלו, נעשה לו בדיקת שריר. נבקש ממנו להדק את אצבעותיו ולהגיד "אני נשוי ל (שם הבחורה)." אם אצבעותיו תשארנה מהודקות, סימן שהוא מאמין שהוא נשוי לה.
נמשיך לתשאל אותו כדי להבין למה הוא מאמין שהוא נשוי לה. הם הרי לא התחתנו.
נניח שהוא עונה שהוא מאמין שמרגע שנתן את המילה שלו אסור לו להפר אותה בשום תנאי.
אם זו אכן האמונה שלו, אנחנו יכולים להמשיך "לחפור" (to dig), כפי שזה נקרא בתטא הילינג, ולשאול ממי הוא למד את זה, או אם הוא אי פעם הפר את המילה שלו ומה קרה אז. נמשיך כך עד שנגיע לשורש. לאמונת המפתח שמחזיקה את כל האמונות שנבנו על גביה לאורך השנים.
אם לדוגמה גילינו שהוא הפר את המילה שלו בגיל 10 וכתוצאה מכך קיבל עונש גדול מהוריו ובעקבות העונש נדר שלעולם לא יפר שוב את המילה שלו, אזי נשאל כעת איזו תועלת צמחה לו מהנדר הזה.
הוא עשוי לומר – מאד סומכים עלי. אנשים יודעים שאני אמין וזה מאפשר לי להתקדם בחיים.
אם כן, מצאנו את התועלת. נבקש את אישורו ללמד אותו איך להישאר אדם אמין שאחרים סומכים עליו גם אם הוא ישחרר את המחויבות לאישה המסוימת הזאת. אפשר גם לבקש שיראה את מה שקרה ביניהם מנקודת המבט של הבריאה. אם הוא מסכים, נחזור על המדיטציה של תטא הילינג ונבקש ללמד אותו את הדבר שהסכים ללמוד. המטפל/ת לרוב עוצם/ת עיניים ושוב מתחבר/ת כדי להיות עד/ה להטמעת הלמידה.
כעת נערוך בדיקת שריר חוזרת לאמונה "אני נשוי ל (שם הבחורה)". אם הלמידות שנתנו נתנו מענה מלא לאמונות שיצרו את הקושי, הבדיקה תראה שהוא כבר לא נשוי לה.
אפשר לבדוק גם "לצאת עם בחורות אחרות זו הפרה של המילה שלי". ייצא לא. "לצאת עם בחורות אחרות זאת בגידה". ייצא לא.
מאחר שהוא היה נשוי לה שנים רבות כל כך מבלי שהיה ער לכך, קרוב לוודאי שנרצה לתת לו למידות תומכות כמו "אני יודע איך זה מרגיש להיות חופשי להכיר בחורה חדשה." או "אני יודע איך זה מרגיש להיות משוחרר מהמחויבות שלי כלפי הבחורה שאיתה הייתי אמור להתחתן".
כעת נבקש ממנו לדמיין את עצמו בדייט עם מישהי ונשאל לתחושתו. אם הטיפול היה מדויק – תחושתו אמורה להשתנות. אם לא – נחזור על תהליך החקירה לעומק עד שהוא ירגיש בנוח ליצור קשר חדש.
הדרכה
בתטא הילינג יש שני סוגי הכשרות:
– עוסקים בתטא הילינג (Practitioner)
– מנחי קורסים (Instructor).
ויאנה סטייבל מייסדת השיטה ואנשים מטעמה הם היחידים שמכשירים מנחים. הם מלמדים במדינות שונות בעולם, עם שני מרכזים בולטים – האחד בביגפורק, שם מלמדת ויאנה מדי קיץ במשך מספר חודשים. והשני בעיירה סנט גאלן בשווייץ. ויאנה גם הגיעה לישראל בשנים 2013 ו-2015.
המנחים שהוכשרו בקורסים הללו הם אלה שמכשירים אחרים לעסוק בתטא הילינג. הקורסים מועברים ברוב המדינות בעולם, כולל במדינת ישראל עצמה בה ניתן ללמוד את כל הקורסים אצל המנחים הרבים שהוכשרו לכך. ניתן ללמוד תטא הילינג כבר מגיל 7. ויאנה בנתה לשם כך קורס מיוחד לילדים בשם קורס ריינבו. הקורס מתמקד בחידוד החושים האינטואיטיביים שלנו ומלמד את התטא הילינג בשפה ותרגילים שמיועדים לילדים. גם מבוגרים מאד נהנים בקורס ולומדים דברים שלא לומדים בשום קורס אחר.
כדי לשמור על ההסמכה לעסוק בתטא הילינג נדרש לרענן אותה כל 4 שנים. ניתן לעשות זאת באמצעות חזרה על חלק מהקורסים שנלמדו או באמצעות לימוד קורסים מתקדמים יותר.
קורס היסוד של שיטת תטא הילינג. לומדים בו את עיקרי השיטה, כמו ה"התחברות" לבריאה באמצעות מפת הדרכים לכל שישנו, איך לערוך קריאה אינטואיטיבית, לתת למידה, לזמן ריפוי או הגשמה. הוא מלמד גם את הבסיס לחקירה לעומק ("החפירה"). הקורס אורך 3 ימים רצופים.
הקורס המתקדם של תטא הילינג. מוסיף ידע חיוני, ומתעמק במודל עליו מבוססת שיטת תטא הילינג – שבעת מישורי הקיום. הקורס מלמד איך לזהות עם איזה מישור אנחנו עובדים ומשחרר אותנו ממחויבויות גנטיות או היסטוריות לעבוד רק עם האנרגיה של מישור קיום מסוים כך שנוכל תמיד להתחבר בצורה נקייה למישור השביעי של הבריאה. הקורס אורך 3 ימים.
קורס דיג דיפר. מתעמק בטכניקת החקירה לעומק. מלמד דרכי קיצור שמייעלות את החקירה לעומק ומאפשרות להגיע לשורש בצורה קצרה ומהירה יותר. קורס דיג דיפר אורך יומיים.
בעקבות קורס דיג דיפר נפתח שלל קורסים גדול:
שם הקורס
נושא
משך הקורס (בימים)
קורס משחק החיים
מתמחה בהסרת חסמים מפני השגת יעד מסוים שנציב לעצמנו.
3
קורס סולמייט
עוסק בזוגיות הנשמתית שלנו.
2
קורס הגשמה ושפע
מלמד תודעת שפע ומתמקד בהסרת חסמים הנוגעים לשפע.
2
קורס אני והשותף/ה המשמעותי/ת שלי
עוסק ביחסים הזוגיים מנקודת מבט נוספות, ומכיל עבודת אמונות רבה.
2
קורס הבורא ואני
עוסק בחיבור לבריאה, הסרת חסמים שיאפשרו לנו לקבל מידע בקלות.
2
קורס אני והמעגל הפנימי שלי
עוסק במערכות היחסים הקרובות שלנו.
2
קורס אני והאדמה
עוסק במערכת היחסים שלנו עם כדור הארץ.
2
קורס בעלי חיים
מלמד איך לתקשר עם בעלי חיים בעזרת תטא הילינג
2
קורס צמחים
מלמד איך לתקשר עם בעלי חיים בעזרת תטא הילינג
1
קורס מנחים
לאחר קורס דיג דיפר תוכלו לעבור הכשרת מנחים לכל הקורסים שכבר למדתם, תחילה מנחים ליסוד, אח"כ מנחים למתקדם, אח"כ לדיג דיפר ואח"כ לפי בחירתכם.
קורס אנטומיה אינטואיטיבית
הקורס הארוך ביותר של תטא הילינג. מתרגלים בו סריקות גופניות אנרגטיות, לומדים על האמונות שעלולות ליצור חולי במערכות גוף שונות ומשחררים אותן מהשורש לפני שיגרמו למחלות.
15
קורס יחסי עולם
עוסק בדעות הקדומות שלנו ובטינות כלפי עמים, דתות, עדות, מדינות. הצורך לכבוש אחרים והפחד שיכבשו אותנו. זה קורס שיוצר שלום פנימי מבורך ונתן כלים של ממש לנהל את העולם הרגשי שלנו.
5
לאחר קורס אנטומיה אינטואיטיבית נפתחים קורסים נוספים:
קורס מחלות והפרעות
מתעמק במחלות ובדרכים הספציפיות שויאנה מצאה שעובדות עם מחלות שונות. עבודת האמונות מתמקדת בפחד שלנו מפני מחלות. הפחד להידבק בהן והפחד לרפא אותן שיפגעו בנו בעקבות זאת.
10
קורס מישורי הקיום
מלמד לעומק על מישורי הקיום. בשונה מכל שאר הקורסים של תטא הילינג, כמעט ואין כאן עבודת אמונות. את מקומה תופסים תרגילים מרתקים של התנסות על המישורים השונים – עם חומר דומם, עם צמחים, עם בעלי חיים, עם מלאכים, חוקי היקום ועוד.
5
קורס דנ"א 3
עוסק בריפוי הפלנטה דרך עבודה עם מידע אנרגטי ייחודי
5
בנוסף לקורסים הללו ויאנה מאשרת לפעמים קורסים שפיתחו תלמידים שלה. אחד הקורסים הללו פותח בידי שני מורים ישראל – האחים רון פז (נראין ג'יוטי) ונעם פז.
מאסטר בתטא הילינג ברמת דנ"א 2
על פי החזון של ויאנה, יום אחד יהיה גם קורס דנ"א 7. עד היום יצאו כל הקורסים בקטגוריה דנ"א 2. כאשר מישהו מסיים ללמוד את הקורס הללו מוענק לו לוח חגיגי עם שמו חרוט עליו. הקורסים הדרושים לשם כך הם:
קורס תטא הילינג יסוד – עוסקים + מנחים.
קורס תטא הילינג מתקדם – עוסקים + מנחים.
קורס הגשמה ושפע – עוסקים + מנחים.
קורס דיג דיפר – עוסקים + מנחים.
קורס אנטומיה אינטואיטיבית – עוסקים + מנחים.
קורס ריינבו – מנחים.
קורס יחסי עולם – עוסקים.
קורס מחלות והפרעות – עוסקים.
הסמכה למדעי תטא הילינג (ThetaHealing Certificate of Science)
זוהי ההסכמה הגבוהה ביותר שיטת תטא הילינג נכון לשנת 2018. היא כוללת את כל הקורסים שברשימת המאסטר ברמת דנ"א 2 וגם:
r. laibow, "Clinical Applications: Medical Applications of Neurofeedback," J. R. Evans, A. Abarbanel, Introduction to Quantitative EEG and Neurofeedback, (Burlington, MA: Academic Press Elsevier, 1999 [↩]
נציגי השיטה מעידים כי תחומי הטיפול בשיטת הסו-ג'וק רבים ומגוונים והמקרים המטופלים, המדווחים והנחקרים כוללים מגוון רחב של הפרעות החל מבעיות פיזיות כגון שיכוך כאבים כרונים ואקוטיים דוגמת כאבי ראש, מיגרנות, כאבי גב ומפרקים ובעיות אורטופדיות למיניהן. בעיות תפקודיות של איברים ומערכות כגון מערכת הנשימה, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העיכול, מערכת השתן, שיקום לאחר אירוע מוחי, בעיות פוריות ובעיות הורמונליות. השיטה מאפשרת טיפול בהפרעות שינה, טיפול במחלות חיסון עצמי, וברמה הנפשית, טיפול רגשי, טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה, הפרעות קשב וריכוז ועוד. ברמת ה"חיים", הטיפול בשיטה מאפשר פתיחה של זרימה של אנרגיית החיים בגוף האדם ומכאן מאפשרת למטופל חיבור מחדש למה שחי בתוכו ותופעת החיים סביבו וכך מהווה דרך להעצמה אישית והתפתחות חברתית ורוחנית.
מספר המטפלים
פרופ' פארק ג'יי וו, מפתח השיטה, פתח את המרכז הרשמי להפצת השיטה בישראל בשנת 2005. מאז הוכשרו בישראל כ-2500 מטפלים. ברמות טיפוליות שונות מרמת הטיפול הביתי ("רופא בכל בית") ועד למטפלים מקצועיים העוברים מסלול הכשרה תלת שנתית (כ-300 מטפלים פעילים).
מקור השיטה
שיטת הסו-ג'וק פותחה בדרום קוריאה ע"י פרופ' פארק ג'יי וו, מדען ואיש רוח, השיטה מבוססת על עקרונות מרפא מתרבויות עתיקות לצד הגיון רפואי מערבי מודרני ומהווה מעין "טלפון חכם" להפעלת שיטות מרפא שונות באמצעות כפות הידיים והרגליים.
ביסוס מדעי
שיטת הסו-ג'וק קיימת כ-30 שנה. למרות משך הזמן הקצר השיטה נלמדת ונחקרת במרכזים רפואיים רבים ברחבי העולם. השיטה פותחה בקוריאה וברוסיה ובמדינות הגוש המזרחי. עיקר המחקר שפורסם בעיתונות מדעית, נעשה בשפה הרוסית. המחקרים פורסמו הן בעיתונות אקדמית בשפה הרוסית והן בעיתונות מקצועית של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי. ברמה האקדמית, פורסמו מחקרים עם ביקורת עמיתים (peer review research) בנוגע ליעילות השיטה בטיפול בתופעות של כאב כרוני1, טיפול במיגרנות23 ,4 , החזרת דחף נשימתי במצבי טיפול נמרץ5 , טיפול באסטמה6 ,7 , התאוששות מקומה בטיפול נמרץ8 , טיפול בבעיות אורטופדיות8 ,9 , התפתחות דיבור ומוטוריקה עדינה אצל ילדים10 ,11 , התאוששות מפגיעה מוחית12 ,13 , טיפול בהתפתחות תינוקות עם שיתוק מוחין14 , שיקום והתאוששות מפציעות וטראומה15 . ראה פרטים נוספים בסעיף "ביסוס מדעי" בגוף המאמר.
כותב המאמר
ד"ר זוהר יגיל
ד"ר זוהר יגיל (PhD), בוגר מכון ישראל קנדה למחקר רפואי של האוניברסיטה העברית, בעל תואר שני (M.Sc) בביולוגיה התפתחותית של מערכת העצבים ותואר שלישי במדעי הרפואה באימיונולוגיה וחקר הסרטן. כיום יו"ר מחלקת המחקר והפיתוח של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי, נגפור, הודו. יו"ר הסניף הישראלי של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי. מרצה בכיר לסו-ג'וק, Sam Won Dong ומדיטצית החיוך בארץ ובעולם ומנהל הקליניקה המקצועית של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי בישראל.
את דרכו המדעית החל ד"ר יגיל לאחר לימוד והעמקה בתורות ריפוי מהמזרח. חיפוש אחר סימוכין מדעיים ללימודיו, לצד טיפול בחולים סופניים הביא אותו ללימוד מעמיק של מדעי הרפואה המערבית בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית. לאחר פרסום מחקרים ופיתוח פטנטים בתחום הביולוגיה המולקולרית של חקר הסרטן ואימונולוגיה, החל ד"ר יגיל בלימוד מעמיק יותר של תורות מרפא שונות בתחום הרפואה המשלימה, לבסוף פגש בשיטת הסו-ג'וק אותה למד ממורים שונים וממפתח השיטה פרופ' פארק ג'יי וו. יחד החליטו לייצר מערך מחקרי לחקר השיטה. פרופ' פארק נפטר ב-2009 ומאז חבר ד"ר יגיל לאיגוד הבינלאומי בהנהגת בניו של פרופ' פארק המנוח, ד"ר מינצ'ול וד"ק מינקיו פארק.
ב-2012 החל ד"ר יגיל לנהל את איגוד הסו-ג'וק הישראלי ובשנת 2013 מונה על ידי ועדה של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי לראש מחלקת המחקר והפיתוח של השיטה. כיום פועל ד"ר יגיל להפצת שיטת הסו-ג'וק בארץ ובעולם. הביסוס המדעי לכך שבגוף האדם מתרחשת תופעת התחדשות בסיסית כבר ברמה התאית לצד מחקרים קליניים, מסייעים בהפצת השיטה אשר הינה זמינה, פשוטה לשימוש ברמה הבסיסית ולרוב בעלת אפקט מידי. ממשפטיו המפורסמים של פרופ' פארק אשר עומדים ברקע הפצת הסו-ג'וק: "היו אתם רופאי הבית שלכם" ו"סו-ג'וק לכולם!"
השיטה
תמצית
תרפיית הסו-ג'וק הנה שיטה של רפואה משלימה אשר פותחה בדרום קוריאה בשנת 1987 על ידי המדען והחוקר פרופ' פארק ג'יי וו16 . השיטה משלבת ידע עתיק, שנאסף מתרבויות קדומות לצד היגיון מודרני, חשיבה רפואית מדעית מבוססת תוצאות והתכווננות לעידן המודרני בו אנחנו חיים, שדורש תוצאה כאן ועכשיו.
שיטת הסו-ג'וק פותחה כמערכת ריפוי המבוססת על שימוש בנקודות גירוי על כפות הידיים והרגליים.17 השיטה זמינה, נוחה ואלגנטית, אינה פולשנית ומתבצעת באמצעים פשוטים על כפות הידיים והרגליים. לרוב ללא שימוש או מגע בגוף השלם פרט לצרכי אבחון.
גירוי של הנקודות המרפאות יכול להתבצע על ידי עיסוי, על ידי שימוש בצבעים, מוקסות, זרעים, מגנטים, מחטים, טבעות, מקל עיסוי, שמנים אתרים, אבני חן ועוד…18
מרגע ביסוס השיטה פרופ' פארק המשיך בפיתוח מואץ של רבדים נוספים ומגוונים וכיום היא מכילה טכניקות נוספות ושיטות טיפול רבות ומגוונות כגון ה- 6 קי.19,20,21,22 ,23 , הסו-ג'וק- קי24 ודיקור שלושת המקורות25 .
בבסיס השיטה פילוסופיית שלושת המקורות, המבוססת על חוקיות סדורה בעולמנו הקיימת בכל התופעות הנחוות. חוקיות נלמדת זו מאפשרת הבנה מזווית ראיה חדשה ומאורגנת של ידע עתיק שנאסף מתרבויות קדומות, לצד הבנה מדעית מדידה מודרנית ומעמיקה.
בנוסף כוללת השיטה טכניקות תנועה המבוססות על פתיחת הזרימה הספירלית בגוף דוגמת תרפיית הפיתול26 , התעמלות ספירלית27 , ריפוי במרחב (תרפיה המבוססת על שינויים בזרימת האנרגיה על בסיס מיקום הגוף במרחב)28 ,סאם וואן דונג, אומנות תנועה רכה לאיזון גוף ונפש, הנקראת תנועת שלושת המקורות (SamWonDong),29, היוגה של החיוך30 ,31 ומדיטציית החיוך32 .
שם השיטה
משמעות המילה סו-ג'וק בקוריאנית היא:
סו = כף יד.
ג'וק = כף רגל.
בטיפול הבסיסי בשיטת הסו-ג'וק המטפל מגרה נקודות אשר ממוקמות על כף היד ו/או על כף הרגל על מנת להפעיל מנגנוני ריפוי טבעיים של גוף האדם.(( Park, Jae Woo (2000). "Sujok for instant pain relief". Acupuncture Today. 1: 10.))
מערכות סטנדרטיות של השתקפויות לגוף ביד וברגל (כל הזכויות שמורות לאיגוד הסו-ג'וק הבינלאומי)
מפתח השיטה
פרופ' פארק ג'יי וו (Professor Park Jae Woo), נולד בשנת 1942 ונפטר בשנת 2010, מדען, פילוסוף, יוצר, מטפל ואיש רוח. מייסד תרפיית הסו-ג'וק, תרפיית הטוויסט (הפיתול), תיאוריית שלושת המקורות ומדיטצית החיוך.
פעילות אקדמית:
פרופ' פארק ג'יי וו
פרופ' פארק היה פרופ' חבר באקדמיה הבינלאומית למדעים, זכה לתואר ד"ר של כבוד מהמחלקה לפיזיולוגיה באוניברסיטת סנט פטרסבורג, רוסיה; תואר פרופ' של כבוד מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת קירגיסטן; תואר פרופ' מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת קזחסטן, נשיא האקדמיה למדעים במינכן (1997), פרופ' של כבוד מהאוניברסיטה לרפואה במוסקבה, פרופ' של כבוד מהאוניברסיטה הפדגוגית בג'ורג'יה, תואר אבירות מאבירי סנט ג'ון במלטה, פרופ' מבקר באוניברסיטאות לרפואה ולרפואה משלימה בהודו ועוד.
עבודתו המדעית כללה פיתוח מערכות ההשתקפות בגוף האדם, תיאוריית שש הקי, תאוריית 8 המקורות, מערכת היהלום, מערכת האנרגיה הספירלית, תיאוריית שלושת המקורות, תיאוריית חלקיקי ה-M, הטאי-צ'י של שלושת המקורות, התעמלות ספיראלית, תרפיית הפיתול, מדיטציית החיוך ועוד.
פרופ' פארק פרסם למעלה מ-254 ספרים ומוערך בכל העולם בשל תגליותיו והשיטות אותן פיתח לריפוי הגוף והנפש.
פועלו הרב של פרופ' פארק בהסברים של חכמת המזרח בכלים של מדע ושל הפיזיקה המודרנית זיכה אותו בהערכה כלל עולמית ומספר גופים הנקראים על שמו. יצירותיו ופועלו מונצחים במרכזים השונים שפתח ברחבי העולם ובמוזיאון על שמו, שנחנך בתחילת 2013 במוסקבה.
פרופ' פארק פרסם כ-455 מאמרים בעיתונות מקצועית וכתב כ- 254 ספרים.
בשנת 1987, ייסד פרופ' פארק ג'יי וו את איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי לתרפיה.
בשנת 2010, שונה שמו ל "איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי"33.
איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי (ISA) הינו ארגון כלל עולמי ללא מטרת רווח. מטרתו היא הפצת הסו-ג'וק ברחבי העולם34. האיגוד מפעיל סדנאות ומחנות טיפולים למען הקהילה35 . כמו כן, הוא מפעיל פיקוח על חינוך והכשרת מטפלים בכל רחבי העולם הן בהדרכות בסיסיות למטפלים ביתיים והן למסלולי הכשרה למטפלים מקצועיים.
האיגוד מתחייב לתחזק גם את הסטנדרטים הגבוהים של ההכשרה המקצועית וגם את הסטנדרטים הגבוהים של הערכים המוסריים אשר ביחד תורמים לאנושות ולחברה.
היסטוריה
פרופ' פארק ג'יי וו התחיל דרכו המדעית כחוקר בתחום הגיאולוגיה. כאשר הרגיש שמיצה תחום זה, פנה לעבודה סוציאלית. במסגרת עבודתו בבתי החולים נחשף פרופ' פארק לרפואה סינית אותה למד במכון לרפואה אוריינטלית באוניברסיטת סיאול בקוריאה.
קצב הלימוד של הרפואה הסינית היה איטי מידי ופרופ' פארק קרא בשקיקה את החומרים העתיקים ביותר שמצא ברפואה זו, בין היתר נחשף לספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב (Huang di Nei Jing)36
את הספר קרא מספר פעמים והעמיק בפרשנויות והדעות המקובלות שנכתבו מאז על ידי חכמי הדורות. פרופ' פארק הרגיש שמשהו חסר. לדבריו כל הפרשנויות היו באותו מישור. אמנם ישנם קצת שינויים טכניים בין הגישות השונות אבל באלפי השנים האחרונות לא מצא שום חידוש רעיוני, אף אחד לא המשיך להעמיק פנימה לרזי הרפואה הסינית ולבסיס שנמצא מאחורי תורה זו.
ה"טאו", הדרך להבנת העולם, המפתח להבנת המסתוריות של הבריאה, הדרך להשגת הרמוניה בין העולם הקיים לבין מה שמעבר לקיים, הינו מושג מרכזי בהבנת הרפואה הסינית.
פרופסור פארק "שידרג" את ה"טאו" והתאים אותו לעידן המודרני בו אנחנו חיים, עידן השינויים המהירים והטכנולוגיה המואצת. באמצעות תיאוריית ה-6 קי37 הביא פרופ' פארק את חמשת האלמנטים מהמסורת הסינית לשלמות מבנית והקבלה עם האיברים הפנימיים בגוף האדם (הגדיר מחדש את מרידיאני המוח (Pericard וחוט שדרה Triple Warmer) וחיבר את מערכת המרידיאנים הסינים עם מערכת הצ'אקרות ההודית ובהמשך למערכת מושלמת ואוניברסלית אחת, הניתנת להבנה באמצעות תיאוריית שלושת המקורות. לדבריו כל המידע היה תמיד כאן וכל מה שהיה צריך זה מישהו שיחבר הכל יחד.
ב-1974 נשא פרופ' פארק תפילה, הוא ביקש בליבו שיטה, שתאפשר ריפוי מהיר לכל בני האדם. לדבריו, אז הופיע חזיון של כף יד. באותה תקופה לא היה לפרופ' פארק רקע רפואי ולכן לא התייחס לחזיון של כף היד, כיוון שלא הבין את משמעותו. בהמשך לאחר לימודי הרפואה השונים, הופיע החיזיון שוב ופרופ' פארק, שהיה כבר בעל ניסיון רפואי, הבין שמדובר במערכת ריפוי ייחודית מדויקת ויעילה.
משלב זה החל תהליך התפתחות מואץ בו החל פרופ' פארק לנסות ולחבר בצורה הגיונית ודידקטית בין תורות מרפא עתיקות מהתרבות הסינית, ההודית, הקוריאנית, היפנית ועוד, הכל באמצעות כפות הידיים והרגליים.
ב-1987 פרסם את ספרו הראשון בנושא סו-ג'וק וייסד את המכון הקוריאני ללימודי סו-ג'וק.
ב-1988 פרסם את תיאוריית 6 הקי.
ב-1989 פרסם טיפול ובניית קונסטיטוציה של הנפש והפך לשם דבר באקדמיה הקוריאנית לרפואה אוריינטלית, מרצים רבים הגיעו ללמוד ממנו את ה"גישה החדשה" , הסתכלות מחודשת על הכתבים הסינים והשתמשו בגישה זו לריפוי ברפואה סינית.
לימד גישות מתקדמות לרפואה סינית עד שנת 1990.
ב-1991 הקים את איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי ויצא להפצה לרוסיה ואירופה.
ב-1993 ייסד את האקדמיה לסו-ג'וק במוסקבה.
ב-1994 פירסם את תאוריית ההומו וההטרו (המשחק בין כוחות של דמיון ושוני שפועלים בעולם).
ב-1997 הציג את קיום כוח הניוטרו.
ב-2000 הושלמה תיאוריית שלושת המקורות. (ארבעת הכוחות הבסיסיים המתקיימים בכל תופעה בעולמנו)
ב-2003 פיתח את מדיטציית החיוך ותרפיית הפיתול. כלים בסיסיים לאיזון וריפוי מופלא של גוף, נפש, נשמה וחיים..
פרופ' פארק החל את פיתוח הסו-ג'וק באפיון מערכות ההשתקפות בכפות הידיים והרגליים. מערכות ההשתקפות (Correspondence systems) הינו מוטיב חוזר בתרבויות עתיקות שונות כולל מצרים העתיקה, הודו, סין ותרבויות נוספות.
בפתוח שיטת הסו-ג'וק החל פרופ' פארק לאחד מידע לגבי ההשתקפויות מתרבויות שונות, בשילוב היגיון מודרני והצליח לראשונה למצוא סדר והגיון מבני, שמאפיין את כל מערכות ההשתקפות. ברגע שנחשף לסדר זה, החל פרופ' פארק לפתח על בסיס אותו היגיון מבני מערכות השתקפויות נוספות אותן פרסם בספריו הראשונים.
פרופ' פארק ג'יי וו, מדגים התעמלות ספיראלית בכנס בג'ייפור, הודו, 2009
על בסיס ההשתקפויות של הגוף הפיזי בכפות הידיים, מצא פרופ' פארק את ההשתקפויות של המערכות האנרגטיות, שפועלות בגוף האדם על פי התרבות הסינית (מרדיאנים) ולפי התרבות ההודית (צ'אקרות) והחל לאפיין ולחקור טיפול דרך כפות הידיים במערכות אנרגטיות אלה. האפקטים היו הרבה יותר מהירים וחזקים מאשר הטיפול באמצעות הגוף השלם. ב-1991 הוא חלק את הידע שלו עם רופאים נוספים, שניסו אף הם בהצלחה שיטת טיפול חדשנית זו ומכאן החלה שיטת הסו-ג'וק לעבור תהליך התפתחות מואץ במהלכה כתב ואייר פרופ' פארק למעלה מ-100 ספרים, ובמקביל לאחר מספר שנות טיפול מוצלחות הקים וייסד מרכזי לימוד שונים דוגמת איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי בסיאול, קוריאה; אונורי קולג' ,אלמטי ,קזחסטן; האקדמיה לסו-ג'וק במוסקבה, רוסיה; האקדמיה לחיוך בג'ייפור, הודו; מכללת סמייל קולג' בישראל ועוד.
פרופ' פארק החליט להקדיש את חייו לתגליתו ובילה את רוב זמנו בהרצאות והוראת הסו-ג'וק במרכזים שונים ברחבי העולם. הופעתו הייתה פנומנלית ומרשימה והמונים רבים נהרו להרצאותיו. חולים רבים היו מגיעים להרצאות וטופלו בסבלנות רבה לעיני כל קהל הצופים המתפעל. אופיו נעים ההליכות והצנוע, חיוכו ודרכו הברורה והפשוטה להסברים מעמיקים הפכו לשם דבר, לכבוד ולהערצה ברחבי העולם. ממשפטיו המפורסמים: "היו הרופאים של עצמכם!", " החיוך הוא השלמות" ו-"סו-ג'וק לכולם!".
פרופ' פארק ג'יי וו, מסביר על חשיבותו של החיוך בחיינו
במהלך חייו פיתח פרופ' פארק תיאוריית רבות, טכניקות טיפוליות ואף מכשירים רפואיים. תיאוריית שלושת המקורות ומדיטצית החיוך הינן השיטות המוכרות והנלמדות ביותר.
תיאוריית שלושת המקורות מתייחסת למערכת חוקים בסיסיים אשר נמצאת בבסיס כל תופעה ותופעה בטבע, החל במבנה האטום וכלה בסדר גרמי השמיים. אותם כוחות מתבטאים גם במערכות יחסים, בקשרים חברתיים, באינטראקציות בין עצמים דוממים כמו גם בתופעות שמתרחשות בגוף הפיזי. הבנה של אותם כוחות מאפשרת התפתחות רוחנית ותודעתית. התפתחות זו מאפשרת לאפיין, לגשת ולהשפיע על כל בעיה, שמתבטאת בגוף ובנפש.
במהלך הרצאותיו לקה פרופ' פארק בשבץ מוחי. בשל המוגבלות בגופו, ניסה למצוא פתרון וכך פיתח את תרפיית הפיתול, twist therapy, שיטה לפתיחת זרימה אנרגטית ספיראלית מרפאת אשר בזמן קצר עזרה לו להתאושש ולחזור לתפקוד מלא.
בהמשך, פיתח פרופ' פארק את מדיטציית החיוך והחל ללמד חיוך כדרך חיים וכדרך לאיזון. ה"חיוך", קבע פרופ' פארק, הינו הרגש הבסיסי המאוזן ביותר, "החיוך של הפליאה זהו תדר מופלא ומרפא". חיוך הפליאה זהו החיוך הראשון, שמופיע על פניו של התינוק. והחיוך של השלמות הוא תדר מרפא. כדי להגיע לתדר זה, אמר פרופ' פארק, עלינו לא רק לחייך באמצעות הפנים אלא גם באמצעות האברים הפנימיים, למצוא את הדרך להשכין חיוך בנפש ובנשמה וזה מה שמתרגלים במדיטציית החיוך.
בסוף דרכו פרופ' פארק שם דגש על ריפוי באמצעות מדיטציית החיוך ובאמצעות הסו-ג'וק קי((Park, Jae Woo (2009). Sujok Ki. Bhopal, India: Smile Meditation Academy.)) שיטה אובייקטיבית ומדידה להזרמת אנרגיה מאזורי עודף לאזורי חוסר אשר מאפשרת לגוף להתחיל בתהליך ספונטני של ריפוי מואץ.
פרופ' פארק מתרגל את מדיטציית החיוך בבופאל, הודו
פרופ' פארק נפטר בשנת 2010 בחנות פרחים במוסקבה לאחר סיום סמינר שנתי. בניו ד"ר פארק מין-צ'ול, נשיא איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי וד"ר פארק מינקיו, תפסו את מקומו בניהול איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי ובהפצת השיטה ברחבי העולם. כיום למעלה מ-2,000,000 איש עוסקים בסו-ג'וק ברחבי העולם, איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי כולל נציגים מכ-30 מדינות, רובם רופאים וחוקרים, שעוסקים בהסדרת השיטה במערכת הרפואית והחינוכית, הפצת השיטה ושמירה על סטנדרטים מקצועיים וקוד אתי גבוהים ביותר.
מודלים של הגוף והנפש
על פי פרופ' פארק, העולם שבו אנחנו חיים מסודר היטב. את הסדר המופלא ניתן למצוא בכל התופעות המתקיימות בעולמנו, מעולם החלקיקים והפיזיקה המודרנית, במדעי הכימיה, הביולוגיה, במדעי החיים, בגוף האדם, האנטומיה, הפיזיולוגיה, ההיסטולוגיה ואף במערכות משפחתיות, חברתיות, ממסדיות עד לתנועות גרמי השמיים, עונות השנה ואסטרונומיה.
"שלושת המקורות" הינה תיאוריה המתארת את הסדר בעולם באמצעות מערכת של ארבעה כוחות בסיסיים הנמצאים בכל תופעה ותופעה בעולמנו38. לימוד הסדר שבעולם, הינה הדרך לשחרור ממעגל הסבל ולהתפתחות אישית ורוחנית. הלימוד מאפשר להשתמש בחוקיות שבעולמנו למטרות ריפוי ובאמצעות השיטה ניתן להביא את הגוף לתפקוד מיטבי, לטפל בבעיות מורכבות וסבוכות ובמצבים מסוימים אפילו ל"תכנת מחדש" מערכות תפקודיות, איברים ורקמות.
השיטה משמשת לטיפול בגוף ובנפש, באמצעות ההשפעה על מערכות הזרימה בגוף האדם ניתן להסדיר גם מצבי מתח וחרדה, דיכאון, הפרעות קשב וריכוז ומצבים נפשיים מורכבים.
הטיפול הבסיסי בתרפיית הסו-ג'וק הן מערכות ההשתקפות של כל הגוף אשר אפשר למצוא אותן על כף היד ועל כף הרגל כמו כן, על האוזניים, זרועות, רגליים, עיניים וכו'…39
על פי מפתח תרפיית הסו-ג'וק, פרופ' פארק ג'יי וו, "האדם גילה ופיתח מספר מערכות ריפוי טבעיות, כי שאיפתו ליהנות מחיים בריאים והרמוניים… המערכות מתקיימות בגוף האדם משחר האדם…".
הגילוי והשימוש במערכות ריפוי מתואמות של היד וכפות הרגליים תופס מקום מאוד מרכזי ומיוחד בתהליך הריפוי של גוף האדם. בפרט הידיים אשר הן כה דומות לגוף האנושי מבחינת צורתן והמבנה שלהן, שאפילו שימת הלב הקלה ביותר מספיקה דיה להתענג על הדמיון ולהגיע למסקנה, כי קיום דמיון כזה, בעולם המסודר היטב, נועד לאפשר מניעת וריפוי מחלות לטובת בריאותינו הטובה40 .
השתקפויות סטנדרטיות ידיים-גוף
בהתבסס על התיאוריה, כי מפות הגוף השלם קיימות על כפות ידינו ורגלינו, פרופסור פארק ג'יי וו מיפה את השתקפות המרידיאנים הסיניים על כפות הידיים והרגליים. השתקפות זו של מרידיאני הגוף נקראת "מרידיאני ביול". תאוריה זו של השתקפות המרידיאנים נבדקה והוצגה ככלי לריפוי ואבחון בכתבי יד שונים כולל ספרים ומאמרים מדעיים.41 ,42 ,43 ,44 ,45 ,46
מערכות אנרגיה על גבי ידיים ורגליים
התועלת והיעילות של תרפיית הסו-ג'וק נבחנו במחקרים מדעיים שונים. רובו של המחקר נעשה בארצות אירופה המזרחית, שהן נגזרת מברית המועצות לשעבר40.
במה הסו-ג'וק מטפל?
שיטת הסו-ג'וק משמשת כדי להנחות את הגוף להתחיל בתהליך ריפוי מואץ הן בבעיות אקוטיות והן בבעיות כרוניות. בעיות אקוטיות מקבלות מענה מיידי ולרוב השיפור הינו מדיד ומתרחש מיד עם תום הטיפול הראשון. בעיות כרוניות דורשות סדרה של טיפולים ובפועל מתבצע תהליך של "כיוונון מחדש" של מערכות הגוף של המטופל. טיפול הסו-ג'וק יעיל ביותר לכל סוגי ההפרעות בגוף או בנפש. הטיפול יכול להיעשות בצורה סימפטומטית, לפי המקום בו מופיעה ההפרעה (כאב, מגבלה בתנועה וכו') או בצורה מערכתית, כשמדובר בבעיות יותר מורכבות. הטיפול נעשה תמיד במקביל לטיפול הרפואי הקונבנציונלי ומטפל הסו-ג'וק לרוב מסתמך על הבדיקות המדויקות של מערכת הבריאות הממלכתית.
טיפול הסו-ג'וק יעיל הן לבעיות פשוטות כגון שיכוך כאבים, כאבי ראש, מיגרנות, כאבי גב, כאבי מפרקים ועד לאיזון מערכות מורכבות כגון טיפול במחלות אוטואימוניות, אסטמה, COPD, בעיות לב וכלי דם, בעיות נוירולוגיות, בעיות בדרכי השתן והמין, הפרעות פוריות, תמיכה במחלות קשות דוגמת מחלות נוירודגנרטיביות (טרשת נפוצה, פרקינסון וכדומה), תמיכה בחולים אונקולוגיים וכן גם טיפולים רגשיים, איזון רגשי, טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה, בעיות חברתיות ועוד.
טיפול בפסוריאזיס באמצעות סו-ג'וק
ניסיון בפועל
בקליניקה המקצועית של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי בישראל צברו ניסיון בפועל בטיפול בבעיות שונות ומגוונות החל מכאבי ראש, מיגרנות, חוסר איזון הורמונלי, בעיות אורטופדיות ועד לבעיות מערכתיות כגון הפרעות במערכת הקרדיווסקולרית, מחלות דרכי הנשימה, מחלות דרכי העיכול, מחלות מטבוליות (סוכרת, השמנה, הסינדרום המטבולי), בעיות פוריות, בעיות אורולוגיות, נוירופתיה פריפרית, ניוון רשתית, קרע ברשתית, טינטונים, הפרעות שינה, מחלות מעי דלקתיות, ואף במחלות קשות ומורכבות כגון אי ספיקת לב, מחלות אוטואימוניות, מחלות נוירודגנרטיביות (פרקינסון, אלצהיימר) ותמיכה בחולה האונקולוגי. הדיאגרמה הבאה מציגה את התפלגות סוגי הטיפול השונים בקליניקה.
התפלגות סוגי הטיפולים השכיחים במרפאת איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי – סניף ישראל
הטיפול בשיטת הסו-ג'וק
הטיפול הראשון בשיטת הסו-ג'וק הוא החשוב ביותר כיוון שהוא כולל אבחון מעמיק. לטיפול כדאי להגיע עם בדיקות רפואיות עדכניות ומפורטות ככל היותר (בדיקות דם, שתן, צילומי רנטגן, פענוח MRI, CT, סיכום מחלה וכדומה). המטפל יעבור על בדיקות אלה בנוסף לתשאול מעמיק יותר של המטופל וירכיב באמצעותן אבחון אנרגטי של המטופל. כמו כן יתושאל המטופל שאלות שונות על מצבו הפיזי והנפשי, על מנת להעמיק את ההבנה של המכנה המשותף האנרגטי של מרבית בעיותיו של המטופל. מכנה משותף זה, הוא הבסיס לבחירת האסטרטגיה הטיפולית. מבחינה פרקטית, הטיפול הראשון עצמו הינו קל יחסית וזאת על מנת להעריך את תגובות הגוף לגירויי הסו-ג'וק ולאפשר שיח אנרגטי לקראת הטיפול הבא.
איור: איור: כלים להמרצת נקודות הריפוי בסו-ג'וק
מרגע הטיפול הראשון דברים מתחילים לזוז בגוף. חלקם עשויים להראות קשורים לבעיה אשר טופלה, אך חלקם ייראו לקוחים מעולם אחר. כך או כך את המטפל שלכם, מעניינים אלה וגם אלה, לכן בתקופה הזו שבין הטיפול הראשון לשני מומלץ לרשום ולתעד כל תחושה שמתעוררת בגוף (או בנפש) – בין אם חיובית או שלילית. כל התגובות הללו הינן בעצם דרכים של הגוף לדבר איתנו המטפלים ותפקיד המטפל לנתח תגובות אלה ולקבוע על פיהן כיצד להמשיך בטיפול.
דיקור בהשתקפויות הסו-ג'וק
חשוב מאוד לציין כי שיטת הסו-ג'וק מאוד יעילה, אבל אין לטעות, חובה לחזור על כל טיפול לפחות 3 פעמים גם אם לאחר הטיפול נעלמו הסימפטומים לחלוטין, כיוון שלמרות שהבעיה נעלמת היא עלולה לחזור בעוצמה גבוהה יותר כעבור שבוע, שבועיים או אפילו מספר חודשים, במידה ולא יושלם תהליך טיפול בסיסי.
התהליך הטיפולי
טיפול במגנטים בנקודות השתקפות
למעשה ניתן לדמות את התהליך הטיפולי למהלך של "משיכות חבל אנרגטיות" – אנחנו מושכים לכיוון מסוים ואילו הגוף מנסה להחזיר את הדברים למקומם ה"רגיל" והישן. יש להבין שבמצבים כרוניים, חוסר האיזון בסביבת המטופל ובהרגלי החיים שלו (עבודה, פעילות גופנית, תזונה, חיים אישיים) הם שהביאו למצב ה"מחלה". ככל שהמחלה יותר ממושכת ויותר כרונית כך תהליך הטיפול עשוי להיות ממושך יותר ולדרוש שינויים רבים יותר. לאחר הטיפול חוזר המטופל לחוסר האיזון של חייו וסביבתו (אשר הביאו למחלתו מלכתחילה) ויש להבין שבמצבים מסוימים, עד שלא יתבצע שינוי מספק באורח החיים או בצורת החשיבה, יקשה על השינוי המבורך להישאר קבוע בחיינו.
השינוי לא חייב להיות קיצוני, אבל חייב להיעשות שינוי על מנת שניתן יהיה לשמור על האיזון החדש. עם תום סדרת הטיפולים, יוכל המטופל לשמור על האיזון שנוצר בעזרת שיטות שונות לריפוי עצמי, אשר לימד אותו המטפל. לשיטות אלה אנו קוראים באיגוד הסו-ג'וק בפשטות: "שיעורי -בית".
שיעורי בית:
שיטת הסו-ג'וק פותחה כשיטה לריפוי עצמי ומיועדת ברמה הבסיסית למניעת בעיות ולטיפול בהן. בין טיפול לטיפול ו/או עם תום סדרת הטיפולים, יונחה המטופל כיצד עליו להמשיך בריפוי עצמי אשר יהיה עבורו פשוט, זמין ויעיל. יש לקחת בחשבון שככל שהמטופל ישתף פעולה עם הטיפול ויתמיד בטיפול, ההחלמה תהיה מהירה יותר והגוף יקבל יותר מסרים שיעודדו ריפוי.
לצד תרגילי מתיחה ו"נשימה מחייכת"47 מקבלים המטופלים הנחיות מדויקות להנחת זרעים כאמצעי גירוי של נקודות רגישות בכפות הידיים או הרגליים. את הזרעים נהוג להניח לפני השינה על אותן נקודות באמצעות נייר דבק רפואי נושם. לא מומלץ להרטיב את הזרעים כיוון שאז משתנה המבנה האנרגטי שלהם. את הזרעים רצוי להסיר לפנות בוקר ולהשליך. אין להשתמש בהם שנית כיוון שהם כבר אינם מאוזנים. זמן הנחה מינימלי של זרעים הינו 4 שעות ומקסימאלי – 48 שעות. אם הזרעים מציקים או מפריעים במשך הלילה, יש להקשיב לגוף ופשוט להסיר אותם.
טיפול בזרעים – תמונה באדיבות איגוד הסו-ג'וק הישראלי
למה לצפות לאחר סדרת הטיפולים הראשונים בסו-ג'וק:
גוף האדם בנוי ממכלול תופעות פיזיולוגיות ונפשיות. למעשה כל תופעה גופנית כוללת גם רכיב נפשי כשם שלכל תופעה נפשית ישנו מרכיב גופני. במהלך הטיפול מנחה המטפל את המטופל להכיר ברגשות הדומיננטיים והאיברים הקשורים אליהם בגופנו. התגובות לטיפולי הסו-ג'וק לרוב אינן חריפות ובמקרים רבים ישנו שיפור משמעותי כבר לאחר הטיפול הראשון עד לשלישי. אבל יש לקחת בחשבון שבעיות רבות בגופנו תלויות ברכיבים שונים ויתכן כי כחלק מטיפול בסימפטום מסוים יצוץ סימפטום אחר או אפילו הגורם לבעיה, אל פני השטח. אין מה להיבהל מתגובות אלה, אלא לחזור ולדווח עליהן למטפל אשר מצדו ימשיך לאזן את המטופל באופן שונה במקצת כל פעם, בהינתן הנתונים החדשים.
חשוב להדגיש כי בטיפולי הסו-ג'וק לא ניתן לגרום נזק. השיטה נחשבת לאחת השיטות הבטוחות ביותר ברפואה המשלימה, השיטה מבוססת על גירוי מנגנוני הבקרה העצמית לריפוי הפזורים בגופינו.
הגירויים בשיטה נעשים רק על גבי כפות הידיים והרגליים ולרוב בצורה שאינה פולשנית.
במהלך התהליך המאזן משתחררת לא פעם בגוף תחושה נפלאה, תחושה של איזון ושלמות תפקודית. תוצאות הבדיקות משתפרות, מצב הרוח נוסק והגוף מתמלא באנרגיה ובחיוניות.
במחלות כרוניות, אנחנו מתייחסים לתהליך הריפוי כתהליך של התפתחות ושינוי והזדמנות ליצור שינויים בחיינו, כתוצאה מההבנה שאם לא היה צורך בשינוי לא היינו חולים מלכתחילה.
גישות טיפוליות בסו-ג'וק:
מערכות ההשתקפות :
שיטת הסו-ג'וק מבוססות על מערכות ההדמייה של גוף האדם הנמצאות על כפות הידיים והרגליים. על פי גישת מערכות ההשתקפות, הביטוי להיווצרות מצב מחלה בגוף, מצב של חוסר הרמוניה ברמת רקמה או מערכת, מלווה ביצירת "חסימה" בזרימה האנרגטית, מעין "סתימה בצנרת האנרגטית" אותה צריך לפתוח על מנת להביא את המערכת לאיזון מחדש.
במערכות ההשתקפות תופיע ה"חסימה" כאזור מאוד רגיש למגע. למעשה, מחקרים מראים כי ברמה המולקולרית, במיקום המדויק של החסימה האנרגטית בנקודת ההשתקפות ישנה גם מעין "חסימה" מיקרוסקופית, המתבטאת בדלקת מקומית, הפרשת מתווכי כאב וברגישות מוגברת.48 בטיפול במערכות ההשתקפות, גירוי של אותו אזור באמצעות עיסוי, מוקסה (קטורת), צבעים, זרעים, אבני חן, ליזר רך, מגנטים ומחטים מכוון לפתיחת ה"חסימה" ברמת ההשתקפות ולתחילת תהליך הריפוי העצמי של הגוף.
שש האנרגיות:
אנרגיה היא מושג מופשט. כל ניסיון לתארו במילים גורם לסטייה מהמשמעות המקורית. בעולם העתיק, על מנת לאפיין את חוסר האיזון האנרגטי אפיינו הקדמונים 4 ו- 5 אלמנטים המצויים בגוף האדם ומקבילים לתופעות בטבע. האלמנטים נקבעו על פי אותן איכויות אנרגטיות אשר מתבטאות בטבע, בחי, בצומח, באטמוספירה, בעונות השנה ובכל היצורים בטבע, כולל גוף האדם.
בעולם העתיק ההשקפה הייתה כי בכל יצור חי, מרגע לידתו, מתקיימים כל אותם אלמנטים בגופו בחוסר איזון קבוע ומושפעים הן ממיקום גרמי השמיים, ממחזור היום והלילה ועונות השנה והן מחשיפה של הגוף לתנאים קיצוניים או לגירויים מסוימים. בין כל האלמנטים נמצאים יחסי הזנה ובקרה והם משפיעים על כל ביטוי מהות האינדיבידואל הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית, כך שגם מידות האופי והאישיות נובעות ממערכת היחסים בין ביטוי האלמנטים האלה מזמן הלידה שלנו ובמשך ההתפתחות של חיינו.
בראייה זו, מצבי מחלה נגרמים כאשר האיזון מופר לטובת אלמנט מסוים, כתוצאה מהשפעה פנימית או חיצונית, הגורמת להתפתחות מחלה, אשר נובעת מעודף או מחוסר באחד האלמנטים.
פרופ' פארק ג'יי וו, אבי שיטת הסו-ג'וק, פעל להביא למציאת המכנה המשותף בין רפואות המזרח השונות, מתוך נקודת המוצא כי ישנה למעשה אמת אחת שצריכה לעמוד בבסיס כל הרפואות ושיכולה להתלכד עם התיאוריות, שמוצאן מתרבויות שונות. כך למעשה התפתחה תיאוריית ששת האלמנטים, או שש הקי.
על מנת להבין את האנרגיות, את משמעותן ואת ההרכב המאפיין שלהן בזמני בריאות וחולי, לומדים מטפלי הסו-ג'וק לאבחן ולבנות לכל מטופל מפת הרכב אנרגטי שנקראת "קונסטיטוציה אנרגטית". הקונסטיטוציה נבנית באמצעות תשאול ואבחון באמצעים שונים ועל פיה מתבצע הטיפול. היתרון בטיפול בשש קי לעומת הטיפול במערכות ההשתקפות הינו שזהו טיפול מעמיק יותר המטפל לא רק בסימפטום אלא גם בגורם ומאפשר לטפל בהפרעות שונות אשר לכאורה אינן קשורות אחת לשנייה. הטיפול באמצעות שש הקי מתבצע הן על גבי "מרידיאני ביול" (השתקפות מרידיאני הגוף הסיניים על כפות הידיים והרגליים) והן על גבי "צ'אקרות ביול" (צ'אקרה = הצ'אקרות הינן גלגלי אנרגיה פנימיים הממוקמים בסמוך לעמוד השדרה).
דוגמה לטיפול בשש קי : טיפול בנדודי שינה, דלקות מפרקים וכאבי שרירים נודדים, אלרגיות לאבק ולחתולים, התפרצויות כעס ובעיית ריכוז, כולן בעיות של אותה אנרגיה הקרויה "אנרגיית הרוח" ומועברת בגוף ע"י מרידיאני הכבד וכיס המרה וצ'אקרת הרוח: "אנהטה" Anahata .
תיאוריית שלושת המקורות
החידוש העיקרי בתורת הסו-ג'וק לעומת הפילוסופיה הסינית העתיקה של היין והיאנג הינו תיאוריית שלושת המקורות. תיאוריה זו עוסקת במערכת יחסים בין 4 כוחות יסוד הנמצאים בבסיס כל תופעה המתרחשת ביקום. ארבעת הכוחות ומערכת הגומלין שלהם מתבטאים החל מרמת המבנה התת אטומי והמולקולרי דרך מבנה גוף האדם, כמו גם במערכות חברתיות או ממסדיות והן במושגים מופשטים כגון מרחב או זמן.
התיאוריה מאפשרת הרחבה משמעותית של הידע בתחום הרפואה האנרגטית והאקופנקטורה ומאפשרת הבנה עמוקה ומדויקת יותר של המערכות האנרגטיות והפיזיולוגיות בגוף האדם. לימוד והבנה של ארבעת הכוחות מאפשרים לזהות אותם בתופעות שונות בטבע ובכללם גוף האדם ואף לשלוט בביטוי של כוחות אלה ובדרך זו להביא להחלמה יעילה ושורשית ממחלה, אפילו הייתה זאת מחלה כרונית וחשוכת מרפא, לכאורה.
על מנת להבין את הכוחות ומשמעותם ניתן להתבונן בתיאוריית הבריאה הפיזיקלית של העולם. המדע המודרני טוען שהיקום שלנו נוצר כתוצאה מהמפץ הגדול. אם ננתח את שלבי הבריאה בקווים כלליים ואת החוקים הפועלים ביקום נוכל להבחין כי קיימים ארבעה כוחות בסיסיים, המשפיעים על כל תהליך המתקיים בעולם הזה. פרופ' פארק קרא לכוחות האלה על פי תכונותיהם בשמות היווניים "הטרו", "הומו", "ניוטרו" ו"ניוטו", העומדים בבסיס תיאוריית שלושת המקורות.
נזכור כי המילים הינן מוגבלות לתיאור מושג האנרגיה. האנרגיה היא מושג מופשט ועשויה רבדים רבים. על מנת להבין את משמעות האנרגיה יש להשתמש בתיאורים רבים של אותה תופעה ובעיקר לנסות ולחוש על מנת שנוכל לחוות את מה שקיים סביבנו ובתוכנו. לכולנו יש מנגנוני חישה לזהות וליצור רזוננס עם כל האנרגיות. בכל רובד ניתן למצוא את 4 האנרגיות באינטראקציה מסויימת.
כוח ניוטו – המקור לכל התופעות, הוא גם אפס, לכאורה לא קיים אבל משפיע על הכל, תמיד נמצא במימד אחד מעל (עולם 0) ומשפיע על המתרחש במימד הזה. ברכיבי האדם, מדובר ברכיב הנשמתי.
כוח הטרו – כוח של שינוי, יצירה והרס, תנועה, לא מאפשר עצירה, בגוף יתבטא כדלקת, דימום, פציעה וכדומה. ברכיבי האדם ההטרו היא הנפש.
כוח ההומו – כוח של חוסר שינוי, כיווץ, קירור ובשאיפה תמיד לחזור למקור לעולם 0. ברכיבי האדם הוא הגוף.
כוח הניוטרו – כוח ההרמוניה והשילוב בין כל הכוחות שמביא לשלמות רגעית. הניוטרו הוא כוח החיים ועל פי פילוסופיית החיוך, הוא גם השלמות.
דיקור שלושת המקורות
שיטת שלושת המקורות למעשה מאפשרת תכנות מחדש של תפקודי הגוף והנפש. התכנות הזה מתבצע דרך מפרקי כף היד. שיטת הדיקור של שלושת המקורות מאפשרת לטפל בתופעות פנימיות קשות לטיפול ומאפשרת לשנות הרגלים של שנים רבות. השיטה מצוינת לטיפול בהפרעות רגשיות ונפשיות כמו גם להחזיר לתפקוד איברים בתת תפקוד ובאי ספיקה. השיטה הינה עוצמתית ועמוקה ומשלבת למעשה מעין "תכנות מחדש" של מערכות הגוף השונות, הן ברמה הפיזיולוגית, הרגשית, הנפשית או האנרגטית.
תרפיית הפיתול
בגוף האדם קיימות רבבות מערכות זרימה. ישנן זרימות אורכיות, זרימות רוחביות וזרימות ספירליות. תרפיית הפיתול משמשת לפתיחת הזרימה הספירלית בגוף הפיזי וכוללת סדרה של תרגילי מתיחה ופיתולים אשר נקבעים על ידי המטפל המומחה ותפקידם להביא לאיזון הזרימות האנרגטיות בגוף המטופל ובאופן כזה לאיזון מושלם. ברגע שמתקיימת זרימה ספירלית תקינה, הגוף מתחיל להחלים בצורה מיידית. ניתן להדגים זאת במצבים רבים של כאב או מגבלה בתנועה, שנפתרים בצורה מושלמת. השיטה נפלאה לאיזון בעיות אורטופדיות, שיקום לאחר פציעה, אירוע מוחי, תפקוד איברים פנימיים, הסדרת הפעילות ההורמונלית ואפילו לטיפול מונע בבעיות שונות.
על בסיס תרפיית הפיתול התפתחה אומנות תנועה אשר פותחת את זרימת האנרגיה הספירלית בגוף באמצעות סדרה של תרגילי מתיחה ואימון גוף- נפש. סדרת תרגילים אלה נקראת ה- Sam Won Gong, "תרפיית התנועה של שלושת המקורות" ותפקידה להביא לאיזון גוף נפש ולרפואה שלמה. שיטת ה- Sam Won Dong משמשת ככלי לטיפול ואיזון עצמי, להעצמה אישית וכן ככלי עזר למטופלים להמשכת האפקט הטיפולי בביתם.
מדיטציית החיוך
על פי פילוסופיית שלושת המקורות, על מנת להחלים כראוי, לא מספיק לאזן את הגוף או הנפש (הומו והטרו) אלא יש גם לטפל ברוח ובנשמה.
מדיטציה (Meditation) או בעברית התבוננות (לפי האקדמיה – בוננות), הינה מצב של תודעה מושלמת, מצב הרמוני של תודעה בלתי מוגבלת, אשר מאפשר לראות הרמוניה בכל דבר.
המדיטציה התקיימה בהודו לפני אלפי שנים ותורגלה רבות על ידי אנשים על בסיס יומיומי. המדיטציה שימשה ככלי להגשמת חיים שמחים, מספקים והרמוניים במטרה להשיג את השלמות העצמית, מטרת החיים.
בודהה האמין שהמדיטציה הינה אחת משמונת הדרכים להשתחרר ממעגל הסבל.
במאה השניה לספירה, המתבודד המפורסם פטנג'לי, פיתח שיטת שמונה שלבים להביא את הנפש למצב של שלמות – ראג' יוגה. השלב השישי של התהליך הינו ריכוז והשלב השביעי הוא מדיטציה, כלומר באמצעות המדיטציה המתרגל יכול לא רק להשתחרר ממעגל הסבל אלא גם להגיע לרמה של שלמות עצמית.
גם בעולם המערבי, מחקרים מראים כי שימוש במדיטציה באופן יומיומי יכול לשמש כ"תרופת מנע" לאורח החיים האינטנסיבי והעמוס בחיים המודרניים49. המדיטציה מרגיעה את הנפש, מאפשרת התחברות לעצמי ומהווה דרך להשגת השלמות העצמית.
החיוך הינו גם תופעה בסיסית בחיינו. העובדה שתינוק בן יומו מתחיל לחייך חיוך זוהר, טהור ורגוע מוכיחה ללא צורך בהסברים את חשיבות החיוך כמצרך חיוני לחיים. החיוך מופיע בצורה ספונטנית כאשר משהו יפה, מופלא, הרמוני ומושלם מתרחש. החיוך הינו אחד הערוצים החשובים ביותר להשגת הרמוניה ושלמות. גם מבחינה מחקרית, החיוך גורם להפרשת אנדורפינים וסרוטונין, משפר את איכות החיים ואת משכם ומשפר אינטראקציות חברתיות50 ,51 .52 ,53 ,54 ,55 ,56 ,57
מדיטציית החיוך הינה דרך מסודרת ומדעית לאפשר למתרגל לשלב את החיוך כחלק אינטגרלי מתהליך המדיטציה באמצעותו הופך האדם מודע למשמעות האמיתית של קיומו. הגעה למצב של שלמות עצמית, חיים מלאי חיוך ומשוחררים מכל סוג של סבל. על פי פילוסופיית הסו-ג'וק תרגול של מדיטציית החיוך יכול לסייע לאדם להגיע למצב של הבנה מושלמת והכרה במהות הקיום ומטרת חייו.
החיוך הוא תדר של שלמות, החיוך הוא תדר של החלמה ושל איזון, החיוך מסמל את החיים. מדיטציית החיוך מאפשרת לאזן לא רק את הגוף אלא גם את הנפש ואת הנשמה. רק כאשר שלושתם מחייכים, מתחיל תהליך ריפוי מופלא להתרחש בגופינו.
כמו כל דבר, מדיטציית החיוך דורשת אימון, אך מספיקות 5 דקות בלבד ביום כדי לחוש שיפור. השיפור מתבטא בחידוד החושים, שיפור תפקודי מערכות וחידוד היכולות האינטואיטיביות שלנו. הדרכה בסיסית במדיטציית החיוך יכולה להינתן ע"י המטפל. סדנאות חינמיות של מדיטציית החיוך מתבצעות אחת לחודש במרכזי איגוד הסו-ג'וק ברחבי הארץ.
הדרכה והכשרה
שיטת הסו-ג'וק נלמדת בשני אופנים עיקריים. רמה בסיסית המיועדת לכל אדם ובכל גיל ורמה מקצועית המיועדת לאנשים המעוניינים לעסוק במלאכת הריפוי כמטפלים מוסמכים.
הרמה הראשונית והבסיסית ביותר היא לימוד של עקרונות הריפוי העצמי באמצעות כפות הידיים. חלומו של פרופ' פארק היה "רופא בכל בית", מספריו הראשונים : "היו הרופאים של עצמכם!" ו"סו-ג'וק לכולם!" . הקורס הבסיסי הוא קורס בן 16 שעות שבו מועברת הכשרה של מטפלים ברמה ביתית. הוא מתאים לכל אדם ובכל גיל. הקורס מתאים לטיפול בבעיות נפוצות באמצעות גירוי נקודות ריפוי בכלים פשוטים דוגמת עיסוי, צבעים, מוקסה, מגנטים וזרעי צמחים.
הכשרה מקצועית
שיטת הסו-ג'וק מוגנת על ידי זכויות יוצרים. מבחינה חוקית ההפצה, הרישוי וההסמכה נעשות רק באמצעות נציגות של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי במדינות השונות.
מטפלים מוסמכים לטיפול בשיטה הינם רק מטפלים שעברו הכשרה תלת שנתית, השתתפו בפרקטיקה טיפולית של למעלה מחצי שנה והגישו עבודת מחקר מעמיקה ברמה אקדמית.
בישראל, קיימת נציגות של איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי בחיפה, תל אביב וירושלים (ראה פרטים נוספים בהמשך תחת הכותרת "קריאה נוספת – מסלולי לימוד").
מסלול הכשרת מטפלים מקצועיים בסו-ג'וק הינו מסלול תלת שנתי, שכולל לימודים מעמיקים בפילוסופיית המזרח, תיאוריות מרפא שונות, אנטומיה, פיזיולוגיה ופתולוגיה מערבית ודרכי ריפוי שונות. במהלך לימודיו נחשף התלמיד לטכניקות ריפוי מגוונות, תרפיות תנועה ומגע, דרכי אבחון שונות (פלפיטציה, אבחון לשון, אבחון על פי דופק, אבחון תווי פנים, אבחון על פי גלגל העין ועוד), רוכש כלים בסיסיים במדיטציית החיוך ו-Sam Won Gong, משתתף בפרקטיקה של למעלה מחצי שנה ומסיים את חובות הלימוד בהגשה של עבודת גמר בנושא מחקרי ספציפי.
כיוון ששיטת הסו-ג'וק מוגנת בזכויות יוצרים, השימוש בשיטה פתוח לכל, אבל ההוראה מתבצעת אך ורק על ידי מורים מוסמכים, אשר אושרו על ידי איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי. מורי האיגוד המורשים הינם גם מטפלים מנוסים, אשר מתעדכנים בכל שנה בתוכנית הלימודים ועוברים השתלמויות מקצועיות מטעם האיגוד הבינלאומי מספר פעמים בשנה. כל מורי האיגוד עוסקים גם בפעילות התנדבותית. כיום מוערכים כ-200,000 מטפלי סו-ג'וק ברחבי העולם.
איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי מרכז את כל הידע והמחקר בשיטה ממרכזים שונים ברחבי העולם, מכין תוכניות לימוד שמתעדכנות מידי שנה ותומך טכנית בתהליכי הריפוי של המטפלים. האיגוד מקיים סדנאות והשתלמויות מקצועיות לצד פעילות התנדבותית ענפה. האיגוד אוצר את כל הידע והכתבים מפרופ' פארק ג'יי וו, כולל חומרים שטרם פורסמו.
לאיגוד מחלקת מחקר ופיתוח, אשר מרכזת מידע לגבי פרוטוקלי טיפול במחלות שונות, אחוזי הצלחה ומהירות תגובה לטכניקות טיפוליות שונות. באיגוד חברים רופאים, חוקרים ומטפלים מרחבי העולם, אשר החליטו להקדיש את חייהם להפצת השיטה ועוסקים אך ורק בסו-ג'וק.
לימודי Sam Won Dong
את לימודי תנועת שלושת המקורות, ה-Sam Won Dong ניתן ללמוד בצורה מרוכזת בקפריסין או בסופי שבוע בישראל. הסדנאות המעמיקות מתקיימות מספר פעמים בשנה ונמשכות במשך 5-7 ימים.
קבוצות מישראל מתארגנות ליציאה לקפריסין מספר פעמים בשנה. סדנאות אלו פתוחות לכל ומאפשרות עבודה עצמית. הסדנה הינה בינלאומית וחוויתית במהלכה לומדים לתרגל את התנועות והנשימות לצד עבודה פנימית והתפתחות אישית ותודעתית.
תרגול סאם ואן דונג בפאפוס, קפריסין 2018
ביסוס מדעי
שיטת הסו-ג'וק פותחה על ידי מדען וככזאת כוללת בעקרונות הפילוסופיה שלה את עקרונות המדע המודרני. העקרונות אלה מבוססים על הגדרתו של גלילאו גליליי58 למדע, אשר צריך להיות פומבי, ניתן למדידה וניתן לחזרה. באמצעות גישה זו, מטפל הסו-ג'וק תמיד מודד את השפעת הטיפול ומנסה להעריך את מצבו של המטופל לפני, במהלך ואחרי הטיפול.59
באופן כללי במהלך טיפול סו-ג'וק המטפל ינסה למצוא סימפטומים מדידים רבים, ולחפש תסמינים אובייקטיביים עד כמה שניתן. במהלך הטיפול ובאמצעות גירויים שונים, המטפל ינסה להביא להקלה ב- 50-70% מהתסמינים המדידים60 .
כיום, שיטת הסו-ג'וק מיושמת ביותר מ-22 מדינות בכל רחבי העולם61 . השיטה פותחה במקור בקוריאה, ובשנת 1991 החלה להתפשט בברית המועצות לשעבר. ברוסיה, על פי התקנות של הממסד, רק רופאים מורשים לבצע טיפולי סו-ג'וק . לפיכך, רוב המחקר שנעשה במכונים רפואיים עד כה פורסם בשפה הרוסית.62 .
בספרות זו פורסמו מחקרים קליניים כפולי סמיות עם קבוצת ביקורות ודוחות על יעילות ובטיחות הטיפול בסו-ג'וק בתחומים שונים מתחום הרפואה המוצגים להלן:
מאחר שמרבית המחקר והפרסום פורסמו בעבר במזרח אירופה, איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי (ISA) יצר מרכז מחקר ופיתוח96 שמטרתו לערוך מחקר מדעי נאות ושיתוף פעולה עם מרכזים רפואיים ברחבי העולם. מחקרים שכיום הינם בשלבי סיום לקראת פרסום בעיתונות מדעית מערבית הם מחקר על טיפול בדיכאון בשיטת הסו-ג'וק, טיפול בסוכרת סוג 2, טיפול בבעיות פוריות, טיפול בהפרעות קשב וריכוז, טיפול בהפרעות שינה ותמיכה בחולה האונקולוגי.
Arsenova L.R. THE EFFECTIVENESS OF ACUPUNCTURE IN RELIEVING PAIN SYNDROMES OF VARIOUS ETILOGIES. Neurosurgery and Neurology of Kazakhstan. 4(33). 2013. 15-17. [↩] [↩]
Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(5):22-25. doi:, [↩]
Starodubtsev AI, Starodubtsev A A, Karpov S M, Vyshlova IA, Shvedova DV. RELIEF OF PAIN IN YOUNG PEOPLE SUFFERING FROM MIGRAINE. Medical Bulletin of the North Caucasus. 11(3)2016. 438-439. [↩] [↩]
L.R. Asenova, T.T. Pazylbekov, A.K. Amirzhanova. CLINICAL CASES OF RECOVERY OF RESPIRATORY DRIVE WHEN USING METHODS OF CHEN-TSZYU THERAPY. 2(39)2015. 41-44. [↩] [↩]
Abuzyarova M.B., Zhanaydarov S.A. SU JOK ACUPUNCTURE IN INTENSIVE CARE OF COMATOSE CONDITIONS. Bulletin of the Almaty State Institute of Advanced Medical Studies.1(05) 2012. 187-188. [↩] [↩] [↩]
1. Aristakesyan VO, Mandrikov VB, Mitsulina MP. DYNAMICS OF PHYSICAL FITNESS OF STUDENTS WITH COMBINED DISORDERS OF THE MUSCULOSKELETAL SYSTEM. Scientific notes of the University. P.F. Lesgaft. 1(119). 2015. 21-25 [↩]
Leshchenko SG, Kryuchkova AV. THE DEVELOPMENT OF ARTICULATORY AND FINE MOTOR SKILLS OF OLDER PRESCHOOLERS WITH NON-TRADITIONAL MEANS SU-JOK AND BIOENERGOPLASTY. Symbol of Science. 4. 2016. 140-143 [↩]
1. Baybulatova AN. APPLICATION OF SU JOK THERAPY AND KINESIOLOGICAL EXERCISES FOR THE CORRECTION OF SPEECH IN CHILDREN PRESCHOOL AGE. Materials of the All-Russian scientific-practical conference "Science and Society".2016. 8-11. [↩]
Starodubtsev A.A., Starodubtsev A.I., DRUG AND NON-DRUG THERAPY FOR THE EFFECTS OF BRAIN CONCUSSION, Medical Bulletin of the North Caucasus. 4, 2009, 25-31. [↩] [↩]
1. Mikhailov A.A., Pospelov A.A., Firsova N.P. ACUPUNCTURE IN TREATMENT OF PATIENTS WITH CIRCULATORY ENCEPHALOPATHY STAGE I-II. Bulletin of new medical technologies. 29(1). 2012. 157-263. [↩]
1. Mikhailov A.A., Pospelov A.A., Firsova N.P. ACUPUNCTURE IN TREATMENT OF PATIENTS WITH CIRCULATORY ENCEPHALOPATHY STAGE I-II. Bulletin of new medical technologies. 29(1). 2012. 157-263. [↩]
Menitsikova I.A., Ocheretina I.G., Irjanova V.N. NEW TECHNOLOGIES FOR REHABILITATION OF PATIENTS WITH ORTHOPEDIC AND TRAUMATOLOGICAL PROFILE. Genius orthopedics. 4. 2006. 47-50. [↩]
Park, Jae Woo (2000). "Sujok for instant pain relief". Acupuncture Today. 1: 10. [↩]
Park, Jae Woo (1989). Guide to Hand and Foot Acupuncture. South Korea. [↩]
Park, Jae Woo (2000). Sujok Seed Therapy. Jaipur, India: Su Jok Academy. ISBN 5-900810-52-6. [↩]
Park, Jae Woo (1998). "New Approaches to Treatment and Diagnosis Following the 6KI Principle". Onnuri Medicine. 1: 29–31 [↩]
Park, Jae Woo (2002). The Six Energy Theory Illustrated Handbook. Jaipur, India: Smile Academy. ISBN81-902084-6-2 [↩]
Park, Jae Woo (2008). Triorigin Model Four Points Treatment. Jaipur, India: Su Jok Therapy. pp. 18–24. ISBN 81-89057-06-5 [↩]
Park, Jae Woo (1987). Forteen Byol Meridians and their points in Hand and Foot. South Korea. [↩]
Park, Jae Woo (1986). Meridian Muscle and Byol Muscle Therapy. South Korea. [↩]
Park, Jae Woo (2009). Sujok Ki. Bhopal, India: Smile Meditation Academy. [↩]
Park, Jae Woo (2009). Triorigin Acupuncture. Moscow, Russia: Su Jok Academy.ISBN 81-89057-06-5. [↩]
הסינים רצו שכתבי קודש או כתבים מהותיים יהיו נחלת הכלל וישתמרו בדיוק רב. לכן חקקו את הספרים על לוחות תבליט גדולים מאבן או מנחושת. לוחות אלה ניצבו בפתח מקדשים או בתי ספר. התלמיד שרצה ללמוד מהמקור היה מגיע עם כסת דיו ויריעת בד, מורח את הדיו על הלוח ומעתיק את הכיתוב בדיוק רב. כך השתמרו הכתבים הקדמוניים מהזמן העתיק ועד היום. ה-Nei Jing מתאר דיון בצורת שאלות ותשובות בין הדמות האגדית של הקיסר הצהוב לבין שריו. הקיסר הצהוב מתוארך לפי המסורת הסינית לשנת 2680 לפני הספירה, אם כי נהוג לייחס את כתיבת הספר עצמו למאות 1-3 לפסה"נ. על פי המסורת, הספר מהווה את העדות הקדומה ביותר לרפואה הסינית. תכליתו – אותם כוחות שפועלים על היקום כולו פועלים גם על האדם ומשפיעים על בריאותו. [↩]
לקריאה בעברית: שש האנרגיות, איגוד הסו-ג'וק הבינלאומי, סניף ישראל, 2017 [↩]
ראה הסבר בסעיף "גישות טיפוליות בשיטת הסו-ג'וק" [↩]
Park, Jae Woo (1987). Sujok Therapy. India: Smile Academy. [↩]
Medvedev, SN (1996). "Possibilities of the use of Korean acupuncture Su Jok in the clinical practice". Klin Med (Mosk). 74(3): 64. [↩] [↩]
Park, Jae Woo (1987). Constitution Chart of Sujok Acupuncture. South Korea [↩]
Park, Jae Woo (1988). Lecture on Sujok Acupuncture. Korea. [↩]
Park, Jae Woo (1989). Classical Explanation of Sa Am Five Element Acupunture. South Korea. [↩]
Park, Jae Woo (1990). Chun In Ji Pulse Palpation Method (Six Ki Pulse Palpation Method). South Korea. [↩]
Park, Jae Woo (1993). SU JOK THERAPY. O-Haeng Publishing Co. ISBN5-90080-001-1 [↩]
Park, Jae Woo (1999). "New Approach to Treatment and Diagnosis Following the 6 KI Principle". Onnuri Medicine. 1: 41–45. [↩]
Do-Hee Kim, Yeonhee Ryu, Dae Hyun Hahm, Boo Yong Sohn, Insop Shim, O. Sang Kwon, Suchan Chang, Young Seob Gwak, Min Sun Kim, Jae Hyo Kim, Bong Hyo Lee, Eun Young Jang, Rongjie Zhao, Jin Mo Chung, Chae Ha Yang & Hee Young Kim.
Acupuncture points can be identified as cutaneous neurogenic inflammatory spots. Scientific Reports volume 7, Article number: 15214 (2017 [↩]
King MS, Carr T, D'Cruz C.Transcendental meditation, hypertension and heart disease. Aust Fam Physician. 2002 Feb;31(2):164-8. [↩]
Primitive emotional contagion. Hatfield, Elaine; Cacioppo, John T.; Rapson, Richard L. Clark, Margaret S. (Ed), (1992). Emotion and social behavior. Review of personality and social psychology, Vol. 14., (pp. 151-177). Thousand Oaks, CA, US: Sage Publications, Inc, xi, 311 pp. [↩]
2. Abel E. and Kruger M. (2010) Smile Intensity in Photographs Predicts Longevity, Psychological Science, 21, 542–544. [↩]
Seaward BL. Managing Stress: Principles and Strategies for Health and Well-Being. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett; 2009:258 [↩]
R.D. (2000). Neural correlates of conscious emotional experience. In R.D. Lane & L. Nadel (Eds.), Cognitiveneuroscience of emotion (pp. 345–370). New York: Oxford University Press. [↩]
Karren KJ, et al. Mind/Body Health: The Effect of Attitudes, Emotions and Relationships. New York, N.Y.: Benjamin Cummings, 2010:461. [↩]
Facial attractiveness: evolutionary based research Phil Trans R Soc B June 12, 2011 366: 1638-1659. [↩]
O’Doherty, J., Winston, J., Critchley, H. Perrett, D., Burt, D.M., and Dolan R.J., (2003)Beauty in a smile: the role of medial orbitofrontal cortex in facial attractiveness. Neuropsychologia, 41, 147–155. [↩]
Sonnby–Borgström, M. (2002), Automatic mimicry reactions as related to differences in emotional empathy. Scandinavian Journal of Psychology, 43: 433–443. [↩]
גַּלִילֵאוֹ גַּלִילֵיי 1564 – 1642) היה פיזיקאי, אסטרונום, מתמטיקאי ופילוסוף איטלקי. גלילאו, יחד עם מדענים אחרים בני דורו, הניח את היסודות למדע המודרני בתרבות המערבית, המבוסס על ניסויים ותצפיות, ובניית תיאוריות המסבירות תופעות נצפות. גלילאו נחשב ל"אבי המדע המודרני" ו"אבי הפיזיקה המודרנית" בתקופה הקלאסית שלה, ולאחד מאנשי המדע הדגולים בכל הזמנים, אשר השפעתם ניכרת עד היום. [↩]
Park, Jae Woo (1998). "New Approaches to Treatment and Diagnosis Following the 6KI Principle". Onnuri Medicine. 1: 29–31. [↩]
Park, Jae Woo (2009). Sujok Ki. Bhopal, India: Smile Meditation Academy. [↩]
Medvedev, SN (1996). "Possibilities of the use of Korean acupuncture Su Jok in the clinical practice". Klin Med Mosk. [↩]
Ismailov, S.U (2000). "Treatment of Bronchial Asthma by Su Jok acupuncture". Onnuri Medicine. 2 (5): 67–69. [↩]
Ubaidullaev, A.M (1998). "Treatment of Bronchial Asthma by the Su-Jok therapy method". Ter Arkh. 70(12): 44–46. Innovative approach to laser acupuncture therapy of acute obstruction in asthmatic [↩]
Ismailov, S.U (2001). "Complex Treatment of Chronic Obstructive Bronchitis Using Su Jok Therapy". Onnuri Medicine. 8: 29–31. [↩]
Ismailov, S.U (2003). "Clinco-Cytological Criteria of Effective Treatment Sialosis by Su Jok Therapy In Patients with Chronic Non-Specific Lung disease". Onnuri Medicine. 13: 24–27. [↩]
Bednyshina, I.V (2005). "Efficacy of Su Jok Therapy in a Complex Treatment of Psoriasis". Onnuri Medicine. 16: 24–30. [↩]
Borisova, N.V (2006). "Management of Crisis in Patients with Hypertensive disease by methods of Twist therapy". Onnuri Medicine. 17: 46–53. [↩]
Molodan, V.I (1999). "Clinical Efficacy and major Pathogenicity-suppresive effects of Su Jok Therapy in Cases Involving Milder Form of Hypertension". Onnuri Medicine. 1: 33–37. [↩]
Molodan, V.I (2001). "Application of Su Jok Therapy for Treatment of Chronic Ischemic Heart Disease". Onnuri Medicine. 9: 25–30. [↩]
Fadin, V.A (2000). "Examples of Application Su Jok Therapy to Cardiological Cases". Onnuri Medicine. 2(5): 78–83. [↩]
Karmalkova, A.V (2004). "Application of Su Jok Therapy for Analgesia in Paediatric Dentistry". Onnuri Medicine. 14: 26–27. [↩]
Kaimak, T.V (2001). "Compertive Evaluation Of Clinical Effectiveness of treating Patients with Marked Pain Vertebtogenic Syndrome by Drug Therapy and Su Jok Therapy". Onnuri Medicine. 8: 24–28. [↩]
Pelageychenko, O.P (2004). "Efficacy of Su Jok Therapy in Complex Treatment of Diskogenic Rediculitis". Onnuri. Medicine. 15: 20–25. [↩]
Matviyenko, Ye.V (1999). "Efficiency of Treatment of Neurovascular syndromes in Cervical Osteochondrosis by the method of Su Jok Therapy". Onnuri Medicine. 3: 49–51. [↩]
Aristakesyan VO, Mandrikov VB, Mitsulina MP. DYNAMICS OF PHYSICAL FITNESS OF STUDENTS WITH COMBINED DISORDERS OF THE MUSCULOSKELETAL SYSTEM. Scientific notes of the University. P.F. Lesgaft. 1(119). 2015. 21-25 [↩]
Popova L.A.. SU JOK ACUPUNCTURE METHOD IN THE PRACTICE OF TREATING ORTHOPEDIC PATIENTS. Genius orthopedics. 4. 2005. 125-129. [↩]
Menitsikova I.A., Ocheretina I.G., Irjanova V.N. New Twchnologies for Rehabilitation of patients with orthopedic and Traumatological Profile. Genius orthopedics. 4. 2006. 47-50. [↩]
Popova, L.A (2005). "Efficacy of Su Jok Therapy in Orthopaedics". Onnuri Medicine. 16: 19–23. [↩]
Filonenko A.V. The effect of reflexology on the physical development of newborns with perinatal lesions of the nervous system. Kazan Medical Journal. 90(6).2009. 812-818. [↩] [↩]
Koroleva, O.N (2002). "Onnuri Therapy Practice In Treating Infantile Cerebral Paralysis". Onnuri Medicine. 10: 39–42 [↩]
Baybulatova AN. APPLICATION OF SU JOK THERAPY AND KINESIOLOGICAL EXERCISES FOR THE CORRECTION OF SPEECH IN CHILDREN PRESCHOOL AGE. Materials of the All-Russian scientific-practical conference "Science and Society".2016. 8-11. [↩]
Leshchenko SG, Kryuchkova AV. THE DEVELOPMENT OF ARTICULATORY AND FINE MOTOR SKILLS OF OLDER PRESCHOOLERS WITH NON-TRADITIONAL MEANS SU-JOK AND BIOENERGOPLASTY. Symbol of Science. 4. 2016. 140-143 [↩]
Koroleva, O.N (2002). "Onnuri Therapy Practice In Treating Infantile ((Cerebral Paralysis". Onnuri Medicine. 10: 39–42, התאוששות מאירוע מוחי ((Bedniashina, I.V (2003). "Comparative Evaluation of Clinical Effect of Drug therapy and Sujok Therapy in Patients with Vascular Dyscirculatory Encephalopathy". Onnuri Medicine. 12: 34–42. [↩]
Mikhailov A.A., Pospelov A.A., Firsova N.P. ACUPUNCTURE IN TREATMENT OF PATIENTS WITH CIRCULATORY ENCEPHALOPATHY STAGE I-II. Bulletin of new medical technologies. 29(1). 2012. 157-263 [↩]
נציגי השיטה גורסים כי ניתן לטפל ולאבחן באמצעות קריאה בכף היד ברוב סוגי האתגרים בחייו של אדם ממחלות פיזיות ודרך מגוון מצבים נפשיים ופיזיים כולל מצבים בהם לרפואה המסורתית אין מענה וכלה בנושאים כלכליים וזוגיים. מטפלים מעידים כי נצבר ניסיון בפועל בטיפול בבעיות של חרדות, זוגיות, בעיות פיננסיות, בעיות אורתופדיות שונות, בעיות שונות במערכת עיכול, בעיות פוריות ועוד.
מספר המטפלים
על פי הדיווח של נציגי השיטה בארץ, לפחות 1000 מטפלים הוכשרו עד כה על ידי מורים שונים בארץ ואלפים רבים בחו"ל. טרם נאספו נתונים על מספר המטפלים הפעילים.
מקור השיטה
לא ידוע בוודאות מתי והיכן השיטה התפתחה אך ישנן עדויות שהיא כבר היתה בשימוש נרחב במקומות שונים באירואסיה בעת העתיקה. יש שטענו כי מקורה בהודו וכי הפרקטיקה היתה ידועה כבר בתקופה שבה נכתב הטקסט הקדוש "ראמאיאנה".
ביסוס מדעי
בשנת 1901 ויליאם ג' בנהם פרסם מחקר מדעי ראשון מסוגו בספרו "החוקים של קריאת כף יד מדעית"1 . למיטב ידיעתנו טרם התפרסמו מחקרים אקדמיים בתחום.
כותב המאמר
יובל בצרי
יובל בצרי, בעל תואר B.A מאוניברסיטת תל אביב. מגשר מוסמך מטעם אוניברסיטת בר אילן. מרצה ומלמד את שיטת הכירולוגיה כבר עשור במכללת שלוס ובמסגרת פרטית, עוסק ברפואה משלימה למעלה משני עשורים, משלב שיטות שונות כמטפל ומרצה כגון: ביורגונומי, ריפוי מהעבר, ייעוץ כלכלי ושמנים אתריים. יובל משלב גישות שונות בלימוד וטיפול בכירולוגיה; מסורתית ומודרנית וכן אבחון בציפורני היד.
השיטה
תמצית
אבחון וטיפול כירולוגי מאפשרת לנו ללמוד מה טיבם של האנרגיה והמזל שהאדם בא איתם לעולם וכן להתחקות אחר מבנה האישיות של האדם גם ברבדים מודעים ולא מודעים ואף על מצבו הקוגניטיבי והנפש.
באמצעות קריאה בכף היד ניתן לאבחן את קורות חייו של האדם בעבר, בהווה ומגמות אופציונליות לגבי העתיד ולזהות מה הגשים בפועל.
לאחר פענוח המידע אנו מזהים היכן החוזקות והיכן האתגרים (קשיים) העומדים בפני האדם ומכאן ניתן לייעץ ולטפל באתגרים בצמתים השונים של החיים כגון: בחירת לימודים, מקצוע וקריירה, הערכת מצב פיננסי הן בשיחה והן בטיפולים נלווים אחרים.
שם השיטה
השם הראשוני הוא "קריאה בכף היד" או "כירולוגיה מעשית". במהלך השנים נוספו שמות שונים לגישות מודרניות שונות. "כירו" פירושו יד, ו"לוגיה" פירושה תורה ומכאן השם הלטיני כירולוגיה, תורה העוסקת בחקר כף היד.
מפתח השיטה
לא ידוע בוודאות מתי והיכן השיטה התפתחה אך ישנן עדויות שהיא כבר היתה בשימוש נרחב במקומות שונים באירואסיה בעת העתיקה. יש שטענו כי מקורה בהודו וכי הפרקטיקה היתה ידועה כבר בתקופה שבה נכתב הטקסט הקדוש "ראמאיאנה".
היסטוריה
נהוג לטעון כי בתרבות הקדומה של הודו, הקדוש ולמיקי (Valmiki), אשר כתב את הטקסט ההינדי הקדוש "ראמאיאנה", כתב גם ספר על כירולוגיה של זכרים2.
מהודו הידע עבר לטיבט ומשם עבר לסין ומשם לארצות מסופוטמיה, פרס, לחרטומים שבמצרים ((Omura. Acupuncture. pp.172 -174)). במאה הרביעית לפסה"נ הפילוסוף היווני אריסטו הציג לאלכסנדר הגדול חיבור על הנושא וניתח את משמעות הקווים שבכפות ידיו3.
בימי הביניים הכנסייה הקתולית באירופה הגדירה את הכירולוגיה כאמונה פאגאנית ואסרה את השימוש בה.
במאה ה-19 החלו מלומדים שונים באירופה לעסוק שוב בתחום4 . בשנת 1889 הוקמה האגודה הבריטית לכירולוגיה במטרה להסדיר את התחום ולמנוע ניצול לרעה של התחום בידי שרלטנים5 . בשנת 1897 הוקמה גם האגודה האמריקאית לכירולוגיה.
תורת כף היד ביהדות:
לפי המסורת היהודית שלמה המלך הביא אותה לעולם לפני 3000 שנה. חוכמת כפות הידיים על פי הקבלה מופיעה בספר הזוהר המיוחס לרבי שמעון בר יוחאי, הטקסט החשוב הראשון בקבלה על כפות הידיים נכתב בכרך ט' בזוהר בפירוש לפרשת יתרו ומדבר על חוכמת היד והפנים. ספר היצירה הינו ספר קבלי חשוב נוסף שמהווה מקור לתורת הכירולוגיה.
לפי היהדות, כפות הידיים שלנו פועלות על עיקרון הבחירה ומטרתנו לקחת בחירות שמובילות הרמוניה/אחדות ועל המטפל להכווין את המטופל לבחירה זאת.
רבי עקיבא אמר "שהכל צפוי והרשות נתונה והעיקר המעשה".
"ארך ימים בימינה, בשמאלה עושר וכבוד", משלי-ג', ט"ז.
"ביד כל אדם יחתום לדעת כל אנשים מעשהו", איוב ל"ז, ז'.
בקבלה בספר הזוהר (קכב/ג') נאמר: "ידי האדם הם צורות וסודות עליונים ששם הקב"ה באדם וסידרם באצבעות מבחוץ ומבפנים ובכף היד…. וכולם נחקקים באדם, הנמצא בצלם אלוקים, משום שנקרא, יציר כף, יציר כפו של הקב"ה".
מודלים של הגוף והנפש
הבסיס הביולוגי מדעי לתחום כף היד:
נוצרנו מכדור עוברי של תאים (קיימות 3 שכבות) כאשר השכבה הראשונה נקראת אקטודרם וממנה נוצרו המוח, העור ומערכת העצבים. הקשר השכבתי הזה נשמר אצלנו כמבוגרים וכל מה שקורה בעולם נקלט אצלנו בלא מודע במוח, זורם דרך מערכת העצבים ונכתב בעור ובידיים ממש כמו הקלטה.
בשבוע ה 16 לעוברות נוצר קו החיים ובהמשך קו הלב וקווים נוספים. התפתחות סימולטנית של המוח, הקווים והבליטות בכף היד, נוצרים בעובר כבר בשליש השני של ההיריון והם נשארים בתקשורת לכל תקופת החיים באמצעות פולסים חשמליים שנרשמים כבליטות, נקודות וקוויים, היוצרים מסך של תמונות ומידע על כף היד שמאפשר אבחון, כולל של האדם ע"י כירולוג מוסמך.
סוגי גישות בקריאת כף היד:
כל אחת מהגישות רואה בכפות הידיים איברים המשקפים את האדם ומערכות הגוף השונות.
כירומנטיקה – אבחון כף היד לפי הקווים והסימנים. מתייחסת למבנה אישיות ותכונות אופי. מלמדת על העבר וההווה ומתייחסת גם למגמות אפשריות בעתיד למשל: קו ראש, חיים, לב, פרנסה, גורל, זוגיות, ילדים.
כירוגנומיה – אבחון לפי צורת כף היד. למשל גודל עובי וחספוס היד, אורך וצורת האצבעות, צורת הציפורן, רכות היד והגבעות. מתייחסת למבנה אישיות, תכונות אופי.
אוניכוגנומיה – אבחון פתולוגיות לפי הציפורניים. אבחון אופי ופתולוגיות לפי סימנים וצבעים על הציפורניים.
הספרה 5 ביקום לפי הגיאומטריה והקשר לכף היד:
בכל יד יש 5 אצבעות = 14 מפרקים באצבעות = יד בגימטריה = 14 = 1+4 = 5.
5 = 2+3 = 23 שזה מספר זוגות הכרומוזומים.
זווית כדור הארץ ביחס למישור השמש גם היא 23 מעלות.
מה משמעות מבנה כף היד?
המבנה הבסיסי של כף יד לא משתנה בדרך כלל במהירות במהלך החיים הבוגרים, אך העור ובעיקר הקווים בכף היד עוברים שינויים בעקבות אירועים שעובר האדם בחייו. תחושות ואירועים חיוביים או שליליים ישפיעו על צורת הקווים ולאורך זמן גם על מבנה כף היד.
בכף היד אזורים שונים, כל אזור חרוץ על ידי תלמים היוצרים מגוון צורות המתבטאות ביד כקווים ובליטות (גבעות). קווים ובליטות אלו נוצרים ע"י קליפת המוח ומשתנים בהתמדה ביד הדומיננטית, כל יום, ובעיקר בזמן שינה או מדיטציה.
קווי כף היד על קצה המזלג:
לכל אדם חי יש תמיד את קו החיים, קו הראש וקו הלב.
הרעיון בכירולוגיה הוא לשלב את המידע בכל קווי היד עם מבנה היד ולהסביר את האדם.
קו החיים – קו זה הוא הקו הראשון שנוצר בכף ידו של העובר, זה הקו החשוב ביותר להבנת האדם. הוא נקרא כך כי הוא מספר לנו על הביוגרפיה של האדם: ביו=חיים גרפיה=כתב (קו).
הקו מתחיל מאמצע המרחק בין בסיס האצבע המורה והאגודל ומקיף את גבעת ונוס שהיא האזור התפוח ביד.
קו החיים מראה לנו עם איזה גורל נולדנו ולאן אנחנו הולכים,
הקו מייצג את החיוניות הפיזית והנפשית של האדם וכן את איכות חייו.
היכולת של האדם למצות את החיים גדלה ככל שקו זה יותר: שלם, עמוק וזורם לכל אורך גבעת ונוס ומקיף אותה ללא הפרעות, במצב זה הכוח הפיזי, הסיבולת הנפשית והאנרגטיות של האדם יהיו גבוהים יותר.
אורך הקו וחוזקו יכול השתנות, קו חיים קצר לאדם צעיר יכול להשתנות כך שלאדם צעיר אורך קו החיים לא בהכרח אומר לגבי מספר שנות חייו הצפוי.
ניתן לקרוא את קו החיים באופן מדויק ע"י תיארוך של הקו בידי כירולוג.
אנחנו יכולים ללמוד מקו החיים:
את העבר – משמע עד כמה היה העבר מורכב או בעיhתי ומה הם הגורמים לכך ובנוסף מה השפעת גורמים אלו עלינו היום. לדוגמא הורה שלא ידע לתת מספיק חום כיצד זה משפיע עלינו היום?
בצורה טובה ניתן לראות עתיד 1-2 שנים קדימה ומגמה כללי 10 שנים קדימה.
ניתן ללמוד על המטען/מזל/קארמה שהגענו איתם. האם יש לנו "מלאך" ששומר עלינו?
מצב עמוד השדרה והחוליות ומה צופן לנו העתיד בנושא זה.
בסוף קו החיים לרוב יש מספר אפשרויות זרימה של הקו וכן סימנים שמראים לנו כיצד יראה סוף חיינו על פי תפיסתנו הסובייקטיבית נכון להיום.
א. קו חזק וברור – משמע חיוניות עד סוף החיים, זה הכי נוח וקל.
ב. קו נחלש – לרוב קו נחלש עקב בעיה פיזית או נפשית או שניהם
ג. אי – מעכב את התנועה הזורמת מיסביבו משמע יש אפשרות לעבור מימין ומשמאל אבל לא בקו ישר. בסופו של דבר מגיעים לאותה נקודה. ההאטה היא בקצב החיים הפיזי או נפשי או שניהם.
ד. X – מסמן סוף אגרסיבי כמו התאבדות/רצח/תאונה.. . כמעט כול מי שמתאבד הוא עם X בסוף.
קו הלב – הקו מתחיל כקו ברור כ 2 ס"מ מתחת לזרת וממשיך לעומק כף היד, לפעמים מגיע לאצבעות אמה או אצבע מורה.
הקו מייצג את המבנה הרגשי שלנו מי אנחנו מבחינה רגשית ולאן אנו רוצים להגיע.
ניתן לראות בקו חוויות רגשיות לאורך ציר הזמן בעבר, בהווה וכן את פוטנציאל החוויות בעתיד (הכול ניתן לשינוי אל דאגה)
קו הגורל – קו אנכי שעולה מלמטה למעלה לרוב באמצע כף היד, מוגדר כקו היעוד או המזל.
בקו יופיע הכיוון המקצועי / לימודי / עשייה של האדם משמע מאיזה סיבה רוצה לפעול בחיים ולאן רוצה להגיע מבחינה מקצועית.
בקו ניתן לבדוק ע"י תיארוך מדויק פרישה, הפסקה, שינוי כיוון של לימודים, מקצוע או גישה בתחום המקצועי או בכלל בעשייה בחיים.
יכולים להיות כמה קווי גורל במקביל כל קו יעיד על כיוון מקצועי מסוים.
קו הזוגיות – הקו מופיע כקו רוחבי שנמצא מתחת לזרת, והוא עוסק גם באדם הצפוי להיות בן/בת הזוג.
ניתן לראות בקו הזוגיות:
מתי נפגוש את בן הזוג המשמעותי לחיים
איך הזוגיות מתחילה ולמה,
כמה זמן עוד יהיה האדם בזוגיות או במילים אחרות, האם יש מוכנות לפרידה וכמה זמן ייקח התהליך
מה טיב הזוגיות כיום ואיך תראה בהמשך.
האם יש בגידות בזוגיות ומי מבני הזוג ביצע את הבגידה.
מוות צפוי בטווח של עד שנה של בן הזוג
קו הזוגיות משתנה במהירות לאורך הזמן כך שבנושא הזוגיות הכול ידוע והרשות נתונה לשינוי תמידי.
אם אין קו זוגיות ביד הפסיבית, יהיה קשה לאדם ליצור זוגיות של ממש, מצב זה מורכב מאוד.
קווי ילדים – קווים קטנטנים על קו הזוגיות – כל קו הוא נשמה
הם תמיד נבחנים מלמטה כלפי מעלה ולרוב הם אנכיים.
מספר קווי הילדים = מספר העוברים , כלומר ביד הפסיבית זה פוטנציאל העוברים, ביד האקטיבית מספר העוברים. סופרים מה יש בפועל או בתכנון ריאלי.
ניתן לראות בכף היד גם הפלות יזומות ולפעמים הגם הפלות טבעיות.
כל הפלה מורידה את מספר העוברים הנתון שכתוב ביד הפסיבית.
מיכן נשאלת השאלה האם נשות בני ברק לרוב הם עם יותר קווי ילדים מאשר נשות תל אביב והתשובה היא.. כן ומניסיוני זה נכון גם ביד אקטיבית וגם ביד פסיבית.
מעבר למספר קווי העוברים / ילדים – ניתן ללמוד מקווי הילדים:
מצב בריאותם פיזי ונפשי נכון לעכשיו.
הקשר וחיבור הרגשי בין האחים והאחיות.
לפעמים ניתן לדעת מה המצב הזוגי של הילדים
קו אובססיה – הקו נמצא בין גבעות ירח תחתונה לעליונה בשליש התחתון של כף היד בצד של הזרת.
הקו מראה לנו עם ועד כמה האדם הוא אם נטייה אובססיבית בחיים וכן באיזה תחומים באופן כללי הוא אובססיבי.
למשל תחום של הישרדות כלכלית או של ניקיון?
הגבעות בכף היד:
לגבעות כף היד חשיבות רבה בקריאת כף היד והן מייצגות את המצב הרגשי של האדם לטווח קצר כאשר כל גבעה מייצגת חלק רגשי אחר באישיות האדם.
הגבעות נראות כבליטות הנמצאות על גבי כף היד.
מצבי הגבעות:
גבעות תפוחות – שמנמנות, משמע שהאדם עם הרבה אנרגיה לגבי אותה תכונה, במצב של גבעה שטוחה, תהיה פחות אנרגיה. גבעות גדולות בשטחן – מראות על חשיבות הנושא אשר תופס מקום רב ע"י הגבעה. גבעות קשות או רכות – מראות על הגישה הרגשית לגבי אותו נושא – קשה או קל.
מיקום הגבעות: ישנן גבעות מתחת לאצבעות וכאלו הממוקמות בצדדים ובמרכז כף היד.
את הגבעות (הקווים ויתר הסימנים) בכף יד הדומיננטית, משווים לגבעות בכף היד הפסיבית ובכך ניתן לראות את תהליכי החיים של האדם מהעבר ועד ההווה ולשער מגמות עתידיות.
על הגבעות בקצה המזלג:
גבעת יופיטר / צדק אצבע מורה – נמצאת מתחת לאצבע המורה. מייצגת: גישה לידע, מנהיגות, מוטיבציה , כבוד, סדר חברתי, שאפתנות, אגו שתלטנות.
לדוגמא בגבעת יופיטר:
גבעה תפוחה – תהיינה יותר מתכונות אלו והפוך. גבעה קשה – הגישה לתכונות אלו תהיה קשה. גבעה גדולה בשטחה – תהיה לאדם יותר משמעות לגבי גבעות אלו.
גבעת סטורן / אצבע אמה – נמצאת מתחת לאצבע האמה. מייצגת: גבולות, רצינות, שליטה עצמית, איזון, יציבות ורצינות, נטייה לדיכאון, כובד רגשי.
גבעת אפולו / שמש / אצבע קמיצה – נמצאת מתחת לאצבע הקמיצה מייצגת: גישה לחומר, פיננסים, אמנות, יצירה ואסתטיקה, הגשמה עצמית.
גבעת מרקורי / חמה – זרת – נמצאת מתחת לאצבע הזרת מייצגת: כושר ביטוי והבעה, כל סוג של תקשורת ותקשור, חוש מסחרי, ביטחון והערכה עצמית, זריזות מחשבה.
גבעת ונוס – נמצאת ליד בסיס האגודל מייצגת: הגבעה הבולטת ביותר בכף היד, משקפת את החום הרגשי של האדם וכן את הפוריות והמיניות. תקשורת חברתית, אמפתיה, תשוקה, חיבה, חמימות, עושר רגשי, מיניות.
גבעת מרס – נמצאת צמוד לקו החיים וצמוד לגבעת ונוס אנרגיה אקטיבית, אסרטיביות, פעולה, תוקפנות.
גבעת ירח עליונה / אורנוס – נמצאת בצד כף היד, בין מרס פאסיבי לגבעת ירח ומסמלת: את היכולת להתחבר חברתית, התחדשות וגיוון, מרדנות או שמרנות.
גבעת ירח תחתונה – נמצאת בתחתית כף היד, מתחת לגבעת יריח עליונה מיסטיקה, אינטואיציה, משיכה למים, דמיון, פחדים, נטייה למצבי רוח או דיכאון.
גבעת יעקוב / נפטון – נמצאת בין גבעת ירח תחתונה לוונוס בבסיס כף היד. מייצגת: מנגנון העידון, עצירת רגשות או התפרצויות, איזון בין קבלה ונתינה מול "קורבנות".
במה הכירולוגיה מטפלת?
חשוב לפי תורה זאת להבין קודם כל למה קורות לנו התרחשויות מאתגרות בחיים, כי אין קשה יותר מאי הידיעה מדוע עליך לעמוד במצבים קשים. באמצעות אבחון / קריאה בכף היד, ניתן ללמוד על התכונות הקבועות שאיתם הגענו לעולם ועל הדפוסים שרכשנו במהלך חיינו ואותם ניתן לשנות.
בכל אבחון תמיד לזכור כי הכול ידוע והרשות נתונה ובהשתדלות ניתן לשנות כמעט הכל.
על מה אי אפשר ללמוד במדויק מכף היד:
זמן המוות.
עתיד מעל 2-3 שנים כי אז זה פחות מדויק.
מה ניתן ללמוד מקריאה בכף היד:
עתיד עד 2-3 שנים בדיוק יחסית גבוה.
ייעוץ מקצועי | לימודי.
זוגיות.
מבנה אישיות – עוצמות פנימיות מול חולשות.
כיצד להגיע להרמוניה טובה יותר עם עצמי והסביבה.
כיצד לעשות פריצת דרך בחיי.
על מי ניתן ללמוד מקריאה בכף היד:
על עצמנו
הורים
ילדים
אחים
קשרים רומנטיים
ניתן לזהות בקלות מקורותיהן של תופעות מסוימות כגון: אוטיזם, קשיי למידה שונים ובעיות התנהגות, מדוע הזוגיות במצבה הנוכחי, וכן ייעוץ בנושא מיצוי הפוטנציאל האישי.
ניסיון בפועל
כיום יש עדויות רבות על הצלחת האבחון והטיפול במגוון עצום של מצבים בחיים, בין היתר נצבר ניסיון בטיפול בבעיות פוריות, בעיות מקצועיות, כלכלה, פשיטת רגל, קניית דירה ועסקים, בעיות קשב, ריכוז, בנוסף טיפול אלרגיות, בעיות במערכת העיכול, מערכת הנשימה, סרטן, צמצום גידולים, אבנים בכליות, טיפול במיגרנות וכאבי ראש, נחירות, הסרת חסמים רגשיים (בתחומי הזוגיות, מימוש עצמי ומימוש עסקי) ושיפור במערכות יחסים.
הטיפול
הטיפול מורכב משלושה שלבים:
בשלב ראשון:
התהליך הטיפולי מתחיל בהבנת תת המודע, המודע והלא מודע של האדם וכן מזיהוי הגלגולים הקודמים הכתובים ביד. המטפל בודק מה האנרגיה והמזל שאיתם המטופל הגיע. למשל לגבי מקצוע, האם הוא מתאים כמטפל או כאיש מכירות או כמורה, האם בריאותו הבסיסית טובה או חלשה ועוד…
בשלב שני:
מתבצע אבחון אישיותי – עבר, הווה והיתכנות לעתיד, חוזקות וחולשות. למשל: האם לאדם יש מצפון, מוסר, האם אסרטיבי, אלים, ועוד. בנוסף נזהה מטרות ואפשרויות בחיים. את המטרות האדם קובע לעצמו אבל הם לא תמיד בהתאמה ליכולות ורצוי לשפר דיוק בכדי לצמצם סבל. מטרות יכולות להיות בתחום המקצוע, הבריאות, הבאת ילדים לעולם ועוד.
בשלב השלישי – טיפולי:
טיפול מודעותי – מציג בפני האדם את תוצאות האבחון מה מצבו כרגע. בנוסף, נאמרות החוזקות והחולשות ומכאן נבנות אפשרויות בתחומים שונים כמו הזוגי, כלכלי, בריאותי ועד קניית דירה וכמה חודשים יש בדירה פוטנציאלית אפשרית.
טיפול אנרגטי – כאן נשאלת השאלה האם ועד כמה להתערב. כפות הידיים מאפשרות גישה אבחונית ואנרגטית אל המודע, תת מודע והלא מודע .
באמצעות הטיפול האנרגטי ניתן להגביר או להחליש תכונות ומצבים למשל, תכונות אופי, החלשת אובססיה, חרדות, או להגדיל תכונות כמו יכולת קשב או יכולת ריכוז.
לדוגמא: אם נגביר יכולת ריכוז יתכן ותפחת יכולת היצירתיות.
דוגמא נוספת: אם נגביר מוטיבציה בעבודה יתכן ויבוא על חשבון חיי משפחה.
דוגמא טיפולית אנרגטית – אדם מגיע בנושא הליך גירושין מתמשך שלא מסתיים ומבקש עזרה, באבחון נראה כי הוא מוכן לפרידה, מבחינת מבנה כף ידו ולסיים את הגירושין, אבל הצד השני לא מוכן.
כיצד רואים זאת ואיך מטפלים?
קו זוגיות שיורד לכיוון קו הלב באופן מסוים מראה ניתוק רגשי אך הניתוק לא היה מלא ולכן בטיפול אנרגטי קצר, צומצמה האנרגיה הזוגיות של בני הזוג.
קו הזוגיות מראה לנו בכף היד עד כמה האדם מוכן למחוייבות בקשר זוגי כך שצמצום האנרגיה מאפשר שחרור קל יותר בין בני הזוג.
דוגמא טיפולית אנרגטית נוספת: אישה שהגיע אלי אם אלרגיות לא מוסברות ובאבחון בכף היד נראה שקו החיים שלה קצר במיוחד ביחס לגילה, מה שאומר שאנרגית החיים שלה חלשה ושמצבה הכללי לא טוב. בנוסף, קיים אצלה חוסר בעשייה יצירתית אומנותית שהיא לא מודעת לו.
בתשאול התברר שבצעירותה הייתה יצירתית מבחינה אומנותית ואם השנים "עזבה את זה". לאחר שעלינו על הסיבות לעזיבת היצירתיות הצעתי לה כי תחזור ליצירה אומנותית כי משהו בה מבעבע מחוסר יצירתיות.
בתאוריה ניתן היה להוסיף למטופלת אנרגיה לקו החיים ולהאריך אותו אך מצב כזה היה מגביר לה את הבעבוע הפנימי ליצירתיות ומעצים את האלרגיות.
כמובן שהמטרה הטיפולית היא לא פעולה אנרגטית סתמית אלה השפעה אנרגטית שתאזן את חיי האדם.
ניתן מבחינה אנרגטית באמצעות כף היד להשפיע על עצמנו, וגם על ההורים, ילדים, אחים ובני זוג.
הטיפול האנרגטי מתבצע בכף ידו של האדם בשיטה ע"י טיפול במגע עדין ומדויק המאפשר שינוי הקווים וכך גם האפשרויות בחיים.
כף היד מציגה את נטיות נפש האדם אך בידי האדם יכולת הבחירה. עם הכוונה נכונה של המטפל ומאמץ מצד המטופל, ניתן לשנות דפוסים וגישה / חולשה.
הדרכה
ניתן לעבור הכשרה וללמוד את נושא הכירולוגיה בחו"ל ובארץ. בדרך כלל ההכשרה וההדרכה נפרסים על פני מספר שלבים, שכן כמות החומר הנלמדת רבה מאוד.
אצל יובל בצרי ניתן ללמוד במסגרת 2 שלבים הנפרסים על פני שני קורסים ומלווים בחומר כתוב רב ודוגמאות מצולמות:
שלב א': לימוד יסודות הכירולוגיה.
שלב ב': לימוד אבחון מעמיק בכירולוגיה וציפורניים וכן טיפול אנרגטי.
השלב הראשון:
10 מפגשים שאורכם 3 שעות מלאות בהן נלמד הידע הבסיסי האבחוני בתחומים שונים.
לדוגמא:
ההבדל בין יד דומיננטית לפסיבית.
הגבעות בכף היד ומשמעותן.
קווי היד – קו החיים, קו הראש, קו הלב (קו הרגש), קו גורל (עבודה, מקצוע), קו הזוגיות (נישואין/איחוד).
השלב השני:
כולל 18 מפגשים שאורכם 3 שעות מלאות בהן נלמד את ידע הכירולוגיה בצורה נרחבת על פי גישות מסורתיות ומודרניות וכן נלמד אבחון בציפורניים וטיפול אנרגטי המאפשרים זיהוי ושינוי עומק של תפיסת האדם.
דוגמאות מהידע הנלמד:
זיהוי גלגולים, לידה, קו החיבה (מראה איכות הקשר הזוגי), קו התאווה (האובססיה), קו השמש (ההצלחה הכלכלית הצפויה), קו ילדים, קו אחים, קו הורים, יד מרובעת, מלבן טרפז ועוד, קווי נסיעות/מסעות, קו דיכאון, קו בריאות, קווי דאגה, קווי אינטואיציה, טבעת שבתאי, טבעת וונוס, טבעת שלמה, ציפורניים, אבחון אלרגיות, עמוד שידרה, אנזימים, טיפול אנרגטי.
קישורים לקורסים מובאים למטה תחת כותרת "קריאה נוספת".
ביסוס מדעי
בשנת 1901 ויליאם ג' בנהם פרסם מחקר מדעי ראשון מסוגו בספרו "החוקים של קריאת כף יד מדעית"1 . למיטב ידיעתנו טרם התפרסמו מחקרים אקדמיים בתחום.
נציגי השיטה מעידים כי בשיטת טיפול זו ניתן לטפל בכל חוסר איזון, פיזי או נפשי או מנטאלי. המטפלים בשיטה מעידים כי צברו הצלחות בפועל בין היתר בטיפול בילדים עם בעיות רגשיות המתבטאות בקשיים חברתיים, בכאבי אוזנים, בבעיות שליטה על הסוגרים, בפחדים וחרדות ובבעיות התפתחותיות פיזיות ורגשיות. במבוגרים: טיפול בבעיות פוריות של האישה והגבר, בתחושות של תקיעות ברבדים שונים של החיים, בבעיות של גידולים וציסטות במערכת הנשית, בפחדים, איזון מערכות הגוף והנפש לאחר אירוע טראומטי ובמחלות אוטואימוניות.
מספר המטפלים
למדו את השיטה "ניקוי אנרגטי-רגשי" כ-200 מטפלים, מתוכם כ-25 מטפלים פעילים.
מקור השיטה
השיטה התפתחה על ידי יהונת יהב. פיתוח השיטה החל מאמצע שנות ה-90 בעקבות לימוד יכולת האבחון בעזרת מטוטלת מג'ף לוין1 בשילוב עם מידע שקיבלה בתקשור.